Szerencsére a nyúlkajának
minősített saláták mellett van egy olyan csemege,ami finom, egészséges, okosít,
szépít, telít, táplál – és mellesleg most van a szezonja: a CSEMEGEKUKORICA!
Honnan
jött?
A kukoricát- 5-7000 éve
termesztik, az indiánok ősi eledele. Az Óvilágba először Kolumbusz Kristóf
hozta be 1493-ban. A spanyolok és a portugálok terjesztették el a 16. sz.
elejétől Afrikában, Ázsiában, Ausztráliába pedig a hollandok, angolok vitték el
a 17–18. században. Hazánkba Törökországból érkezett, és kevesen tudják, hogy
eredeti magyar neve ennek köszönhetően „török búza”. A csemegekukorica (Zea
mays var. saccharata vagy Zea mays var. rugosa ) a kukorica (Zea mays) emberi
fogyasztásra termesztett változata.
Mi
van benne? (100 grammonként)
Szénhidrát
|
19
gramm
|
Fehérje
|
3,2
gramm
|
Zsír
|
1,2
gramm
|
Nátrium
|
15 mg
|
Kálium
|
270
mg
|
Magnézium
|
37
mg
|
Kálcium
|
2
mg
|
Vas
|
0,5
mg
|
A-vitamin
|
140-160
mg
|
C-vitamin
|
12
mg
|
Rost
|
2,7gramm
|
B6
vitamin
|
0,1
mg
|
B3-vitamin
|
1,5
mg
|
Tartalmaz még
béta-karotint, folsavat, E-vitamint, foszfort, ként, cinket.
Élettani hatásai:
- elűzi az idegességet, depressziót
- növeli a nyálkahártyák ellenálló képességét
- szépíti a bőrt
- gátolja a fogszuvasodás kialakulását
- Olajának fogyasztása a szívinfarktus megelőzésében segít, csíraolaja a koleszterinszint csökkentésére, és mentális életünkre is jótékonyan hat.
- székrekedés ellen kiváló
- Levelének és gyökerének főzete a hólyag- és húgyúti problémák gyógyszere, és vesekőképződést megelőző szer.
- a „kukorica bajusz főzete értágító, élénkítő hatása is van
- enyhe vízhajtó
- készülhet belőle borogatás bőrgyulladásra, fekélyre, fájdalmas ízületekre is
Felhasználása:
- fogyasztható főzve önmagában
- grillezhető
- főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére
- más zöldségekkel együtt savanyúságnak
- kiegészítője lehet salátáknak
- beérett állapotban őrölve, lisztként, vagy daraként a kukoricás ételek alapanyaga.
Égetett szeszek, sör és
cukor is készül belőle, de felhasználja a kozmetikai-, a papír-, a textil- és a
gyógyszeripar is. Hagyományos ételek alapja: prószát, gánicát, dödöllét és
kukoricás kenyeret készítettek belőle. Mivel gluténmentes, így liszt-érzékenyek
is fogyaszthatják. A fűszerek közül jól illik hozzá a kakukkfű, a szurokfű, a
rozmaring és a majoránna.
RECEPTEK
ÉDES
KUKORICA LEPÉNY
Hozzávalók: 40 dkg vaj,
30 dkg liszt, 1 kg morzsolt csemegekukorica,1/2 kg meggy,
A hozzávalókat
elkeverjük, egy tepsibe öntjük, és megsütjük.
KUKORICA
PÁSTÉTOM
Hozzávalók: 40 dkg főtt
csemegekukorica, kukoricaolaj, só, búzacsíra
A hozzávalókat
turmixgéppel pépesítjük. Finom pástétomot kapunk, amely jól helyettesíti a
margarint és a vajkrémet.
KUKORICAFÁNK
Hozzávalók:30 dkg
kukorica,2 db egész tojás,4 gerezd fokhagyma,3 púpozott evőkanál kukoricaliszt,1
dl barna sör, egy csipet őrölt gyömbér,1 csipet törött fekete bors, só,1/2 sütőpor,
kevés finomliszt
A kukoricát összekeverjük
a habosra felvert tojással, a sörrel és a fűszerekkel. Hozzáadjuk a fokhagymát,
a kukoricalisztet. 10 percnyi várakozás után annyi lisztet adunk bele, hogy a
tészta galuska sűrűségű legyen. Beledolgozzuk a sütőport is. Evőkanállal
adagolva, 180 fokra felhevített olajba szaggatjuk, és gyorsan (5-6 perc)
megsütjük. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető
ZÖLDSÉGES
KUKORICAFELFÚJT
Hozzávalók:1 nagy fej
brokkoli, 40 dkg kukorica, 2 fej hagyma, 1 db piros paradicsompaprika,1 pohár
tejszín,3 evőkanál liszt, olaj,10 dkg zsemlemorzsa, vaj, só, csipetnyi curry,
Sós vízben megfőzzük a
feldarabolt brokkolit, a paprikát apró kockákra vágjuk. A felszelt hagymát az olajon
megpároljuk, majd rászórjuk a lisztet és felengedjük a tejszínnel, majd lassan
belekeverjük a brokkolit, a kukoricát és a paprikát. Hozzáadjuk az ízesítőket.
Az egész masszát egy kivajazott, morzsával behintett tűzálló tálba tesszük,
megszórjuk morzsával és vajat csurgatunk rá.
Forró sütőben kb. 20
percig sütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT
MINDENKINEK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése