2013/11/07

EGÉSZSÉGPÉNTEK: A NYERS ÉTELEK DÍCSÉRETE



Főzés. Mindennapos izzasztó feladat, amely eredményeképpen finomabbnál-finomabb ételek kerülnek a tányérjainkra. De vajon egészségesek is? Nos, ez már nem mindig mondható el. Mint ahogy az sem, hogy a főtt ételek egészségesebbek lennének a nyers élelmeknél. Gondolom Önök is jártak már úgy, hogy étkezést követően olyan fokú ólmos fáradtság telepedett egész lényükre, ami már-már akadályozta Önöket megszokott feladataik elvégzésében. Ennek a letaglózó érzésnek a magyarázata az úgynevezett emésztési leukocitózis, amely a főtt ételek elfogyasztása után következik be – és a vérben felszaporodó fehérvérsejtek okozzák.  Körülbelül egy teljes órán át is kitart ez a zavaró érzés, már ha nem teszünk ellene. Miképp kerülhetjük el ezt a kellemetlenséget?  Egyszerűen: minden étkezés megkezdésekor nyers étellel kell kezdenünk a menüt. Zöldségeket, gyümölcsöket, - és a belőlük készült leveket és turmixokat - csírákat, magvakat kell fogyasztanunk minél gyakrabban, és minél nagyobb mennyiségben, mert:
·        a nyers ételek olyan enzimeket és aromaanyagokat tartalmaznak, amelyek már a szájban és a garatban felszívódva megakadályozzák szervezetünk  védekező reakcióinak beindulását
·        a friss nyers ételek tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, antioxidánsokat
·        a nyers ételek finomítatlan, feldolgozatlan, és vegyszermentes és tartósítószer- és adalékanyag-mentes alapanyagok
·        cukortartalmuk természetes forrásból származik
·        lúgosító hatásúak
·        növelik a szervezet energiaszintjét
·        helyreállítják a szervezet egyensúlyát
·        erősítik az immunrendszert
·        késleltetik az öregedési folyamatokat
·        segítik az öngyógyulást
·        serkentik az anyagcserét
·        tisztítják a szervezetet
·        védelmet nyújtanak a külső káros környezeti hatásokkal szemben
Természetesen a nyers kosztra való átállás nem megy egyik pillanatról a másikra. Nem is ez a cél. Viszont lépésről-lépésre haladva minden nap tehetünk azért, hogy változtassunk étrendünkön – és közérzetünkön. Az elkövetkező időkben a HETI ÍZPRÓBA keretein belül, számos nyers étel receptjét megismerhetik az olvasók – tartsanak Velem akkor is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése