2014/06/15

HETI HÍRMORZSÁK : 24.hét


MILLIOMOSOK ORSZÁGA

Bármilyen hihetetlennek tűnik, de tavaly több mint 28 százalékkal nőtt a milliomosok száma a világon. A legtöbb milliomos Észak-Amerikában volt, számuk elérte a 7,14 milliót.  A második helyen Kína szerepelt, 2,38 millióval, míg a harmadik legtöbb milliomos a világon Japánban élt, számuk 1,24 millió. A teljes lakossághoz képest a milliomosok száma Katarban volt a legmagasabb, a háztartások 17,5 százaléka legalább 1 millió dollárral rendelkezett. A második helyen Svájc (12,7 százalék), a harmadik helyen Szingapúr állt (10 százalék).

ÁTVERÉSEK KORSZAKÁT ÉLJÜK

Szinte nincs olyan hét, hogy ne hallanánk egy-egy cég fantasztikus termékbemutatóval egybekötött – kihagyhatatlan ajánlatáról, majd nem sokkal az ominózus esemény után – a kárt szenvedett gyanútlan áldozatokról. Ennek remélhetőleg véget fog vetni az - az új fogyasztóvédelmi szabályozás, ami nemrég lépett életbe, és az uniós iránymutatás szerint elsősorban a nyugdíjasok átverésére, befolyásolására irányuló termékbemutatókra vonatkozó előírásokon szigorított. Az új hatályba lépett rendelkezés az üzleten kívüli kereskedőkre és a távol lévők közötti szerződésekre vonatkozik (az üzleten kívül kötött szerződésekre, a termékbemutatókra, és a házaló kereskedelemre). Az egyik legfontosabb változás, hogy a korábbi rendeletben nyolc munkanapos elállási jogosultság illette meg a fogyasztót, most azonban a vásárlás után meggondolhatja magát a vásárló, s kérheti, fizessék vissza a pénzét. Újdonság az is, hogy a fogyasztónak minden tájékoztatást meg kell kapnia a szerződéskötéskor, az elállási jogról is, ha ezt a vállalkozás nem teszi meg, akkor nem 14 nap lesz az elállási idő, hanem 12 hónappal meghosszabbítódik a határidő.

 A GYERMEKMUNKA ELLEN

Szociális védelmi rendszereket kell kiépíteni ahhoz, hogy felszámolható legyen a világszerte jelentős méreteket öltő kényszerű gyermekmunka - olvasható a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) közleményében, amelyet a gyermekmunka elleni világnap alkalmából adtak ki. Becslések szerint az összes gyermekmunkás száma 215 millióról 168 millióra csökkent 2008 és 2012 között. A trendbiztató, de még mindig sok a tennivaló: az ILO adatai szerint 85 millió gyermek végez veszélyes munkát világszerte.

AFRIKAI VÍRUS MAGYARORSZÁGON

Új betegségeket terjeszthetnek Magyarországon a kullancsok és a szúnyogok. A margitszigeti kullancsokban egy kutatócsoport kimutatta a krími-kongói vérzéses láz vírusát, a szlovén határ mentén pedig a babesia microti nevezetű élősködő kórokozóját is.

 ISMERETLEN NÉP NYOMÁRA BUKKANTAK RÉGÉSZEK

Egy eddig ismeretlen nép nyomára bukkantak lengyel és latin-amerikai régészek Peruban, amely mintegy 1500 évvel ezelőtt a Tambo folyó torkolatvidékén élt. 150 sírt tártak fel a 250 kilométer hosszú folyó mentén

 MÁR A NAPVÉDŐ KRÉM SEM BIZTOS

A napvédő krém önmagában nem nyújt teljes védelmet a bőrrák legsúlyosabb típusa, a melanoma ellen - figyelmeztetnek a kutatók. A napfénynek való kitettség a melanoma egyik jól ismert kockázati tényezője. Egészen mostanáig azonban nem volt egyértelmű, hogy az ultraibolya fény milyen molekuláris mechanizmus révén károsítja a bőrsejtekben található DNS-t. A Nature című folyóiratban közölt tanulmány szerzői melanomára hajlamos egerek bőrén vizsgálták az ultraibolya fény hatásait és a napvédő krémek hatékonyságát - adta hírül a BBC News. A Manchesteri Egyetem kutatói arra jutottak, hogy az ultraibolya fény hibákat okozott a p53 génben, amely normális esetben segít megvédeni a szervezetet a DNS-károsodás hatásaitól. A tanulmány azt bizonyítja, hogy a napvédő krém nem nyújt teljes védelmet az UV-fény káros hatásaival szemben, ezért más óvintézkedéseket is be kell vetni bőrünk védelme érdekében. A szakember szerint érdemes sapkát és szellős ruházatot viselni, illetve égető napsütés esetén az árnyékba húzódni.

ÉRTELMETLEN HALÁL

Biciklijével vízbe ugrott, majd megfulladt egy francia fiatal, aki egy Facebookon terjedő kihívásnak akart eleget tenni. Az észak-franciaországi Béganne-ban lakott az a 19 éves fiú, aki a "Vízbe vagy étterembe" címen a Facebook közösségi portál francia nyelvterületen, zárt csoportban terjedő kihívásnak akart megfelelni. Akit kihívnak, annak 48 órája van, hogy valamilyen humoros módon vízbe mártsa magát. Ha nem teszi, akkor étterembe kell meghívnia a kihívóját. Az akciót videofelvételnek kell bizonyítania.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése