2014/06/23

HETI ÍZPRÓBA: MEGGY


Tombol a nyár, és tombol a meggy- szezon. Szerencsére nálunk idén kivételesen jó a termés ebből a mély bordó ízletes és rendkívül egészséges gyümölcsből- alig győzzük szedni, és télire „elmenteni”. Tanácsolom nektek is Kedves Olvasók: használjátok ki a mostani kedvező kínálatot, és árakat, és raktározzatok be minél többet belőle. Miért is? Egyrészt semmi sem esik olyan jól az embernek, mint a saját kezűleg elkészített étel, másrészt a meggy élettani hatásai miatt kihagyhatatlan a mindennapi egészséges táplálkozásból.

Tények, és érdekességek a meggyről:
  •   „Savanyú cseresznyeként” is emlegetik egyes vidékeken
  •    a Kaukázus vidékéről és Kis-Ázsiából származik
  • időjárástól függően május végétől csaknem július végéig érik. Sok fajtája ismert: Meteor, Debreceni bőtermő, Újfehértói fürtös, Csengődi csokros, Favorit, Korai pipacsmeggy, Érdi bőtermő, és a klasszikus Pándy meggy, valamint a Kántorjánosi.
  • antioxidánsokban a leggazdagabb gyümölcs
  • véd a sejteket romboló szabadgyökökkel szemben
  • gazdag vitaminokban A-,C-,vitamin, a B-vitamin csoport valamennyi tagja megtalálható benne
  • kiegyensúlyozottá teszi az idegrendszer működését,
  • hat a hormonális rendszerre,
  • segíti a máj és a vesék munkáját,
  • természetes pektin-tartalma karban tartja az emésztést- megszünteti a székrekedést
  • magas ásványianyag-tartalma kedvezően befolyásolja a szívműködést
  • kálium, kalcium, magnézium-tartalma szabályozza a szívritmust
  • vízhajtó hatású,
  • immunerősítő,
  • kúraszerűen alkalmazva enyhíti a köszvényes és reumás panaszokat,
  • gyulladáscsökkentő
  • Melatonin tartalma segít álmatlanság és alvászavarok esetén,
  • szabályozza a koleszterin- és vércukorszintet
  • Antocián tartalma miatt természetes fájdalomcsillapító
  • segít megőrizni a vénák falának rugalmasságát
  •  vértisztító, méregtelenítő,

A meggy szerencsére sokféleképpen tartósítható, friss fogyasztásra, befőzésre, mélyhűtésre, lé és bor, szörp, zselé, dzsem készítésére egyaránt alkalmas. Leszedve 3-6 napig tárolható hűtőszekrényben 0 °C körüli hőmérsékleten. Miután értékes színes hatóanyagai főzve, sütve is érvényesülnek, fogyasszunk belőle minél többet minél több formában: levesként, süteményekben, kompótként, gyümölcslének, joghurtban.

RECEPTEK

FAHÉJAS MEGGYLEVES

Hozzávalók: 0,5 kg meggy, 3 tojás, 3 kanál liszt, só, cukor, fahéj, szegfűszeg.

A kimagozott meggyet feltesszük főni,a fahéjjal,szegfűszeggel ízesített vízbe. A tojásfehérjét habbá verjük, beleszórjuk a lisztet, összekeverjük a cukorral elkevert sárgájával, majd lassan, állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a forró meggylevest. Vigyázzunk, fordítva nem lehet, mert ha a lébe keverjük a tojást, akkor csomós lesz!

MEGGYMÁRTÁS

Hozzávalók: 50 dkg magozott meggy, 5 dkg liszt, 3 dl tejföl, 1 dl vörösbor, 10 dkg cukor, 1/2 citrom, só, fahéj, szegfűszeg.

8 dl vízhez adjuk hozzá a bort, sózzuk, cukrozzuk, tegyük bele a szegfűszeget, a fahéjat, a citrom héját, majd forraljuk fel és főzzük meg benne a meggyet. A tejfölből és a lisztből készítsünk habarást és ezzel sűrítsük be a mártást. A végén cukorral és citromlével végezzük el az utóízesítést. Ízeit tovább gazdagíthatjuk, ha habarás előtt a megfőtt meggy harmadát kiszedjük, áttörjük, és úgy tesszük vissza a mártásba.

MEGGYES-SAJTOS CSIRKEMELL RÁNTVA

Hozzávalók:12 szelet csirkemell-filé, 20 dkg reszelt sajt, 20 dkg magozott meggy, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez

A csirkemelleket vékonyra szeletelve kissé kiverjük, sóval, borssal fűszerezzük. A szeleteket beszórjuk lereszelt sajttal és kimagozott meggyel. Szorosan feltekerjük, és hústűvel vagy fogpiszkálóval a széleket lezárjuk. Panírozzuk és olajban kisütjük.

MEGGYES PALACSINTA

Hozzávalók: 20 darab palacsinta,30 dkg túró, 2 dl tejföl, 3 tojás, 9 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 10 dkg búzadara, 25 dkg vaj, 1 db citrom reszelt héja, 60 dkg magozott meggy, 30 dkg dióbél, fahéj

 A szokásos módon palacsintákat sütünk, majd a többi hozzávalóból elkészített töltelékkel megtöltve, feltekerve tálaljuk.

MEGGYES-RUMOS DESSZERT

Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz, 5 dl tej, 8 evőkanál cukor, 4 tojássárgája,1 rumaroma, 50 dkg magozott meggy, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál rétesliszt, a díszítéshez tejszínhab, reszelt csokoládé.

Az 5 dl tejet elkavarjuk a rumaromával, és beleáztatjuk az 50 dkg kekszet. Majd a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, amihez apránként hozzádolgozzuk a lisztet is. Lassú tűz felett krémszerűre főzzük. Amint kihűlt, előveszünk egy desszertestálat, és a kekszet rétegezve rakjuk a tálra úgy, hogy alul és fölül krém kerüljön, s a rétegek közé magozott meggyet szórjunk. A tetejét csoki reszelékkel és tejszínhabbal díszítjük –lehűtve tálaljuk.

HABOS MEGGYES TÚRÓFALATOK

Hozzávalók: 4 dl habtejszín, 40 dkg krémtúró, 4 evőkanál porcukor,  1 vaníliarúd kikapart belseje, 40 dkg magozott meggy, 2 csomag omlós vaníliás keksz

Az előhűtött tejszínből kemény habot verünk, hozzákeverjük a porcukrot és a krémtúrót, amit előzőleg ízesítettünk a vaníliával. A kekszeket tálra sorakoztatjuk, és elosztjuk rájuk a tejszínes túrót. A túró tetejére halmozzuk a meggyet – színes és egyszerű desszert.

GYORS MEGGYES PITE

Hozzávalók: 6 tojás, 30 dkg cukor,4dl tejföl, 60 dkg liszt, 2 sütőpor, 3 evőkanál kakaópor 40 dkg meggy magozva

A cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük, majd az összes többi hozzávalót hozzákeverjük. Kilisztezett tepsibe öntjük, a lisztbe forgatott meggyszemekkel egyenletesen megszórjuk. Megsütjük, majd ha kihűlt felkockázzuk.



JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése