A céklát már
ősidők óta ismeri és használja az emberiség. Őshazája a Földközi-tenger vidéke,
és a Közel-Kelet. A cékla a répafélék családjába tartozó gumós növény, régen
céklarépa volt a neve. Jellegzetes sötét bordó színét, magas tápértékét a kén-cukor
komplexnek a betaninnak köszönheti. A gumó alakja lehet kerek, lapos vagy
henger alakú. Bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, kálium,
kén, jód, vas, mangán, magnézium és réz), ritka nyomelemeket (rubídium és
cézium), vitaminokat (C, K, B1, B2, B3, C, P), valamint béta-karotint, fitovegyületeket: (polifenolok,
flavonoidok, antocianidinek, karotinoidok) enzimeket és cukrokat, és
változatos aminosav-tartalma kiemelkedően értékessé teszi táplálkozás-élettani
jelentőségét.
A cékla élettani hatásai:
- nagyon magas vas tartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal pedig javul a vér oxigénfelvevő-képessége
- a szervetlen kalcium lerakódások feloldása révén sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén
- növeli állóképességet,
- javítja immunrendszer működését.
- magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával megtisztítja az emésztőrendszert.
- fokozza a sejtek regenerálódását, ezért gyengültség, idős kor vagy lábadozás esetén igen jól alkalmazható roboráló szerként
- de a cékla főzőlevét se öntsük ki: kiváló a bőr gyulladásai, bőrkiütések; hajas fejbőrre korpásodás, hámlás esetén.
- enyhíti a fejfájást és fogfájást
- hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatsejtekkel szemben - festékanyaga az antocián révén. Ez a másodlagos növényi anyag megvéd a szabad gyökök károsító hatásaitól
- székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére is ajánlott,
- mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolt
- fokozza a gyomorsav-elválasztást, ezáltal javítja a fehérjék előemésztését, az aminosavak hasznosulását. De emellett megszünteti a savtúltermelésből származó gyomorpanaszokat is.
- Jótékonyhatású gyomorhurut, aranyér és vakbél-irritáció esetén.
- gyulladás gátló
- kéntartalmú aminosavakat tartalmaz, amelyek rugalmassá teszik a bőrt, fényt adnak a hajnak és a körömnek.
- a zöldségek közül a legmagasabb a szilícium tartalma, amely jó hatással van a szervezet védekező képességére, erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, a véredények falát és a csontokat.
- várandós anyák is fogyaszthatják, hiszen gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége is csökkenthető.
- lúgosító hatású helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.
- a hatékony tisztítókúrák nélkülözhetetlen része, hiszen fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, így csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát. Serkenti a máj, a belek és a vese működését, fokozza a méreg- és a salakanyagok eltávolítását.
- Megszünteti a toxikus anyagok okozta bőrbetegségeket, fejfájást és letargiát. Méregteleníti az agyat a fémektől (pl. alumínium), javítja az általános közérzetet.
- a menstruációs zavarokat és a változókor panaszait is enyhíti.
- hangulatjavító – fogyasztása jó közérzetet biztosít, így a depresszió, a letargia leküzdésében is hatásos
A
céklából nyersen készíthetünk ivólevet, - más zöldségekkel keverve: jól illik
hozzá a sárgarépa, zeller, alma. Az egészen apró céklákat egészben hagyva meg
is savanyíthatjuk.
RECEPTEK
KLASSZIKUS CÉKLALEVES
Hozzávalók: 50 dkg cékla, cukor/édesítőszer, 1 citrom,
vaj, 2 tojás, 2 dl tejföl, só, bors, ízlés szerint friss tárkony
A megmosott céklát meghámozzuk és enyhen sózott,
cukrozott/édesített vízben megfőzzük, leszűrjük, bot mixerrel pépesítjük. Ízlés
szerint sózzuk, borsozzuk, es tárkonyozzuk. Citromlével ízesítjük, majd a tejföllel
elhabart tojássárgáját is beletesszük.
CÉKLAMÁRTÁS
Hozzávalók: 3 db nagyobb cékla, 6 dkg liszt, 10
dkg vaj, 1 liter csontlé, ecet, só, cukor, 2 dl tejföl
A megtisztított céklákat megfőzzük, és apró kockákra vágjuk. A lisztből a vajon
világos rántást készítünk, felengedjük a csontlével, ecettel, sóval, cukorral/édesítőszerrel
ízesítjük, beletesszük a főtt céklát, kis ideig forraljuk, végül belekeverjük a
tejfölt. Főtt és sült húsokhoz kiváló.
MÉG PALACSINTÁBA IS JÓ |
JOGHURTOS
- MAZSOLÁS CÉKLASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg cékla, 3 savanyú alma, 5 dkg mazsola, 2 dl
joghurt, citromlé, só, cukor, ízlés szerint
A mazsolát megmossuk, és citromos vízbe megáztatjuk. A
megmosott céklát a héjában félig puhára főzzük – meghámozzuk, lereszeljük, és
hozzákeverjük a lereszelt almát is - citromlével meglocsoljuk. Hozzákeverjük a
mazsolát, a natúr joghurtot és ízlés szerint ízesítjük.
CÉKLÁS
RIZSKÖRET
Hozzávalók:
1 kg cékla, olívaolaj, 2 nagy fej hagyma, 4 db fokhagyma, 60 dkg rizs, 2 liter
zöldség alapleves, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 25 dkg kecskesajt, vaj
A megmosott
céklákat, puhára főzzük, megtisztítjuk,
és apró kockákra vágjuk. A felhevített olivaolajon megdinszteljük a hagymát és fokhagymát
hozzáadjuk a rizst és az alapleves egyharmadát, majd állandó kevergetés mellett
főzzük. Ha elfőtte a levet, adjunk hozzá még egy keveset az alaplevesből.
Ha a
rizs megpuhult, keverjük bele az összekockázott céklát és pár perc alatt
forraljuk össze. Tálaláskor morzsoljunk rá friss kecskesajtot, szórjunk rá
összevágott petrezselyemzöldet.
POHARAS
CÉKLASÜTI
Hozzávalók:
2 pohár liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 csipet só, 1 pohár cukor, 6 db
tojás, 1 pohár étolaj, 1 pohár reszelt cékla, 1 tábla keserű csoki, 1 csomag
vaníliás cukor
Vízgőz
felett felolvasztjuk a csokoládét. Egy edényben összekeverjük a lisztet, a sót
és a szódabikarbónát. Egy másik edénybe beletesszük a tojásokat, a cukrot, az
olajat. Habverővel alaposan elkeverjük - majd hozzáadjuk a megfőzött és lereszelt
céklát, az olvasztott csokoládét és a vaníliás cukrot. Utána óvatosan keverjük
bele a lisztes keveréket is. Kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük és
megsütjük. Kockára vágva tálaljuk.
JÓ
ÉTVÁGYAT MINDENKINEK !
A cikk forrása az ABROSZRAVALÓ blog:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése