2020/05/03

HÉTINDITÓ GONDOLATOK: Kitartani bármi áron 2020/018




Éppen feladni készülsz az álmaidat? 
Éppen úgy érzed, hogy hiába minden erőfeszítés – az Univerzum ellened esküdve mindent megtesz annak érdekében, hogy leterítsen? 
Akkor éppen itt az ideje, hogy összeszedd magad! 
adhatod fel! Nem hagyhatod, hogy kénye-kedve szerint sodorjon az ár – kapaszkodnod kell, amibe csak lehet. 
Nézz körbe: mennyi szépség, mennyi érték, s mind a tiéd... 
Ha feladod: elveszíted mindet – de ha küzdesz érte, a Tied marad. 
Ne félj! 
A félelem megbénít, cselekvőképtelenné tesz. 
Nézz szembe a problémákkal, és gondolkozz: mi kell ahhoz, hogy a számodra legjobb megoldást megtaláld.
Nem. 
Nem biztos, hogy egyből menni fog... 
Sőt még az sem, hogy sikerül felülemelkedned a félelmeiden... 
De ha elég kitartó vagy – és az vagy, mert egyszerűen nincs más választásod – akkor menni fog... 
Tarts ki bármi áron – és ne hagyd, hogy a sors elvegye tőled, ami boldoggá tehet...



2020/05/02

MINDENKI KEDVENCE : AZ EPER


Írta: Faar Ida
Azt hiszem, nem vagyok egyedül akkor, ha azt mondom, hogy egy tál eper láttán összefut a nyál a számban. Az eper megtestesít mindent, ami boldoggá teheti az embert: zamatos íz - terápia, frissítő szín-terápia, illatos csábítás, telve van vitalitással, élettanilag fontos vitaminokkal, és ásványi anyagokkal – fogyasztása feltölti szervezetünket élettel, és életkedvvel. A legkorábban érő csábító, folyamatos kísértés, - nem hiába nevezik a gyümölcsök királynőjének. Már az ókori rómaiak is kedvelték gyümölcsként és gyógynövényként egyaránt. Egy időben csak a gazdagok kiváltsága volt – luxuscikknek számított, de elterjedésével, és termesztésével szerencsére napjainkban már bárki számára elérhető a hazai termesztésű eper májustól egészen júliusig. A legzamatosabb gyümölcsök egyike, amely amellett, hogy finom, számos kedvező élettani hatással is bír:
  • magas C-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert
  • a benne lévő cserzőanyagok miatt gyulladáscsökkentő, baktériumölő, vértisztító
  • segíti a vas felszívódását
  • rákellenes hatóanyagokat tartalmaz 
  • szalicilsav tartalma miatt javasolt epe- és vesebetegségek, reuma és köszvény kezelésének kiegészítéseként
  • erősítő, roboráló hatású, ezért lábadozó betegek részére különösen ajánlott 
  • csökkenti a koleszterinszintet, oldja a mérgeket, vízhajtó – így segít azok kiürülésében is
  • számos kozmetikum alapanyaga – erősíti a kötőszöveteket, kisimítja a ráncokat.
  • Fenol-tartalma révén segíti a keringési rendszer működését
  • antioxidáns tartalmának köszönhetően sejtvédő szerepet tölt be, erősíti az ereket, megköti a káros szabad gyököket
  • magas víz- és rosttartalma, alacsony kalóriatartalma miatt szerves részét képezi a fogyókúrás étrendnek, étvágycsökkentő
  • a szamóca levele is gyógyhatással bír: teája fertőtlenít, ekcémát, vérszegénységet gyógyít, lázcsillapító
Felhasználása sokrétű: önmagában is finom, de alapja lehet leveseknek, salátáknak, turmixoknak, lekvároknak, dzsemeknek, köretnek, pulpoknak, fagylaltoknak, parféknak. Fontos, hogy felhasználás előtt alaposan mossuk meg – hiszen az eperszemek földdel szennyezettek. Allergiára hajlamos egyéneknél túlérzékenységi reakciót válthat ki, ezért nekik le kell mondaniuk erről a finomságról. Óvatosan kell adni kisgyerekeknek is – egyéni tűrőképesség kérdése, miként reagálnak rá.

MASCARPONÉS EPERKRÉM
Hozzávalók: 50 dkg mascarpone sajtkrém, 5 dkg méz, 2 dl hideg tejszín, 20 dkg cukor, 50 dkg eper, 40 dkg édes keksz, fahéj, pici só
A kekszet széttördeljük, kelyhekbe adagoljuk. A mascarponét a mézzel, a tejszínnel, a cukorral, a fahéjjal, és pici sóval, robotgéppel elkeverjük. Az epret apróra daraboljuk, majd a felét elosztjuk a keksz tetején, rárétegezzük a mascarpone hab felét, majd újra eper, végül hab következik. A tetejét 
DIABETIKUS EPRES TÚRÓKRÉM (CUKORBETEGEKNEK,FOGYÓKURÁZÓKNAK)
Hozzávalók: 50 dkg zsírszegény túró ,50 dkg eper ,ízlés szerint édesítőpor

A túrót áttörjük, és az édesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt eperdarabokat és jól elkeverjük. Azonnal is fogyaszthatjuk, de lehűtve még finomabb.
EPERTORTA
Hozzávalók: 1 csomag vajas tészta (50 dkg), a töltelékhez: 60 dkg eper, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 20 dkg cukor, 7 evőkanál piros színű tortazselé, 10 babapiskóta
A tortaformát kibéleljük a vajastésztával – megsütjük. A vaníliás pudingot megfőzzük az előírtak szerint – kihűtjük, majd a sült tésztalapra kenjük. A megmosott, felszeletelt eperszemekkel megrakjuk, majd az elkészített zselével leöntjük – a babapiskótával díszítjük. Lehűtjük – és felszeletelve tálaljuk.

2020/05/01

ÉLETMÓD-ORVOSLÁS: Betegségek, amelyek életmód-változtatással kordában tarthatóak


Egészségünk olyan érték, amelynek meglétét mindaddig természetesnek és magától értetődőnek tekintjük, amíg meg nem betegszünk. Ennél fogva általában csak akkor vagyunk hajlandóak tenni valamit az érdekében, amikor már baj van. (Tisztelet mindazoknak, akik sokkal inkább hisznek egészségük megőrzésében, és aktívan tesznek is a betegségek megelőzéséért.)

Egészséges életmód – segít a megelőzésben, de segíthet a gyógyulásban is…


Az életmód gyógyító hatását már az 1980-as évektől vizsgálják. A klinikai tanulmányok pozitív eredményt hoztak: azaz meggyőzően bizonyítható, hogy az életmód tényezőknek – mozgás, egészséges táplálkozás, káros szenvedélyek elhagyása, stb.- gyógyszerekkel összemérhető gyógyító hatása van.


Betegségek, amelyeken segíthet

Magas vérnyomás
Itt elsősorban a fölös kilók leadása jelenthet óriási segítséget. A normál testsúly visszaállítása 5-20 Hgmm vérnyomásérték csökkenést eredményezhet minden leadott 10 kilogrammonként. A kitartóan, évekig követett DASH-étrend – ez egy zöldségekre, gyümölcsökre, alacsony zsírtartalmú tejtermékekre, fehér húsokra és gabonákra épülő étrend-  8-10 Hgmm csökkenéshez vezethet. Az aerob jellegű mozgás, amit legalább minden nap 30 percig végezzük, 4-9 Hgmm-rel csökkenti az értékeket. A só- és az alkoholfogyasztás csökkentése is csökkentheti a vérnyomást.


Cukorbetegség
Dietetikus által személyre szabottan összeállított diéta betartása, a megfelelő, rendszeresen végzett mozgás - alappillérei a cukorbetegség kordában tartásának – még akkor is, ha gyógyszeres, vagy inzulinos kezelést is kapnia kell a betegnek. A betartott „életmód-kezelés” – a diéta, a mozgás, a súlycsökkentés – egyes esetekben (2-es típusú cukorbetegség), még a kapott gyógyszerek, illetve a beadandó inzulin mennyiségét is csökkenthetik.


     Elhízás
Az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód előbb vagy utóbb súlyfölösleghez vezet. Az elhízás következtében zavart szenvedhet a cukoranyagcsere, kialakulhat cukorbetegség, magas vérnyomás, megemelkedik a koleszterinszint, megnő az agyvérzés, az infarktus kockázata.


     Szív és érrendszeri betegségek
A helytelen életmód következtében szív-, és érrendszeri problémák alakulhatnak ki. Mivel ez általában egy hosszabb folyamat következménye, az életmódváltással sokat tehet mindenki annak érdekében, hogy ezt a folyamatot megállítsa, vagy lassítsa, csökkentve ezzel az érelmeszesedés kialakulásnak veszélyét.


     Rosszindulatú megbetegedések
Az elhízás miatt kialakult felesleges testzsír olyan hormonális változásokat és gyulladást vált ki, amely elősegítheti egyes daganat –típusok kialakulását, és terjedését, vagy kiújulását. Az egyre gyakrabban problémát okozó vastagbélrák megelőzése érdekében érdemes mindenkinek az étrendjét átgondolni: a vörös és a feldolgozott húsok ugyanis rizikónövelő tényezők, míg a gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék védőfaktorként működnek.


2020/04/30

A GYÓGYÍTÓ CSONTLEVES TITKA



Egy tányérnyi gőzölgő tyúkhúsleves elfogyasztása megfázás esetén szinte azonnali jobb közérzetet biztosít: egyrészt magas cink-tartalma miatt, másrészt megnyugtatja a gyulladt nyálkahártyákat, harmadrészt pedig „lelkileg” is erősít – hiszen aki főzte, törődik velünk.

De miért együnk sokszor csontlevest?

A válasz egyszerű: segít pótolni a kollagént.

A kollagén a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje: ott van az izmainkban, csontjainkban, bőrünkben, porcszöveteinkben. Folyamatosan termelődik, de a kor előrehaladtával a mennyisége fokozatosan csökken (gondolj csak a megjelenő ráncokra, a szálkásodó hajra, a repedező körmökre). Emellett pedig a rossz életmódbeli szokások – túlzásba vitt napozás, dohányzás, helytelen táplálkozás – illetve bizonyos betegségek is – károsan hatnak a kollagén termelődésére.

Miért érdemes kollagént bevinni a szervezetünkbe?

  1. Mert képes visszafordítani a bőr öregedési folyamatait – a bőr rugalmas, feszes, fiatalos lesz.
  2. Csökkenti az ízületi fájdalmakat – megállítja a porckopást – így az ízületek nem válnak merevvé, és fájdalmassá.
  3. Segíti az izmok felépítését – és a zsírégetést, növeli az izmok teljesítőképességét
  4. Csökkenti a cellulitiszt – bár ez „csak” esztétikai hiba, de nagyon sokakat zavar. Simává teszi a bőrt.
  5. Segíti az emésztőszervek védelmi feladatainak az ellátását, javítja az emésztést, megakadályozza a gyulladásos folyamatok kialakulását.
  6. Gyorsítja a sebgyógyulást

Hogyan növelheted a kollagén-fogyasztásodat?


Nos, mielőtt homlokegyenest a gyógyszertárba rohannál valamilyen táplálék kiegészítő beszerzése végett – próbálj ki néhány természetes módszert:

  • Fogyassz gyakran CSONTLEVEST! – A csontokat lassú tűzön hosszú-hosszú ideig főzd, hogy kioldódhassanak belőle az értékes tápanyagok, na és a kollagén.
  • Ugyanilyen megfontolásból az őszi-téli időszakban építsd be az étrendedbe a KOCSONYA fogyasztását is!
  • Készíts minél több olyan ételt – amelyhez ZSELATIN kell. Leveshez, raguhoz, gyümölcszseléhez – süteménykrémhez…

RECEPTEK


KLASSZIKUS CSONTLEVES
Hozzávalók:2 kg marha- vagy sertéscsont,6 darab sárgarépa, 4 darab fehérrépa, 1 darab zeller, 1 darab karalábé, 2 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 4 darab burgonya, szemes bor, só, 30 dkg cérnametélt, olaj
A megmosott csontokat feltesszük egy nagy lábasban főni, annyi vízben, hogy bőven ellepje. Addig főzzük, amíg hab nem keletkezik a tetején. Közben meghámozzuk a zöldségeket: a répákat, a zellert, és a karalábét, majd nagy darabokra vágjuk őket. Pucoljuk meg a fokhagyma gerezdeket, a vöröshagymát és a burgonyát is, de ezeket hagyjuk egészben. Tegyük bele az összes zöldséget a lábasba, fűszerezzük sóval, borssal, majd lassú tűzön 2-3 órán át főzzük puhára. Ha megpuhultak a zöldségek a levesben, vegyük ki a csontot, tegyük a tányérra, majd a zöldségekkel is tegyük ugyanezt. A csontlevest főzzük be a cérnametélttel.

Na, és ha a zselatin mellett döntenél:



DIABETIKUS TÚRÓTORTA

Hozzávalók:50 dkg túró, 1 nagy tejföl,  1 csomag étkezési zselatin, ízlés szerint édesítőszer, citromhéj, vanília kivonat, friss, vagy fagyasztott gyümölcs ízlés szerint (ribizli, szeder, őszibarack)

A hozzávalókat a zselatin nélkül krémesre összekeverjük. Beletesszük a feldarabolt gyümölcsöket, elkeverjük. Kivizezünk egy műanyag formát amibe beletesszük majd a tortát. A zselatint 1.5 dl vízzel felfőzzük és hozzákeverjük a túrókrémhez, beleöntjük a vizes formába és 4 órára a hűtőbe tesszük.


EPRES PUDINGOS SÜTI

Hozzávalók:50 dkg rétesliszt, 1 sütőpor, 4 dl tej, 5 db tojás, 20 dkg kristálycukor, 1 dl olaj, 2 csomag vanília ízű puding, 50 dkg eper, 25 dkg túró, 10 dkg porcukor, 2 csomag zselatin por, eperlekvár

A lisztet a sütőporral, 5 evőkanál tejjel, a tojással, kristálycukorral és az olajjal elkeverjük, és csomómentes tésztává alakítjuk. A kapott tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, 15 percig sütjük. Kihűtjük.
A többi tej felhasználásával a szokásos módon sűrű pudingot főzünk. Miután kihűlt, hozzákeverjük a túrót és a porcukrot - sima krémmé keverjük.
A tésztát megkenjük az eperlekvárral, erre tesszük a krémet, majd a krém tetejére félbe vágott epreket teszünk. A zselatint a csomagoláson szereplő útmutató szerint elkészítjük, majd a süteményre öntjük. Hűtőbe tesszük. Tálalás előtt még tejszínhabbal díszíthetjük.

A cikk megjelent:
Írta: Faar Ida




2020/04/27

HÓNAPOS RETEK - az immunerősítő



Aki szeret kertészkedni, és nem mellékesen szereti azokat a zöldségféléket az
asztalára tenni, amelyeket saját maga termel, az elsők között örvendezhet a
hónapos retek pirosan mosolygó gumóinak. Mivel hideg, és fagytűrő, ő az egyik
legkorábban elvethető zöldség. Európába Marco Polo hozta be Kínából. Magjai,
már 2-3 °C-on csírázni kezdenek, ezért szabadföldi termesztésnél már
február–március környékén elvethetők. 1-2 cm mélységben kell elvetni 15–20
cm-es sortávolsággal. Tenyészideje rövid, 30-50 nap. A káposztafélék
családjába tartozó hónapos retek– alacsony kalória-tartalmával (20 kcal/100
gramm), magas rost-, és vitamin-, és ásványi anyag tartalmával az egészséges
étkezés szerves részét képezi. 
Tartalmaz: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-vitamint, folsavat; jelentős mennyiségben van benne kalcium, vas, magnézium,foszfor, kálium. 
Hatásai:

  • serkenti az emésztést
  • serkenti az epeműködést, megszünteti az epepangást
  • immunerősítő
  • segít a felső légúti fertőzések leküzdésében
  • mérsékli a köhögést

Konyhai felhasználása: általában nyersen fogyasztjuk - saláták alapanyaga, de
lehet párolni is.

RECEPTEK



RETEKSALÁTA
Hozzávalók:3 db fejes saláta, 2 csomag hónapos retek, 30 dkg reszelt füstölt
sajt, 1 csomag újhagyma, 4 evőkanál majonéz, citromlé, 4 evőkanál mustár, ½ dl
fehérbor, 3 db főtt tojás, őrölt fehér bors, só
A hozzávalókat megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk. Egy salátás tálban a
majonézt, a citromlével, a mustárral, a fehérborral, a fűszerekkel alaposan
elkeverjük, majd hozzákeverjük a feldarabolt zöldségeket. Végül a felkarikázott
főtt tojással, és a reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

RETEKSALÁTA FŰSZERESEN

Hozzávalók: olívaolaj, 6 gerezd fokhagyma, csipetnyi őrölt kömény, 1 teáskanál
curry por, 50 dkg főtt csirkemell, méz, ecet, 3 csomag retek, 30 dkg
sárgarépa,40 dkg spenót
Az olívaolajat a mézzel, a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, az ecettel, és a
megtisztított felszeletelt zöldségekkel alaposan lekeverjük, majd a csirkemell
kockákkal tálaljuk.

RETEKMÁRTÁS SÜLTEKHEZ

Hozzávalók:2 csomag retek,2 tejföl, cukor, bors, só, 10 dkg liszt
A hozzávalókat a liszt kivételével összeturmixoljuk, majd a kapott turmixot
felforraljuk, és a liszttel besűrítjük.

TÖLTÖTT RETEK

Hozzávalók: 2 csomag retek, 1 csomag újhagyma, 6 tojás, 5 gerezd fokhagyma,
olaj, só, bors
A retkeket kettévágjuk, belsejüket kikaparjuk. A kikapart belsőket az olajon
megpároljuk, rászórjuk a felaprított újhagymát, a zúzott fokhagymát, majd
ráöntjük a sóval felvert tojást. Megsütjük. A tojásos masszát visszatöltjük a
kikapart retekbelsőkbe.

JÓ ÉTVÁGYAT!

2020/04/26

HÉTINDÍTÓ GONDOLATOK: Bátornak lenni





2020/017

Otthon lenni... 
Mennyivel másabb lett a jelentése, mint egy évvel korábban.
Mit nem adtunk volna még fél éve azért, hogy 3-4 szabadon „felhasználható” napunk legyen? Mennyire elegünk volt a folyamatos rohanásból, a zajongó tömegből, a túlzsúfoltságból? Hihetetlen hogyan képes egyszeriben megváltozni minden...
Otthon lenni... 
A kényszer szülte, s mi – gyarló emberek ahelyett, hogy megpróbálnánk elfogadni a tényt: mindez a mi érdekünket szolgálja – csak a kifogásokat keressük. 
Mert szabadságra vágyunk, lázadozunk – a régi életünket akarjuk... 
De egyre inkább az körvonalazódik előttünk, hogy ezentúl már semmi sem lesz olyan mint volt... 
Alkalmazkodnunk kell... 
Ha tetszik, ha nem – a sors most mindannyiunkra rá fogja kényszeríteni a változtatást, bármennyire is fájdalmas, és kényelmetlen is lesz mindez. 
Bátornak KELL lennünk... 
Persze ez a bátorság nem jelenti majd azt, hogy nem fogunk félni... 
félni fogunk: az ismeretlen ott áll előttünk, de el kell indulnunk... 
Együtt kell élnünk a félelemmel, a bizonytalansággal – és újra meg újra hazatérnünk arra a helyre, amit az otthonunknak nevezünk. 
Otthon maradni... 
Hidd el – jelenleg az otthonod a legbiztonságosabb hely, ahol lehetsz. 
A hely, ahol erőt gyűjthetsz, ahol új terveket szövögethetsz mielőtt rálépnél az új életed felé vezető útra...

2020/04/25

MIÉRT ÉRDEMES NEVETNI?



Írta:Faar Ida

Tudom: a jelenlegi helyzetben nincs sok okunk a nevetésre: már a korona szó említése is félelemmel és szorongással teli érzéseket vált ki mindannyiunkból – párosulva azzal a leírhatatlan bizonytalanságérzéssel, ami szinte ellehetetleníti az önfeledt nevetés lehetőségét.

Pedig nevetni muszáj
Igen. A nevetésre talán most még több szükségünk van, mint eddig.

Nevetni kell, mert:
  • a negatív érzelmek gyengítik az immunrendszer működését – ellenben az öröm, a nevetés növeli a T-sejtek aktivitását
  • nevetés során dopamin termelődik – ez a boldogsághormonként is emlegetett anyag védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben
  • Nevetés során megemelkedik a vérnyomás, gyorsul a légzés, ezáltal javul a szövetek tápanyag-,és oxigén ellátása, gyorsabban égnek a kalóriák, javul az erek állapota
  • az optimista beállítottságú emberek sokkal tovább élnek – elkerüli őket a depresszió, ritkábban alakulnak ki náluk pszichoszomatikus megbetegedések, jobban kezelik a stresszhelyzeteket, boldogabb az életük.
  • A nevetés közvetlen hatással van az agyra is, életrevalóbbá, egészségesebbé tesz
  • az életöröm segítségével hatékonyabbá válhat a betegségekkel szembeni védekezés: a nevetés bizonyítottan javítja a szív-, és érrendszeri funkciókat, erősíti az endokrin szervek működését
  • a nevetés csökkenti a stresszhormonok szintjét a vérben, miközben a fertőzések ellen termelődő antitestekét növeli

2020/04/24

MIÉRT REGGELIZZ ÚGY,MINT EGY KIRÁLY!



FORRÁS:
Királyként reggelizni – ez a legfontosabb alapszabály, akár felnőttekről, akár gyerekekről, akár fogyókúrázókról van szó. Ugye Veled is gyakran előfordult már, hogy siettedben kihagytad a nap leglényegesebb étkezését, vagy hiába könyörögtél a gyerekeidnek, hogy ülve, nyugodtan evéssel indítsák a napjukat. Nos, mindezen sürgősen változtatnod kell, már ha egészségesebben szeretnél élni.

Miért fontos reggelizni?


Mert:
1.     Reggelre a szervezeted elhasználja tartalékait, így nélkülözhetetlen, hogy ezeket pótold, - mintegy üzemanyaggal lásd el –energiát és tápanyagokat biztosítva ezzel a működéséhez
2.     Megakadályozhatod, hogy leessen a vércukorszinted, ami tíz óra felé farkaséhséggel, gyengeséggel, szédüléssel rád törve arra sarkall, hogy kontrolálatlanul falni kezdj – növelve ezzel az elhízás veszélyét, ami cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezethet
3.     ha rendszeresen reggelizel, nagyobb fizikai és szellemi teljesítőképességgel bírsz a nap során
4.     ha nem éhezteted a szervezetedet, felpörgeted az anyagcserédet – ez azért fontos, mert a lelassult anyagcsere szintén elhízáshoz vezethet
5.     ellenállóbbá válsz mind a fertőző betegségekkel, mind a stresszel szemben
6.     bármennyire hihetetlen, de bizonyított tény, hogy azok a gyerekek, aki rendszeresen reggeliznek soványabbak, mint nem reggeliző kortársaik
7.     Aki reggelizik annak jobb az emlékező- és, koncentráló-képessége, kreatívabb, könnyebben legyőzi az akadályokat


A JÓ REGGELI TÍZPARANCSOLATA:


1.     válassz olyan ételeket, amit élvezettel fogyasztasz el,  ez legyen bőséges és kiadós
2.     legyen változatos –azaz ne minden nap ugyanazt edd-, variáld bátran az alapanyagokat. Szerencsére számos olyan alapanyag van, ami egészséges és finom (tejtermékek, zöldségfélék, húsok, zabpelyhek, müzlik stb.)
3.     Természetesen azért ne ess túlzásba: azaz nem törvényszerű, hogy az egész hétre elegendő csokoládé-adagodat egy reggeli alatt el kell temetned
4.     Fogyassz a reggelihez elegendő folyadékot – valódi gyümölcslevek, teák, turmixok – tej, kakaó.
5.     A reggeli lórúgás-számba menő kávé helyett inkább térj át a teázásra
6.     Az ételeket, italokat lehetőség szerint ne cukorral édesítsd. Használj minőségi mézet, házi lekvárt, vagy édesítőszert. A cukor semmi értéket nem tartalmaz „üres kalória”.
7.     Ne egyél sok felvágottakat – tele vannak sóval, tartósítószerrel, ízfokozóval és mellesleg húsipari melléktermékből készülnek.
8.     viszont érdemes minél több sajtot enned – ebből viszont kerüld a gyors érlelésűeket, vagy ömlesztetteket – válassz juhsajtot, kecskesajtot, házi sajtokat
9.     Teremtsd meg a nyugodt reggelizés feltételeit – inkább ébredj félórával korábban.
10.                       Váljon szokásoddá a közös reggelizés a családdal. Rohanó világunkban az otthonuk reggel is békés szigetté változik

TIPPEK REGGELIRE


HAGYMÁS SAJTKRÉM PIRITOSSAL
Hozzávalók: 10 dkg császárszalonna, 2 evőkanál olaj, 40 dkg vöröshagyma, arasznyi póréhagyma (25 dkg), 3 dkg fokhagyma, 1 csomó metélőhagyma, 25 dkg ementáli sajt, 3 tojás, só, bors, 1-1 késhegynyi reszelt szerecsendió és kömény, 4 nagy szelet rozskenyér (nem kell túl vastag)
A szalonnát apró kockákra vágva olajon kisütjük. A vöröshagymát, a pórét vékonyra, fokhagymát és metélőhagymát durvára vágjuk. Ezeket a szalonnára szórva közepeses lángon 10 percig pároljuk, majd kihűtjük, a sajtot a felvert tojással, összekeverjük, kissé sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, köményt, hagymákat. A kenyérszeleteket a masszával megkenjük, tepsibe téve előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük.



JUHTÚRÓS-CHILIS KRÉM 
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 20 dkg tehéntúró, 15 dkg feta, 1 pohár tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 kanál dijoni mustár, só, bors, chili
Az elkészítés nagyon egyszerű: minden hozzávalót alaposan összekeverünk.


 MINDENKI KEDVENC OMLETTJE
Hozzávalók: 10 tojás, 5 szelet főtt, füstölt sonka, 4 paradicsom, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín,
1 dl tej, 3 ek vaj, 3 ek apróra vágott petrezselyemzöld, snidling, kapor, tárkony, só, bors
A tojásokat tálba ütjük, a tejjel és a tejszínnel felverjük. Simára keverjük benne a lisztet, sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítjük. A paradicsomot felszeleteljük. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Beletesszük a csíkokra vágott sonkát és a paradicsomot, majd 200 fokos sütőben 5 percig sütjük. Ráöntjük a tojás masszát és 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe. Vajas pirítóssal tálaljuk.


BANÁNOS MÜZLI

Hozzávalók: 1 banán, 1 kis poharas görög joghurt, ráöntve, 2 evőkanál csökkentett cukortartalmú müzli, zabpehely rászórva



MIÉRT KELL BANÁNT ENNED? - VAN 25 MEGGYŐZŐ OKOM RÁ




Nekem nagy szerencsém volt gyermekkoromban: az unokanővérem a helyi boltban dolgozott, így aztán minden áldott hétvégén – a pult alól – biztosította nekem az akkoriban még egzotikusnak számító déligyümölcsöt, a banánt. ( Na és persze a narancsot, mandarint, citromot, is- ha éppen az kellett.) Manapság már télen-nyáron egyfolytában kapható és élvezhető minden déligyümölcs– el is múlt az izgatott várakozás varázsa – de gondolom, ez senkit sem akadályoz meg abban, hogy rendszeres fogyasztója legyen ezen rendkívül egészséges finomságoknak. Mert a banán olyan sok kedvező élettani hatással bír, hogy csaknem felér egy csodaszerrel.

25 OK AMI TÉGED IS MEG FOG GYŐZNI A BANÁNFOGYASZTÁS FONTOSSÁGÁRÓL:
  1. segít leküzdeni a depressziót - magas triptofán tartalma, amely szerotoninná alakul – kellemes hangulatot biztosít.
  2.  stabilizálja a vércukorszintet, energiával tölt fel
  3.  védelmet nyújt az izomgörcsök ellen.
  4. segít az erős csontozat kiépítésében köszönhetően magas kalciumtartalmának
  5. csökkenti a menstruációs görcsöket
  6. kiváló stressz-oldó
  7. csökkenti a duzzanatokat
  8. véd a kettes-típusú cukorbetegség ellen
  9.   támogatja a fogyást,
  10. erősíti az idegrendszert,
  11. segíti a fehérvérsejtek termelődését,
  12. magas vastartalma által megelőzi vagy gyógyítja a vérszegénységet
  13.   magas kálium tartalma csökkenti a vérnyomást.
  14.  véd a szívroham és a stroke ellen
  15. segíti az emésztést, mert nagyon gazdag pektinben
  16. eltávolítja a méreganyagokat és nehézfémeket a szervezetből
  17.  serkenti a barátságos bélbaktériumok növekedését a bél
  18. hasmenés esetén megnyugtatja az emésztőrendszert és segít visszaállítani az elveszett elektrolitok egyensúlyát
  19.  természetes savlekötő, megszünteti a savas refluxot és gyomorégést. és filmes bevonattal látja el a gyomrot a maró savak ellen
  20. megelőzi a veserákot,
  21. védi a szemet makula degeneráció ellen
  22. magas B6-vitamintartalma enyhíti a szédüléses panaszokat
  23. nyugtatja az idegrendszert
  24. éberebbé tesz, növeli a koncentrálóképességet
  25. magas antioxidáns tartalmú, ezáltal semlegesíti a szabad gyököket és védelmet nyújt a krónikus betegségek ellen


TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK A BANÁNRÓL:
  • A banán nagy része Latin-Amerikából, kisebb része pedig afrikai, karibi és csendes-óceáni országokból érkezik
  • Ki hinné, hogy a világ banánpiacának 86 százaléka évtizedek óta kilenc család kezében van, hozzájuk tartoznak az ismert márkák, amilyen például a Chiquita.
  • A banánt zölden szedik le, speciális csomagolóanyagokban állandó hőmérsékleten történik a szállítása –majd úgynevezett érlelő üzemekben 4-8 nap alatt készre érlelik.
  • A banán nem szereti a hideget, 10-12 C-fokon „megfázik” barnás színűvé válik és élvezhetetlen lesz.
  • A banán bizonyos fajtáit takarmányozásra használják.
  • Egyes banánfélékből lisztet készítenek, esetenként sülve-főve is fogyasztják, Tanzániában pedig sört főznek belőle.
  • A banán „füzérekben” terem, amelynek súlya elérheti a 22-60 kg-ot.
  • A trópusok lakói eleinte a banánnak a föld- alatti keményítőben gazdag gumóját fogyasztották.
  • a banán héja ártalmas lehet a tiabendazol nevű adalékanyagtól (E 233), ami a gombásodást hivatott megakadályozni – ezért a banán héját semmiképpen ne használjuk fel táplálkozási célra (vannak, országok ahol ételeket készítenek belőle)
  • 400 millió ember főétkezésként napi fél-egy kilót fogyaszt belőle, emellett 600 millió számára kiegészítő táplálékforrás. A rizs, a búza és a kukorica után a negyedik legfontosabb termék a világon.

KONYHAI FELHASZNÁLÁSA

 Ehető nyersen, szerves része lehet gyümölcssalátáknak, gyümölcstortáknak, ízesíthetünk vele lekvárokat, készíthetünk belőle turmixokat, de fogyasztható sülve és szárított formában is.
Vásárlásnál érdemes a sérülésmentes fürtöket keresni, a legoptimálisabb cukortartalommal a kissé már „szeplős” banán rendelkezik, de ezt rövid időn belül fel kell használni. Ha éretlenebb változatát vesszük 14-15 Celsius fokon még napokig eltartható, s mivel utóérő ez idő alatt fokozatosan besárgul.



RECEPTEK

Ha levesként szeretnéd kipróbálni: MAZSOLÁS BANÁNLEVES

Hozzávalók: 1 kg banán, citromlé, 2 liter almalé, 5 kanál cukor, 3 evőkanál kukoricaliszt, fahéj, 2 pohár tejföl, 2 pohár mazsola
A banánokat összeturmixoljuk a citromlével. Beletesszük egy fazékba az almalé felével, és felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a cukrot, majd levesszük a tűzről. A maradék almalét elkeverjük a kukoricaliszttel, és hozzáadjuk a leveshez. 2 percig kis lángon főni hagyjuk, majd levesszük a tűzről, és miután annyira kihűlt, betesszük a hűtőbe. A fahéjat elkeverjük a tejföllel, ezt óvatosan a levesbe öntjük. Végül hozzáadjuk a mazsolát is, és hidegen, leveses tálkákban tálaljuk.

Ha egyszerű finomságra vágysz:BANÁNOS ALMA

Hozzávalók: 3 db alma, 3 db banán, egy teáskanál fahéj
Az almát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük. Edényben melegítsük meg, majd amikor már puhulni kezd, összekeverjük a villával pépessé nyomott banánnal. Folyamatosan kevergessük 4-6 percen keresztül. Utána elsimítjuk az edény alján, és hagyjuk keverés nélkül puhulni pár percet. Végül megszórjuk a fahéjjal.


Ha meglepő desszertet akarsz készíteni:RÁNTOTT BANÁN

Hozzávalók: 6 nagyobb banán, fahéjas porcukor, a sütéshez olaj
A bundához: 30 dkg  liszt, ugyanennyi hab nélküli sör, 4 tojás, egy evőkanál vaj, 2 tojás fehérjéből vert hab, só.
A banánt 2-3 centiméteres darabokra szeleteljük, kevés fahéjas porcukorral meghintjük, átforgatjuk. A tojáshoz hozzáadjuk a sört, az olvasztott vajat, a lisztet, egy csipet sót. Az egészet elkeverjük, konyharuhával letakarva egy órán át állni hagyjuk, míg a tészta egy kicsit felhabzik. Mielőtt sütni kezdenénk, finoman elkeverjük benne a habbá vert tojásfehérjét. A sütőedénybe nagyobb mennyiségű olajat öntünk és forróra hevítjük. A tésztában megforgatjuk a banándarabokat és egyenként, kanállal tesszük az olajba. Az olajból kivéve megszórjuk fahéjas porcukorral és forrón tálaljuk.


Süteményimádóknak:EGYSZERŰ BANÁNOS SÜTEMÉNY

Hozzávalók:25 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 4 db banán, 4 db tojás, 30 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor
A margarint habosra keverjük a kristálycukorral. Hozzáadunk 4 db egész tojást, és a villával összenyomkodott banánokat. A masszába keverjük a sütőporos lisztet, és az egészet sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Előmelegített sütőben 190°C fokon 15 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT!

A cikk megjelent:
Írta: Faar Ida