Szeretem a spenótot. Vagyis a parajt – hiszen a kettő ugyanaz. Ez a
világszerte ismert savanykás ízű libatopféle számtalan kedvező hatást gyakorol
a szervezetünkre – már, ha hajlandóak vagyunk fogyasztani a belőle készült
ételeket. Fontos ipari növény, a mélyhűtő- ipar, a konzervipar és a szárítóipar
jelentős mennyiséget dolgoz fel belőle. Rendkívül alacsony a kalóriatartalma (20 kcal/100
gramm), viszont magas a fehérje-tartalma, gazdag vitaminokban (A-, B2-, B6-,
C-, K-vitamain tartalma jelentős), és ásványi anyagokban (króm, magnézium, vas,
mangán, kalcium, kálium, foszfor), flavonoidokban, karotiniodokban,
klorofillban, luteinben.
Hatása:
- könnyíti az emésztést
- támogatja a keringést
- javítja a látást
- tisztítja a bélrendszert
- csökkenti a gyulladásokat
- megelőzi a csontritkulást
- megelőzi a vérszegénységet
- antioxidáns
- kedvezően befolyásolja a pajzsmirigy működését
Felhasználhatjuk főzeléknek, salátának, levesekbe, tortákba, pitékbe,
felfújtakba, sajt- és tojásételekbe. A zsenge levelek pároláshoz, rizottóhoz,
tésztákhoz, nyersen salátákhoz kiváló. Olaszországban tészták színezésére is
használják.
Jól fagyasztható zöldség – érdemes télire is „bespájzolni” belőle.
RECEPTEK
SPENÓTLEVES
Hozzávalók: 1 nagyobb zellergumó, 30 dkg spenót, 1 kisebb brokkoli, 3 dl
tej só, bors, 3 gerezd fokhagyma
A zellergumót és a brokkolit megfőzzük, majd a leforrázott spenótlevéllel
és a zúzott fokhagymával együtt összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, a tejjel
felöntjük, és összeforraljuk.
SPENÓTKOSARAK
Hozzávalók: 50 dkg friss spenót, 3 egész tojás, 2 pohár natúr joghurt, 1
csokor petrezselyemzöld, 15 dkg feta sajt, 5 dkg reszelt parmezán, 1 csomag
leveles tészta, 4 gerezd fokhagyma, őrölt rozmaring, bors, szerecsendió, só
A leveles tésztát felengedjük, ez alatt elkészítjük a tölteléket. A megtisztított
spenótot megtisztítjuk, leforrázzuk, a petrezselymet felaprítjuk majd a zúzott fokhagymával,
a tojással, a sajttal, és a fűszerekkel botmixerrel összedolgozzuk. A leveles tésztát
2-3 mm vékonyságúra kinyújtjuk, kis tortaformákkal kiszúrunk belőle akkora
körlapokat, hogy kibélelhessünk vele kis kosárformákat. Ezekbe a
tésztakosárkákban arányosan elosztjuk a tölteléket, majd előmelegített sütőben
készre sütjük.
SPENÓTOS CSIRKEMELL
Hozzávalók: 4 db csirkemell, 50 dkg spenótlevél, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg
krémsajt, 1 tejföl, olaj, 5 gerezd fokhagyma, kapor, só, bors.
A megtisztított répát sós vízben puhára főzzük. A csirkemelleket
kifilézzük, sózzuk, borsozzuk. A krémsajtot elkeverjük a tejföllel és az apróra
vágott kaporral. Olajon megpirítjuk a zúzott fokhagymát és a spenótleveleket, sózzuk,
borsozzuk. A csirkemellet szétnyitjuk, és megtöltjük a krémsajtos mártással s a
spenótlevelekkel. Tűzálló edényben tesszük, és először lefedve sütjük, majd ha
a hús megpuhult pirosra sütjük. A répát
egy tányér közepére halmozzuk, és köré rakjuk a spenóttal töltött csirkemellet.
RAKOTT TÉSZTA
SPENÓTTAL
Hozzávalók: 50 dkg spenót, 1 főzőtejszín, 30 dkg reszelt sajt, 1 csomag fodros
kocka, 4 tojás, 10 dkg liszt, egy csipet őrölt szerecsendió, 10 gerezd
fokhagyma, só, bors.
A megtisztított spenóthoz hozzáadjuk a fokhagymát, sót és borsot, a
tejszínt, és felforraljuk. Közben a tésztát enyhés sós vízben kifőzzük. A
spenótos masszához hozzáadjuk a szerecsendiót, majd belekeverjük a lisztet, és
a felvert tojásokat. Egy tepsi aljára egy réteg reszelt sajtot, majd egy réteg
tésztát rakunk, s meglocsoljuk egy réteg spenóttal. Ezt addig ismételjük, amíg
minden el nem fogy – végül a tetejét sajttal szórjuk le. Előmelegített sütőben
25–30 percig sütjük.
SPENÓTOS KÖRET
Hozzávalók: 50 dkg spenót, 5 gerezd fokhagyma, 10 dkg liszt, 15 dkg
búzadara, 4 tojás, 4 dl tej, pici vaj, só, olaj
A spenótot felszeleteljük, és az olajon a sóval fedő alatt puhára
pároljuk. Közben a tojásokat összedolgozzuk a darával, a liszttel, felöntjük a
tejjel, majd elkeverjük a spenóttal. A masszát a kivajazott tepsire terítjük,
és forró sütőben, kb. 15 percig sütjük. Köretként szolgáljuk fel.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése