2012/09/28

EGÉSZSÉGPÉNTEK : A FELEJTÉS BETEGSÉGE

Alzheimer-kór – feledékenységgel, emlékezetzavarral, elbutulással - úgynevezett demenciával járó visszafordíthatatlan agyi leépüléses folyamat, amely sajnos egyre többeket érint hazánkban. A demencia sokféleképpen jelentkezhet, nincs két egyforma eset, de vannak tipikus tünetek, amelyek megkülönböztetik az egyszerű szórakozottságot, és szétszórtságot ettől a nagyon komoly betegségtől. Kialakulása „alattomos”, hiszen az első valódi tünetek kialakulása előtt már évekkel korábban elkezdődnek azon agyi kóros folyamatok, amelyek a betegséghez vezetnek. Ezen folyamatok kiváltó oka pontosan nem ismert, szerepet játszhatnak bennük a genetikai adottságok, kóros fehérjék képződése az agyban, fertőződés, immunfolyamat, érbetegségek jelenléte, környezeti ártalmak egyaránt.


Tünetei:
·         Korai stádium: emlékezetkiesés. Először a friss események, az ismerősök nevei esnek ki, nem tudja a pontos dátumot, ismeretlen helyen képtelen eligazodni,(időben – térben tájékozatlan), döntésképtelen a legegyszerűbb dolgokban is, közömbössé válik a munkája iránt, nem kezdeményez
·         Középsúlyos stádium: a mindennapi életvitelt korlátozó tünetek alakulnak ki. Nem tudja ellátni önmagát: nem tud egyedül öltözködni, tisztálkodni, enni, stb. Nem érti meg amit mondanak neki, nehezen fogalmazza meg a mondandóját, gyakran felcseréli a szavakat. Nehezen olvas, ír, számol. Pszichés tünetek is jelentkeznek, hallucinációk gyötrik, ok nélkül gyanakszik, vádaskodik, és dühkitörései is lehetnek
·         Súlyos stádium: Rendkívüli testi-lelki hanyatlás alakul ki – és teljes függőség az őt ellátó személytől. A kialakuló mozgászavar miatt ágyhoz kötötté válik, etetni, itatni, mosdatni kell. Széklet és vizelettartási képtelenség jellemzi.
Sajnos a betegséget meggyógyítani nem lehet, de léteznek olyan gyógyszerek (keringés-javító szerek, acetilkolin, magatartási zavarokat csökkentő szerek-szorongásoldók, nyugtatók, altatók, hallucinációra ható szerek) melyek csökkentve a tüneteket javítják az érintett életminőségét. Természetesen mind emellett fontos a szakemberek által előírt személyre szabott gyakorlatok elvégzése – egyéni és csoportos foglalkozásokon való részvétel, annak érdekében, hogy minél tovább megőrizhetőek legyenek a hétköznapi életvitelhez szükséges képességek. Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek gondozása, ápolása a hozzátartozókra is óriási szellemi és fizikai terheket ró. Így nagyon fontos, hogy ők is tisztában legyenek a betegség lezajlásának stádiumaival, a szükséges teendőkkel, a gyógyítási lehetőségekkel, s ők maguk is igénybe vegyék ha szükséges a szakmai és lelki tanácsadást,hasonló betegséggel küzdő emberek/ és hozzátartozóik  tapasztalatainak meghallgatásával, közösségeikhez való csatlakozással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése