2014/06/27

EGÉSZSÉGPÉNTEK: NYÁRI BETEGSÉGEK

1.rész 
HASMENÉS


Kínos téma, de sajnos valós – és sokak életét megkeseríti. És senkinek sem hiányzik - pláne nyaraláskor. Vannak, akik napi-heti rendszerességgel küzdenek vele, míg vannak – akik szerencsésebbek, és „csak” időszakonként. Hasmenés. Azt hiszem, nem kell bemutatnom, vagy jellemeznem az érzést, amikor minden idegszálunkkal csak egy dologra koncentrálunk, és szapora léptekkel közelítjük meg a mellékhelyiséget – gyors megkönnyebbülésre várva. Ilyenkor nyáron nem nehéz „összeszedni” valamit, gondoljunk csak a mosatlanul megevett gyümölcsökre, vagy a nyilvános WC-k tutira fertőző berendezéseire. A gyomor-bél hurutokat, és a hasmenést leggyakrabban okozhatja:
  •  baktériumokkal, vírusokkal való fertőződés (szalmonellózis, influenza)
  • szennyezett vagy romlott ételek fogyasztása,
  • túlságosan zsíros, fűszeres ételek,
  • nagy mennyiségű, ritkán fogyasztott ételek (külföldön kizárólag palackozott vizet fogyasszunk, és még a fogyasztásra szánt gyümölcsöket is ebben mossuk meg)
  •  idegesség, stressz
  • túl sok édesítőszer fogyasztása
  • tejcukor-érzékenység
  • allergia
  •  étel-intolerancia
Bármi is legyen a kiváltó ok a kellemetlen tünetek (hasfájás, gyomorfájdalom, hányinger, hányás, hőemelkedés, esetleg láz, elesettség, hasmenés, stb.) nagyban befolyásolják a teljesítőképességet és a közérzetet. Általában a megbetegedés 2-3 nap alatt lezajlik, de vannak esetek, amelyek orvosi ellátásra szorulnak:
  •  ha 48 órán túl is fennáll a hasmenés
  • ha a láz meghaladja a 38.5 fokot
  • ha a széklet véres vagy fekete
  • ha a kiszáradás tünetei jelentkeznek: cserepes ajkak, beesett szem, állandó szomjúság érzet
  • ha állandóan kiújul
  • csecsemőknél, gyerekeknél ne várjunk 48 órát, ők lényegesen érzékenyebbek a kiszáradásra
  • ha erős gyomor-bél fájdalom kíséri

Mit tehetünk ellene? Nos, sok esetben elegendő diétázni, és megvárni, amíg a tüneteket okozó béltartalom kiürül a szervezetből. (kivételek a fent említett esetek!) Emellett még:
  • érdemes a betegség jelentkezésének napján koplalni
  • pótolni kell az elvesztett folyadékmennyiséget - gyakori, kis mennyiségekkel való folyadék-fogyasztással (tea, gyümölcslevek, ásványi anyagokban gazdag szénsavmentes ásványvíz). Ne igyunk kávét, vagy alkoholt, mert még több vizet vonnak el a szervezetünktől.
  • fogyasszunk gyógyteákat – gyulladáscsökkentő hatással bír a kamilla, a cickafark és a borsmenta, édeskömény és ánizs
  • a betegség második napján már fogyaszthatunk szilárd, pépes táplálékot, és bővíteni lehet a folyadékok választékát is. A legfontosabb szabály a fokozatosság és a gyakori, kis mennyiségekből álló étrend. Egyszerre csak keveset, néhány falat vagy kanál ételt fogyasszunk, hogy ne terheljük túl az emésztőrendszerünket, és néhány napig még kerüljük a zsíros, fűszeres, tejes ételeket – együnk inkább főtt rizst, zabpelyhet, puliszkát, köleskását, reszelt almát, főtt burgonyát, párolt zöldségeket
  • segíthetnek a különböző probiotikus készítmények is, amelyek helyreállítják a bél természetes baktériumflóráját
  • adjunk időt magunknak a pihenésre és a regenerálódásra
  • görcsöt kitűnően oldja a meleg hasi pakolás és a gyengéd masszázs
  • fokozottan ügyeljünk a személyi higiéniára is – mert ha valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés okozta a hasmenésünket- könnyen átadhatjuk a megbetegedést családtagjainknak is

Betegségmentes szép nyarat mindenkinek!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése