2012/07/16

HETI ÍZPRÓBA : SÁRGABARACK


Élénken él emlékeimben a régmúlt forró nyarainak íze, és zamata. Amikor nagyszüleim óriási, gyümölcsfákkal beültetett kertjében mindig volt mit „szüretelni”. Régen elképzelhetetlen lett volna egy kert gyümölcsös nélkül: mindig volt minden – mikor minek volt éppen szezonja (ellentétben a mostani díszkertekkel, ahol a sövények, tuják,és pázsitok uralják a teret, és a házigazda dobozban veszi a gyümölcsöt a multinál- tisztelet a kivételnekJ).  Számomra a  forró nyár legkedveltebb gyümölcse a sárgabarack volt , ami július elejétől július végéig  érik. A rózsafélék családjába tartozó illatos barack Közép-Ázsiából származik, Európába a rómaiak közvetítésével jutott el. Az omlós húsú finom kajszinak többféle fajtája megtalálható hazánkban,  leggyakoribbak: a korai piros, a ceglédi óriás, a szegedi mamut, a magyar kajszi, a mandula kajszi és a rózsa kajszi. A sárgabarack amellett, hogy finom, és sokféleképpen felhasználható kiemelkedően jelentős élettani hatásokkal is bír:

·         tartalmaz A-vitamint, béta-karotint (1,8 mg/100 g), B17-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, C-vitamint (10 mg/100 g) és ként.
·         rendkívül jó élelmi rostforrás (3,6 g/100 g)
·         a csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek.
·         jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körömre. Magjának olaja zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket. Ezért a kozmetikai ipar felhasználja hidratáló készítményekben, tusfürdőkben, bőrradírokban és egyéb kozmetikai termékekben.
·         növeli a sejtek energiáját, élettartalmát,
·         fokozza a vérképzést,
·         mérsékli az asztmás panaszokat.
·         vízhajtó, méregtelenítő hatású.
·         segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket
·         megelőzi a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulását
·          erősítik az immunrendszert
·         fogyasztása jó hatású székrekedés esetén is.
·         természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint is, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat ezen vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak, közömbösíti a szervezetben felszabaduló káros szabadgyököket
·         télen közkedvelt az aszalt formája, ami rostanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, viszont nagy az energia- és a szénhidrát- (gyümölcscukor) tartalma. Az aszalt barack gyorsan energiát biztosít a szervezetnek: édesebb, mint a friss barack, ezért inkább csak sütéshez és desszert készítéséhez használjuk, gyümölcskenyér sütéséhez, kis mennyiségben müzlik alkotórészeként. Fontos tudni, hogy amíg a friss barackban 48 kcal/100 g energia van, az aszalt sárgabarackban 307 kcal/100 g. és a szénhidráttartalma: 70 g/100 g. emiatt aszalt formájában egyáltalán nem tanácsos a cukorbetegeknek a fogyasztása, nyersen pedig mérve és számolva kell (10,2gramm/100 gramm a szénhidráttartalma) beiktatni a mindennapos étrendbe.
·         A-vitaminja javítja a látást és késlelteti az öregedési folyamatokat
A sárgabarack leginkább nyers állapotában fejti ki áldásos hatását, de számtalan formában hasznosíthatjuk még: levesek, torták, gyümölcslevek készíthetőek belőle télire pedig –ha üvegbe szeretnénk zárni a nyár valódi ízeit – érdemes sok lekvárt és, dzsemet készíteni belőle. Akár le is fagyasztható, natúr, vagy felcukrozott formában.
     VANILIÁS SÁRGABARACK KRÉMLEVES
Hozzávalók: 0,5 kg sárgabarack, só, fahéj, szegfűszeg, 1 csomag. vanília puding, méz, cukor, tej.
A barackot kimagozzuk, fél liter vízbe téve 7-8 percet főzzük, csipetnyi sóval fűszerezve. Egy csomag vaníliás pudingot elkészítünk az előírt módon. A barackot összeturmixoljuk a saját levével, s hozzáadjuk a pudingot. 3 barackot apró kockára vágunk, hozzá adjuk a szegfűszeget, fahéjat, és a pudinggal elkevert pürét, percig összefőzzük, cukorral vagy mézzel (esetleg édesítőszerrel) ízesítjük. Tejszínhabbal díszítve hidegen fogyasztjuk.
SÁRGABARACKOS KARAJ
Hozzávalók: 8 szelet rövidkaraj (csont nélkül), 3 nagy fej vöröshagyma vékony karikákra szelve,, 50 dkg sárgabarack, 5 dkg vaj, 3 evőkanál olaj,4 evőkanál kristálycukor, 2 kiskanál pirospaprika, 3 evőkanál paradicsompüré, 3 evőkanál borecet, 4 evőkanál citromlé, 2 dl víz só,bors,oregánó

A sót, a borsot, és az oregánót összekeverjük. Ezzel a keverékkel meghintjük a kivert hússzeleteket. A olajban a húsokat mindkét oldalukon átsütjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékban aranysárgára pirítjuk a vöröshagymát. Egy tálkában összedolgozzuk a cukrot, pirospaprikát, sűrített paradicsomot, borecetet, citromlevet, sót, és felengedjük vízzel. Az elegyet ráöntjük a megpárolt vöröshagymára és együtt főzzük pár percig. A hússzeleteket egymás mellé fektetjük egy tepsiben. Ráhelyezzük a barackokat a húsra. Ezután beterítjük egyenletesen a hagymás szósszal. Alufóliával letakarjuk, és megsütjük. Burgonyapüré illik hozzá.

KLASSZIKUS SÁRGABARACKOS GOMBÓC
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 kg liszt, 2 diónyi zsír, 2 teáskanál só, 2 tojás, 1 kg barack,10 dkg cukor, őrölt fahéj, 1 bögre pirított dara vagy zsemlemorzsa, cukor
A főtt krumplit összetörjük, s elkeverjük a sóval, liszttel, tojással, gyúrható tésztává dolgozzuk össze. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és 6x6 cm kockákra vágjuk. Közepébe egy-egy fél cukorban és őrölt fahéjban megforgatott barackot teszünk és gombócot formálunk. Lobogó vízbe rakjuk, amíg feljönnek a víz tetejére (2-3 perc). Kiszedjük, lecsöpögtetjük. A gombócokat pirított cukros zsemlemorzsában megforgatjuk és már fogyasztható is.



Mindenkinek jó étvágyat !!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése