Most van szezonja –
szinte leomlik a zöldséges-standokról. Számos fajtája ismert: ceglédi óriás,
mandula, magyar kajszi, Bergeron, Borsi-féle
kései rózsa, Budapest, Ceglédi arany, Ceglédi bíbor kajszi – sorolhatnánk a legnépszerűbb
sárgabarack-fajtákat. Egy közös bennük: valamennyi nagyon zamatos, és finom. Az
idei évben sajnos igen kevés termett belőle, emiatt az ára igen magas maradt,
ami nem igazán kedvezett a sárgabarack-lekvár, vagy dzsem kedvelőinek.
Pedig drágaság ide vagy
oda: a hazai kajsziból házilag elkészített lekvárnak párja nincs – érdemes áldozni
rá.
Eredete
A sárga- vagy
kajszibarack rendszertanilag a rózsafélék családjába tartozik. Őshazája
Közép-Ázsia, Nyugat-Kína. A Kaukázus és a Pamír-hegység vidékén megtalálhatók
vad változatai. Örményországban már az ősidők óta termesztik. Már honfoglaló
őseink is fogyasztották vad változatát, de hazánkban csak a török időkben
kezdték el rendszeresen termeszteni a mediterrán vidékekről származó fajtákat. A
legtöbb sárgabarackot Törökországban, Iránban és Üzbegisztánban termesztik.
FOGYASSZUNK
MINÉL TÖBBET BELŐLE, MERT:
- Igazi vitaminbomba: elsősorban A-vitaminban és elő anyagaiban a karotonoidokban, béta-karotinban, ezen kívül E-vitaminban, B-vitaminokban (pl. B1, B6, B15, B17), valamint ásványi anyagokban és nyomelemekben.
- A gyümölcs tartalmaz szerves savakat, fenolokat, illékony vegyületeket (pl. benzaldehid) észtereket (norisprenoid) és terpenoidokat is izoláltak.
- Sejtvédő hatással bír-, meghosszabbítja az életet, ami antioxidáns hatásának köszönhető.
- Védi a szem ideghártyáját – főként az aszalt sárgabarack erős antioxidáns tartalma (az aszalással nyolcszorosára emelkedik)
- A gyümölcs fogyasztásával erősíteni lehet a daganatellenes gyógyszeres terápia eredményességét – mert képes gátolni azokat a szervezeti folyamatokat, melyek révén a gyógyszerekkel szemben ellenálló rákos sejtek védekeznek és életben maradnak.
- Kiemelkedően magas káliumtartalmának köszönhetően jó hatással van a keringési betegségekre, magas vérnyomásra. A kálium rendkívül fontos a szervezet normális működéséhez különösen a vízháztartásért, az idegi ingerület átviteléért és a szívműködésért felelős.
- A sárgabarack kalcium, foszfor és kén tartalma segít a csontok és ízületek egészségének megőrzésében.
- Rosttartalma segíti az emésztést és a székletürítést.
- Vastartalma segít a vérképzésben, vérszegénység esetén is.
- Komplex B-vitamin tartalma jó segítője az idegrendszer kiegyensúlyozott működésének, javítja a hangulatot, enyhíti a fáradtságot, segít a koncentrálásban.
PLUSZ
HÁROM ISTENI RECEPT
Ha
hidegre vágysz...
HŰSÍTŐ
SÁRGABARACKOS TURMIX
Hozzávalók:10 db sárgabarack,2 dl tej,4 evőkanál
zabpehely,1/2 rúd vanília édesítőszer, késhegynyi fahéj
A megmosott
sárgabarackot a többi hozzávalóval összeturmixoljuk – behűtve fogyasztjuk.
Ha
az édes íz csábít…
BARACKOS
TÚRÓS
Hozzávalók: 1 kg sárgabarack
felkockázva, sovány 0,5 kg tehéntúró, 2 dl natúr joghurt, 10 dkg cukor, vagy
annak megfelelő édesítőszer,10 dkg búzadara, 6 dkg vaj, 4 tojás, 1 sütőpor, 1
citrom, 5 dkg őrölt mandula, csipetnyi só
A vajat habosra
kavarjuk az édesítővel, sóval, tojással, túróval, joghurttal, reszelt
citromhéjjal, búzadarával, sütőporral – alaposan elkeverjük. Beletesszük a
barackdarabokat. Sütőpapírral bélelt tortaformába szórjuk a mandulát és töltsük
rá a masszát. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb.60 percig süssük. Lehűtve
a legfinomabb.
Ha
a sós a kedvenced…
SÁRGABARACKOS
CSIRKEMELL
Hozzávalók:1 kg
csirkemell filé, 3 evőkanál olíva olaj, vaj, só, tört színes bors, 2 evőkanál
méz, 80 dkg érett sárgabarack, bazsalikom, 3 dl narancslé, 6 dl tejszín, 2
evőkanál kukoricakeményítő, fahéj
A csirkemellet vékonyabb
csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd az olajon és a vajon megpirítjuk
kifehéredésig. Megszórjuk a bazsalikommal, majd hozzá adjuk a mézet. Kicsit
karamellizáljuk. A felcsíkozott barackot adjuk a húshoz, és 2-3 percig süssük
együtt. Öntsük rá a narancslevet. A keményítőt ki keverjük a tejszínnel, és hozzáöntjük.
Forraljuk fel. A végén ízlés szerint
fahéjjal ízesítsük. Rizskörettel tálaljuk.
JÓ ÉTVÁGYAT
MINDENKINEK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése