2012/05/13

ÉLETRECEPTEK KVÍZJÁTÉK 2.rész

Elő a klaviaturával - itt a kvíz játék 2.része !!!
Újabb hetet zárunk - következzenek az újabb kérdések.Aki velem tartott az elmúlt héten is ,kapásból tudni fogja a választ. A helyes megfejtésért garantált ajándék jár: egy cikk sorozat újabb része, amely hasznos információkkal látja el a rendszeres olvasókat:

1./ Miért kell a salátaöntetekbe olaj?
     a) hogy kellemesebb legyen az íze
     b) jobban emészthető
     c) azért,mert így  a zsírban oldódó vitaminok is fel tudnak szívódni

2./ Kitől származik a következő idézet: " Az életed olyan, amilyenné a gondolataid teszik"
     a) Ady Endre
     b) Marcus Aurelius
     c) Arisztotelész

3./Hányféle bél baktérium található az ember bél rendszerében?
    a) 500
    b) 1500
    c) 5000

A helyes megfejtéseket várom a  eletreceptinfo@gmail.com e-mail címre, 2012.05.19. szombat éjfélig.
Legyen gazdagabb egy -kizárólag a kvíz játék résztvevői számára összeállított cikk sorozat újabb részével!

KVÍZJÁTÉK - MEGFEJTÉS

A múlt vasárnap indított kvízjáték helyes megfejtése:
1/b , 2/c, 3/a
Gratulálok a jó válaszolóknak - "postáztam" a garantált V.I.P cikket a megadott e-mail címükre.

2012/05/11

PROBIOTIKUMOKKAL AZ EGÉSZSÉGÉRT

Az ember környezete, de maga az emberi szervezet is tele van mikroorganizmusokkal, amelyek kis része ártalmas, nagy hányada közömbös, egy része pedig létfontosságú. Ez utóbbiak közül a bélben megtelepedő „jó” baktériumok elengedhetetlenek az emberi immunrendszer kialakulásához, a különböző kórokozók elleni védelemhez, az elfogyasztott táplálék emésztéséhez, és felszívódásához, bizonyos vitaminok termeléséhez. Az ember bélrendszerében ötszáz különböző bélbaktérium található, összetételük egyénenként változó, és
bármily meglepő, de a számuk tízszerese az ember összes sejtje számának. Az emberi szervezet, a bélbaktériumok, és a különböző mikroorganizmusok között egyensúlyi állapot van –ez biztosítja a szervezet egészséges működését. Ha ez a kényes egyensúly megbomlik, betegség alakulhat ki. Az antibiotikumok használata (amelynek során nem csak a kórokozók, hanem a „jó” baktériumok is elpusztulnak), a különböző emésztőrendszeri megbetegedések a különböző baktériumos és vírusos fertőzések - könnyen felboríthatják az egyensúlyt – s ilyenkor a probiotikumok használata mindenképpen javasolt. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok (főként baktériumok), amelyek megfelelő mennyiségben alkalmazva - szervezetünkre jótékony hatást gyakorolnak. A probiotikumok helyreállítják a bélflóra normális összetételét, kiszorítják a kórokozókat, serkentik a szervezet természetes védekezőképességét. Számos olyan megbetegedés van, amelyben a probiotikumok bizonyítottan hatásosak: antibiotikumok használata során fellépő hasmenés megelőzésére, és kezelésére; gyulladásos bélbetegségekben; fertőzéses hasmenések kezelésében; vastagbél műtét után kialakuló panaszok megelőzésére, kezelésére; Helicobacter pylori kezelés mellékhatásának kivédésére. A probiotikumok hatását befolyásolj milyen formában, milyen összetételben, milyen mennyiségben alkalmazzák – s az eddigi ismeretek szerint alig van mellékhatásuk (ha mégis, akkor az enyhe gázképződés lehet), viszont bizonyos esetekben (idős embereknél, daganatellenes szerekkel kezelteknél, AIDS –s betegeknél, vagy intenzív osztályon kezelt súlyos betegeknél) – fokozott elővigyázatosságra van szükség az alkalmazása során. Számos probiotikum már ősidők óta ismert – anélkül, hogy az emberek tudatában lettek volna annak, hogy éppen azt fogyasztanak. Ilyenek a különböző fermentált tejkészítmények, a joghurt, a kefir, az aludttej. Rendszeres fogyasztásukkal valamennyien hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez.

2012/05/09

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK




FELNŐTTÉVÁLÁS

Érettségi… Homályos képek a múltból: izgalom, várakozás, túlterheltség, kellemes májusi éjszaka, szerenád, orgonaillat, s az érzés: lassan véget ér egy korszak. Emlékszem: álltam a kollégiumi szobánk nyitott ablaka előtt, és megpróbáltam magamba „inni” az elém táruló látványt: a hangokat, illatokat, érzéseket, hogy később majd kristálytisztán emlékezzek mindenre. Mindannyian tudtuk, ha túl leszünk az izzasztó vizsgák megpróbáltatásain minden más lesz: ismeretségek sikkadnak el, barátságok szakadnak meg, álmok teljesülnek be, vagy foszlanak köddé; mindenki rálép a felnőtt élet felelősségteljes útjára. A diákok többsége alig várja, hogy hivatalosan is nagykorú legyen – azt hiszik, ezzel megszabadulnak minden kötöttségtől, nem kell engedélyt kérniük semmire, egyedül hozhatnak döntést mindenben. Nos, kedves 15 és 18 év közöttiek! Lassan a testtel! – ne akarjatok túl gyorsan felnőtté válni! Élvezzétek ki a „kiskorúság” minden előnyét, a védettséget, amit a szüleitek biztosítanak, tanuljatok, fejlődjetek, vértezzétek fel magatokat minden erénnyel, ami a boldog felnőtt élethez kell: kitartással, türelemmel, bátorsággal, tisztelettel, becsülettel. Ti pedig kedves érettségizők élvezzétek ki a diákélet utolsó morzsáit (aki továbbtanul is elfelejtheti a nyugodtan csordogáló hétköznapokat), és lépjetek be a felnőttkor kissé kusza, kissé bonyolult, de mégis örömteli világába. Ehhez nyújthatnak némi segítő útmutatást a következő idézetek.
Ez jelentette a felnőtté válást: rájönni arra, hogy egy darabka elfuserált valóság messze felülmúlhatja a csöpögős és naivan idealizált fantáziákat.(Clairé Loup)
Felnőtté nem az életkora teszi az embert, hanem a viselkedése. (Tokaji Zsolt)
Az vált jóvátehetetlenül felnőtté, aki már azon is bosszankodik, amin nevethetne.(Vavyen Fable)
Az élet értelmét nem a nagy áldozatok és kötelességek adják, hanem apróságok; a szív egy-egy mosolyból, vagy egy-egy kedves gesztusból meríti a boldogságot és a vigaszt.(Humphry Davy)
Az élet tapasztalatszerzés, nem pedig az élet értelmén való töprengés.(Paulo Coelho)
Az élet értelmét nem keresni kell, hanem nekem kell értelmet adni az életnek.(Palotai Erzsi)
Az élet értelmét az alkotja, amikor szembeszállunk a félelemmel, ami a lelkünket uralja.(Carol Bigley)
Az élet értelme, hogy higgy önmagadban, és próbáld elfogadni az élet által nyújtott tanításokat, bármi is legyen az. De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az élet nem csupán egyfajta akadálypálya, amely a fejlődésünket kell, hogy szolgálja. Az élet egy ajándék, amelyet ízlelgetni, élvezni és teljes egészében megélni kell.(Gordon Smith)
Az ember jár-kel a világban, mint valami nyugtalan vadállat, és valamit keres. De alighogy megtalálja, már hasznot akar belőle, és ezzel el is rontja a dolgokat. Mert a világ nem arra való, hogy hasznot hozzon valakinek. A világ arra való, hogy szép legyen, békés legyen, jó legyen. Hogy élni lehessen benne, fáradsággal, de haszon nélkül. Mert az élet értelme a szép. És a haszon a leghaszontalanabb szó, amit az ember valaha is kitalált. Pedig ma már annyira van vele, hogy ha valami szépet meglát, nyomban arra gondol: mi hasznom lehetne ebből? S ezért van az, hogy amit ilyen céllal fölépít, az hamarosan le is dől. Legtöbbször egy másik ember dönti le, aki irigyli a hasznot, és a helyén nem marad más, csak egy folt csalán: az ember örök nyoma.(Wass Albert)
Szóval azt állítod, hogy senki sem boldog? - Van, aki boldognak tűnik. Ők egyszerűen nem gondolnak bele a dolgokba. Mások terveket szőnek: lesz egy férjem, házam, két gyerekem, egy hétvégi házam. És amíg ezzel vannak elfoglalva, olyanok, mint a bika, aki a torreádort üldözi: ösztönösen cselekszenek, csak mennek a fejük után, anélkül, hogy látnák, hol van a cél. Megszerzik az autójukat, talán még Ferrarijuk is lesz, és azt hiszik, ez az élet értelme. Soha nem teszik fel a kérdést maguknak. De a szemükben látom, hogy szomorúak, és még csak nem is tudnak róla.(Paulo Coelho)
Az életed olyan, amilyené a gondolataid teszik. /Marcus Aurelius/
Ki-miként élte meg az érettségi pillanatait? Várom beszámolóitokat az eletreceptinfo@gmail.com -ra, a legviccesebb történetek felkerülhetnek az oldalra.

2012/05/07

HETI ÍZPRÓBA : SALÁTAÖNTETEK




 Salátafélék, retek, újhagyma, spenót, karalábé – egyre szélesebb a hazai idényzöldség kínálat, így végre egészségesebben étkezhetünk. Már ha elég komoly azon elhatározásunk, hogy a nyár közeledtével megpróbálunk megszabadulni néhány rossz szokásunktól, és mellesleg jó pár kéretlenül felkúszó kilótól. A különböző zöldségekből készített saláták fogyasztása minden szempontból egészséges: szerepet játszik a vitamin- és ásványianyag-pótlásban, kevés kalóriát tartalmaz, a magas rostbevitel pedig teltségérzetet okoz, és még az emésztést is karban tartja. Persze mit sem ér a sokféle zöldség, ha mindig ugyanúgy készítjük el, s emiatt előbb vagy utóbb unalmassá válik. Általánosságban elmondható, hogy szinte minden zöldségből (és gyümölcsből) készíthető saláta – csak az egyéni ízlés, és a kapható alapanyagok szabhatnak határt fantáziánknak. Fogyaszthatjuk előételként, köretként, hússal, sajttal dúsítva pedig akár főételként, vagy csak a két főétkezés között egészséges nassolnivaló gyanánt. Rövid idő alatt nagyon ízletes, változatos és ínycsiklandozó ételeket remekelhetünk – a számtalan házilag is könnyedén elkészíthető - öntetnek, mártásnak és szósznak köszönhetően. A házilagos elkészítés most kiemelten fontos – hiszen így biztosak lehetünk abban,hogy az öntet semmiféle tartósítószert, ízfokozót, színezéket sem tartalmaz.
A salátakészítés néhány megszívlelendő alapelve:
- Fontos, hogy mindig ép, friss, és romlatlan és szezonálisan beszerezhető nyersanyagokat válasszunk, mert csak ezeknek teljes az élvezeti értéke, és tápanyagtartalma.
- Mindig alaposan tisztítsuk meg őket a szennyeződésektől, az emészthetetlen fás részeket (például a karalábénál) pedig semmiképp ne használjuk fel. A zöldségek pucolásánál, a gyümölcsök hámozásánál törekedjünk arra,hogy minél vékonyabb rétegben végezzük a műveletet, hiszen a legtöbb vitamin a héj alatt található.
-  A salátaleveleket soha ne vágjuk, csak tépkedjük – mert mire eljön a tálalás - elszíneződhet a levélrész vágott széle.
- Arra is ügyeljünk, hogy a ropogós zöldsalátákat soha ne mossuk meleg vízzel és ne sózzuk be nagyon előre, mert ezzel veszít a frissességéből, és a vitamintartalmából.
- Ahhoz, hogy a zsírban oldódó vitaminok felszívódhassanak (A-, D-, E-, K-vitamin) szükség van némi zsiradékra – ezért az öntetekben ott a helye a különböző salátaolajoknak. Leggyakrabban használt salátaolajok: napraforgóolaj, olivaolaj, repceolaj kukoricaolaj, földimogyoró olaj, tökmagolaj, dióolaj, szójaolaj, szezámolaj. Mindig csak a lehető legszükségesebb mennyiségben alkalmazzuk őket, mert magas az energiatartalmuk.
- Salátáink savanyítására eceteket használunk. Lehetőleg kerüljük az eszenciákat, és csak természetes savanyító-anyagokat: bor- és gyümölcseceteket, balzsamecetet vagy citromlevet alkalmazzunk.
- Óvatosan bánjunk a fűszerezéssel is: 2-3 féle fűszernél többet ne tegyünk bele, mert elnyomja a friss zöldségek eredeti ízét.
- Az elkészült salátát letakarva, két-három órát hűtőszekrényben érlelve, előhűtött üveg vagy porcelán salátástálban, hidegen tálaljuk. Soha ne tegyük fémből készült edénybe, mert az ecetes-sós lé kioldhatja annak fémtartalmát, kellemetlen ízűvé téve ennivalónkat.
Ha a fenti alapelveket betartjuk, bizton számíthatunk arra, hogy egészséges és ízletes étel kerül asztalunkra.
S most következzék néhány recept – próbálkozzanak bátran!
SNIDLINGES ÖNTET FEJES SALÁTÁHOZ
Hozzávalók: 1 csomag petrezselyemzöld, 1 csomag snidling, 3 evőkanál fehérborecet, 2 teáskanál dijoni mustár, só, bors, méz, 5 evőkanál napraforgóolaj
A mustárt az ecettel, sóval, borssal, pici cukorral és az olajjal elkeverjük, majd beleforgatjuk a leveleire tépkedett petrezselyemzöldet és a felkarikázott snidlinget. Az öntetet fejes salátához, vagy bármilyen más vegyes salátához felhasználhatjuk.
TÖKMAGOS ÖNTET SPENÓTHOZ
Hozzávalók: 3 evőkanál tökmag, 4 evőkanál balzsamecet, 2 teáskanál dijoni mustár, só, bors (ízlés szerint), napraforgóolaj
A tökmagot zsiradék nélkül pirítsuk meg. A balzsamecetet a mustárral, borssal, sóval alaposan keverjük el, majd lassan adagolva keverjük hozzá az olajat is. Végül a kihűlt tökmagot vágjuk össze, és adjuk az öntethez. Spenóttal a legfinomabb.
ITÁLIAI ÖNTET HÚSOS-ZÖLDÉSGES SALÁTÁKHOZ
Hozzávalók: 4 evőkanál vörösborecet, 1 teáskanál szárított oregánó, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 5 evőkanál olivaolaj, 1-1 apróra vágott piros és sárga kaliforniai paprika, petrezselyemzöld
Az előkészített hozzávalókat összekeverjük.
DIÉTÁS JOGHURTOS ÖNTET LEVELES SALÁTÁHOZ
Hozzávalók: 2 doboz natúr joghurt, 3 evőkanál reszelt vöröshagyma, 3 evőkanál petrezselyemzöld, 2 evőkanál kapor, 2 evőkanál citromlé, 2 gerezd fokhagyma összezúzva, só, őrölt bors
A joghurtot összekeverjük a többi hozzávalóval. Bármilyen salátához illik, nagyon finom.
CSÍPŐS ÖNTET MAJONÉZZEL

Hozzávalók: 3 evőkanál majonéz, 3 evőkanál reszelt zeller, 3 evőkanál reszelt vöröshagyma, 5 kemény tojás, késhegynyi chili por, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 dkg dió, só, őrölt bors

A majonézt a reszelt zellerrel, a reszelt vöröshagymával, a chili porral, petrezselyemzölddel elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. A tojásokat cikkekre vágjuk, a dióbelet szárazon megpirítjuk. Végül a megmosott salátalevelekre halmozzuk a tojásokat, meglocsoljuk a majonézes öntettel, és megszórjuk a pirított feldarabolt dióval.
PARADICSOMOS ÖNTET
Hozzávalók: 3 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, ¼ zeller, ½ liter paradicsomlé (vagy 1 doboz sűrített paradicsom), 1 citrom leve,1 pohár szénsavmentes ásványvíz, 1 pohárnyi főtt rizs, 1 teáskanál só, 1 kávéskanálnyi bazsalikom, ½ csípős paprika, ½ dl olivaolaj
Bármilyen salátához illik: a hozzávalókat egyszerűen csak össze kell turmixszolni.


 JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁN A SZERZŐ : Faar Ida
Ha van újabb ötletük , vagy kérdésük bátran írjanak: eletreceptinfo@gmail.com

2012/05/06

JÁTÉK! JÁTÉK ! JÁTÉK!





INDULJON HÁT AZ
eletrecept.blogspot.com
KVÍZJÁTÉKA


Aki figyelmesen elolvasta az eheti bejegyzéseket játszi könnyedséggel lesz képes válaszolni az alábbi három
kérdésre.

1./ Hány évig képes teremni a spárga ?
     a)  2 évig
     b)  15 - 20 évig
     c)   25 évig

2./ 100 gramm köles elfogyasztásával mennyi vasat viszünk be a szervezetünkbe ?
      a)  a napi vasszükséglet 80 %-át
      b)  a napi vasszükséglet 25 %-át
      c)  a napi vasszükséglet  50 %-át

3./ Kell-e fokhagyma a juhtúrós-chilis krémbe?
       a) igen
       b) nem

A megfejtések szám/betűjelét  küldjék az  eletreceptinfo@gmail.com  e-mail címre.
A helyesen válaszolók garantált V.I.P cikket kapnak ajándékba,ami ezen a héten a GYÓGYNÖVÉNYKALAUZ I.része ( Kamilla a házi csodaszer címmel)  
Beküldési határidő: 2012.05.12. szombat éjfél
Játszanak - s ismerkedjenek meg közelebbről a gyógynövények áldásos hatásaival!

2012/05/05

JÁTÉK ! JÁTÉK! JÁTÉK!

Hamarosan indul az eletrecept.blogspot.com kvízjátéka a garantált V.I.P. cikkekért. Mit kell ehhez tenni?
  1. Rendszeresen olvasni az eletrecept.blogspot.com cikkeit
  2. Helyesen válaszolni a vasárnaponként feltett kérdésekre
  3. A helyes válaszokat elküldeni az
                 eletreceptinfo@gmail.com   e-mail címre.
    4. Végül "bezsebelni" a hetente frissülő prémium cikkeket az egészség,életmód,konyha témakörökből.
         ( A helyes megfejtést beküldők e-mail címükre fogják megkapni a cikkeket)
        Beküldési határidő: a következő hét szombat éjfél

Olvassanak, válaszoljanak,és legyenek gazdagabbak minden héten egy érdekes témát feldolgozó cikkel !!!

A játék indulásának időpontja: 2012.05.06. vasárnap

2012/05/04

REGGELIZZ!!!

Királyként reggelizni – ez a legfontosabb alapszabály, akár felnőttekről, akár gyerekekről, akár fogyókúrázókról van szó. Ugye Önnel is gyakran előfordult már, hogy siettében kihagyta a nap leglényegesebb étkezését, vagy hiába könyörgött a gyerekeinek, hogy ülve, nyugodtan evéssel indítsák a napjukat. Nos, ezen sürgősen változtatnia kell,már ha egészségesen szeretne élni. Mert:

  • Reggelre szervezetünk elhasználja tartalékait, így nélkülözhetetlen, hogy ezeket pótoljuk, s így mintegy üzemanyaggal lássuk el –energiát és tápanyagokat a működéséhez
  • Megakadályozhatjuk, hogy leessen a vércukorszintünk, ami tíz óra felé farkaséhséggel, gyengeséggel, szédüléssel ránk törve arra sarkall, hogy kontrolálatlanul élelmet vegyünk magunkhoz – növelve ezzel az elhízás veszélyét, ami cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezethet
  • Akik rendszeresen reggeliznek, azok nagyobb fizikai és szellemi teljesítőképességgel bírnak a nap során
  • Ha reggelizünk, és nem éheztetjük a szervezetünket, felpörgetjük az anyagcserénket – ez azért fontos, mert a lelassult anyagcsere szintén elhízáshoz vezethet
  • Ellenállóbbá válunk mind a fertőző betegségekkel, mind a stresszel szemben
  • Bizonyított tény, hogy azok a gyerekek, aki rendszeresen reggeliznek soványabbak, mint nem reggeliző kortársaik
  • Aki reggelizik annak jobb az emlékező- és, koncentráló-képessége, kreatívabb, könnyebben legyőzi az akadályokat

A JÓ REGGELI TÍZPARANCSOLATA:

  1. Válasszunk olyan ételeket, amit élvezettel fogyasztunk el. ez legyen bőséges és kiadós
  2. legyen változatos –azaz ne minden nap ugyanazt együk-, variáljuk bátran az alapanyagokat. Szerencsére számos olyan alapanyag van, ami egészséges és finom (tejtermékek, zöldségfélék, húsok, zabpelyhek, müzlik stb.)
  3. Természetesen azért ne essünk túlzásba: azaz nem törvényszerű, hogy az egész hétre elegendő csokoládé-adagunkat egy reggeli alatt el kell temetnünk.
  4. Fogyasszunk a reggelinkhez elegendő folyadékot – valódi gyümölcslevek, teák, turmixok – tej, kakaó.
  5. A reggeli lórúgás-számba menő kávé helyett inkább térjünk át a teázásra
  6. Az ételeket, italokat lehetőség szerint ne cukorral édesítsük. Használjunk minőségi mézet, házi lekvárt, vagy édesítőszert. A cukor semmi értéket nem tartalmaz „üres kalória”.
  7. Ne együnk felvágottakat – tele vannak sóval, tartósítószerrel, ízfokozóval és mellesleg húsipari melléktermékből készülnek.
  8. Együnk sajtot – ezekből is kerüljük a gyors érlelésűeket, vagy ömlesztetteket – válasszuk a juhsajtot, kecskesajtot, házi sajtokat
  9. Teremtse meg a nyugodt reggelizés feltételeit – inkább ébredjen félórával korábban.
  10. Váljon szokásává a közös reggelizés a családdal. Rohanó világunkban az otthonuk reggel is békés szigetté változik

TIPPEK REGGELIRE

ZABKÁSA - ALAPRECEPT
 Hozzávalók 10 dkg zabpehely, 6 dl tej, 2 ek joghurt, 1 tk őrölt fahéj, 1 ek méz
Melegítsük fel a tejet. Mielőtt forr, azaz gyöngyözik, adjuk hozzá a zabpelyhet. Kevergessük, amíg sűrű lesz, majd adjuk hozzá a mézet, joghurtot és fahéjat. Alacsony hőmérsékleten keverjük tovább 1-2 percig. Tálaljuk melegen. Ízlés szerint ehető kakaósan, ízesíthető lekvárral, de darabolhatunk bele idénygyümölcsöket is.
HAGYMÁS SAJTKRÉM PIRITOSSAL
Hozzávalók: 10 dkg császárszalonna, 2 evőkanál olaj, 40 dkg vöröshagyma, arasznyi póréhagyma (25 dkg), 3 dkg fokhagyma, 1 csomó metélőhagyma, 25 dkg ementáli sajt, 3 tojás, só, bors, 1-1 késhegynyi reszelt szerecsendió és kömény, 4 nagy szelet rozskenyér (nem kell túl vastag)
A szalonnát apró kockákra vágva olajon kisütjük. A vöröshagymát, a pórét vékonyra, fokhagymát és metélőhagymát durvára vágjuk. Ezeket a szalonnára szórva közepeses lángon 10 percig pároljuk, majd kihűtjük, a sajtot a felvert tojással, összekeverjük, kissé sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, köményt, hagymákat. A kenyérszeleteket a masszával megkenjük, tepsibe téve előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük..


JUHTÚRÓS-CHILIS KRÉM 
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 20 dkg tehéntúró, 15 dkg feta, 1 pohár tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 kanál dijoni mustár, só, bors, chili
Az elkészítés nagyon egyszerű: minden hozzávalót alaposan összekeverünk.

MINDENKI KEDVENC OMLETTJE
Hozzávalók: 10 tojás, 5 szelet főtt, füstölt sonka, 4 paradicsom, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín,
1 dl tej, 3 ek vaj, 3 ek apróra vágott petrezselyemzöld, snidling, kapor, tárkony, só, bors
A tojásokat tálba ütjük, a tejjel és a tejszínnel felverjük. Simára keverjük benne a lisztet, sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítjük. A paradicsomot felszeleteljük. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Beletesszük a csíkokra vágott sonkát és a paradicsomot, majd 200 fokos sütőben 5 percig sütjük. Ráöntjük a tojás masszát és 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe. Vajas pirítóssal tálaljuk.

Mindenkinek energikus napkezdetet kívánok !

2012/05/02

AZ ALMA DÍCSÉRETE

Így tavasz kezdetén még nem bővelkedik a piaci kínálat gyümölcsökben, hacsak nem a spanyol eperszemekkel akarja valaki az emésztőrendszerét próbára tenni.
Így aztán a déligyümölcsökön kívül a hazai alma az egyetlen olyan vitamin- és ásványianyag-forrás, amit jó szívvel fogyaszthat bárki. Az almának mondhatni becsülete van a magyar gasztronómiában, hisz oly sokféleképpen felhasználható: édesen, sósan, köretnek, süteménynek, levesnek, turmixnak, nyersen, pürésítve, kompótként, vagy tölteléknek, salátának, vagy mártásnak.Fajtaválasztéka kiemelkedő,egyéni ízlésünk dönti el,melyiket szeretjük: a citromsárgára érett Golden éppúgy elnyerheti tetszésünket, mint a kisebb gyümölcscukor tartalmú,savanykásabb- ezért cukorbetegeknek is ajánlott –Idared, vagy a klasszikus Jonatán, a jellegzetes íz világú Starking, az új nemesítésekről nem is beszélve. Alacsony energiatartalma miatt (100 grammban mindössze 32 kalória van) a fogyni vágyók nélkülözhetetlen alapanyaga, a héjában található pektin miatt pedig gondoskodhatunk a kellő rostbevitelről is, ami az egészséges táplálkozás egyik alappillére kell, hogy legyen. B1-,B2-,és C-vitamint, káliumot, nikotinsavat, kálciumot, vasat, foszfort, rezet, mangánt, cinket tartalmaz nagyobb mennyiségben- biztosítva a kellő ásványi anyag bevitelt is. Igen jelentős a méregtelenítő hatása- a reszelt alma szabályozza a bélműködést, gyógyítja a hasmenést, megszünteti a hányingert, hányást. Készíthetünk belőle frissítő,regeneráló arcpakolást,(tejben kell megfőzni, pürésíteni, majd langyosra hűlve alkalmazni), de kúraszerűen fogyasztva ellenállóbbá teszi az immunrendszert, segít széppé és rugalmassá tenni a kötőszöveteket, eltünteti a narancsbőrt, enzimjei pedig megelőzik a visszérgyulladást. Mindezek után biztonsággal mondható, hogy nem közhely a régi mondás: „Napi egy alma, az orvost távol tartja”.

ÍNYENC SAJTOS ALMAKARIKÁK
Hozzávalók: 4 db alma,25 dkg rokfort sajt, 3 dkg vaj, 15 dkg mazsola, 2 dl fehérbor
Az almákat félbevágjuk, kicsumázzuk, a közepén lévő lyukakat megtöltjük a sajttal.Kivajazott tepsibe helyezzük,aláöntjük a fehérbort, megszórjuk a mazsolával, és sütőbe tesszük-a sajt rápirulásáig sütjük.

ALMATURMIX
Hozzávalók: fél liter tej,3 nagyobb alma, citromlé, cukor vagy édesítőszer,vagy méz - ízlés szerint,fahéj
A hozzávalókat egyszerűen össze turmixszoljuk.

ALMÁS-KORPÁS KENYÉR
Hozzávalók:15 dkg korpa,20 dkg liszt,3 nagyobb sárgarépa reszelve, 3 nagyobb alma reszelve, 4 tojás, 10 dkg cukor vagy annak megfelelő édesítőszer,2 kávéskanál sütőpor,1 kávéskanál szódabikarbóna,só,5 dkg vaj,5 dkg mandula
Az alma és sárgarépa reszeléket elkeverjük a liszttel,korpával,tojásokkal, sütőporral, szódabikarbónával, és elmorzsoljuk benne a vajat, és a darabos mandulával összedolgozzuk. Szögletes formába öntve megsütjük.

TÖLTÖTT CSIRKEMELL ALMÁVAL
Hozzávalók: 2 csirkemell filé,20 dkg csirkemáj,20 dkg reszelt alma,.2 csipet majoránna, 2 evőkanál méz,só,őrölt bors
A csirkemelleket kétfelé vágva kiklopfoljuk. A csirkemájat felkockázzuk, hozzáreszeljük az almát, majoránnával, sóval, borssal ízesítjük, s beletöltjük a csirkemell-szeletekbe. Összegöngyölve kiolajozott sütő tepsibe helyezzük-, megsütjük. Burgonyapüré illik hozzá.

ALMÁS BURGONYASALÁTA
Hozzávalók: 4 nagyobb héjában főtt burgonya megtisztítva, felkarikázva, egy savanykás alma vékonyra szeletelve,4 főtt tojás felkarikázva, 1 póréhagyma,2 deci natúr joghurt, mustár, petrezselyemzöld, só, bors, salátalevelek
Az elkészítése ennek is egyszerű – az előkészített hozzávalókat összekeverjük – salátaleveleken hidegen tálaljuk.


2012/05/01


VÁROM A LEVELEKET !!!


Újra itt...Lehet,hogy egyenlőre csak a saját szórakoztatásomra írom e sorokat, de talán egyszer majd eljut a címzettekhez is a sok finom étel receptje. Mindenesetre ha valakinek esetleg kérdése adódna, vagy szeretne bekapcsolödni a vasárnap induló kvízjátékba - a garantált ajándékokért adok egy fontos :)) e-mail címet:

eletreceptinfo@gmail.com
 Várom a leveleket - addig is jó böngészést mindenkinek !

HETI ÍZPRÓBA A köles

Méltatlanul mellőzött gabonafélénk. Igaz tavaly – az ország tortája révén, ami kölesből készült – rövid időre „reflektorfénybe „került, de mostanra újból a feledés homálya fenyegeti térhódítását. 
Pedig nagy ásványianyag-tartalma miatt mindenképpen ajánlatos lenne a fogyasztása (nagy a foszfor-,kalcium, magnézium-, szilícium- és a vastartalma, és az ezek felszívódását, elősegítő összetevőket is ideális mennyiségben tartalmaz. Nem elhanyagolható tény, hogy napi 100 g köles fogyasztása a vasszükséglet közel 50%-átfedezi. A népi gyógyászatban számos betegség gyógyítására is alkalmazták: az egyetlen gabona, ami lúgosít, könnyen emészthető, rákmegelőző, késlelteti az öregedést, kovasavja fényessé teszi a hajat,megelőzi a hajhullást, erősíti a körmöket, serkenti az immunrendszert, elősegíti a máj regenerálódását,tisztítja a lépet,csökkenti a gyulladásokat.
Hogyan fogyasztható?
Szerencsére sokféleképpen: édesen, sósan, zöldségesen, vízben, vagy tejben megfőzve, töltőanyaga lehet káposztának, hurkának, de tortának és réteseknek, alkalmas köretnek is. Egyetlen alapszabály van: felhasználás előtt ki kell válogatni, alaposan meg kell mosni, és be kell áztatni előző este. Másnap le kell önteni róla az áztatóvizet, és már használhatjuk is.
S mire? Íme néhány recept,próbálkozzanak bátran:


ZÖLDSÉGES KÖLES
Pirítsunk meg olívaolajon 1 fej apróra vágott vöröshagymát, tegyünk bele szeletekre vágott paprikát, cukkínit, padlizsánt. Fűszerezzük borssal, kakukkfűvel, fokhagymával. Öntsük fel kb. 2 dl vízzel, és kavargatva adjunk hozzá 15 dkg kölest. Sózzuk, és lefedve pároljuk puhára. Önmagában,de köretként is ízletes.

KÖLESKÖRÖZÖTT
10 dkg kölest megmosunk, sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A 25 dkg túrót villával összetörünk, sózzuk, finomra vágott petrezselyemzölddel, őrölt köménnyel ízesítjük, és végül összedolgozzuk 1 pohár kefirrel, illetve a főtt kölessel.Szendvicsekre kiváló krém, ami hűtőben napokig eltartható.

KÖLESPUDING
Fél liter víz, és fél liter tej keverékében megfőzünk 40dkg  kölest. Tűzről levéve hozzákeverünk 7dkg vajat, 2 dl tejfölt, 3 csomag vaníliáscukrot,és attól függően mennyire vagyunk édesszájúak 1-2 kanál mézet. Tehetünk bele aprított idénygyümölcsöket, vagy aszalmányokat, mazsolát  is. Alaposan összekeverjük,és kis tálkákba hidegen tálaljuk.

KÖLESFELFÚJT
Fél liter fahéjjal ízesített vízben megfőzünk 25 dkg kölest. Közben lereszelünk 30 dkg sárgarépát, 40 dkg almát – ha a köles megfőtt összekeverjük a reszelt répával, és almával, és 10 dkg darált dióval. 3 tojás fehérjét habbá verünk 5 dkg kristálycukorral, majd óvatosan a masszához keverjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és 25 perc alatt készre, sütjük. Ha nem elég édes porcukorral megszórva szeletekben tálaljuk.

2012/04/30

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK : ANYASÁG




“Anya az, aki szeret és támogat, miközben te az álmaidat kergeted.” (ismeretlen)

A világon ez az egyedüli pont, mely szilárdan áll, és nem vész valószerűtlenségbe: az a hely, ahol az anyja van. Mindenki más nem létezővé, árnyékká válhatott, de ő soha. Olyan volt ez, mintha egyedül az anyja lenne élete pillére, sarkpontja, melytől sohasem szakadhat el.   (David Herbert Richards Lawrence)
Igen, lehet, hogy anya tényleg egy pók. Egész életében a semmiből szőtt mindent: ennivalót, csodás ruhákat, szeretetet, taníttatást és tetőt a fejünk felé. A pók lánya vagyok. Gyönyörűnek látom őt. Egész életemben azon igyekeztem, hogy boldoggá tegyem. Mert amikor boldog, az egész ház ujjong, a falak szélesen mosolyognak, a függönyök repesnek örömükben, a világoskék párnahuzatok nevetnek a kitárt ablakokon beáramló napfényben, és a lángnyelvek vidám táncot ropnak a tűzhelyen. (Rani Manicka)
Te vagy, akitől megtudom:
A csodára nekem is lett jogom.
Köszönlek.
Várlak.
Ez mind Te vagy:
Anya és angyal.
Csak el ne hagyj.(
Ákos)
Az embernek lehet több felesége, több gyereke, több barátja is: de anyja csak egyetlenegy lehet, azt az egyet hát gyöngéden kell szeretnie, ameddig csak lehet. (Arthur Conan Doyle)
Az én anyám mindig azt mondta: mindig lehetsz az, ami lenni akarsz. Minden percben, minden másodpercben újra és újra kitalálhatod magad, tudod? Mi vagyunk a saját történetünk, a saját életünk elbeszélői. (Francine Oomen)
Az anya nem az a személy, akire támaszkodunk, hanem aki szükségtelenné teszi a támaszkodást. (Dorthy Canfield Fischer)
Arra születtem, hogy kisgyerek legyek, s anyám mellett lassan játsszam az életet.
Arra születtem, hogy felnőtt is legyek, s megértsem a szóból azt, amit lehet.
S végül arra jöttem én a világra, hogy elhiggyem azt, hogy nem vagyok hiába.(
LGT)
Nem az a leghatalmasabb, akinek a legtöbb öldöklő fegyvere van, az sem, akinek legnagyobb a kincse, gazdagsága, hanem az a leghatalmasabb, aki embert szül a világra. (Szakály Dezső)
Falu Tamás: Anyád
Aki jó volt hozzád, az volt az anyád,
minden pillanatban gondolt o reád.
Ha sorsod megvadult, s látta, hogy elüt,
félre tolt az útból, s elé o feküdt.
Aki jó volt hozzád, az volt az anyád,
ha fáztál, a lelkét terítette rád.
Átvette terhedet, hogy azt ne te vidd,
simogatta sebed, sírta könnyeid.
Hogyha megbántottad – mért bántottad őt?
Nem sírt ő sohasem a szemed előtt.
Nem hangzott ajkáról soha-soha vád,
akihez rossz voltál, az volt az anyád.
 Kiss Jenő: Anyád szemében
Anyád szemében
ott a nap;
sugarai rád hullnak,
hogy nőj te szépen.
Anyád szemében
ott a hold,
beteg, ha voltál, rád hajolt
a lázas éjben.
Anyád szemében
ott a víz;
a könny, ha utad félre visz,
jaj! baj ne érjen...
Anyád szemében
ott a tűz:
ha csüggednél, szívedbe tűz,
lobogjon, égjen!
Petőfi Sándor: Fekete kenyér
Miért aggódol, lelkem jó anyám?
Hogy kenyeretek barna, emiatt?
Hisz meglehet, ha nincs idehaza,
tán fehérebb kenyérrel él fiad?
De semmi az! Csak add elém, anyám,
bármilyen barna is az a kenyér!
Itthon sokkal jobb ízű énnékem
a fekete, mint máshol a fehér!
Dsida Jenő: Hálaadás
Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Amíg ő véd engem, nem ér semmi bánat.
Körülvesz virrasztó áldó szeretettel,
Értem éjjel-nappal dolgozni nem restell.
Áldott teste, lelke csak érettem fárad,
Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Köszönöm a lelkét, melyből reggel, este
imádság száll Hozzád, gyermekéért esdve.
Köszönöm a szívét, mely csak értem dobban
itt e földön senki sem szerethet jobban! –
Köszönöm a szemét, melyből jóság árad,
Istenem köszönöm az édesanyámat!
Te tudod, Istenem – milyen sok az árva,
Aki oltalmadat, vigaszodat várja.
Leborulva kérlek: gondod legyen rájuk,
Hiszen szegényeknek nincsen édesanyjuk!
Vigasztald meg őket áldó kegyelmeddel,
Nagy-nagy bánatukat takard el, temesd el!
Áldd meg édesanyám járását-kelését,
Áldd meg könnyhullatását, áldd meg szenvedését!
Áldd meg imádságát, melyben el nem fárad,
Áldd meg két kezeddel az édesanyámat!
Halld meg jó Istenem, legbuzgóbb imámat:
Köszönöm, köszönöm az édesanyámat

2012/04/29

HETI ÍZPRÓBA : A SPÁRGA

Asparagus officinalis, csirág, nyúlárnyéka – avagy mit érdemes tudnunk a közönséges spárgáról? Elöljáróban talán annyit, hogy a vidékünkön oly ritkán használt növényt mindenkinek érdemes lenne kipróbálni, és kedvező élettani hatásainak az ismeretében minél többször fogyasztani belőle. S melyek ezek a tulajdonságok?- íz próbánkban ezeket vesszük most sorra. A csaknem négyezer éves kultúrnövény termesztését az egyiptomiak kezdték, de európai termesztése is több évszázadra nyúlik vissza. Évelő növény, amely ültetés után lassan nő – az első spárgasípokat csak mintegy 3 év után kezdik el szedni, és majd csak a negyedik év után hoz rendes termést, - rengeteg munkát igényelő növény, de 15-20 évig is képes teremni. Április végétől június közepéig ontja magából a fogyasztásra alkalmas zsenge megvastagodott hajtásokat. Színe alapján megkülönböztetünk fehér, lila és zöld spárgát. (lényegében ugyanarról a növényről van szó, a különbség csak annyi, hogy amíg a fehér spárga hajtásait földdel betakarják, addig a zöldet hagyják, hogy a fényben nőjön) Legjobb, ha a zöld változatát keressük – mert azt nem kell hámozni (általában a fehér spárga külső rétegei fásak, szálkásak). Az egyik legegészségesebb zöldség: alacsony a kalóriatartalma( 20 kcal/100 gramm),rendkívül magas a vitamin- tartalma A -, B 1- (11%), B2-(9%), B3-(7%), B6-(7%), pantoténsav (5%), C-(9%), E-vitamin, folsav (13%) található benne. Zsír és koleszterin alig mutatható ki, de ásványi anyagok közül sokfélét tartalmaz: kálciumot, foszfort, vasat, ónt, molibdént, szíliciumot, magnéziumot, cinket. Klorofill, karotin, aszparaginsav tartalma is jelentős. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, vagy gyógyítható:
  •   magas rosttartalmának köszönhetően gyorsítja az anyagcserét– nem engedi felszívódni a bélrendszerből a koleszterint,és teltségérzetet okoz
  • vízhajtó hatása miatt hozzájárul a szervezet természetes méregtelenítéséhez
  •  őrölt porát fogfájás csillapítására használták a népi gyógyászatban
  •  10 dkg-ja fedezi a napi folsav-szükségletünket (a folsavhiány az egyik leggyakoribb vitaminhiány, ami koncentrációs zavarokat, fáradékonyságot. korai őszülést, idegességet okoz)
  •  jótékonyan hat a hasnyálmirigy, a máj, a szív, a lép - működésére erősíti a nyálkahártyákat, fiatalítja a sejteket, rugalmassá teszi a bőrt és a kötőszöveteket
  • fokozza a vérképzést, erősíti az immunrendszer
  • javítja a reumás és köszvényes betegek állapotát
  • évszázadok óta közismert vesekő eltávolító hatása, de alkalmazható vesegyulladások kezelésében is
  • ideális fogyókúrás ételek elkészítéséhez, hiszen alacsony kalória bevitel mellett is létfontosságú összetevőket tartalmaz
  • lúgosító hatású, azaz helyreállítja a vér sav-bázis egyensúlyát
  • legújabb kutatások szerint megelőzheti a daganatos betegségek kialakulását – erőteljes antioxidáns
Fogyasztható nyersen - turmixszolva más zöldségekkel (zellerrel, répával, de párolva, vagy főzve is (a hőhatás idejére vigyázni kell – mert minél magasabb hőfokon és minél tovább történik az elkészítése, annál több értékes vitamin és nyomelem mehet veszendőbe). Mindig friss, lédús, közepes vastagságú spárgát vásároljunk – s lehetőleg minél hamarabb készítsük el – levesnek, köretnek, egytálételnek egyaránt kiváló Mindig állítva főzzük – erre alkalmas egy magas oldalú fazék-, hogy a spárga zsenge csúcsa roppanós maradjon. Gyakran készítik besamell mártással, de tartár vagy hollandi mártással is kitűnő.

RECEPTEK
SPÁRGAKRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 kg spárga,10 dkg liszt,10 dkg vaj,4 dl tejszín, 1 fej vöröshagyma, 1,5 liter zöldség alaplé, só, petrezselyemzöld, őrölt bors
A meghámozott spárgát vágjuk 3 centis darabokra. A vajon pirítsuk meg a felkockázott hagymát,,dobjuk rá a spárgát,és a felaprított petrezselyemzöldet, hintsük meg a liszttel. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk, és kb. 20 perc főzés után (ha a spárga megpuhult) turmixszoljuk le. Végül öntsük hozzá a tejszint és főzzük készre. Tálalhatjuk cipóban, megszórhatjuk zsemlekockával, vagy pirított sonkadarabkákkal.

HALAS-MUSTÁROS SPÁRGA
Hozzávalók: 60 dkg halfilé, 4 evőkanál olivaolaj,1 evőkanál mustár,1/2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál víz, őrölt fekete bors, 1 kg párolt spárga, aprított petrezselyemzöld, és kapor
A halfilét sóval, borssal befűszerezzük, és olivaolajjal kikent tepsiben megsütjük. A spárgát megfőzzük. A mustárból a citromlével, vízzel, borssal öntetet készítünk. A sült halat a főtt spárgával tálaljuk úgy, hogy leöntjük a szósszal, és a felaprított kaporral és petrezselyemzölddel megszórva díszítjük.

SPÁRGÁS-CSIRKÉS RAGU
Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 40 dkg csíkokra vágott csirkemell filé, 1 teáskanál curry por, 1 teáskanál reszelt gyömbér, fél liter húslé, citromlé, 5 dkg vaj, 40 dkg főtt burgonya, 1 kg főtt spárga
A felaprított hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a csirkemell csíkokat, fűszerezzük a curryvel, gyömbérrel, felöntjük a húslével. Ízesítjük a citromlével, s alátesszük a vajat is. Miután megpuhult a hús, a főtt burgonyával, és a főtt spárgával tálaljuk.

KACSAMELLES SPÁRGA TARTÁRMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 2 közepes kacsamell filé,50 dkg fehér spárga, 50 dkg zöld spárga, 40 dkg eper, 1 fej saláta, tartármártás, 2 evőkanál mandulaforgács.
A tartármártáshoz: 5 evőkanál majonéz, 2 dl tejföl, 2 evőkanál mustár, 2 teáskanál citromlé, 1 teáskanál cukor, 1 csokor menta – a hozzávalókat alaposan kikeverjük.
A kacsamelleket teflonserpenyőben megsütjük, sózzuk, borsozzuk – vékony szeletekre szeljük. A zöldségeket megmossuk. A spárgát, ha kell, meghámozzuk,4-5 centis darabokra vágva cukros-sós vízben megfőzzük. A salátát falatnyi darabokra tépkedjük, az epret megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. Már csak a tálalás van hátra: A salátát, az epret, és a spárgát adagonként tányérra tesszük, ráfektetjük a hússzeleteket, meglocsoljuk a tartármártással, megszórjuk a mandulával.
GYÜMÖLCSÖS SPÁRGAKOKTÉL
Hozzávalók: 30 dkg főtt spárga, 20 dkg gépsonka, 3 dl tartármártás, 2 őszibarack (ha nincs akkor befőtt), 20 szem meggy (befőttből is jó)  
A spárgát 1,5 centis darabokra, az egyik fél barackot kiskockára, a gépsonkát pedig metéltre vágjuk. Mindezt összekeverjük a tartárral. A poharat rétegenként megtöltjük a kész salátával, a tetejét pedig meggyel és őszibarack szeletkékkel díszítjük.


                                                   Jó étvágyat kíván: Faar Ida
Engedjék meg, hogy bemutatkozzam: Faar Ida vagyok, 38 éves, vállalkozó- és vállalkozó szellemű. Ugyanis arra a korántsem egyszerű feladatra vállalkoztam, hogy az elkövetkező időben hétről-hétre találkozzam Önökkel/Veletek az általam indított blogban - az eletrecept.blogspot.com -on, és – reményeim szerint sok hasznos, és fontos információt osszak meg az ide látogatókkal.
ÉLETMÓD. Nem szeretném a Kedves Olvasókat száraz statisztikai adatokkal kínozni, s nem szeretnék áltudományos eszmefuttatásokba sem bocsátkozni, de tény: mindaddig vajmi keveset foglalkozunk az egészségünkkel, amíg meg nem betegszünk. Gyarló módon naponta számtalan esetben tesszük ki szervezetünket ártó hatásoknak – s itt nem a sajnálatos módon elkerülhetetlen környezeti hatásokról beszélek – mit sem törődve a súlyos következményekkel. Pedig nagyon jó volna, ha mindannyian többet figyelnénk önmagunkra s lépésről-lépésre haladva, levetkőzve rossz szokásainkat – megpróbálnánk egészségesebben élni.
S ez miképp lehetséges? Ebben lesz ezentúl az Önök segítségére a most induló blog,amely hetente több alkalommal rendszeresen jelentkezik majd,s hasznos ismereteket nyújt az egészség megőrzéséhez, a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz,az életminőség javításához.
Minden hónap elején keressék a VITAMINVADÁSZ soron következő részét, amelyben részletesen áttekintjük az éppen szezonálisan megjelenő zöldségek-gyümölcsök élettani hatásait, felhasználási javaslatokkal, könnyű ízletes receptekkel tarkítva.
Minden hétfőn HETI ÍZPRÓBA címmel a megszokottól eltérő alapanyagokat fedezünk fel, vagy a már megszokott alapanyagokból készítünk különleges ételeket – annak érdekében, hogy a hétköznapok szokványos ízeit megújítva színesebbé tegyük étkezéseinket.
Szerdánként LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK címmel idézeteket osztok majd meg Önökkel, amelyeknek aktualitása örökérvényű.
Péntekenként  az EGÉSZSÉGPÉNTEK keretein belül érdekes egészségügyi témák kerülnek majd „terítékre” – amelyekből könnyen és gyorsan tájékozódhatnak majd szervezetünk működésével kapcsolatban.
Vasárnaponként pedig  egy három kérdésből álló tesztet találnak - amelynek helyes  megválaszolása esetén - garantált ajándékot kapnak a válaszadók ( e-mailben küldött vitamintáblázat, reformrecept,spórolási tipp, konyhai tanácsok,stb.)
Kérem, tartsanak velem! Találkozzunk rendszeresen a eletrecept.blogspot.com - on !
Mindenkit szeretettel várok!



                                                                                            Faar Ida