2015/07/06

HETI ÍZPRÓBA: CSEMEGÉZZÜNK KUKORICÁT!







 Tombol a nyár – perzsel a Nap, tömve a strandok, és a vízpartok – hosszú sorokban áll a nép a büfék előtt. De mit is kellene enni, ami nem terheli meg a gyomrot, nem növeli a koleszterin-szintet, és nem gyarapítja a derekunk körül hullámzó zsírtömeget? Nos, egy biztos: nem lángost!

Szerencsére a nyúlkajának minősített saláták mellett van egy olyan csemege,ami finom, egészséges, okosít, szépít, telít, táplál – és mellesleg most van a szezonja: a CSEMEGEKUKORICA!

Honnan jött?

A kukoricát- 5-7000 éve termesztik, az indiánok ősi eledele. Az Óvilágba először Kolumbusz Kristóf hozta be 1493-ban. A spanyolok és a portugálok terjesztették el a 16. sz. elejétől Afrikában, Ázsiában, Ausztráliába pedig a hollandok, angolok vitték el a 17–18. században. Hazánkba Törökországból érkezett, és kevesen tudják, hogy eredeti magyar neve ennek köszönhetően „török búza”. A csemegekukorica (Zea mays var. saccharata vagy Zea mays var. rugosa ) a kukorica (Zea mays) emberi fogyasztásra termesztett változata.

Mi van benne? (100 grammonként)

Szénhidrát
19 gramm
Fehérje
3,2 gramm
Zsír
1,2 gramm
Nátrium
 15 mg
Kálium
270 mg
Magnézium
37 mg
Kálcium
2 mg
Vas
0,5 mg
A-vitamin
140-160 mg
C-vitamin
12 mg
Rost
2,7gramm
B6 vitamin
0,1 mg
B3-vitamin
1,5 mg

Tartalmaz még béta-karotint, folsavat, E-vitamint, foszfort, ként, cinket.



Élettani hatásai:
  • elűzi az idegességet, depressziót
  • növeli a nyálkahártyák ellenálló képességét
  • szépíti a bőrt
  • gátolja a fogszuvasodás kialakulását
  • Olajának fogyasztása a szívinfarktus megelőzésében segít, csíraolaja a koleszterinszint csökkentésére, és mentális életünkre is jótékonyan hat.
  • székrekedés ellen kiváló
  • Levelének és gyökerének főzete a hólyag- és húgyúti problémák gyógyszere, és vesekőképződést megelőző szer.
  • a „kukorica bajusz főzete értágító, élénkítő hatása is van
  •  enyhe vízhajtó
  •  készülhet belőle borogatás bőrgyulladásra, fekélyre, fájdalmas ízületekre is

Felhasználása:

  •   fogyasztható főzve önmagában
  • grillezhető
  •   főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére
  • más zöldségekkel együtt savanyúságnak
  • kiegészítője lehet salátáknak
  • beérett állapotban őrölve, lisztként, vagy daraként a kukoricás ételek alapanyaga.

Égetett szeszek, sör és cukor is készül belőle, de felhasználja a kozmetikai-, a papír-, a textil- és a gyógyszeripar is. Hagyományos ételek alapja: prószát, gánicát, dödöllét és kukoricás kenyeret készítettek belőle. Mivel gluténmentes, így liszt-érzékenyek is fogyaszthatják. A fűszerek közül jól illik hozzá a kakukkfű, a szurokfű, a rozmaring és a majoránna.

RECEPTEK


ÉDES KUKORICA LEPÉNY

Hozzávalók: 40 dkg vaj, 30 dkg liszt, 1 kg morzsolt csemegekukorica,1/2 kg meggy,
A hozzávalókat elkeverjük, egy tepsibe öntjük, és megsütjük.

KUKORICA PÁSTÉTOM

Hozzávalók: 40 dkg főtt csemegekukorica, kukoricaolaj, só, búzacsíra
A hozzávalókat turmixgéppel pépesítjük. Finom pástétomot kapunk, amely jól helyettesíti a margarint és a vajkrémet.

KUKORICAFÁNK

Hozzávalók:30 dkg kukorica,2 db egész tojás,4 gerezd fokhagyma,3 púpozott evőkanál kukoricaliszt,1 dl barna sör, egy csipet őrölt gyömbér,1 csipet törött fekete bors, só,1/2 sütőpor, kevés finomliszt

A kukoricát összekeverjük a habosra felvert tojással, a sörrel és a fűszerekkel. Hozzáadjuk a fokhagymát, a kukoricalisztet. 10 percnyi várakozás után annyi lisztet adunk bele, hogy a tészta galuska sűrűségű legyen. Beledolgozzuk a sütőport is. Evőkanállal adagolva, 180 fokra felhevített olajba szaggatjuk, és gyorsan (5-6 perc) megsütjük. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető

ZÖLDSÉGES KUKORICAFELFÚJT

Hozzávalók:1 nagy fej brokkoli, 40 dkg kukorica, 2 fej hagyma, 1 db piros paradicsompaprika,1 pohár tejszín,3 evőkanál liszt, olaj,10 dkg zsemlemorzsa, vaj, só, csipetnyi curry,

Sós vízben megfőzzük a feldarabolt brokkolit, a paprikát apró kockákra vágjuk. A felszelt hagymát az olajon megpároljuk, majd rászórjuk a lisztet és felengedjük a tejszínnel, majd lassan belekeverjük a brokkolit, a kukoricát és a paprikát. Hozzáadjuk az ízesítőket. Az egész masszát egy kivajazott, morzsával behintett tűzálló tálba tesszük, megszórjuk morzsával és vajat csurgatunk rá.
Forró sütőben kb. 20 percig sütjük.



JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése