2013/05/01

HETI ÍZPRÓBA : GYEREKEK IS MEGFŐZHETIK


Úgy bizony. Itt az ideje, hogy így - anyák napja közeledtével az utódok is kivegyék a részüket a konyhai műveletekből, tehermentesítendő édesanyjukat. Természetesen koruknak megfelelő módon - ha kell - némi szülői (megjegyzem inkább apai) segítséggel. Az eheti HETI ÍZPRÓBA olyan könnyen elkészíthető édesség recepteket próbál felvonultatni, amelyekkel elboldogulnak a férfiak, és a gyerekek egyaránt. Kedves gyerekek!  –Tisztelt urak!  Kézbe a fakanalat – és főzés után rendet hagyni ám a konyhában JJJJJ



RECEPTEK
ALMASALÁTA
Hozzávalók: 2 kg alma, 1-2 csésze cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 2 marék mazsola, 2 marék dió, fahéj, vanília.
Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. Kevés vízzel és a többi hozzávalókkal addig főzzük lassú tűzön, amíg majdnem szétfő. hidegen fogyasztjuk.

SÁRGARÉPÁS DARA
Hozzávalók: 50 dkg reszelt sárgarépa, 35 dkg reszelt alma, 3 evőkanál búzadara, 3evőkanál olaj, 1 csésze víz, só, cukor, kevés őrölt szerecsendió.
Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Addig főzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.

DIÓS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók:25 dkg tehéntúró,1 pohár joghurt,3-4 evőkanál tej, 2-3 evőkanál őrölt dió, folyékony édesítőszer
A túrót a joghurttal és a tejjel habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált diót. Ízesíthetjük pár csepp édesítőszerrel. Önmagában is finom, de egy kis fahéjjal meghintve palacsinta töltésére is kiváló.

EPERKRÉM
Hozzávalók: 50 dkg mascarpone sajtkrém, 5 dkg méz, 2 dl hideg tejszín, 20 dkg cukor, 50 dkg eper, 40 dkg édes keksz, fahéj, pici só
A kekszet széttördeljük, kelyhekbe adagoljuk. A mascarponét a mézzel, a tejszínnel, a cukorral, a fahéjjal, és pici sóval, robotgéppel elkeverjük. Az epret apróra daraboljuk, majd a felét elosztjuk a keksz tetején, rárétegezzük a mascarpone hab felét, majd újra eper, végül hab következik. A tetejét eperszemekkel díszítjük.

EPRES RIZSGOMBÓC
Hozzávalók: 8 dl tej ,40 dkg rizs ,cukor ,vaníliás cukor ,darált dió ,olaj a sütéshez , 50 dkg eper
A tejet 5 evőkanál cukorral felforraljuk,vaníliás cukorral ízesítjük, majd beletesszük főni a megmosott rizst. Ha megfőtt kihűtjük. A masszából 10-12 gombócot formázunk, a közepükbe 1-1 szem epret „csomagolunk”, majd őrölt dióba forgatjuk. A maradék epret összeturmixoljuk, és 3 evőkanál cukorral lassú tűzön összeforraljuk. A gombócokat forró olajban kisütjük, és az eperöntettel leöntve tálaljuk.

KÖRTÉS EGYBESÜLT

Hozzávalók: 1 liter tej, 20 dkg búzadara, 5 tojás, 15 dkg cukor/vagy annak megfelelő édesítőszer, 5 dkg vaj, 1 citrom, 3 nagy körte, őrölt fahéj, a tepsihez kevés vaj és zsemlemorzsa,
A megszokott módon tejbegrízt főzünk-, langyosra hűtjük.. A tojás sárgákat a cukorral, a vajjal, a citrom reszelt héjával kikeverjük, majd összedolgozzuk a langyosra hűlt tejbedarával. A meghámozott, kisebb kockákra vágott körtéket összekeverjük a fahéjjal, és a tojásfehérjékből vert habbal együtt óvatosan beleforgatjuk a tejbedarába. Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt formába töltjük a masszánkat, és megsütjük.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése