2014/06/29

HETI HÍRMORZSÁK 26.hét


NEMZETI VESE PROGRAM

Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben. A Magyarországon a népbetegségnek számító elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség ma a legfontosabb vesebetegségre hajlamosító tényezők! Évente mintegy 500-600 ezer vesebeteg szorul nephrológiai gondozásra. A 2,5-3,5 millió hipertóniás- és az 1,1 millió cukorbeteg 10, illetve 5 százaléka válik a későbbiekben veseelégtelenné és szorul az igen költséges vesepótló kezelésre. Magyarországon évente 270-300 veseátültetés valósul meg, és közel 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg életben maradását biztosítja a művesekezelés. A sokáig észrevétlenül lappangó, majd hirtelen lecsapó, alattomos betegség nagy része odafigyeléssel megelőzhető, ezért a  program célja egyrészt az edukáció, a lakosság és a betegek információval történő ellátása, másrészt szakmai párbeszéd folytatása, amelynek eredménye egy – a döntéshozók számára is iránymutatást, valódi megoldást jelentő – cselekvési terv megvalósítása. Ennek során felhívják a figyelmet a vese létfontosságú szerepére,hangsúlyozzák, hogy a cukorbetegség és a magas vérnyomás a legfontosabb kockázati tényezők a krónikus vesebetegség kialakulásában,ösztönzik a megelőzés fontosságát, a rendszeres háziorvosi szűrővizsgálatokon való részvételt,oktatják az egészségügyi szakembereket, tudatosítva  bennük, hogy milyen jelentős szerepük van a krónikus vesebetegség kockázatának csökkentésében.

PÓK-GYILKOS BÖRTÖNBEN

Pókfóbia. Rémisztő érzés – ami miatt börtönbe is kerülhet a gyanútlan. Gyújtogatás miatt kell felelnie annak az amerikai nőnek, aki fel akart gyújtani egy pókot. Egy amerikai nő pókot talált a lakásában, törölközőkből készített pókölő eszközt, amit meggyújtott, hogy elpusztíthassa a nem várt vendéget - írja az Independent. Ez viszont egyáltalán nem lett jó vége, mert a tűzoltók voltak kénytelenek eloltani a tüzet.   Szerencsére senki sem sérült meg, a nőt mégis gyújtogatás vádjával tartóztatták le jelenleg a Reno-i állami börtönben van.

CSALÁDI TRAGÉDIA

A Kiskunlacháza és Dömsöd közötti övcsatornába fulladt egy 51 éves férfi és a vele horgászó hat éves kisfia, közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője. Apát és fiát szombaton délután este 6 óra körül látták a csatornánál horgászni, később azonban eltűntek. Rendőrök és polgárőrök kezdték keresni őket, vasárnap hajnalban ráckevei önkéntes tűzoltók is csatlakoztak a kutatáshoz. A férfi holttestét reggel találták meg, a kisfiú felkutatásához a fővárosi búvárszolgálat segítségét kérték, majd néhány órával később az ő holttestét is megtalálták a nyolc-tíz méter széles és közel három méter mély csatorna hínáros részén, körülbelül négy méterre a helytől, ahol az apja holttestére leltek.

ÉGETŐ PROBLÉMA

A tíz millió fontos, azaz 3,8 milliárd forintos Longitude-díj témájául az antibiotikumok kutatását választották. Ezzel a napjainkban egyre súlyosabb probléma, az antibiotikumok hatástalansága megelőzte a világ egyéb égető problémáit, mint például a mindenki számára élelem és tiszta víz biztosítását. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) április 30-án adott ki jelentést arról a veszélyről, hogy a korábban hatásos gyógyszerekkel szemben ma már egyre több az ellenálló baktériumtörzs, így lassan bekövetkezik az „antibiotikumok utáni korszak”, amikor a korábban gyógyítható betegségek szednek halálos áldozatokat.

ÖRÖK HŰSÉG

Márciusban halt meg Beni, a 16. kerületi Kertváros leghíresebb kutyája, aki több mint 10 évig élt kóbor kutyaként, miután idős gazdája elhunyt, őt pedig elzavarták otthonából. Beni nem tágított a környékről, hűségesen várta vissza szeretett gazdáját. A helyiek idővel megszokták és megszerették a kutyát, gondozták, etették folyamatosan, még az állatorvos is ingyen vizsgálta meg, de befogadni nem lehetett, mert a kutya mindig visszament oda, ahol egykor élt. Az idős Benit – a lakók kérésére – két évvel ezelőtt örökbe fogadta a kerületi önkormányzat, azóta a Kertváros kedvenceként élte életét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése