Egy tányérnyi gőzölgő
tyúkhúsleves elfogyasztása megfázás esetén szinte azonnali jobb közérzetet
biztosít: egyrészt magas cink-tartalma miatt, másrészt megnyugtatja a gyulladt
nyálkahártyákat, harmadrészt pedig „lelkileg” is erősít – hiszen aki főzte,
törődik velünk.
De miért együnk sokszor
csontlevest?
A válasz egyszerű: segít
pótolni a kollagént.
A kollagén a szervezetünkben a
legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje: ott van az izmainkban, csontjainkban,
bőrünkben, porcszöveteinkben. Folyamatosan termelődik, de a kor előrehaladtával
a mennyisége fokozatosan csökken (gondolj csak a megjelenő ráncokra, a
szálkásodó hajra, a repedező körmökre). Emellett pedig a rossz életmódbeli
szokások – túlzásba vitt napozás, dohányzás, helytelen táplálkozás – illetve
bizonyos betegségek is – károsan hatnak a kollagén termelődésére.
Miért érdemes kollagént bevinni
a szervezetünkbe?
- Mert képes visszafordítani a bőr öregedési folyamatait – a bőr rugalmas, feszes, fiatalos lesz.
- Csökkenti az ízületi fájdalmakat – megállítja a porckopást – így az ízületek nem válnak merevvé, és fájdalmassá.
- Segíti az izmok felépítését – és a zsírégetést, növeli az izmok teljesítőképességét
- Csökkenti a cellulitiszt – bár ez „csak” esztétikai hiba, de nagyon sokakat zavar. Simává teszi a bőrt.
- Segíti az emésztőszervek védelmi feladatainak az ellátását, javítja az emésztést, megakadályozza a gyulladásos folyamatok kialakulását.
- Gyorsítja a sebgyógyulást
Hogyan növelheted a
kollagén-fogyasztásodat?
Nos, mielőtt homlokegyenest a
gyógyszertárba rohannál valamilyen táplálék kiegészítő beszerzése végett –
próbálj ki néhány természetes módszert:
- Fogyassz gyakran CSONTLEVEST! – A csontokat lassú tűzön hosszú-hosszú ideig főzd, hogy kioldódhassanak belőle az értékes tápanyagok, na és a kollagén.
- Ugyanilyen megfontolásból az őszi-téli időszakban építsd be az étrendedbe a KOCSONYA fogyasztását is!
- Készíts minél több olyan ételt – amelyhez ZSELATIN kell. Leveshez, raguhoz, gyümölcszseléhez – süteménykrémhez…
RECEPTEK
KLASSZIKUS CSONTLEVES
Hozzávalók:2 kg
marha- vagy sertéscsont,6 darab
sárgarépa, 4 darab fehérrépa, 1 darab zeller, 1 darab karalábé, 2 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 4 darab burgonya, szemes bor, só, 30 dkg cérnametélt, olaj
A megmosott csontokat feltesszük egy nagy
lábasban főni, annyi vízben, hogy bőven ellepje. Addig főzzük, amíg hab nem
keletkezik a tetején. Közben meghámozzuk a zöldségeket: a répákat, a zellert,
és a karalábét, majd nagy darabokra vágjuk őket. Pucoljuk meg a fokhagyma
gerezdeket, a vöröshagymát és a burgonyát is, de ezeket hagyjuk egészben.
Tegyük bele az összes zöldséget a lábasba, fűszerezzük sóval, borssal, majd
lassú tűzön 2-3 órán át főzzük puhára. Ha megpuhultak a zöldségek a levesben, vegyük ki a csontot, tegyük a tányérra, majd a
zöldségekkel is tegyük ugyanezt. A csontlevest főzzük be a cérnametélttel.
Na,
és ha a zselatin mellett döntenél:
DIABETIKUS
TÚRÓTORTA
Hozzávalók:50 dkg túró, 1 nagy
tejföl, 1 csomag étkezési zselatin, ízlés szerint édesítőszer, citromhéj,
vanília kivonat, friss, vagy fagyasztott gyümölcs ízlés szerint (ribizli,
szeder, őszibarack)
A hozzávalókat a zselatin nélkül krémesre összekeverjük. Beletesszük a feldarabolt gyümölcsöket, elkeverjük. Kivizezünk egy műanyag formát amibe beletesszük majd a tortát. A zselatint 1.5 dl vízzel felfőzzük és hozzákeverjük a túrókrémhez, beleöntjük a vizes formába és 4 órára a hűtőbe tesszük.
EPRES
PUDINGOS SÜTI
Hozzávalók:50 dkg rétesliszt, 1
sütőpor, 4 dl tej, 5 db tojás, 20 dkg kristálycukor, 1 dl olaj, 2 csomag
vanília ízű puding, 50 dkg eper, 25 dkg túró, 10 dkg porcukor, 2 csomag
zselatin por, eperlekvár
A lisztet a sütőporral, 5
evőkanál tejjel, a tojással, kristálycukorral és az olajjal elkeverjük, és
csomómentes tésztává alakítjuk. A kapott tésztát egy sütőpapírral kibélelt
tepsibe öntjük, 15 percig sütjük. Kihűtjük.
A többi tej felhasználásával a szokásos
módon sűrű pudingot főzünk. Miután kihűlt, hozzákeverjük a túrót és a porcukrot
- sima krémmé keverjük.
A tésztát megkenjük az
eperlekvárral, erre tesszük a krémet, majd a krém tetejére félbe vágott epreket
teszünk. A zselatint a csomagoláson szereplő útmutató szerint elkészítjük, majd
a süteményre öntjük. Hűtőbe tesszük. Tálalás előtt még tejszínhabbal díszíthetjük.
A cikk megjelent:
Írta: Faar Ida
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése