2013/04/15

HETI ÍZPRÓBA : KELBIMBÓ


KELBIMBÓ


Kelbimbó, mini káposzta, bimbós kel, brüsszeli káposzta. Ez a feltételezhetően Földközi-tenger környékéről származó különleges, kesernyés ízű káposztaféle kis mérete ellenére telve van mindennel, ami egészségünk megőrzését szolgálja. A kelbimbó igen gazdag vitaminokban, tartalmaz A-, B1-, B2-, B6-, C-, E- és K-vitamint, karotint, folsavat, valamint értékes ásványi anyagokat :mangánt, vasat, rezet, foszfort, magnéziumot, káliumot, valamint élelmi rostokat. Energiatartalma alacsony: mindössze 36 kcal, 151 kJ/100 gramm. Minél kisebbek, keményebbek és minél zöldebbek, annál ízletesebbek, és annál több értékes anyagot rejtenek magukban.



EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSAI:
·        magas rosttartalmának köszönhetően serkenti a belek működését, megakadályozza a székrekedés kialakulását
·        segíti az emésztést
·        csökkenti a koleszterin szintet
·        rákellenes
·        fokozza a szervezet ellenálló képességét
·        kiváló vízhajtó
·        javítja a hasnyálmirigy inzulintermelő képességét
·        étvágyjavító
·        gyerekeknél segíti a növekedési folyamatokat
·        jótékony hatással van a szív- és érrendszerre.
·        magas folsavtartalma miatt kifejezetten ajánlott állapotos nők részére
·        kiváló omega-3 zsírsav-forrás,
·        csökkenti a vérnyomást
·        jó hatással van a pajzsmirigyműködésre
·        élénkíti a méregtelenítést végző enzimek munkáját
·        lassítja a bőr öregedését
·        képes elpusztítani a gyomorfekélyek kialakulásáért felelős Helicobacter pylori baktériumot
·        gyulladáscsökkentő

Felhasználása igen sokrétű. Készíthető belőle leves, köret, főétel, rakott étel, párolható, süthető, főzhető. Ízletesebbé tehető olyan fűszerekkel, mint a szerecsendió, a borsikafű, a feketebors, a kakukkfű, a majoránna és a mustár. Főzése szerencsére rövid időt igényel: 10- perc elegendő ahhoz, hogy élvezhető legyen.

RECEPTEK
KELBIMBÓLEVES
Hozzávalók:1kg kelbimbó, 3 nagyobb sárgarépa, 2 nagyobb petrezselyem, 1 zeller, 2 karalábé, 6 gerezd fokhagyma, só, borsikafű, köménymag, bazsalikom, vaj 10 dkg liszt,1 tejföl
A zöldségeket felkarikázzuk. A kelbimbókat félbevágjuk - vajon megpároljuk, majd hozzátesszük a zúzott fokhagymát. Liszttel megszórjuk, és gyakori kevergetés mellett pirítjuk. Vízzel felöntjük, és ízlés szerint fűszerezzük. 15 percig főzzük, majd beletesszük a többi zöldséget is.

DIÉTÁS KELBIMBÓKRÉM
Hozzávalók:1kg kelbimbó, 3 evőkanál vaj, 10 evőkanál főzőtejszín, szerecsendió, só, őrölt bors
A kelbimbót megtisztítjuk, kevés vízzel megpároljuk, lecsöpögtetjük, tálba szedjük. Hozzáadjuk a vajat és a tejszínt. Fűszerezzük, majd bot mixerrel krémesítjük.

KELBIMBÓ SALÁTA
Hozzávalók: 1 kg kelbimbó, 10 szelet baconszalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, só, őrölt bors, tökmag, 6 evőkanál olivaolaj, 6 evőkanál balzsamecet

A kelbimbókat megpároljuk. A bacont csíkokra vágjuk és serpenyőben olaj nélkül megpirítjuk, közben a hagymát feldaraboljuk, és a szalonnával arany barnára sütjük. A kelbimbót, a bacont, a hagymát, valamint a durvára vágott tökmagot összekeverjük egy tálban. Az oliva olajat és balzsamecetet zárható üvegbe öntjük, ízlés szerint tegyünk bele sót, frissen őrölt borsot, zárjuk le rázzuk össze, végül csurgassuk a kész salátára. Még egyszer keverjük jól össze, hogy mindenhol érje az öntet.

RAKOTT KELBIMBÓ
Hozzávalók: 2kg kelbimbó, 6 db tojás, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 5 dl tej, 40 dkg sajt, 3 dl tejföl, só, szerecsendió, majoránna
A kelbimbót sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük, és kivajazott jénai tálba halmozzuk. A vajat a liszttel habzásig melegítjük, majd forró tejjel elkeverve sűrűre főzzük. Sóval, és fűszerekkel ízesítjük, majd a masszát fellazítjuk a tojásfehérjék keményre vert habjával. Langyosra hűtjük, összekeverjük a tojássárgájával és a tejföllel, a reszelt sajt felével.  Ezzel a mártással leöntjük a kelbimbót, és megszórjuk a maradék sajttal, majd forró sütőben pirosra sütjük.


JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése