2014/06/14

EGÉSZSÉGPÉNTEK: ROSSZ ÉTEL, JÓ ÉTEL


Ne sózz! Ne egyél zsírosat! Kerüld a cukrot! Kerüld a hidrogénezett növényi olajokat! Mellőzd a vörös húsokat, és az állati zsiradékokat! Ne fogyassz édesítőszeres – színezett italokat! – sorolhatnám reggelig a táplálkozásra vonatkozó intelmeket, de nem teszem. Nem teszem, mert megítélésem szerint nincs olyan, hogy rossz étel – csak rossz étrend van. Olyan étrend, ami egyoldalú, fantáziátlan, és mennyiségeit tekintve válik károssá. A kiegyensúlyozott étrend összeállítása alapvető egészségi állapotunk megőrzéséhez, illetve a már meglévő betegségeink kezeléséhez. Ha ezt az alapelvet figyelmen kívül hagyjuk – ne csodálkozzunk a mindennapos rossz közérzetünkön, emésztési problémáinkon, érthetetlen és zavaró energia-hiányunkon. De milyen is az egészséges étkezés? Lássuk:
  1. megfelelő arányban tartalmazza a létfontosságú tápanyagokat (szénhidrát, fehérje, zsír), ásványi anyagokat, vitaminokat, rostokat
  2. biztosítja a szervezet energia-ellátását
  3. változatos - mindenféle élelmiszer megtalálható benne - gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, tej- és tejtermékek, húsok, húskészítmények, hetente javasolt a halak, a tojás, az olajos magvak, a főző- és kenőzsiradékok, édesipari termékek (ésszerű határokon belül)
  4. mértékletességre alapul
  5. ügyel a megfelelő só bevitelre
  6. napi rendszerességgel sok nyers élelmet tartalmaz (zöldségek, gyümölcsök, saláták)
  7. napi 2-3 liter folyadékot biztosít – gyógyteákat, frissen préselt zöldség és gyümölcsleveket, szénsavmentes ásványvizet
  8. mellőzi a feldolgozott, vegyszerezett, hőkezelt, előrecsomagolt, adalékanyagokkal dúsított, konzerv ételek fogyasztását
  9. nyugodt körülmények között zajlik kerülve az idegeskedést, a kapkodást, habzsolást
  10.  különböző ételkészítési módok felhasználásával készül
  11. nem ragaszkodik a megszokotthoz
  12. előnyben részesíti a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben.

 A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése