FORRÁS:
Királyként reggelizni –
ez a legfontosabb alapszabály, akár felnőttekről, akár gyerekekről, akár
fogyókúrázókról van szó. Ugye Veled is gyakran előfordult már, hogy siettedben
kihagytad a nap leglényegesebb étkezését, vagy hiába könyörögtél a gyerekeidnek,
hogy ülve, nyugodtan evéssel indítsák a napjukat. Nos, mindezen sürgősen
változtatnod kell, már ha egészségesebben szeretnél élni.
Miért
fontos reggelizni?
Mert:
1. Reggelre
a szervezeted elhasználja tartalékait, így nélkülözhetetlen, hogy ezeket pótold,
- mintegy üzemanyaggal lásd el –energiát és tápanyagokat biztosítva ezzel a
működéséhez
2. Megakadályozhatod,
hogy leessen a vércukorszinted, ami tíz óra felé farkaséhséggel, gyengeséggel,
szédüléssel rád törve arra sarkall, hogy kontrolálatlanul falni kezdj – növelve
ezzel az elhízás veszélyét, ami cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz vezethet
3. ha
rendszeresen reggelizel, nagyobb fizikai és szellemi teljesítőképességgel bírsz
a nap során
4. ha
nem éhezteted a szervezetedet, felpörgeted az anyagcserédet – ez azért fontos,
mert a lelassult anyagcsere szintén elhízáshoz vezethet
5. ellenállóbbá
válsz mind a fertőző betegségekkel, mind a stresszel szemben
6. bármennyire
hihetetlen, de bizonyított tény, hogy azok a gyerekek, aki rendszeresen
reggeliznek soványabbak, mint nem reggeliző kortársaik
7. Aki
reggelizik annak jobb az emlékező- és, koncentráló-képessége, kreatívabb,
könnyebben legyőzi az akadályokat
A JÓ REGGELI
TÍZPARANCSOLATA:
1. válassz
olyan ételeket, amit élvezettel fogyasztasz el, ez legyen bőséges és kiadós
2. legyen
változatos –azaz ne minden nap ugyanazt edd-, variáld bátran az alapanyagokat.
Szerencsére számos olyan alapanyag van, ami egészséges és finom (tejtermékek,
zöldségfélék, húsok, zabpelyhek, müzlik stb.)
3. Természetesen
azért ne ess túlzásba: azaz nem törvényszerű, hogy az egész hétre elegendő
csokoládé-adagodat egy reggeli alatt el kell temetned
4. Fogyassz
a reggelihez elegendő folyadékot – valódi gyümölcslevek, teák, turmixok – tej,
kakaó.
5. A
reggeli lórúgás-számba menő kávé helyett inkább térj át a teázásra
6. Az
ételeket, italokat lehetőség szerint ne cukorral édesítsd. Használj minőségi
mézet, házi lekvárt, vagy édesítőszert. A cukor semmi értéket nem tartalmaz
„üres kalória”.
7. Ne
egyél sok felvágottakat – tele vannak sóval, tartósítószerrel, ízfokozóval és
mellesleg húsipari melléktermékből készülnek.
8. viszont
érdemes minél több sajtot enned – ebből viszont kerüld a gyors érlelésűeket,
vagy ömlesztetteket – válassz juhsajtot, kecskesajtot, házi sajtokat
9. Teremtsd
meg a nyugodt reggelizés feltételeit – inkább ébredj félórával korábban.
10.
Váljon szokásoddá a közös reggelizés a
családdal. Rohanó világunkban az otthonuk reggel is békés szigetté változik
TIPPEK REGGELIRE
HAGYMÁS SAJTKRÉM PIRITOSSAL
Hozzávalók: 10 dkg
császárszalonna, 2 evőkanál olaj, 40 dkg vöröshagyma, arasznyi póréhagyma (25
dkg), 3 dkg fokhagyma, 1 csomó metélőhagyma, 25 dkg ementáli sajt, 3 tojás, só,
bors, 1-1 késhegynyi reszelt szerecsendió és kömény, 4 nagy szelet rozskenyér (nem
kell túl vastag)
A szalonnát apró
kockákra vágva olajon kisütjük. A vöröshagymát, a pórét vékonyra, fokhagymát és
metélőhagymát durvára vágjuk. Ezeket a szalonnára szórva közepeses lángon 10
percig pároljuk, majd kihűtjük, a sajtot a felvert tojással, összekeverjük,
kissé sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, köményt, hagymákat. A
kenyérszeleteket a masszával megkenjük, tepsibe téve előmelegített sütőben
közepes lángon megsütjük.
JUHTÚRÓS-CHILIS KRÉM
Hozzávalók:
20 dkg juhtúró, 20 dkg tehéntúró, 15 dkg feta, 1 pohár tejföl, 3 gerezd
fokhagyma, 1 kanál dijoni mustár, só, bors, chili
Az elkészítés nagyon
egyszerű: minden hozzávalót alaposan összekeverünk.
MINDENKI
KEDVENC OMLETTJE
Hozzávalók: 10 tojás, 5
szelet főtt, füstölt sonka, 4 paradicsom, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín,
1 dl tej, 3 ek vaj, 3 ek apróra vágott petrezselyemzöld, snidling, kapor, tárkony, só, bors
1 dl tej, 3 ek vaj, 3 ek apróra vágott petrezselyemzöld, snidling, kapor, tárkony, só, bors
A tojásokat tálba
ütjük, a tejjel és a tejszínnel felverjük. Simára keverjük benne a lisztet,
sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítjük. A paradicsomot felszeleteljük.
Kivajazunk egy tűzálló tálat. Beletesszük a csíkokra vágott sonkát és a
paradicsomot, majd 200 fokos sütőben 5 percig sütjük. Ráöntjük a tojás masszát
és 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe. Vajas pirítóssal tálaljuk.
BANÁNOS
MÜZLI
Hozzávalók: 1 banán, 1
kis poharas görög joghurt, ráöntve, 2 evőkanál csökkentett cukortartalmú müzli,
zabpehely rászórva
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése