2014/06/08

HETI HÍRMORZSÁK 23.HÉT


MAGYAR-KÍNAI  GAZDASÁGI KAPCSOLATOK

Megkezdődött a Kína- Kelet-Közép-Európa gazdasági és kereskedelmi együttműködés csúcstalálkozója, ahol 16 közép- és kelet-európai ország valamint Kína gazdasági és kereskedelmi kormányzati vesznek részt. A tervek szerint Kína növelni szeretné a Magyarországról származó agrárimportját.

HARC A CUKROZOTT ÜDÍTŐITALOK ELLEN

Elérkezettnek látja az időt az amerikai kormány arra, hogy kampányszerűen harcoljon a számos megbetegedést okozó (elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás) cukrozott üdítőitalok fogyasztása ellen. Az Egyesült Államokban népbetegségnek számító túlsúlyosság fő okának a cukrozott üdítőitalok, energiaitalok, cukrozott gyümölcslevek mértéktelen fogyasztását tekintik. Kaliforniában már csak a kormányzó aláírására vár az a törvény, amely előírja a cukrozott üdítőitalok csomagolásán a következő figyelmeztető felirat feltüntetését: "a cukrozott üdítőitalok fogyasztása hozzájárul az elhízáshoz, a cukorbetegség kialakulásához és a fogszuvasodáshoz".

ADATSZOLGÁLATATÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

Az egészségügyi szolgáltatóknak (szakorvosi rendelőnek, kórháznak, patikának, gyógyeszköz-forgalmazóknak) a következő hetekben részletes adatokat kell szolgáltatnia az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyilvántartásába július 1-ig. A létrehozott adatbázis biztosítja majd, hogy naprakész információk álljanak rendelkezésre arról: milyen egészségügyi intézmények, gyógyszertárak működnek hazánkban, hol és milyen tevékenységet végezhetnek, milyen szervezeti formában. De arról is, hogy ki, milyen szakképesítéssel, milyen jogviszonyban, munkakörben dolgoznak az ott dolgozók.

MEGSZÖKÖTT VETERÁN

Megszökött az idősek otthonából egy második világháborús brit veterán, hogy ott lehessen a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulója alkalmából pénteken rendezett franciaországi ünnepségen - írta pénteken a The Daily Telegraph című brit lap. A pénteki nagyszabású eseményre tizenkilenc állam- és kormányfő, valamint 1800 veterán volt hivatalos. Az egykori katonák valamennyien 90 év körüliek.

POCOKINVÁZIÓ A FÖLDEKEN

Jelentősen túlszaporodott a mezei pocok, elsősorban az ország déli és középső részein; a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) első becslése szerint az őszi kalászosoknál 500 ezer tonna terméskiesést okozhat a rágcsáló, amelynek révén a gazdák jelentős bevételkiesést szenvedhetnek el, ráadásul az ilyen típusú kárra nincs biztosítás. A mezei pocok egész Európában elterjedt, gyorsan szaporodó, falánk mezőgazdasági kártevő. Mindenféle növényi részt elfogyaszt, minden szántóföldi növényben kárt tesz, a kalászosoktól kezdve a lucernán és a kukoricán át a répáig és a burgonyáig.

HIÁNYSZAKMÁK ANGLIÁBAN

Hiány van az építészekből és építőmérnökökből Nagy-Britanniában, miután a gazdaság fellendülésével párhuzamosan megugrott az építkezések száma a szigetországban – közölte a Hays Plc., a legnagyobb brit munkaerő-közvetítő cég.

ÚJSZÜLÓTTCSONTVÁZAK EGY ZÁRDÁBAN


Közel 800 újszülött és gyermek csontvázára bukkantak egy nyugat-írországi zárdában, amely 1925 és 1961 között olyan fiatal hajadonokat fogadott be, akik házasságon kívül estek teherbe- így az ír katolikus egyház múltjának egy újabb sötét fejezetére derült fény (az egyházat az utóbbi évtizedekben botrányok sorozata rázta meg gyerekek zaklatása ügyében). A zárda víztisztító rendszerében található földalatti betontartály tömegsírként szolgált, ahová az alultápláltság, tüdőgyulladás, tuberkulózis vagy bántalmazás miatt életüket vesztett gyerekek holttestét dobták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése