Tárkony, tárkonyüröm,
tárkonyürömfű, sárkánynövény, esztragon – ezek a nevek ugyanarra a gyógynövényként
is használható fűszernövényre utalnak, amelyet már az egyiptomiak is
termesztettek. Ázsiából és a Távol-Keletről került Európába, hazánkban csak a
XVI. századtól vált igazán ismertté.
A tárkonynak két változatát
termesztik: a francia tárkonyt, és az orosz tárkonyt – de a francia tárkony
sokkal népszerűbb mivel gazdagabb illatanyagokban, és lényegesen zamatosabb.
Erdélyben a legkedveltebb
fűszernövény.
A tárkony, mint fűszer
Íze és illata hasonlít az
ánizséra, és az édesköményére (talán egy pici csípősséggel keveredve)– ezt magas
illóolajtartalmának köszönheti, illetve az illóolajban található esztargolnak.
A tárkony levelei azok,
amelyeket fogyasztunk: akár friss, zöld állapotában,(ilyenkor a legaromásabb,
legintenzívebb az íze), akár sóban vagy ecetes vízben eltéve, de akár
száríthatjuk is. Ízesíthetünk vele salátákat, leveseket, főtt vagy sült húsokat,
ragukat. Kiválóan illik a szárnyasokhoz, birkához, bárányhoz, vadhúshoz – de nagyon
finom lesz tőle a zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelék is. Készíthetünk
vele tárkonyos ecetet (a zölden szedett és összeaprított tárkonyra öntsünk annyi
ecetet, hogy ellepje, pár nap után szűrjük le)– ami bármelyik salátánkat meg
tudja bolondítani.
Egy újabb fűszer, ami egyben
gyógyhatással is rendelkezik.
Hatásai:
- elősegíti az emésztést
- enyhe nyugtató, segít leküzdeni a kimerültséget
- megelőzi a szívbetegségek kialakulását
- enyhíti a hasi görcsöket
- étvágyjavító
- segíti az epe termelését a májban
- tisztítja a veséket
- felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből
- enyhíti az álmatlanságot, a hiperaktivitást, a depressziót vagy az idegkimerültséget
- a tárkonylevél rágcsálása elmulasztja a csuklást, és enyhíti a fogfájást
Hogyan készíts tárkonyból gyógyteát?
- Nyugtató hatású tea: egy csésze forrásban lévő vizet önts rá egy evőkanálnyi tárkonyra, majd hagyd így állni 10 percig, aztán idd meg. Ajánlott legalább egy csésze tárkonyos teát inni naponta.
- Emésztést segítő ital: Áztass 1 marék szárított levelet 1 befőttesüveg almaecetben, keverd össze, majd zárd le. Naponta 1 evőkanálnyit tégy 2 dl vízbe (leszűrve) –és idd meg
…plusz egy recept
CSIRKEMELL-TOKÁNY
Hozzávalók: 1 kg csirkemell csíkokra
vágva,2 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 kis doboz tejföl, kakukkfű,
só, bors, tárkony, liszt a habaráshoz
Köret: főtt tészta
A vöröshagymát megpucoljuk,
felkockázzuk és olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az összetört fokhagymát. A húst
csíkokra vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymához és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk
a fűszereket, (ízlés szerinti mennyiségben) majd felöntjük egy pohár vízzel. Addig
főzzük, még a hús meg nem puhul. Ha megpuhult a hús - a tejföllel és a liszttel
behabarjuk. Főtt tésztával tálaljuk.
FORRÁS:(a cikk megjelent a másik blogomon is)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése