Bevallom: a ribizli sokáig nem tartozott a kedvenc gyümölcseim közé –
nekem az édességimádónak kész próbatétel volt a picinyke bogyók fanyar –
savanykás ízét elviselni. Persze a hozzáállásomon változtatni kényszerültem az
idők folyamán, mert egyre több helyen hangsúlyozták egészségmegőrző hatásait.
Ha ez a gyümölcs ennyi mindenre jó – akkor kár lenne veszni, hagyni: minél
többet, és minél többféleképpen elkészítve kell fogyasztani. Mára már
szerencsére tele a kertünk ribizlivel – így szezonban mindig frissen kerül az
asztalunkra, télen pedig előkerülnek a gondosan lefagyasztott ribizli szemek a
hűtőládából.
Származása
Ázsia és a
Földközi-tenger vidékén őshonos, innen került Magyarországra még a középkorban
– ez a köszmétefélék családjába tartozó ízletes gyümölcs.
Élettani
hatásai
- kiváló antioxidáns
- magas C-vitamin tartalommal rendelkezik (30-40 mg/100 gramm), immunerősítő
- flavonoid- tartalmának köszönhetően segít a szabadgyökök elleni védekezésben
- daganatmegelőző hatású
- B1-vitaminja elengedhetetlen az idegsejtek normál működéséhez
- javítja a koncentrálóképességet
- javítja az anyagcsere folyamatokat
- segíti a zsírsavak lebontását
- megelőzi a szív-és érrendszeri betegségeket
- alacsony az energia- és zsírtartalma
- található benne alma-, citrom-, bórkő-, borostyánkő-, ecet-, és oxálsav
- pektin tartalma hozzájárul a könnyű emésztéshez
- tartalmaz: káliumot, nátriumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat
- segíti a csontok és a fogak felépítését
- vízhajtó
- általános tisztító, méregtelenítő és lázcsillapító hatású gyümölcs, a nyári meghűlések kezelésére ideális mind a gyümölcs, mind a belőle préselt lé fogyasztása
- energiatartalma (45kcal/100g) és fehérjetartalma (0,9g/100g) alacsony, zsírtartalma pedig elhanyagolható. Száz gramm piros ribizliben 9,5g szénhidrát található, így fogyókúrázók és cukorbetegek is fogyaszthatják, természetesen a szénhidráttartalom figyelembevételével.
Egyre elterjedtebbek a különféle változatai: mind a piros, mind a fekete,
mind a fehér.
Felhasználása: sokrétű a ribizli bortól a szörpön át, a mártásig,
gyümölcstorták töltelékébe, lekvárként és dzsemként egyaránt kitűnő.
RECEPTEK
RIBIZLILEVES
Hozzávalók: 40 dkg ribizli, 2 liter víz, cukor (vagy édesítőszer),só
ízlés szerint,1 pohár tejföl,1 evőkanál liszt
A megmosott, megtisztított ribizlit szitán áttörjük, és 2 liter vízzel
felforraljuk. Cukorral, sóval ízesítjük. A tejfölbe belekeverjük a lisztet, és
a levesbe öntjük, majd felforraljuk. Hidegen és melegen is kitűnő étel.
GYORS RIBIZLI
MÁRTÁS
Hozzávalók:30 dkg ribizli, cukor vagy édesítőszer,2 kanál. liszt, 2 dl
tej, só
A ribizlit kevés vízzel, és a sóval felforraljuk. Közben a lisztből,
cukorból/édesítőszerből és a tejből habarást készítünk, majd a felforrt
ribizlire öntjük. Tovább főzzük.
RIBIZLIFAGYI
Hozzávalók: 3 dl tej, 4dl tejszín,40 dkg piros ribizli, 25 dkg porcukor,2
zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só
A ribizlit megmossuk, leszemezzük, szitán összetörjük, hogy a magjai ne
kerülhessenek bele a turmixba. Az így nyert ribizli velőt bele öntjük a
turmixgép poharába, rászórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, valamint a sót.
Összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejet és a tejszínt. Amikor habos, és
egynemű a fagylaltgépbe öntve előírás szerint megfagyasztjuk. Ha nincs, akkor
mélyhűtőbe tesszük, és 20 percenként átkavargatjuk –így krémes marad.
RIBISZKÉS KRÉMES
Hozzávalók: 2 db piskótalap, 7 dl tej, 30 dkg búzadara, 20 dkg vaj, 30
dkg porcukor,2 csomag vaníliás cukor, 50 dkg ribizli
A piskótalapokat a következő krémmel töltjük meg: a tejből és a
búzadarából kemény tejbedarát főzünk, ha kihűlt hozzákeverjük a többi
hozzávalót. A habosra kavart krémbe belekeverjük a megtisztított ribizli
szemeket is.
RIBIZLITORTA
Hozzávalók:40 dkg
ribizli, 40 dkg liszt, 5 tojás, 0.5 dl száraz fehérbor, 3 evőkanál olvasztott
margarin, só, 1 sütőpor, 20 dkg cukor
A tortaformát kikenjük vajjal
- beszórjuk liszttel. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét 5 dkg cukorral
kemény habbá verjük. A tojássárgáját
habosra kikeverjük és folyamatos keverés mellett apránként beledolgozunk, 15 dkg
cukrot- hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, egy csipet só,t a fehérbort,az olajat
és sima tésztává keverjük. Végül beleforgatjuk a tojáshabot. A masszát a
tepsibe simítjuk, és a tetejét megszórjuk ribizlivel. Megsütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT
MINDENKINEK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése