2013/05/13

HETI ÍZPRÓBA : ÚJHAGYMA



ÚJHAGYMA

Az idei tavasz későn köszöntött ránk, de most igyekszik behozni a lemaradását. Az alig pár hete – még a zord időben a földbe (sokkal inkább sárba) eldugdosott hagyma most eszeveszett sebességgel nő – első primőrként örvendeztetve meg családunkat. Mert a friss zsenge újhagyma íze semmivel sem összehasonlítható. Emlékszem nagyszüleimnél a zsíros kenyér vagy a sült szalonna újhagyma-karikákkal, vagy a szárával készített tojásrántotta mindig kelendő volt – jobban szerettem, mint bármi mást. A botanikailag a liliomfélék családjába tartozó vöröshagyma mintegy 6000 éves múlttal dicsekedhet. Az ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt –a növekedés és a termékenység szimbólumának tartották. Számos fajtája ismert- legkedveltebbek: a póré-, vörös-, lila-, és a metélőhagyma. A magyar konyha alapvető – nélkülözhetetlen alapanyaga, amely nem hiányozhat egyetlen magyaros ételből sem. Nagyon sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: foszfort, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, rezet, cinket, mangánt, szelént. Vitaminjai: C-, B1-, B2-, B6-, E-vitamin, Folsav. Számos betegség megelőzésére és kezelésére alkalmas ez a már-már „csodaszer” – a népi gyógyászat alkalmazza is rendszeresen, hiszen élettani hatásai szerteágazóak:
·        nyákoldó ezért kitűnő segítség hurutos állapotok, és légúti megbetegedések esetén. Ha meg vagyunk, fázva helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk mellé,  a hagyma  illóolajai fertőtlenítik a levegőt, szüntetik az orrdugulást, könnyítik a légzést, oldják a hurutot
·        étvágyjavító
·        gyulladáscsökkentő
·        kiváló emésztőrendszeri problémák orvoslására, mert fokozza az emésztőnedvek termelődését
·        enyhíti a bélgörcsöket
·        csökkenti a magas vérnyomást
·        megelőzi az érelmeszesedést
·        csökkenti a szívroham kialakulásának esélyét, hiszen megelőzi a koszorúér-betegséget, a trombózist és egy sor a szélütéssel és a keringési elégtelenséggel összefüggő állapotot,
·        gátolja a vérrögképződést.
·        antibakteriális – csíraölő és gombaellenes hatású
·        véd a rákkal szemben, szerepet játszik a gyomorrák megelőzésében
·        csökkenti a koleszterin-szintet
·        csökkenti a vércukorszintet
·        gyógyítja a bőrbetegségeket
·        kiválóan méregteleníti a szervezetet,
·        regenerálja a szervezet endokrin rendszerének funkcióit
·        vértisztító
·        nagymértékben serkenti a veseműködést,
·        kitisztítja a szervezetből a salakanyagokat,
·        antioxidánsokban gazdag,
RECEPTEK
ÚJHAGYMÁS TÉSZTASALÁTA
Hozzávalók: 4 evőkanál olívaolaj, 2 csokor újhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 40 deka feta, 15 deka dióbél, 20 deka fekete, magozott olajbogyó, 1 csokor friss bazsalikom, sós vízben kifőzött 75 deka tészta
Az olivaolajon megpirítjuk az összenyomott fokhagymát, a felkarikázott újhagymával – hozzáadjuk a durvára tört diót, és az oliva bogyókat. Rátesszük a fetát, ha elolvadt rászórjuk a friss bazsalikomleveleket. Az így elkészült mártással leöntjük a frissen kifőzött tésztát.
ÚJHAGYMA-ÚJBURGONYÁVAL
Hozzávalók: 2 kg hámozott újkrumpli, 1 teáskanál só, 3 dl majonéz, 3 dl tejszín, 2 dl tejföl, 4 evőkanál fehérbor-ecet, 4 teáskanál mustár, 2 csokor újhagyma, 5 gerezd fokhagyma, só, és frissen őrölt bors
A megmosott újkrumplikat puhára főzzük, krumpli törővel összetörjük, majd hozzákeverjük a majonézt, a tejszínt, a tejfölt, a fehérbor ecetet meg a mustárt, az apróra vágott az újhagymát a zöld részével együtt, a fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk – lehűtve tálaljuk.

INDIAI SÁFRÁNYOS CSIBEMELL

Hozzávalók: 4 darab bőrös csirkemell, só és frissen őrölt bors, 3 csokor újhagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 csipetnyi sáfrány + csipetnyi só, 5 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál őrölt kömény, 2 teáskanál őrölt gyömbér, 4 evőkanál méz, 1 fahéjrúd, 1 nagy marék mandulabél, 10 szem aszalt füge

A csirkemelleket kisebb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A forró olajon megpirítjuk a felkarikázott újhagymát, hozzáadjuk a fokhagyma zúzalékot, rátesszük a fűszereket –majd ebbe az alapba belehelyezzük a csirkemelleket, és leöntjük a mézzel. Mellédobjuk a fahéjat, a mandulát és a feldarabolt fügét is. Annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje –és addig főzzük, amíg a csirkemell megpuhul. Rizzsel tálaljuk.

MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése