2014/06/02

HETI ÍZPRÓBA: RIBIZLI


Bevallom: a ribizli sokáig nem tartozott a kedvenc gyümölcseim közé – nekem az édességimádónak kész próbatétel volt a picinyke bogyók fanyar – savanykás ízét elviselni. Persze a hozzáállásomon változtatni kényszerültem az idők folyamán, mert egyre több helyen hangsúlyozták egészségmegőrző hatásait. Ha ez a gyümölcs ennyi mindenre jó – akkor kár lenne veszni, hagyni: minél többet, és minél többféleképpen elkészítve kell fogyasztani. Mára már szerencsére tele a kertünk ribizlivel – így szezonban mindig frissen kerül az asztalunkra, télen pedig előkerülnek a gondosan lefagyasztott ribizli szemek a hűtőládából.

Származása

Ázsia és a Földközi-tenger vidékén őshonos, innen került Magyarországra még a középkorban – ez a köszmétefélék családjába tartozó ízletes gyümölcs.

Élettani hatásai
  • kiváló antioxidáns
  • magas C-vitamin tartalommal rendelkezik (30-40 mg/100 gramm), immunerősítő
  • flavonoid- tartalmának köszönhetően segít a szabadgyökök elleni védekezésben
  • daganatmegelőző hatású
  • B1-vitaminja elengedhetetlen az idegsejtek normál működéséhez
  • javítja a koncentrálóképességet
  •   javítja az anyagcsere folyamatokat
  • segíti a zsírsavak lebontását
  • megelőzi a szív-és érrendszeri betegségeket
  • alacsony az energia- és zsírtartalma
  • található benne alma-, citrom-, bórkő-, borostyánkő-, ecet-, és oxálsav
  • pektin tartalma hozzájárul a könnyű emésztéshez
  •  tartalmaz: káliumot, nátriumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat
  •  segíti a csontok és a fogak felépítését
  • vízhajtó
  • általános tisztító, méregtelenítő és lázcsillapító hatású gyümölcs, a nyári meghűlések kezelésére ideális mind a gyümölcs, mind a belőle préselt lé fogyasztása
  • energiatartalma (45kcal/100g) és fehérjetartalma (0,9g/100g)  alacsony, zsírtartalma pedig elhanyagolható. Száz gramm piros ribizliben 9,5g szénhidrát található, így fogyókúrázók és cukorbetegek is fogyaszthatják, természetesen a szénhidráttartalom figyelembevételével.

Egyre elterjedtebbek a különféle változatai: mind a piros, mind a fekete, mind a fehér.  

Felhasználása: sokrétű a ribizli bortól a szörpön át, a mártásig, gyümölcstorták töltelékébe, lekvárként és dzsemként egyaránt kitűnő.

RECEPTEK

RIBIZLILEVES

Hozzávalók: 40 dkg ribizli, 2 liter víz, cukor (vagy édesítőszer),só ízlés szerint,1 pohár tejföl,1 evőkanál liszt

A megmosott, megtisztított ribizlit szitán áttörjük, és 2 liter vízzel felforraljuk. Cukorral, sóval ízesítjük. A tejfölbe belekeverjük a lisztet, és a levesbe öntjük, majd felforraljuk. Hidegen és melegen is kitűnő étel.



GYORS RIBIZLI MÁRTÁS

Hozzávalók:30 dkg ribizli, cukor vagy édesítőszer,2 kanál. liszt, 2 dl tej, só

A ribizlit kevés vízzel, és a sóval felforraljuk. Közben a lisztből, cukorból/édesítőszerből és a tejből habarást készítünk, majd a felforrt ribizlire öntjük. Tovább főzzük.

RIBIZLIFAGYI

Hozzávalók: 3 dl tej, 4dl tejszín,40 dkg piros ribizli, 25 dkg porcukor,2 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só

A ribizlit megmossuk, leszemezzük, szitán összetörjük, hogy a magjai ne kerülhessenek bele a turmixba. Az így nyert ribizli velőt bele öntjük a turmixgép poharába, rászórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, valamint a sót. Összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejet és a tejszínt. Amikor habos, és egynemű a fagylaltgépbe öntve előírás szerint megfagyasztjuk. Ha nincs, akkor mélyhűtőbe tesszük, és 20 percenként átkavargatjuk –így krémes marad.

RIBISZKÉS KRÉMES

Hozzávalók: 2 db piskótalap, 7 dl tej, 30 dkg búzadara, 20 dkg vaj, 30 dkg porcukor,2 csomag vaníliás cukor, 50 dkg ribizli

A piskótalapokat a következő krémmel töltjük meg: a tejből és a búzadarából kemény tejbedarát főzünk, ha kihűlt hozzákeverjük a többi hozzávalót. A habosra kavart krémbe belekeverjük a megtisztított ribizli szemeket is.

RIBIZLITORTA

Hozzávalók:40 dkg ribizli, 40 dkg liszt, 5 tojás, 0.5 dl száraz fehérbor, 3 evőkanál olvasztott margarin, só, 1 sütőpor, 20 dkg cukor

A tortaformát kikenjük vajjal - beszórjuk liszttel. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük.  A tojássárgáját habosra kikeverjük és folyamatos keverés mellett apránként beledolgozunk, 15 dkg cukrot- hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, egy csipet só,t a fehérbort,az olajat és sima tésztává keverjük. Végül beleforgatjuk a tojáshabot. A masszát a tepsibe simítjuk, és a tetejét megszórjuk ribizlivel. Megsütjük.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése