1.rész
HASMENÉS
Kínos téma, de sajnos valós – és sokak életét megkeseríti. És senkinek sem hiányzik - pláne nyaraláskor. Vannak, akik
napi-heti rendszerességgel küzdenek vele, míg vannak – akik szerencsésebbek, és
„csak” időszakonként. Hasmenés. Azt hiszem, nem kell bemutatnom, vagy jellemeznem
az érzést, amikor minden idegszálunkkal csak egy dologra koncentrálunk, és
szapora léptekkel közelítjük meg a mellékhelyiséget – gyors megkönnyebbülésre
várva. Ilyenkor nyáron nem nehéz „összeszedni” valamit, gondoljunk csak a
mosatlanul megevett gyümölcsökre, vagy a nyilvános WC-k tutira fertőző
berendezéseire. A gyomor-bél hurutokat, és a hasmenést leggyakrabban okozhatja:
- baktériumokkal, vírusokkal való fertőződés (szalmonellózis, influenza)
- szennyezett vagy romlott ételek fogyasztása,
- túlságosan zsíros, fűszeres ételek,
- nagy mennyiségű, ritkán fogyasztott ételek (külföldön kizárólag palackozott vizet fogyasszunk, és még a fogyasztásra szánt gyümölcsöket is ebben mossuk meg)
- idegesség, stressz
- túl sok édesítőszer fogyasztása
- tejcukor-érzékenység
- allergia
- étel-intolerancia
Bármi is legyen a kiváltó ok a kellemetlen tünetek (hasfájás,
gyomorfájdalom, hányinger, hányás, hőemelkedés, esetleg láz, elesettség,
hasmenés, stb.) nagyban befolyásolják a teljesítőképességet és a közérzetet.
Általában a megbetegedés 2-3 nap alatt lezajlik, de vannak esetek, amelyek
orvosi ellátásra szorulnak:
- ha 48 órán túl is fennáll a hasmenés
- ha a láz meghaladja a 38.5 fokot
- ha a széklet véres vagy fekete
- ha a kiszáradás tünetei jelentkeznek: cserepes ajkak, beesett szem, állandó szomjúság érzet
- ha állandóan kiújul
- csecsemőknél, gyerekeknél ne várjunk 48 órát, ők lényegesen érzékenyebbek a kiszáradásra
- ha erős gyomor-bél fájdalom kíséri
Mit tehetünk ellene? Nos, sok esetben elegendő diétázni, és megvárni,
amíg a tüneteket okozó béltartalom kiürül a szervezetből. (kivételek a fent
említett esetek!) Emellett még:
- érdemes a betegség jelentkezésének napján koplalni
- pótolni kell az elvesztett folyadékmennyiséget - gyakori, kis mennyiségekkel való folyadék-fogyasztással (tea, gyümölcslevek, ásványi anyagokban gazdag szénsavmentes ásványvíz). Ne igyunk kávét, vagy alkoholt, mert még több vizet vonnak el a szervezetünktől.
- fogyasszunk gyógyteákat – gyulladáscsökkentő hatással bír a kamilla, a cickafark és a borsmenta, édeskömény és ánizs
- a betegség második napján már fogyaszthatunk szilárd, pépes táplálékot, és bővíteni lehet a folyadékok választékát is. A legfontosabb szabály a fokozatosság és a gyakori, kis mennyiségekből álló étrend. Egyszerre csak keveset, néhány falat vagy kanál ételt fogyasszunk, hogy ne terheljük túl az emésztőrendszerünket, és néhány napig még kerüljük a zsíros, fűszeres, tejes ételeket – együnk inkább főtt rizst, zabpelyhet, puliszkát, köleskását, reszelt almát, főtt burgonyát, párolt zöldségeket
- segíthetnek a különböző probiotikus készítmények is, amelyek helyreállítják a bél természetes baktériumflóráját
- adjunk időt magunknak a pihenésre és a regenerálódásra
- görcsöt kitűnően oldja a meleg hasi pakolás és a gyengéd masszázs
- fokozottan ügyeljünk a személyi higiéniára is –
mert ha valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés okozta a hasmenésünket-
könnyen átadhatjuk a megbetegedést családtagjainknak is
Betegségmentes szép nyarat mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése