2019/01/12

10 TIPP AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDHOZ



Egészséges életmód… Tudom: már a könyöködön jön ki a sok-sok jó tanács. De vajon megfogadsz egyet is belőle? Vajon elgondolkoztál már azon, hogy nem csupán fölösleges szájtépés mindaz, amit javasolnak – és valóban a Te érdekedet szolgálná, ha betartanál egyet, kettőt belőle? Mert lehet, hogy ma még egészséges vagy, de a rossz szokásaid előbb vagy utóbb meg fogják bosszulni a következetlenségedet. Jelzem: akkor már nehezebb lesz helyrehozni a dolgokat – és kellemetlenebb…

Ne várd meg ezt a pillanatot – tégy meg ma mindent önmagadért!



1.      ENNI JÓ! – jó bizony. Csak nem mindegy mikor, mit, hogyan, hol, kivel… Étkezz rendszeresen, meghatározott időközönként, lehetőleg egészséges ételeket, nyugodt körülmények között, minden falatot alaposan megrágva, na és élvezd az evés minden pillanatát – az ízeket, illatokat. Az evés legyen társadalmi esemény: ahol a családoddal, a barátaiddal, a munkatársaiddal étkezve az evés valóban örömforrás lehet.
2.    NE HAGYD KI A REGGELIT! – szervezetednek szüksége van energiára ahhoz, hogy jól induljon a nap, és dinamikus légy a délelőtt folyamán. Ezt kizárólag csak akkor tudod biztosítani, ha olyan reggelit fogyasztasz, ami tartalmazza valamennyi tápanyagot: fehérjét (tej, tojás, sonka), szénhidrátot (teljes kiőrlésű pékáruk, zabpehely), zsírt (vaj, light margarin), vitaminokat, ásványi anyagokat (saláták, gyümölcs).
3.    FŐ A VÁLTOZATOSSÁG! – azaz étkezz minél változatosabban. Egyrészt a szervezetednek sokféle tápanyagra van szüksége a nap folyamán, csak sokféle élelmiszerrel tudod egyensúlyban tartani a működését, másrészt így elkerülheted az egyhangúságot a táplálkozásodban.


4.    GYÜMÖLCSÖZŐ ZÖLDSÉGÖZÖN – a nyers zöldségek, és gyümölcsök fogyasztása legyen természetes része az étkezéseknek. Magas vitamin, ásványi anyag, nyomelem, rost, és antioxidáns tartalmuk számos megbetegedés kialakulását megelőzhetik.
5.     CUKORSTOP – a natív cukor fogyasztását célszerű elkerülni. Egyrészt üres kalória – másrészt mértéktelen felhasználása elhízáshoz, később pedig metabolikus szindróma kialakulásához vezet, megnövelve ezzel a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélyét.
6.    ROSTOT BELE – az élelmi rostok fogyasztásával egyensúlyban tarthatod az emésztésed működését, arról nem is beszélve, hogy teltségérzetet okoznak, és nem éhezel meg olyan hamar. Ezért mindig válassz teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, sőt étkezési búzakorpával még az ételeidet is dúsíthatod (pl. joghurtba elkeverve)


7.     NASSSOLJ EGÉSZSÉGESET!  - nassolni muszáj. Muszáj, mert örömöt okoz ez a kis csalafintaság. De nem mindegy, hogy mit rejt a fiókod (táskád, hűtőd) mélye. Sokféle egészséges lehetőség közül választhatsz: ehetsz joghurtot (természetesen natúr változatot-esetlegesen egy kis friss gyümölccsel felturbózva), egy marék friss vagy aszalt gyümölcsöt, egy kis zöldséget (répa, petrezselyem, cékla) sótlan mogyorót vagy rizsszeletet, esetleg egy szelet gyümölcskenyeret, egy kis sajtot, vagy túrókrémet. Néha-néha „becsúszhat”egy kis chips, vagy egy-két kocka étcsokoládé, vagy pár darab keksz is.


8.    NE VÁRD MEG MÍG SZOMJÚSÁGOT ÉRZEL – mert akkor már a kiszáradás első tünetét érzed. Naponta legalább 2- 2,5 liter folyadék szükséges ahhoz, hogy elkerüljük a dehidrációt. Ez lehet csapvíz, ásványvíz, gyümölcslé, tea. Lehetőleg kerüld az ízesített (tele van színezékkel), a cukros, és a szénsavas italokat.


9.    NE VÁLLALD TÚL MAGAD – a stresszes életmód, a túlhajszoltság idővel testi-lelki tüneteket okozhat. Találd meg az egyensúlyt a munka és a pihenés között, és jól fogod érezni magad a bőrödben.
10.                       MOZGÁS! – izmaink, ízületeink, csontjaink, keringésünk egészségéhez nélkülözhetetlen a fizikai aktivitás. Találd meg a számodra legjobban tetsző mozgásformát, győzd le a lustaságodat – és mozogj. Nem kell maratonikat lefutnod, vagy hegycsúcsokat meghódítanod – a lényeg, hogy örömet okozzon.








2019/01/07

HOGYAN VEDD FEL A HARCOT A KÓROKOZÓKKAL SZEMBEN?




Kapar a torkod… Alig tudsz nyelni… Eldugult az orrod… Fáj a fejed… és mintha gyenge és tompult lennél… Igen. Sikerült elkapnod valamit – megfázás, vírus, baktérium – a végeredmény ugyanaz: a kellemetlen tünetek napokra megnehezíthetik az életed.

Mit tehetsz?

Először is – a lehetőségeidhez mérten tedd magad „üresbe” – azaz pihenj, amennyit csak tudsz. Tudom, ez a mai világban nem egyszerű, de hidd el, ha mártírként bejársz dolgozni önmagaddal és a munkatársaiddal is rosszat teszel. Egyrészt tovább fog tartani a felépülésed – esetleg szövődmények is kialakulhatnak-, másrészt mások is elkaphatják tőled a betegséget.

Erősítsd az immunrendszeredet


A fertőző betegségek legyőzésében döntő jelentőségű az immunrendszer állapota – annak erősítése. Ebben számos gyógynövény a segítségedre lehet – amelyeknek antibakteriális hatásuk mellett, gyakran gomba- és vírusellenes hatásuk is igazolható.

·        BÍBOR KASVIRÁG
Ez az Észak-Amerikából származó évelő gyógynövény olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást, gátolják a kórokozók szétszóródását, fokozzák a falósejtek működését, erősítve ezzel az immunrendszer működését.

·        HÁRSFA VIRÁGZAT
Illóolaja, és a nyálkaanyagai hatásos segítők lehetnek a meghűléses időszakban. Forrázata melegen, mézzel édesítve lázcsillapító hatású.

·        FEKETE BODZA
Forrázata izzasztó hatású – csillapítja a lázat.

·        LÁNDZSÁS ÚTIFŰ
Belsőleg a légutak gyulladásaiban használják, főleg gyermekeknél, mivel teljesen ártalmatlan. Légcső- és hörghurut esetén, a betegség kezdetén, a heveny szakaszban alkalmazzák. Idült folyamatokban inkább a szaponin tartalmú drogokat (pl. kankalin gyökértörzsét) részesítik előnyben, az ánizs illóolajával társítva.

·        KAMILLA


Orvosi székfű, székifű, köhögővirág, szikfű, katóka – valamennyi ugyanazt a nagyszerű természetes gyógyító hatású kamillavirágot jelenti, amelyet számtalan kórra, és betegségre alkalmazhatunk sikerrel. A legfontosabb szer a házi patikában, könnyen beszerezhető, számtalan formában kapható (friss, szárított, filteres, illóolajos változat), de leghatékonyabb a szárított virágzat. A magyar kamilla magas hatóanyag tartalmával az egész világon hírnevet szerzett magának Az Alföld szikes pusztáin tömegesen terem, de nagy területeken termesztik is. Magról szaporítható egyéves növény, amelynek gyökere a földben megmarad, s újra kihajt. Magassága 15 – 40 centiméter, májustól augusztusig virágzik Szedésére lehetőleg a déli órákban, napsütéses száraz időben kerítsünk sort, mert ilyenkor a legmagasabb a hatóanyag-tartalma. S hogy mi mindenre jó? Torokfájásra, mandulagyulladásra, megfázásra a kamillavirágzatot zsályával, és papsajttal keverve főzzük, így gargarizáljunk. Meghűlésnél, köhögésnél, arc- és homloküreg-gyulladásnál kitűnő gyógyszer a kamillás inhalálás –ilyenkor 1 liter vízbe 2 púpozott evőkanál kamillavirágot tegyünk, fürdőlepedővel takarjuk le a fejünket, és a gőz fölé hajolva lélegezzük be azt. Köhögésre-, amikor már szinte semmi sem segít, a legjobb gyógymód, ha a kamilla virágzatát egészen finom porrá törjük, belekeverjük mézbe, s ezt a beteg kúraszerűen egy-egy kanállal megeszi.

Mit tehetsz még?


  • táplálkozz megfelelően - minél több vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő étel kerüljön a tányérodra: például A-vitaminban gazdag répa, kórokozó-gyilkos gomba, antibiotikus hatású, szeléntartalmú fokhagyma, valamint antibakteriális méz!
  •  biztosítsd a jókedvet – ez egyértelműen erősíti az immunrendszert
  • jótékony hatással bír a B1- és B6-vitamint gazdagon tartalmazó füge, banán- és a folsav bő bejuttatását jelentő lencse, rizs, babfélék fogyasztása
  • kerüld a cukros ételeket, és a túl sok finomított szénhidrát bevitelét. Helyette inkább az almát, körtét, datolyát és a citrusféléket fogyassz.
  • Mindezek mellett a C-vitaminban gazdag savanyú káposztáról és csipkebogyó teáról se feledkezz meg, csakúgy, mint a csicsókáról sem, amely igen értékes prebiotikum, így az emésztő- és az immunrendszer működésére is kiválóan hat.
  • a téli fényhiány miatt a D-vitamin szinted is lecsökken, aminek következtében nem csak kedvetlenné, hanem beteggé is válhatsz, mivel ekkor az immunsejtek kevesebb antibakteriális fehérjét termelnek, így kevésbé lesznek hatékonyak a kórokozók ellen. Amennyiben odafigyelsz a változatos étkezésre, több halat, fermentált tejterméket, tojást, vajat, csiperkegombát, zabpelyhet, csírákat és májat fogyasztasz, amit kiegészít valamilyen D-vitamin készítménnyel, 42%-kal kevesebb eséllyel fog valamilyen téli betegség ledönteni a lábáról
  • sportolj – de ne erőltesd túl magad. Megfelelő idejű edzés alatt és után még 3 órán át a szervezet fokozza az ún. neutrofil típusú fehérvérsejtek termelődését, mely felveszi a harcot a kórokozók ellen
  • ne idegeskedj - a stressz nagy hatással van az immunrendszer működésére. Teremts harmóniát az életedben.
  •  szánj elég időt a pihenésre ez is hozzájárul az erős immunrendszerhez. A nyugodt alvással és a 23 óra előtti lefekvéssel segítheted a szervezetedet a regenerálódásban.

Erős immunrendszert mindenkinek!


2019/01/06

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Ne fogadkozz! Cselekedj! 2019/001



Újév első heteiben még mindannyian lelkesek vagyunk: elhatározásainkat, fogadalmainkat, változtatásra való igényeinket maradéktalanul teljesíteni akarjuk. 
Hisz  letettük a nagy esküt - az új évben minden más lesz: nem dohányzunk, nem eszünk egészségtelen dolgokat, többet mozgunk, többet törődünk majd magunkkal és szeretteinkkel, lassítunk a tempón… 
Aztán… 
Aztán újra elkap bennünket a hétköznapok rohanása – és sorra ködbe vesznek a fogadalmak, és azon kapjuk magunkat, hogy minden a régi „rossz” kerékvágásban halad tovább. 
Mert változtatni valamin – lemondással jár, és ez a lemondás fájdalmas. Mert ki akar lemondani a hamburgerről egy saláta kedvéért? 
Ki akar lemondani a feszültségoldásra használt cigiről, a tévé vagy a számítógép előtt ellustálkodott órákról, mondjuk egy kiadós téli séta miatt? Fogadkozás ide vagy oda – pillanatok alatt magyarázatok tucatjait tudjuk kreálni miért is szállt el a lelkesedésünk… 
Ezért nem érdemes újévkor fogadkozni! 
Mert nem fogadkozni kell, hanem cselekedni! 
Nem január első hetében! 
Hanem azonnal! 
Bármikor!
Nem kell minden változtatást egyszerre elkezdeni… 
Csak minden nap tenni egy kicsit azért, hogy levetkőzzük magunkról a rossz szokásokat… 
Cselekedj Te is minél hamarabb, és ne sajnáld magadtól az öndicséretet, ha elérted a céljaidat!

2018/12/31

ÉVINDÍTÓ GONDOLATOK 2019


Újra eltelt egy év… 
Magad mögött hagytad 2018-at is – és most, ha rutinszerűen leltárt készítesz, végy elő egy képzeletbeli dobozt MÚLT felirattal, és sorra dobáld bele mindazt, ami történt: sikereket-kudarcokat, betartott és megszegett ígéreteket, nyereségeket, veszteségeket, mosolyokat és könnyeket. 
Ha végeztél – zárd le jó szorosan, és tedd félre. 
Mert az újév – új lehetőségeket tartogat, és ezeket nem írhatják felül a múltad hibás beidegződései… 
Fejlődnöd kell! 
Miért? 
Nem. 
Nem azért, mert fogadalmakat tettél – és nem is azért, mert ezt várják el tőled. 
Egyszerűen csak azért, mert egész lényed arra vágyik, hogy újjászülethessen. Hogy ez sikerül e? 
Egyedül csak rajtad múlik… 
Az elhatározásodon, a hozzáállásodon, a kitartásodon, a türelmeden, azon, hogy képes leszel e legyőzni a kishitűségedet, a félelmeidet. 
Bízz önmagadban, és azokban, akiket szeretsz…- és ahogy már oly sokszor mondtam-: higgy abban, hogy a szeretet minden akadályt legyőz – szeress, nevess, élj, remélj – és SOHA ne add fel!


SZERETETBEN, EGÉSZSÉGBEN, SIKEREKBEN GAZDAG BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNOK MINDENKINEK!

2018/12/21

Ünnep előtti próbatétel: Hogyan küzdj az éhség ellen?


FORRÁS:

Gondolom már most is mindenki süt-főz – lázasan készülődik az ünnepre. Finomságok sora készül most a konyhákban, megannyi kísértés, és bűnbeesés… Éhség. Igen, most aztán valóban kész küzdelem ellenállni neki. Akár akkor, ha fogyókúrázol, akár akkor, ha valamilyen betegség kényszerít korlátok közé, vagy ha csak egészségesen és tudatosan akarsz élni - újra és újra csatáznod kell önnön gyengeségeddel. Van, amikor ez sikerrel jár – büszke is vagy rá, de bizony előfordul, hogy győz a késztetés: és azonnal enned kell valamit!

Hogyan állj ellent a kísértésnek?

A következő tippek talán a segítségedre lesznek (persze csak akkor, ha TE is akarod):
ÉTKEZZ ROSTBAN GAZDAGON!
Az élelmi rostok egészségvédő szerepe az étkezésben vitathatatlan: egyrészt segítenek megkötni a zsírokat, csökkentve ezzel a koleszterinszintet, fontos ásványok és vitaminok forrásai, és hihetetlenül jól telítenek – hosszú időre megakadályozva ezzel az éhségérzet kialakulását. Sok rostot tartalmaznak a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, a zöldségek, gyümölcsök. De jó szolgálatot tehet a joghurtodba kevert evőkanálnyi étkezési búzakorpa is…

2.     szabály: ÉLVEZD AZ ÍZEKET!
Használj bátran fűszereket – próbálj ki minél többfajtát! A fűszeres erős ízek egyrészt gyorsítják az anyagcserét, másrészt jó időre kielégítik az étel utáni vágyakozást.

3.     szabály: EBÉDRE MINDIG FOGYASSZ LEVEST!
A levesek táplálóak, megtöltik a gyomrot, sokat lehet belőlük enni, de ennek ellenére nem terhelik meg az emésztőrendszert, és általában sokkal kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint az egytálételek.

4.     szabály: ADD MEG A MÓDJÁT!
Mármint az evésnek: szánj rá időt, soha ne kapkodj, soha ne habzsolj! Egyrészt – mivel nem rágod meg kellőképpen az ételt – rendkívül egészségtelen (a gyomor munkáját és az emésztési folyamatokat nehezíted), másrészt negyedannyi idő alatt észrevétlenül dupla annyi ételt tömsz magadba, ami dupla annyi kalóriát jelent minden alkalommal.


5.     szabály: NASSOLJ EGÉSZSÉGESEN!
Gyakran előfordul, hogy unaloműzésként, vagy önmagunk jutalmazására enni támad kedvünk: nos, ilyenkor célszerű messzire elkerülni a cukrászdákat (vagy, ha mégis betévedünk, a gyümölcsös-joghurtos finomságok közül válasszunk), és otthon készíteni valami egészséges finomságot. Könnyen elkészíthető a gyümölcssaláta, gyümölcszselé, túrókrém, sajtkrém, diákcsemege, stb. A lényeg, hogy minél kevesebb cukrot, és zsírt tartalmazzanak.

6.     szabály: TEÁZNI JÓ!
Étkezések előtt, közben, helyett… Természetesen cukor nélkül (édesítőszerrel), valódi alapanyagokból. Az ivás egyébként is hasznos: sokszor nem is éhesek vagyunk, hanem szomjasak…

7.     szabály: ELŐ A SAVANYÚSÁGOKKAL!
A savanyú ételek telítenek, segítik az emésztést, csökkentik az éhségérzetet. A savanyúságok pedig – lévén, hogy zöldségekből készülnek – rostban gazdagok…


8.     szabály: KÖSD LE A FIGYELMEDET!
Ha nem ezt teszed, és folyamatosan az evésen járnak a gondolataid, tuti hogy képtelen leszel ellenállni. Próbáld lekötni a figyelmedet mással: olvass, beszélgess, koncentrálj a másnapi teendőkre…

9.     szabály: ELŐ A RÁGÓVAL!
Hihetetlennek tűnik, de igaz: ha rágódhatsz valamin – elterelődik a figyelmed, és becsapva önmagad elmúlik az éhségérzeted is.

10.                        szabály: AZÉRT MÉGSE HALJ ÉHEN!
Ha valóban éhes vagy, s képtelen vagy tovább ellenállni – akkor egyél valamit. Na, ne csokit, nápolyit, süteményt! Inkább gyümölcsöt, müzli szeletet, joghurtot, sajtot… A lényeg: minél kevesebb cukor, és kalória legyen benne…


 
Folyamatos kísértés...

2018/12/19

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Karácsony



Lárma. zűrzavar, tömeg – káosz mindenhol. 
Mindenki meg akar felelni… 
Meg akar felelni a - minek is? 
A társadalom Karácsonyhoz fűződő elvárásainak… 
Mert ilyenkor szinte kötelező boltról-boltra járni, ajándékokra vadászni / akár drága hitelekkel bebiztosítani a jövő évi nyomort /, dugig rakni az óriási bevásárlókocsikat, plafonig érő fenyőfát bevarázsolni a csomagtartóba, cipekedni, csomagolni, szervezkedni, glancba vágni a lakást, sütni, főzni… Ami nem baj! 
Sőt! 
Mert készülődni igenis kell az Ünnepre, hogy az különleges legyen – és igenis más legyen, mint a többi nap. 
De! 
De ne kelljen senkinek sem belerokkannia… 
Sem lelkileg (az elszenvedett stressztől), sem testileg (az erőn felül vállalt teendőktől), sem anyagilag (az ajándékok horribilis árától). 
Mert a Karácsony nem erről szól… 
A Karácsony a csodáról szól… 
Arról a csodáról, ami mindannyiunkban ott van, csak a nagy rohanásban egyre többször elfeledkezünk róla. 
A csodáról, ami, ha végre az év többi napján is felszínen maradhatna, hegyeket lenne képes megmozgatni. 
Állj meg egy kicsit, lelj békére, légy nyugodt – s hallgatva a csendet a szívedben Te is felismered a lényeget: azt, hogy a legszebb ajándékok nem a fa alatt vannak díszes papírba becsomagolva. 
Nem. 
Hanem ott állnak melletted… 
Ott van a mosolyukban, ott van az ölelésükben, a törődésükben… 
Mert szeretnek… 
Mert szeretheted őket…
…és EZ maga a csoda.
Kívánom, hogy minden nap részesülj belőle Te is!
Békés, boldog Karácsonyt Mindenkinek!





2018/12/09

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Élni a lehetőséggel… 2018/045




Lehetőség. 
Van, aki él vele; van, aki hezitál és elszalasztja azt. 
Életünk lehetőségek sorozata – mi vagyunk a karmesterei annak - miként gazdálkodunk velük. 
Gyakran az újtól való félelem, az addigi rutinná vált mindennapok azok, amelyek megakadályoznak bennünket abban, hogy változtassunk az életünkön. 
Halogatunk, toporgunk, s mire döntésre jutunk – elillan az esélye annak, hogy boldogabbak és elégedettebbek legyünk. 
Hajtunk reggeltől-estig, miközben észrevétlenül suhannak el fejünk fölött az évek – „majd holnap, majd ha alkalmasabb lesz, majd ha…” – kezdetű mondataink sorra adják a maflást a sors által felkínált új eshetőségnek, és mire igazán alkalmas lenne minden körülmény – belerokkanunk a munkába. Mert sokszor egyszerűbb mentséget, kibúvót, ürügyet találni és nemet mondani valamire, - és maradni ott, ahol vagyunk – semmint változtatni.  
Ne halogass tovább –nézz magadba, és láss neki – élj a kínálkozó lehetőséggel! 
Mert nincsenek nehéz vagy könnyű feladatok, jó vagy rossz lehetőségek – csak a gondolataid címkézik azzá.

2018/12/02

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Koncentrálj arra, ami jó… 2018/044



Az élet szép – minden apró részletével és pillanatával együtt. 
Akkor is szép, ha szárnyalunk, de akkor is, ha padlót fogunk. 
Szép-, ha fáj, szép - ha sír, ha néha gyötrődik, szép - ha boldog, ha bolondos, ha hisztérikus. 
Ne félj hát semmitől - mert minden reggel, amikor felébredsz, újabb sanszot kapsz arra, hogy jobbá tedd az életed. 
Ehhez nem kell más, csak merészség, kalandvágy, remény és a tudat – hogy bár semmi sem tökéletes, de TE képes vagy arra, hogy figyelmen kívül hagyd a rosszat, és csak a jóra koncentrálj. 
Ne nézz mindig vissza –mert nem látod a célt, ne emlékezz folyton a kudarcaidra, mert szétmorzsolják az erőd. 
Ne légy folyton sértett, haragos, csalódott,és frusztrált – mert hiába vagy az  - nem visz előre egy tapodtat sem. 
Lehet, hogy most rossz – de a következő pillanatban bármi jó megtörténhet. Ha csak a rosszra összpontosítasz – egyre mélyebbre húz… 
Összpontosíts arra, ami jó – s minden jobbá válik körülötted.

2018/12/01

FLAVONOIDOKKAL AZ EGÉSZSÉGÉRT



Mindenki szeretne egészséges lenni. Sokakban ez a vágy már csak akkor tudatosul, amikor kénytelenek szembesülni saját- vagy közeli hozzátartozója sérülékenységével: azzal, hogy a betegségek kéretlenül is megnehezíthetik a mindennapjaikat. Már egy banális nátha is okozhat kellemetlenségeket, a komolyabb – akut ellátást igénylő, vagy a krónikussá váló nyűgökről nem is beszélve.

A megelőzés fontossága

Egy betegség kialakulását megelőzni még mindig kényelmesebb feladat, mint a kialakult betegséget kezelni (gondoljunk csak a kínzó tünetekre, a fájó beavatkozásokra, a beszedett gyógyszerek mellékhatásainak elviselésére). Ezért aztán korántsem mindegy mi mindent teszünk meg egészségünk megőrzéséért.

Tudatos táplálkozás – fél siker

Minden, amit táplálkozás címén magunkhoz veszünk - hatással van ránk. A túlságosan zsíros, sós, cukros, ipari méretekben előállított nitritekkel-, adalékanyagokkal, színező-, állományjavító-. tartósítószerekkel feljavított élelmiszerek idővel megbosszulják önmagukat. Könnyelműségünk számos betegséghez vezethet: magas vérnyomás, szív-,és érrendszeri problémák,cukorbetegség, emésztőrendszeri problémák alakulhatnak ki.


Flavonoidok: elérhető fegyver a megelőzéshez

Növények által termelt anyagok, amelyeket elsősorban saját maguk védelmére alakítottak ki – védi sejtjeiket a káros UV sugárzás, és egyéb növényi korokozókkal szemben. Mintegy 4000 különböző szerkezetű flavonoid vegyület létezik. Dr. Szent-Györgyi Albert a C-vitamin feltalálója, Nobel-díjas tudós bebizonyította, hogy a flavonoidok növelik a C-vitamin felvételt a májban, a vesében és a mellékvesében. Ha felborul az egyensúly és szabadgyökök halmozódnak fel a sejtekben, oxidatív stressz éri a szervezetet. Ez rákhoz,  korai öregedéshez,  gyulladásokhoz és a neurodegeneratív rendellenességekhez (Parkinson- és Alzheimer kór) vetethet.
Számos kedvező hatással rendelkeznek az emberi szervezet számára is.
  • védik a szervezetet a káros hatásokkal szemben
  • helyreállítják a keringési zavarokat
  • javítják a sejtek oxigén-ellátását
  • megelőzik a szív-, és érrendszeri betegségeket
  • gátolják egyes enzimek működését, melyek a daganatkeltő kémiai anyagokat átalakítják olyan formává, amely képes a szervezet károsítani,
  • elősegítik a daganatkeltő anyagok gyors kiürülését a szervezetből, mielőtt még azok kifejtenék káros hatásukat
  • erős antioxidánsok – lekötik a szervezetben keletkező káros szabadgyököket
  • erősítik az immunrendszert
  • csökkentik a gyulladásokat
  • vírus-és baktériumellenes
  • fokozzák az E-, és C-vitamin hatását
  •  asztma és allergia ellenes hatású
  • gátolják a vérlemezkék összetapadását, kicsapódását, csökkentik a vérrög képződést.
  • májvédő és fényvédő hatással is rendelkeznek.
  • gátolják a genetikai mutációk kialakulását
  • javítják a hajszálerek állapotát
  • a sejtfalakban gátolják a zsírsavak oxidációját, csökkentik a triglicerid, valamint az LDL szintjét és egyúttal emelik a HDL koncentrációját. Ezzel csökkenthető az érelmeszesedés (arterioszklerózis) kialakulásának veszélye


Flavonoidok az élelmiszerekben

A flavonoidok szerencsére számos zöldségben-gyümölcsben megtalálhatóak. Lényegében vízben oldódó növényi festékanyagok. Forrásai:
  • bogyós gyümölcsök, eper, málna, feketeszeder, áfonya
  •  leveles zöldségek
  •  spenót, zeller, fehérrépa
  • hagymafélék
  • citrusfélék,
  • szója termékek,
  • bor
  • kék áfonya,
  • alma
  • tea
  • dió

FLAVONOIDOKBAN GAZDAG ÉTELEK RECEPTJEI


EGYSZERŰ ZELLER SALÁTA
Hozzávalók: 70 dkg zeller, 3 db savanykás alma, 1 citrom leve, 5 dl joghurt, só, bors,
A megtisztított zellert és az almát lereszeljük, kevés citromlével meglocsoljuk. A joghurtot összekeverjük a maradék citromlével, sózzuk, borsozzuk, s a salátára öntjük. Hűtőben összeérleljük.

ALMÁS-SÜTŐTÖKÖS ITAL
Hozzávalók: 2 kg szeletelt Nagydobosi sütőtök, 2 kg Idared alma, 2 citrom leve
A meghámozott, felkockázott sütőtököt annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi ellepi. Amikor félig megpuhult hozzátesszük a meghámozott, cikkekre vágott almát – és együtt puhára főzzük. Ha megpuhult leturmixszoljuk – ha kell, édesítjük, végül ízlés szerint citromlével elkeverjük.

MÁLNÁS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók: 50 dkg málna,30 dkg túró,4 evőkanál méz, 1 tojás
A málnát megtisztítjuk, szitán áttörjük. A tojássárgáját, mézet és a málnavelőt összekeverjük, hozzáadjuk az apróra morzsolt túrót, majd a masszát habosra vert tojásfehérjével lazítjuk.

ÍNYENC NARANCSMÁRTÁS
Hozzávalók: 5 savanyú alma, 1 dl frissen kipréselt narancslé, 3 evőkanál ecetes torma, csipetnyi só és cukor/ vagy édesítőszer, 2 teáskanál reszelt narancshéj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
Az almát megtisztítjuk, lereszeljük. Saját levében, addig pároljuk, amíg megpuhul, majd ráöntjük a narancslevet, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és az őrölt fehér borsot. Kevés sóval és csipetnyi cukorral ízesítjük, felforraljuk. Ezután belekeverjük az ecetes tormát. Sültek mellé kínáljuk.

SPENÓTKOSARAK
Hozzávalók: 50 dkg friss spenót, 3 egész tojás, 2 pohár natúr joghurt, 1 csokor petrezselyemzöld, 15 dkg feta sajt, 5 dkg reszelt parmezán, 1 csomag leveles tészta, 4 gerezd fokhagyma, őrölt rozmaring, bors, szerecsendió, só
A leveles tésztát felengedjük, ez alatt elkészítjük a tölteléket. A megtisztított spenótot megtisztítjuk, leforrázzuk, a petrezselymet felaprítjuk majd a zúzott fokhagymával, a tojással, a sajttal, és a fűszerekkel botmixerrel összedolgozzuk. A leveles tésztát 2-3 mm vékonyságúra kinyújtjuk, kis tortaformákkal kiszúrunk belőle akkora körlapokat, hogy kibélelhessünk vele kis kosárformákat. Ezekbe a tésztakosárkákban arányosan elosztjuk a tölteléket, majd előmelegített sütőben készre sütjük.