2018/10/30

A ZÖLDSÉG-, ÉS GYÜMÖLCSLEVEK ÁLDÁSOS HATÁSAI


FORRÁS:

http://abroszravalo.reblog.hu/miert-fogyassz-te-is-valodi-zoldseg-es-gyumolcsleveket

A boltok polcai roskadásig telve vannak különböző alkoholmentes italokkal: ízesített ásványvizek, a szivárvány színeiben pompázó üdítőitalok, 12-25 %- os „gyümölcstartalommal” bíró gyümölcslevek, az energia-, – és egyéb, felsorolni is lehetetlen – italok kínálják magukat megvételre. Ha kellően jó a termék marketingje – és az ára – mi, fogyasztók élünk is a lehetőséggel nap, mint nap – fel sem fogva, hogy sokszor ezzel mennyit árthatunk magunknak. A számolatlanul elkortyolt kalóriák, a mesterséges színezékek – idővel megbosszulhatják önmagukat.

De akkor mit igyak?

Bármit, ami természetes. Mondjuk ásványvizet. Vagy valódi zöldség-, és gyümölcsleveket. Ugyanis közismert tény, hogy a zöldség (lé)- és gyümölcs (lé)fogyasztás fordított összefüggést mutat számos krónikus megbetegedés, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes daganatok kialakulásának kockázatával.


Miért?
Pozitív élettani hatását a gyümölcs- és zöldséglevek a bennük található számos antioxidáns hatású tápanyagnak, pl. a karotinoidoknak és egyéb fitonutrienseknek köszönhetik.

A levek fogyasztásával:
·        nő a vérsavó antioxidáns koncentrációja
·        gyorsabban szívódnak fel a zöldségben-gyümölcsben megtalálható hasznos tápanyagok, és vitaminok - sokkal energikusabbnak, fogjuk érezni magunkat
·        a frissen préselt levek nem tartalmaznak hozzáadott adalékanyagokat, tartósítószert és cukrot, de azért is nagyszerűek, mert akár egy hozzávaló megváltoztatásával is teljesen más ízű koktélt készíthetünk

·        csökken a szívbetegségek kialakulásának kockázata
·        csökken a gyulladásos megbetegedések száma
·        hatékony védelmet biztosíthatunk számos krónikus betegség kialakulásával szemben
·        csökken a vér koleszterin szintje
·        legyőzhetőek az oxidatív stressz káros hatásai
·        csökkenthető a rákbetegségek kialakulásának és szív-érrendszeri megbetegedéseknek kockázata

Mi – mire jó?


PARADICSOMLÉ
A nyers, frissen kipréselt paradicsomlé lúgosító hatású - igen erős antioxidánsokat rejt magában, a szervezet ásványi anyag tartalékait növeli, rengeteg kalciumot juttat a szervezetbe. Tartalmaz C-vitamint A, B1, B2, K,- vitamint-  hatásosan tisztítja a májat, javítja a vérkeringést, és a szívműködést. Nagyon hasznos bőrbetegségek, epehólyagbántalmak, hólyagpanaszok, köszvény, májpanaszok, súlyfölösleg, vesebántalmak szüntetésére. Fontos szerepe van a prosztata- és hasnyálmirigyrák, az időskori látásromlás és a bőrrák megelőzésében is. A paradicsomhoz bátran párosíthatunk zellerszárat, ami javítja az emésztést, tisztítja a beleket és a vért, továbbá méregtelenítő és vízhajtó hatása van. A zeller-lé ráadásul segít szabályozni a vércukorszintet, és a savtúltengést is enyhíti.

RÉPALÉ
A répa-lében kimagaslóan magas az A-provitamin, azaz béta-karotin tartalom. 100 grammnyi répából készült lében a napi ajánlott béta-karotin mennyiség 77 %-át találjuk. A provitamint szervezetünk alakítja át A-vitaminná, és használja fel szemünk, bőrünk és a nyálkahártya egészségéhez. Hiánya farkasvakságot okoz, a bőr pedig szárazzá, érdessé válhat.
A sárgarépa-lé segíti a szép, egyenletes barnulást, és érdekesség, hogy pusztán rendszeres fogyasztásával is elérhetjük, hogy szebb színünk legyen. Magas a C-vitamin tartalma is, természetes erősítője immunrendszerünknek. Szerencsére B-vitaminokat is találunk benne, említésre méltó a kalcium, foszfor és vas tartalma, - emiatt jótékony hatású a csontrendszerre és a vérképzésre.

CÉKLALÉ
A céklalevet régóta használják a népi gyógyászatban vérszegénység ellen, mert nagyon jól felszívódó vasat tartalmaz. Rendkívül gazdag természetes antioxidánsokban, flavonoidokban, semlegesíti a szervezetben keletkező káros szabad gyököket. Vértisztító hatásáról is ismert. Ez a mélyvörös lé, melynek színét a betain, egy erős antioxidáns adja, rákellenes hatással is bír, gátolja a tumor sejtek szaporodását. Lúgosító hatású, segít a megfelelő sav-bázis arány kialakításában. Pozitívan hat a májanyagcserére. Magas a B vitamintartalma, különösen B1 és B2 vitaminban gazdag, emellett C és P vitamint is tartalmaz. Nagyobb mennyiségben találunk benne kalciumot és foszfort. Jelentős mennyiségben tartalmaz folsavat. Ennek a vitaminnak a vörösvértestek képzésében is szerepe van, de kismamák számára is nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul a születési rendellenességek megelőzéséhez, illetve a terhesség korai szakaszában is nagy szükség van rá, mert csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat.

SAVANYÚ KÁPOSZTALÉ
A leggazdagabb C vitaminforrásunk, frissítő,élénkítő hatású. Tartalmaz B1, B2, B3, B5 és B6 vitamint, és ebben is találunk kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és még folsavat is, bár kisebb mennyiségben, mint céklában. A káposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik, és erről a növénycsoportról régóta ismert tény, hogy rákellenes hatóanyagot tartalmaznak. Tisztítja a beleket, méregtelenít. Napközben étkezések mellé egy-egy pohár segíti a testsúlycsökkenést, mivel serkenti az emésztést.

PETREZSELYEMLEVÉL-LÉ
Kedvező élettani hatását magas klorofill- tartalma biztosítja, emellett sok A- és C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot, ként tartalmaz. Remek vértisztító és általánosan tisztító hatású. Tisztítja a veséket, a májat és a húgyutakat. Mindenképpen keverjük más lével is, mert igen koncentrált oldat. Alkalmazható: bőrrendellenességek, húgyúti fertőzések, ízületi gyulladás, keringési rendellenességek, hormonzavar, rák, prosztatabántalmak, vérszegénység esetén.

ALMALÉ
Az alma szerencsére egész évben elérhető, nagyon egészséges gyümölcs. Jótékony hatást fejt ki az emésztésre és az idegrendszerre is. Sok benne a kalcium, és magas az A-vitamin tartalma. Jól csökkenti az étvágyat, és C- és B-vitamin tartalma is említésre méltó. Az alma gyümölcssav- tartalma is magas, és több mint húszféle ásványi anyagot tartalmaz. A népi gyógyászatban a skorbut és fogínyvérzés ellen használták, segít a székrekedés ellen, serkenti a vérkeringést, ráadásul frissítő is, csersavtartalmának köszönhetően.

SZŐLŐLÉ
Érdemes kihasználni a szőlő kedvező adottságait is. C-vitaminból ugyan nem sok van benne, de B1-, B2- és K-vitaminban, folsavban, biotinban gazdag. Jó kálium-, foszfor- és cinkforrás, van benne kalcium, nátrium és magnézium, valamint kis mennyiségben vas is. A szőlő erősíti az immunrendszert, és részt vesz az anyagcsere-folyamatokban. Jó hatással van az idegrendszer működésére, erősítik a fogakat és a csontrendszert. Savtartalma étvágyjavító hatású. A gyümölcs segít megelőzni és kezelni a székrekedést, frissen préselt leve segíti az emésztést, és támogatja a vesék és a húgyhólyag működését, lassítja a vesekő kialakulását. Reumás eredetű gyulladásos betegségekben csökkenti a gyulladást, enyhíti a fájdalmat. Minél sötétebb színű a szőlő, annál magasabb az antioxidáns-tartalma. Egyik alkotóeleme a kvercetin nevű flavonoid, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Védi érrendszerünket a káros lerakódásoktól, illetve azok következményétől, az erek beszűkülésétől, az infarktustól és az agyvérzéstől. Az aszalt szőlőszemek pedig csökkentik a nassolási vágyat.

NARANCSLÉ
100 gramm narancsban mintegy 50 mg C-vitamin van, ami kiemelkedő jó értéknek számít. A C-vitamin segíti az immunrendszer működését, így jótékony hatást gyakorolhat a fertőzéses betegségek esetében.


Otthon, frissen elkészítve a legjobb
A legjobb az, ha az otthon, házilag centrifugázott levet a kinyerése után fél órán belül elfogyasztjuk, ilyenkor a legmagasabb a tápértéke. Amennyiben nincs időnk mindig friss leveket készíteni, akkor az is jó, ha kicentrifugázunk egy nagyobb mennyiséget, és lefedve, hűtőben tároljuk. 2 napon belül ez esetben is célszerű meginni. Idő hiányában (vagy gyümölcscentrifugánk), akkor pedig készen kapható bio, illetve frissen préselt levek közül is válogathatunk.
FOGYASSZ TE IS MINÉL TÖBB – VALÓDI – ZÖLDSÉG-, ÉS GYÜMÖLCSLEVET!



2018/10/28

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: A változás benned kezdődik 2018/039



https://eletrecept.blogspot.com/2018/10/hetindito-gondolatok-valtozas-benned.html
Elégedetlen vagy mindennel? 
Nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretnéd? 
Emiatt dühös vagy mindenre és mindenkire? 
Rosszul teszed! 
Fölösleges energiát pazarolnod arra, hogy másokat-, a körülményeket-, a sorsot-, a politikát-, az univerzumot-, okold azért, ami veled történik – vagy éppenséggel nem történik. 
Jobb életet szeretnél? 
Akkor mire vársz – tégy érte TE magad! 
Ne csak siránkozz, ne csak irigykedj mások – szerinted – jobb életére, ne csak álmodozz róla – hanem CSELEKEDJ! 
Ha rosszul érzed magad a bőrödben – változtass! 
Ha sikerekre vágysz – felejtsd el a passzivitást – moccanj, és keresd a lehetőségeket! 
Ja, most az a kifogás, hogy nincsenek lehetőségek?!? 
Most ugye csak viccelsz! 
A lehetőség TE MAGAD vagy! 
A változás ugyanis benned kezdődik – már ha hajlandó vagy ezt észrevenni. 

2018/10/23

ITT VAN AZ ŐSZ…


https://eletrecept.blogspot.com/2018/10/itt-van-az-osz.html
Itt van bizony- újra. Hideg reggelekkel, hűvös délelőttökkel és estékkel, - és az ilyenkor menetrendszerűen megjelenő megfázásos tünetekkel. Mert bizony van, hogy reggel elfelejtünk elég rétegesen öltözködni, és órákig fagyoskodunk, vagy éppenséggel túlöltözzük magunkat, és letéve a fölösleget, a csuromvizes pólóinkat egy-kettőre átjárja a szél. Nem is lenne baj, ha elég erős lenne az immunrendszerünk – de az egyszerre több oldalról érkező támadásoknak nem mindig tud ellenállni. Mégis mit tehetünk, ha meg akarjuk előzni a kellemetlen tüneteket, mihez kezdjünk, ha mégis sikerült áldozattá válnunk? Ezekre a kérdésekre ad választ a következő összeállítás.




MEGELŐZŐ INTÉZKEDÉSEK
  • Lehetőségeinkhez mérten kerüljük a zsúfolt, zárt helyeket. Ahány ember, annyiféle megbetegítő kórokozó kering a levegőben.
  • Erősítsük immunrendszerünket kiegyensúlyozott táplálkozással, vitaminokban- és ásványi anyagokban dús ételek fogyasztásával.
  •  Ne felejtsünk el elegendő folyadékot fogyasztani.
  • Gondoskodjunk a megfelelő réteges öltözködésről – ne rohangáljunk ki egy szál pulóverben még akkor sem, ha csak néhány pillanatra akarunk kimenni.
  • Ha huzamosabb ideig zárt térben tartózkodunk, szellőztessünk minél gyakrabban!
  • Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, de használhatunk kézfertőtlenítőt is.
  •   Fertőtlenítő oldattal töröljük át a használati tárgyakat a munkahelyünkön.
  • Mindig ügyeljünk arra, hogy piszkos kézzel ne érintsük meg az orrunkat, szemünket, szánkat – a nyálkahártyára kerülő baktériumok, és vírusok azonnal támadásba lendülnek.
  • Köhögéskor, tüsszentéskor mindig használjunk papír zsebkendőt, ha ez éppen nincs kéznél, akkor se a tenyerünkbe vagy a levegőbe engedjük szabadjára a nyálcseppecskéket, hanem a könyökhajlatunkat használjuk védvonalként.
  • Használat után a zsebkendőt azonnal dobjuk ki egy zárható tasakba.
  • Kerüljük a szokásos üdvözlési formákat és közvetlen testi kontaktust – azaz a kézfogást, puszit.
  •  Ha megbetegedtünk ne menjünk dolgozni – a mártírkodásnak nincs, értelme csak a tüneteink súlyosbodhatnak, és a járványt terjesztjük vele.

MIT TEHETÜNK HA MEGBETEGEDTÜNK?
Ha szerencsénk van, akkor „csak” náthásak leszünk. A megfázás, nátha a legtöbb esetben – legyen bármilyen kellemetlen is – a könnyebb lefolyású betegségek közé tartozik, öt-hat nap alatt lezajlik, ha nincs felülfertőződés, és láz. Sokan próbálják meg „lábon kihordani” – legtöbbször sikerrel. Mindenkinek vannak jól bevált házi módszerei-, amelyek alkalmazásánál a következő alapelveket érdemes figyelembe venni:
·        Legyen bőséges a folyadékbevitel – szénsavmentes ásványvíz, teák, levesek
·        Kíméljük a gyulladt nyálkahártyákat – ne együnk csípős, hideg, vagy túl forró ételeket, ne igyunk savas italokat
·        Ajánlott az ágynyugalom – ha ugyanúgy leterheli magát fizikailag, mint azelőtt késlelteti a gyógyulást.
·        Párásítsuk a szoba levegőjét – ugyanis ha az túlságosan száraz izgatja a légutak nyálkahártyáját.
·        Inhaláljunk illóolajokkal. (Gyerekeknél fokozottan kell figyelni – soha ne hagyjuk őket egyedül a balesetveszély miatt). Töltsünk meg egy tálat meleg vízzel,és adjunk hozzá néhány csepp illóolajat. Terítsünk törölközőt a fejünkre és lélegezzük be a gőzt. Használható illóolajok: bazsalikom, levendula, borsmenta, eukaliptusz, ciprus, fenyő, kakukkfű.
·        Fogyasszunk gyógyteákat: a természet patikája számos esetben áll a rendelkezésünkre, kíméletes és kis kockázattal jár, ha betartjuk az előírt mennyiségeket. A kamilla, a bodzavirág, a csipkebogyó, a citromfű nagy segítség a bajban. (20 g bodzavirág, 20 g csipkebogyó, 20 g citromfű, 40 g málnalevél – ebből készítsünk teakeveréket, ebből 3 evőkanálnyit tegyünk 1 liter forró vízhez, hagyjuk állni 5 percig, szűrjük le – és ebből fogyasszunk naponta 3 csészével, mézzel ízesítve.) A fertőzés legyőzésében szerepet kaphatnak azon növényeink is, amelyek baktériumölő hatásukról ismertek: fokhagyma, vöröshagyma, fekete retek,torma.
·        Nagy segítségünkre lehetnek a recept nélkül is kapható szopogató tabletták, orrcseppek, nyákoldók – de minden esetben tájékozódjunk a gyógyszerészünknél alkalmazhatóságukat illetően (főként, ha valaki más gyógyszereket is szed krónikus betegségére.)

Abban az esetben pedig, ha a tünetek makacsul fennállnak, súlyosbodnak, vagy magas láz kíséri őket, illetve, ha sikerült elkapnunk az influenzát MINDENKÉPPEN FORDULJUNK ORVOSHOZ!



2018/10/14

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Ne akarj mindent egyszerre! 2018/038


https://eletrecept.blogspot.com/2018/10/hetindito-gondolatok-ne-akarj-mindent.html
Vágysz arra, hogy gondtalanul habzsolhasd mindazt, amit az élet adni tud: sikert, karriert, gazdagságot, boldogságot, csillogást, szerelmet – különösebb erőfeszítések nélkül – csak úgy belepottyanva a készbe? 
Nos – ez az, ami a legkevesebbeknek adatik meg – s mindennek a tudomásulvétele sokféle reakciót válthat ki belőled is. 
Lehet, hogy – felismerve a cél elérésének nehézségeit, bele sem fogsz, el sem indulsz – sodródsz az árral, és megelégszel annyival, amit neked dobott a sors. 
Lehet, hogy teljes erőbedobással a gyors sikereket hajszolva ezerfelé kapkodsz – görcsösen akarva mindent, egyszerre, gyorsan – s ha nem érkezik a várva várt eredmény kudarcként éled meg, s elmegy a kedved az egésztől. 
Mi a megoldás?
Ne akarj mindent egyszerre, ne akarj mindent gyorsan, és ne akarj mindent görcsösen – mert a nagy igyekezetnek nem lesz jó vége. 
Adj időt magadnak –lépésről-lépésre, kockáról-kockára haladva építsd fel mindazt, amire vágysz. Mert, ha kellőképpen hiszel önmagadban - bármit elérhetsz.


2018/10/12

MOTIVÁLÓ - HA LEMERÜLNEK AZ ELEMEK


FORRÁS :
Mindig történik valami… Amikor már azt hinnéd, hogy fellélegezhetsz, és minden megy, mint a karikacsapás – megoldottad a gondjaidat, a szeretteiddel is rendben van minden, - nos, akkor jön egy újabb megoldásra váró probléma. Kimerült vagy, nyűgös, kiábrándult, - és most egyszeriben megoldhatatlannak tűnik az újabb feladat, úgyhogy legszívesebben elvonulnál egy sötét szobába, és magadra zárnád az ajtót egy hónapra. Hiába töröd a fejed: ötleted sincs, mihez kezdj – a fásultságod letaglóz. Nem akarod, nem tudod, nem vagy képes,- káosz és reménytelenség keserűsége uralja a gondolataidat. Nos, EKKOR állj meg egy kicsit. Állj meg, és keresd meg mi az, ami feltölti a lemerült elemeidet.

Tudd:
  • Az eddig megoldott problémáid - azok, amelyek arról biztosítanak, hogy képes vagy felülemelkedni a szorongásaidon.
  • Nem vagy egyedül – a szeretteidtől, a barátaidtól a munkatársaidtól bármikor kérhetsz segítséget.
  • Hinned kell önmagadban – bármennyire is közhelyesen hangzik, de képes vagy bármire csak akarnod kell
  • Nincs lehetetlen – mindenre van megoldás, minden helyzetből van kiút.
  • Nem szégyen, az sem, ha kudarcot vallasz – nem Te leszel sem az első sem az utolsó, aki nem boldogul egy problémával. Lépj túl rajta, engedd el a rossz érzéseket, és újult erővel indulj el más irányba.
  • Ami most probléma, lehet, hogy holnap egy új lehetőség -  lehet, hogy ami most fejtörést okoz, az lesz életed új lehetősége arra, hogy változtass.


Mindig történik valami… De egyedül CSAK RAJTAD ,múlik miként jössz ki belőle.

2018/10/08

ÚJ! Új! Új! KÜLÖN ÉLETRE KELT A MOTIVÁLÓ!

Kedves Életreceptek Olvasók!
A nagy érdeklődésre való tekintettel úgy döntöttem, hogy az ÉLETRECEPTEK-MOTIVÁLÓ cikkei ezentúl külön blog formájában lesznek elérhetőek a következő linken:

https://motivaloelet.blogspot.com


MOTIVÁLÓ ÉLETRECEPTEK 

- egy blog azoknak, akik hinni akarnak őnmagukban, a gondolataik teremtő erejében-

Keressetek itt is - mindenkit szeretettel -és sok-sok motiváló, inspiráló gondolattal várok !!!
-----------------------------------------------------------
SOHA NE ADD FEL!

Forrás:
https://motivaloelet.blogspot.com/2018/10/soha-ne-add-fel.html
Nézem a rezzenéstelen arcokat. Nézem a mélyen szántó ráncokat. Látom a lényeget: igen - ők már feladták –úgy ahogy emberek milliói a világban. Már nem harcolnak. Már nem mérgelődnek miatta. Már könnyük sincs, amit elsírhatnának. Nem csinálnak semmit – csak hagyják magukat sodortatni az árral. Csak azt várják, hogy teljen az idő, - reménytelenül, beletörődve sorsukba.

Valaha nekik is voltak álmaik. Valaha ők is küzdöttek a céljaikért. Aztán a sorozatos kudarc-élmény megtörte a hitüket. Úgy érezték nincs értelme, úgy érezték nem képesek rá, alkalmatlanok arra, amit szeretnének.
Ugye TE nem vagy ilyen?
Ugye te még nem fáradtál bele a küzdelembe?
Vagy már téged is elért a beletörődés langymeleg lustasága?
NE TEDD!
SOHA NE ADD FEL!
Küzdj ellene!

Hogyan?

  •     Minden reggel, amikor felébredsz – légy bármilyen fáradt, nyűgös, álmos - mosolyogva nézz körül. Örülj annak, hogy a sors egy újabb napot adott számodra arra, hogy részese lehess az életnek.
  • Minden nap tégy egy lépést a céljaid elérése érdekében. Legyen az bármilyen kis lépés is – de tedd meg – kerülj közelebb az álmaidhoz.
  • Ne hagyd, hogy visszahúzzanak. Ne hallgass azokra, akik – féltésből vagy puszta irigységből –kételkednek a terveidben. Tudasd velük: komolyan gondolod – és minden követ megmozgatsz a cél érdekében.
  • Vedd körül magad olyan emberekkel, akik hisznek benned.
  • Tiszteld önmagad azzal, hogy hiszel a képességeidben. A saját magadról kialakított rossz véleményedet felejtsd el – hiszen ha folyamatosan lebecsülöd önmagad, tényleg semmi sem fog sikerülni.
  • Jutalmazd meg magad minden sikeres lépésed után – minden jutalom azt fogja jelenteni, hogy a fejlődés útján haladsz.
  • Légy szorgalmas és fegyelmezett – soha ne odázd el az előre eltervezett feladatok elvégzését.
  • Tudd: az hogy néha falakba ütközöl, nem azt jelenti, hogy alkalmatlan vagy a feladatra, vagy nem vagy elég jó - csak azt jelzi, hogy nem vagyunk egyformák – nem tetszhet mindenkinek ugyanaz.
  • Légy bátor, és határozott – cselekedj, ne hezitálj. Próbáld meg egyszer, próbáld meg ezerszer – sokkal többet nyerhetsz vele, mintha meg sem próbálnád.
  • Ha nem szeretsz valamit csinálni – ne csináld! Nincs idegőrlőbb és stresszesebb, mint olyan munkát végezni, amit zsigerből utálsz.
  • Élj a lehetőségekkel – vagy ha nem kínálkoznak fel – teremts TE magad - magadnak, a lényeg, hogy lépj ki abból a közegből, ami szinte megbetegít.
  • Tudd, hogy az életed értékes, megismételhetetlen,és csodálatos –élvezd hát minden pillanatát.
  • Ne aggódj folyton: problémák voltak, vannak és lesznek is míg világ a világ. Te pedig elég erős vagy ahhoz, hogy megküzdj bármelyikkel.


Soha ne add fel! Mert, ha feladod – belerokkansz!




2018/10/07

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Minden nap egy új esély 2018/037




Esténként alig tudsz elaludni, mert a fejedben kavargó gondolatok szorongással töltenek el? 
Bizonytalan vagy, és félsz a holnaptól? 
Hidd el: nem vagy egyedül… 
Hajlamosak vagyunk a múlt kudarcain hetekig-hónapokig rágódni – keresve az okokat – keresve a bűnbakokat, ahelyett, hogy tovább lépve a jelenre és a jövőnkre koncentrálnánk. 
Igen. 
Arra, hogy reggel – amikor felébredünk, mindent újrakezdhetünk. 
A sorsunk könyvében tiszta a lap, amit mi magunk fogunk teleírni a tetteinkkel. 
Ha csüggedten megadjuk magunkat a körülményeknek – áldozatként végezzük. 
Ha erőt gyűjtve csakazértis harcolunk az álmainkért – ráléphetünk a siker felé vezető útra, ahol minden egyes eredmény boldogságot von maga után. 
… és ez a lényeg: a jelenünk teljes átélése, ahol nem kellenek sem a múlt keserves sallangjai, sem a jövő elbizonytalanító ismeretlensége. 
Minden nap egy új esély a boldogságra – kezd el Te is így élni...

2018/09/30

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Élvezd az utat! 2018/036



Elfáradtál? 
Beleuntál? 
Feladod? 
Valóban ennyire nehéznek érzed a sorsod? 
Voltak álmaid… 
Voltak céljaid… 
De mintha árral szemben úsznál – el-elmerülsz, fuldokolsz – örvény húz le, kapálózol… 
Igen. 
Így érzel … 
Így érzel, mert a kis sikereket nem érzed sikernek… 
Nem jutalmazod meg magad, csak rohansz-rohansz, mint egy űzött vad, hajtva magad, hogy elérd a NAGY magasztos célt, amit kitűztél… 
Állj meg egy pillanatra! 
Gondolj arra, honnan indultál… 
Mi mindent elértél már… 
Most adnád fel? 
Ha fáradtnak érzed magad – pihenj… 
Gyűjts erőt! 
Válts stratégiát! 
Kérj segítséget! 
Légy kreatív! 
Higgy az álmaidban! 
Szeresd, amit csinálsz! 
Haladj lépésről- lépésre… és élvezd az utat, ami a céljaidhoz vezet – hiszen ez maga az ÉLETED !

2018/09/25

INKÁBB KELJ KORÁN – TOVÁBB ÉLSZ!




Forrás: MTI
Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők


    - Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők - állapították meg amerikai és brit kutatók.
    A brit Surrey-i Egyetem és a chicagói Északnyugati Egyetem kutatói 430 ezer, 38 és 73 év közötti személy részvételével végezték kutatásukat. Eredményeik szerint az éjszaka szélsőségesen aktívaknál a 6,5 évnyi kutatási idő alatt mintegy 10 százalékkal nagyobb volt a halálozás kockázata, mint a korai kelőknél.
    "Ez a közegészségügy egyik olyan problémája, amelyet nem lehet ignorálni" - mondta Malcolm Schantz, a Surrey-i Egyetem kutatója. Úgy véli, az éjszakai baglyoknak biztosítani kellene a lehetőséget, hogy későbbre halaszthassák a munkaóráikat.
    "Az éjszakai baglyoknak, akik megpróbálnak a koránkelők világában élni, komoly egészségügyi problémáik lehetnek" - mondta Kristen Knutson chicagói társszerző.
    A résztvevők 27 százaléka vallotta magát "határozottan reggeli típusnak" és mintegy 9 százalékuk "határozottan esti típusnak". 35 százalékuk "inkább" reggel, 28 százalékuk "inkább" este aktív. Regisztrálták testsúlyukat, dohányzási szokásaikat és társadalmi helyzetüket is.
    A vizsgálat 6,5 éve alatt a résztvevők közül mintegy 10 ezer 500-an meghaltak. Az éjszakai baglyok csoportjában több mint 10 százalékkal többen hunytak el, mint a koránkelőkében.
    Az éjszakai baglyok hajlamosabbak a pszichés problémákra, diabéteszre, gyomor- és légzési panaszokra. Éjszakánként kevesebbet alszanak, több cigarettát, alkoholt, kávét vagy illegális drogot fogyasztanak.
    A nagyobb halálozási kockázat a tudósok szerint arra vezethető vissza, hogy az éjszaka aktívaknak állandóan belső órájukat leküzdve kell élniük. Alapulhat a pszichés stresszen, és azon is, hogy ezek az emberek a testüknek nem megfelelő időben esznek.
    Az alváshiány, az éjszakai ébrenlét vagy a drog- és alkoholfogyasztás is hozzájárulhat a korai halál kockázatához.
    A szakértők szerint az éjszaka aktívak speciális bánásmódot igényelnek. Belső órájuk genetikailag meghatározott, "nem egyszerű jellemgyengeség" - emelték ki. "A munkaórákat rugalmasabbá kellene tenni a baglyok számára. Nem kellene őket arra kényszeríteni, hogy felkeljenek egy 8 órakor kezdődő műszakhoz" - tették hozzá.
    Korábbi tanulmányok már kimutatták az összefüggést az alváshiány és a szív- és érrendszeri megbetegedésekre vagy diabéteszre való hajlam között, de ez az első alkalom, hogy a korai halál kockázatát is vizsgálták. A tanulmány a Chronobiology International című szaklapban jelent meg.


KONYHAI KISOKOS 1.rész

Nem tudod mi mit jelent a gasztronómiában? Akkor tarts Velem hétről-hétre!



A la Carte:
Étlap szerint, étlapról választva.
Abálás:
Folyamatos, forráspont alatti 95°C-on történő hőkezelést,főzést jelent. (abáljuk pl. a szalonnát, a hurkaféléket).
Adagolás:
Az elkészített ételt a kívánt fogyasztási egységekre osztjuk. Pl. az egyben sült húsokat szeleteljük. Az adagolás célja az egységes és egyenletes elosztás.
Al dente:
"ami jó a fognak" - a nem puhára, haraphatóra főzött tészta jelzője Feljavítás:
Különböző mártások, krémlevesek állományát és ízét tehetjük ezzel az eljárással finomabbá, krémesebbé, jobbá. Legírozás, montírozás, tejfölözés, alaplével történő  javítás.
Angolos bundázás:
A bundázás egyik ismert formája. Azt jelenti, hogy a húst, a halat vagy egyéb sütni kívánt alapanyagot előbb olvasztott vajba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk és kisütjük.
Angolos-ra (rare) sütés:
Az egészen angolos pecsenyének csak a külső pereme sül át, a hús közepe felé haladva egyre nyersebb, a hús közepe pedig teljesen nyers, véres.
Aszpik:
A hidegkonyha egyik legfontosabb alapanyaga. Készíthető csontokból, bőrökből,zselatinból is.
Átforralás (lsd. még kiforralás):
A liszttel sűrített ételek sűrítés utáni forralása a nemkívánatos liszt íz elkerülése érdekében.
Áttörés (lsd. még passzírozás):

Az áttörés célja a durvább rostozatú anyagok emészthetőbbé, élvezhetőbbé tétele. Ma már igen jó módszer a turmixolás, de néhány anyagot még így is át kell törni (pl. paradicsom, aprómagú gyümölcsök).Egyes anyagokat még forrón kell áttörni, mert ha kihűlnek, "megszappanosodnak" (pl. főtt burgonya, gesztenye).

2018/09/23

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Hidd el: elmúlik ez is… 2018/035




Ott ücsörögsz a gödör legmélyén… 
Sötét gondolatok cikáznak a fejedben: úgy érzed nincs kiút, nincs megoldás, nincs erő… 
Csak mélységes fájdalom, rémisztő félelem, és kétségbeesés. 
Hogy jutottál idáig? 
Nem számít… 
Sajnálod magad? 
Hagyd abba MOST rögtön! 
Ne áss tovább! 
Ne hagyd, hogy az élet bedaráljon! 
Ne hagyd, hogy a kudarc lebénítson! 
Igen 
Most fáj! 
Igen. 
Most nehéz lerázni magadról a sikertelenség béklyóit! 
Nehéz – DE nem lehetetlen! 
Hidd el: elmúlik ez is, mint minden eddigi bukás utáni fájdalom. 
Mert biztosan volt már ilyen… és megnyugtatlak: lesz is ilyen. 
Lépj tovább, indulj el másik úton! 
Minden lépés, ami a gödörből kifelé vezet – siker! 
Képes vagy rá! 
Harcolj a világgal, harcolj önmagaddal! 
Csak NE add fel – SOHA!

2018/09/16

LEHET, HOGY KÉTSZER CSÍP, DE IGAZI GYÓGYÍR…


A cikk megjelent:

http://abroszravalo.reblog.hu/lehet-hogy-ketszer-csip-de-igazi-gyogyir

Van, aki még a gondolatától is viszolyog, míg más napi rendszerességgel fogyasztja… Van, aki a legenyhébb csípős íztől is pánikba esik, míg más a leges-legerősebbet keresi…
,,,és neki – a csípős ízt kedvelőnek van igaza.
Ugyanis más számos vizsgálat bebizonyította, hogy a paprika erősségét okozó vegyület – a kapszaicin – számtalan módon segít egészségünk megőrzésében,. illetve egyes betegségek leküzdésében.

Mi is az a kapszaicin?

Az a színtelen, szagtalan, kristályos, vagy viaszos anyag, amit először 1876-ba izoláltak – egy fenolból származtatható alkaloid, ami a paprika csípősségét okozza. Innen is eredeztethető a neve, ugyanis a paprika botanikai megnevezése a „Capsicum”.
Ez a stabil vegyület vízben nem oldódik (ezért nem ér semmit, ha a csípős paprika evése után vízzel szeretnénk enyhíteni a szánkat égető csípő érzést), sem melegítésre, se fagyasztásra nem bomlik. Lúgokban, alkoholban, és éterben oldódik.
Csípősnek azért érezzük, mert ingerli a szájban lévő fájdalom-, és hő-érzékelő idegvégződéseket. Fokozza az ízleléshez szükséges nyálképződést is.

Élettani hatásai:
  • étvágycsökkentő,
  • növeli az elégetett kalóriák számát, ennek oka a kapszaicin tartalom, mely olyan termogén szer, ami növeli az anyagcserét,
  • fokozza a kalória és zsírégetést
  • fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő (kapszaicines kenőcs, vagy tapasz enyhíti a hátfájást, gyógyítja az ízületi gyulladást)
  •  hatásos fejfájás, migrén ellen
  • daganatellenes – csökkenti a gyomor-, és béldaganatok kialakulásának esélyét
  • serkenti az emésztőnedvek termelődését (DE természetesen nem szabad túlzásba esni sem a fogyasztásával)
  •  a közhiedelemmel ellentétben nem káros a gyomorra, és a bélrendszerre – sőt segíti azok regenerálódását –mivel növeli a vérellátását
  •  a szív és érrendszeri problémák enyhítésében is nagy szerepe van, csökkenti a koleszterin-, és triglicerid- szinteket,
  • képes feloldani a fibrint, amely a vérrögök kialakulásáért felelős
  • segíti a fogyókúrát, felgyorsítva az anyagcserét jobban égeti a szervezet a zsírokat
  • enyhe vízhajtó hatással bír
  •  csökkenti a viszketésérzetet,
  • fertőtlenítő hatása miatt nagyszerű segítség torokfájás, torokgyulladás esetén, megszünteti az orrdugulást
  • izomfájdalmak esetén alkoholos kivonata segíthet
  • méregtelenítő
  •   stimulálja az immunrendszert
  • serkenti a húgysavkiválasztást
  • enyhíti a náthát: köptető hatású anyagokat is tartalmaz. A gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek, így a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad. Forró levesekben fűszerként használva fokozottan hat.
  • csökkenti az ínygyulladást: szórjuk kevés csípőspaprika-port a fogkefére, és finoman mossunk fogat.
  • Szabályozza a vérkeringést, erősíti a szívet, az artériákat és az idegeket, ha rendszeresen fogyasszuk.
  • elűzi  a fáradtságot és felfrissít. Javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást is.
  • magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást.


Mennyi kapszaicin van egy paprikában?

Az egyes paprikafélék csípősségének mértékét a Scoville-skála mutatja. Ennek alapján a világ legerősebb paprikái Közép- és Dél-Amerikában, Indiában, valamint Ázsia délkeleti részén teremnek. A skálán a világszerte a legnagyobb népszerűségnek örvendő erős paprika, a mexikói jalapeño csípőssége a 8000-es értéket is elérheti, míg a Magyarországon termő erős paprikák értéke 2000 körül van. A világ legcsípősebb paprikáinak értéke a skálán az 1 milliót is meghaladja.

A scoville-skála
A Scoville skála Wilbur Scoville-ről kapta a nevét, aki 1912-ben alkotta meg ezt a skálát, amelynek segítségével a paprika csípősségét a kapszaicin mérésével határozza meg. A Scoville egység megmutatja, hogy hányszoros hígításban csíp még a paprika. A skála nullánál kezdődik, a másik véglet úgy 16 millió, de ez már a tiszta kapszaicin mértékegysége, amitől azért igen távol állnak még a legerősebb chili paprikák is. A nulla egységű paprikák közé tartozik például a zöldpaprika, vagy éppen a kaliforniai paprika.
Napjainkban már nem ezzel a módszerrel mérik a paprika erősségét, hanem felváltotta egy modern nagynyomású folyadék-kromatográfia, ami érthetőbben egy úgynevezett elválasztástechnika elvén működik. A tiszta kapszaicin 15 000 000-16 000 000 Scoville egység, és az édes étkezési paprika (fehérözön, kaliforniai) 0-500 Scoville egység. Az alábbi listában felsorolunk néhány nagyon erős, és enyhébb csípősségű paprikát. A sorrendet befolyásolhatják bizonyos tényezők pld.: időjárás, talaj, termesztési feltételek, stb…



Ismertebb fajták scoville-értéke
Név   Scoville-érték (SHU)
Nincs csípősség pl.: zöldpaprika   0
Bell, a csemegepaprika         0-400
Pimiento, Pepperoncini (toszkán bors, édes olasz bors ...)         100-500
Gyengébb csipős magyar paprikák         500-1000
Tabasco szósz     600-800
Poblaon paprika 1000-1500
Erősen csípős magyar paprikák
Rocotillo paprika         1500-2500
Tabasco     2500-5000
Jalapeno    2500-8000
viaszpaprika, Wax pepper,   5000-10 000
Tabasco szósz, Habanero     7000-8000
Serrano paprika 10 000-23 000
Cayenne-bors, Ají bors         30 000-50 000
Thai paprika, Malagueta paprika, Chiltepin paprika         50 000-100 000
Jamaicai csípős paprika       100 000-200 000
Scotch Bonnet    100 000-350 000
Habanero Chile  100 000-350 000
Red Savina 350 000-577 000
Naga Jolokia       855 000-1 041 427
Dorset Naga       876 000-1 598 000
Tiszta kapsziacin 15 000 000-16 000 000

CSÍPŐS RECEPTEK

Sajtos-csípős húsgombócok


Hozzávalók:1 kg darált sovány marhahús, 1 kg darált sovány sertéshús, 1 vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, 5 tojás, fél csokor friss petrezselyem, só, őrölt feketebors, késhegynyi őrölt chilipaprika, 1/2 dl olivaolaj, 15 dkg reszelt sajt
Egy nagy tálban összekeverjük a húsokat, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a tojásokat, a felaprított petrezselymet, ízlés szerint sót, borsot, chilipaprikát. Készítsünk belőle 20 nagyobb gombócot, amit lapítsunk ki, és helyezzük olivaolajjal megkent tepsibe. Előmelegített sütőben süssük 15 percig, majd szórjuk rá a reszelt sajtot és süssük pirosra.

Csípős zöldséges csirkemell

Hozzávalók:1 kg csirkemell, 4 fej vöröshagyma, 4 db színes paprika, 1/2 kg gomba, 20 dkg darabolt fejes káposzta, 60 dkg zöldségkeverék (répa, petrezselyem, zöldborsó), 3 evőkanál olivaolaj, 2 evőkanál szójaszósz, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, gyömbér, csípős paprika
A csirkemellet kockákra vágjuk és 1,5 liter sós vízben feltesszük főni. Egy serpenyőbe beletesszük az olajat és a nagy kockákra vágott zöldségeket. Rövid ideig sütjük, majd rátesszük a félig főtt csirkemell kockákat. Együtt felforraljuk, közbe ízesítjük. Hosszúszemű rizzsel tálaljuk.

 JÓ ÉTVÁGYAT!


 http://abroszravalo.reblog.hu/lehet-hogy-ketszer-csip-de-igazi-gyogyir