A nagy öreg
cseresznyefa még ma is terem. Szinte végigkísérte eddigi életem – ugyanis mióta
csak az eszemet tudom – ott magasodott a kert közepén. Alatta hűvösödtem, amíg
a szüleim, nagyszüleim a kerti munkákat végezték, ő tartotta vastag ágán az
első hintámat, rá másztam fel (igaz csak az első ág-elágazásig) először, és
róla ettem a legzamatosabb cseresznyeszemeket. Ma már csak a fél oldala él, de az
viszont belead anyait-apait: mintha a nyár minden zamata ezekbe a szemekbe
gyűlt volna össze. Kedves Olvasóim – szeretitek a cseresznyét? Azt a mély bordó
nagy roppanós fajtát? Ha igen –most megtudhatjátok miért érdemes eleget enni
belőle – ha nem – nos, akkor hátha most kedvet kaptok egy kis „cseresznyézésre”.
Persze a receptek sem maradnak el – tartsatok velem újra!
- kiváló szomjoltó
- A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint pantoténsavat, biotint, riboflavint tartalmaz – emiatt fontos szerepet játszik a napi ajánlott vitaminmennyiség bevite
- magas rosttartalma miatt emésztést elősegítő hatású,
- kitűnő vértisztító
- tisztítja a bő
- segíti a húgykősav eltávolítását
- antociánban, színes karotionidokban gazdag antioxidáns –daganatellenes
- erősíti az érfalat, gátolva ezzel az érelmeszesedést
- találunk benne káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, kobaltot, nátriumot
- kitűnő forrása a bioflavonoidoknak, amelyek semlegesítik a sejtkárosító szabad gyököket, és elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket, ezáltal lassítják az öregedést.
- nagyon magas a kalciumtartalma, emiatt segíti a csontok növekedését, ezért ajánlatos a csontritkulásban szenvedőknek sok cseresznyét fogyasztani
- gyulladáscsökkentő
- cseresznye szára nyálkaoldó, vizelethajtó hatású, ezért a gyógyszeripar előszeretettel használja szívgyógyszerek alapanyagaként. A szívműködést javítva, segít a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében és kezelésében.
A cseresznyét sokféle
módon fogyaszthatjuk: nyersen akár gyümölcssalátákban, kompótként, tölthetünk,
vagy ízesíthetünk vele süteményeket, tartósíthatjuk befőttként vagy lekvárként,
de készíthetünk belőle gyümölcslevest is. Különleges csemege a kandírozott
cseresznye, de mag nélkül - aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sűrűre
főzve az arab világban (Törökországban) közismert csemege. Az italokat tekintve
gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, gyümölcsborként, pálinkaként -
híres a magyar egri cseresznyepálinka-, koktélok alkotóelemeként használhatjuk
fel.
RECEPTEK
CSERESZNYEFAGYI
Hozzávalók: 1 csomag
krémsajt, 20 dkg cukor,1 evőkanál citromlé,2 doboz natúr görög joghurt, 30 dkg
kimagozott cseresznye
A hozzávalókat
turmixgéppel krémesre kevertetjük, majd fagylaltgépbe téve elkészítjük. Ha
nincs ilyen gépünk, akkor a mélyhűtőbe téve – félóránként átkavargatva
megfagyasszuk.
CSERESZNYELEVES
Hozzávalók adagonként:
10 dkg magozott cseresznye, 1 evőkanál cukor, fahéj, pici só, tejföl, liszt
A cseresznyét 2-3 liter
vízbe feltesszük főni, beletesszük a cukrot, fahéjat, sót, ha a gyümölcs
megpuhult behabarjuk a liszttel és tejföllel. Hidegen és melegen egyaránt finom
RÁNTOTT
CSERESZNYE
Hozzávalók: klasszikus
palacsintatészta, cseresznye, porcukor, fahéj
A szárával szedett
cseresznyéket a sűrű palacsintatésztába mártjuk, forró olajban kisütjük, majd
fahéjas porcukorba forgatjuk.
CSERESZNYEFELFÚJT
Hozzávalók: 6 zsemle,10
tojás,30 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, citromhéj, 6 dkg vaj,10 dkg
mandula, 50 dkg magozott cseresznye, tej, só
A tejbe beáztatjuk. A
tojás sárgákat a porcukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal habosra keverjük.
Beletesszük a vajat, mandulát, a kinyomkodott zsemléket, a cseresznyét, pici
sót, végül a tojások keményre vert habját. Kizsírozott formába öntve lassú
tűzön megsütjük. Önmagában vagy vanília sodóval leöntve fogyaszthatjuk.
CSERESZNYÉS
CSIRKECOMB
Hozzávalók: 8
csirkecomb, só, bors, 6 evőkanál. olaj, 3-3 sárgarépa és gyökér, 2 dl vörösbor,
2 nagy vöröshagyma, 3 dl tejszín, 3 evőkanál. liszt, 60 dkg magozott cseresznye
A csirkecombokat sózva,
borsozva 1 éjszakára a hűtőbe tesszük pácolódni. A felhevített olajon
megpirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a combokat, kicsit
megpirítjuk, hogy színük legyen, felengedjük a vörösbor és 1 dl víz
keverékével. Belekarikázzuk a zöldséget, és puhára pároljuk. A húst kiemeljük,
a visszamaradt mártást besűrítjük a tejszínben elkevert liszttel,
összeforraljuk, majd beletesszük a kimagozott gyümölcsöt. 1-2 percig tovább
forraljuk. Párolt rizs, burgonyapüré, orsó- vagy csigatészta illik hozzá.
CSERESZNYETORTA
Hozzávalók: 50 dkg
porhanyós vajastészta, 0,5 l tej, 2 dl sűrű tejszín, 40 dkg kristálycukor,
vaníliarúd, 1 kg cseresznye, 10-15 dkg cukor
Kimagozzuk a
cseresznyét, lecsöpögtetjük. A tésztát 2 részre osztjuk és 2 db, kb. 25 cm-es
kerek lapot nyújtunk. Kivajazott tortasütőbe tesszük, és 1 órát pihentetjük.
Krém: a vaníliarúddal
együtt felforraljuk a tejet, beleöntjük a tejszínt, és forrón hozzákeverjük a
cukorral eldolgozott tojásokhoz. A tálat hideg vízbe állítjuk.
Előmelegített sütőben,
zsírpapírral letakarva 5-10 percig sütjük a tortalapot, majd a papírt levéve,
rászórjuk a gyümölcsöt, ráöntjük a hideg krémet. Kb. a forma 3/4-éig tölthetjük
krémmel, mert sütés közben megemelkedik. Betakarjuk a másik lappal.
Visszatoljuk a sütőbe és közepes lángnál még kb. 20 percig sütjük.
MINDENKINEK
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése