Jobb az óvatosság |
Ma már nem kell gyűjtögető életmódot folytatnunk, mint egykoron az ősembereknek ahhoz, hogy megszerezzük mindennapi betevőnket. Az ételeinkhez szükséges alapanyagok, és a kész élelmiszerek tömegével állnak rendelkezésünkre nap, mint nap – éppen csak a fantáziánk, az ízlésünk és a pénztárcánk vastagsága szabja, meg mikor mi kerül a tányérunkra. De valójában tudjuk, e mi kerül a tányérunkba? Tisztában vagyunk-e azzal, hogy a salátába karikázott zöldségek milyen vegyszermaradványokat tartalmazhatnak? Vagy a boltban vásárolt termékeket milyen- akár egészségre káros – anyagokból „gyúrták” össze. Esetleg a kis mennyiségben még teljesen ártalmatlan fűszerek, és ízesítők – nagyobb adagban fogyasztva mérgezhetnek is? Sejtem, hogy egy-egy jóízűen elfogyasztott ebéd során ez az, ami a legkevésbé foglalkoztatja az embereket. Pedig nem árt az óvatosság. Miért is? Nézzünk néhány meglepő példát:
· KUMARIN: ez a természetes aromaanyag sokféle gyümölcsben és zöldségben fordul elő – legnagyobb mennyiségben a fahéj tartalmazza, de található a tonkababban, és a szagos mügében is. Nagy mennyiségben visszafordíthatatlan májkorosodást okoz – ezért a manapság oly divatos vércukorcsökkentés céljából ajánlott mértéktelen fahéj-fogyasztást érdemes alaposan megfontolni minden érintettnek.
· BAB: nagyon hatékony koleszterincsökkentő és cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása lassú felszívódása miatt, de bármennyire is hihetetlen, a hüvelyesek egy részénél nem kellő hőkezelés esetén olyan toxin termelődik, amely szintén egészségkárosodást okozhat.
· SZERECSENDIÓ: állítólag bódító hatású fűszer, aminek nagy mennyiségű fogyasztása halálos is lehet, (kb.10 gramm) – szerencsére ételeinkhez erős aromája miatt ennek csak a töredékét használjuk.
· CSÍPŐS PAPRIKA: a csípősségét okozó kapszaicint számos területen alkalmazzák a gyógyításban: vérbőséget okoz, gyulladáscsökkentő, keringésjavító, fájdalomcsillapító, rákmegelőző. De nagy mennyiségben halált is okozhat (ehhez azonban el kellene fogyasztani egyszerre 10-12 db-ot, ami feltehetőleg senkinek sem fordult még meg a fejében).
· GOMBA: a kiváló ízesítő, és a gyilkos méreg egy személyben – ha nem hozzáértő szedi, és használja. Bővebben olvashat erről a http://eletrecept.blogspot.com/2012/11/heti-izproba-gomba.html, és a http://eletrecept.blogspot.com/2012/11/egeszsegpentek-gombamergezes.html
· BURGONYA: rendszeresen fogyasztjuk, számtalan étel alapanyaga. Méreganyaga a megzöldült vagy kicsírázott gumókban található szolanin, amely agyödémát, kómát és görcsöket okozhat.
· KOFFEIN: a kávéimádók energiaitala, amely kis mértékben valóban élénkít, de nagy mennyiségben fogyasztva már komoly gondokat okoz. Emeli a vérnyomást, növeli a pulzusszámot, túlpörgetve a szervezetet.
· EGZOTIKUS HALAK: a japán gömbhal fogyasztása olyan, mint az orosz rulett – vagy bejön, vagy sem. Idegmérge rendkívül gyorsan és hatékonyan elbánik az emberrel.
· MANDULA: belső héja is cianidot tartalmaz, ami köztudomású, hogy mérgező.
· RICINUSMAG: a legmérgezőbb növények egyike.
· SÓ: nagy mennyiségben fogyasztva felborítja a szervezet normál só és ásványi anyag háztartását, ami súlyos keringési és légzési panaszokhoz vezet.
· BARACKMAG: szintén cianidot tartalmaz, fogyasztásával legyünk óvatosak.
· VÍZ: ami megfelelő mennyiségben az élet alapfeltétele, nagy mennyiségben halálos. Ugyanis a túl sok folyadék megváltoztatja a vér összetételét, felborítja az ionegyensúlyt.
· Paradicsom: a szára és a levelei egy erősen mérgező glycoalkaloid-ot tartalmaznak, ami bénuláshoz vezethet.
· Rebarbara: kizárólag csak a szárát használjuk fel, mert a levelei mérgezőek
Összességében tehát elmondható: vannak olyan alapanyagok, amelyekkel jobb vigyázni egészségünk védelme érdekében. És még a kész – bolti élelmiszerekről nem is beszéltünk. De ez egy következő EGÉSZSÉGPÉNTEK témája lesz…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése