Nekem nagy szerencsém
volt gyermekkoromban: az unokanővérem a helyi boltban dolgozott, így aztán
minden áldott hétvégén – a pult alól – biztosította nekem az akkoriban még
egzotikusnak számító déligyümölcsöt, a banánt. ( Na és persze a narancsot,
mandarint, citromot, is- ha éppen az kellett.) Manapság már télen-nyáron
egyfolytában kapható és élvezhető minden déligyümölcs– el is múlt az izgatott
várakozás varázsa – de gondolom, ez senkit sem akadályoz meg abban, hogy
rendszeres fogyasztója legyen ezen rendkívül egészséges finomságoknak. Mert a
banán olyan sok kedvező élettani hatással bír, hogy csaknem felér egy
csodaszerrel.
25 OK AMI TÉGED IS MEG
FOG GYŐZNI A BANÁNFOGYASZTÁS FONTOSSÁGÁRÓL:
- segít leküzdeni a depressziót - magas triptofán tartalma, amely szerotoninná alakul – kellemes hangulatot biztosít.
- stabilizálja a vércukorszintet, energiával tölt fel
- védelmet nyújt az izomgörcsök ellen.
- segít az erős csontozat kiépítésében köszönhetően magas kalciumtartalmának
- csökkenti a menstruációs görcsöket
- kiváló stressz-oldó
- csökkenti a duzzanatokat
- véd a kettes-típusú cukorbetegség ellen
- támogatja a fogyást,
- erősíti az idegrendszert,
- segíti a fehérvérsejtek termelődését,
- magas vastartalma által megelőzi vagy gyógyítja a vérszegénységet
- magas kálium tartalma csökkenti a vérnyomást.
- véd a szívroham és a stroke ellen
- segíti az emésztést, mert nagyon gazdag pektinben
- eltávolítja a méreganyagokat és nehézfémeket a szervezetből
- serkenti a barátságos bélbaktériumok növekedését a bél
- hasmenés esetén megnyugtatja az emésztőrendszert és segít visszaállítani az elveszett elektrolitok egyensúlyát
- természetes savlekötő, megszünteti a savas refluxot és gyomorégést. és filmes bevonattal látja el a gyomrot a maró savak ellen
- megelőzi a veserákot,
- védi a szemet makula degeneráció ellen
- magas B6-vitamintartalma enyhíti a szédüléses panaszokat
- nyugtatja az idegrendszert
- éberebbé tesz, növeli a koncentrálóképességet
- magas antioxidáns tartalmú, ezáltal semlegesíti a szabad gyököket és védelmet nyújt a krónikus betegségek ellen
TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK A BANÁNRÓL:
- A banán nagy része Latin-Amerikából, kisebb része pedig afrikai, karibi és csendes-óceáni országokból érkezik
- Ki hinné, hogy a világ banánpiacának 86 százaléka évtizedek óta kilenc család kezében van, hozzájuk tartoznak az ismert márkák, amilyen például a Chiquita.
- A banánt zölden szedik le, speciális csomagolóanyagokban állandó hőmérsékleten történik a szállítása –majd úgynevezett érlelő üzemekben 4-8 nap alatt készre érlelik.
- A banán nem szereti a hideget, 10-12 C-fokon „megfázik” barnás színűvé válik és élvezhetetlen lesz.
- A banán bizonyos fajtáit takarmányozásra használják.
- Egyes banánfélékből lisztet készítenek, esetenként sülve-főve is fogyasztják, Tanzániában pedig sört főznek belőle.
- A banán „füzérekben” terem, amelynek súlya elérheti a 22-60 kg-ot.
- A trópusok lakói eleinte a banánnak a föld- alatti keményítőben gazdag gumóját fogyasztották.
- a banán héja ártalmas lehet a tiabendazol nevű adalékanyagtól (E 233), ami a gombásodást hivatott megakadályozni – ezért a banán héját semmiképpen ne használjuk fel táplálkozási célra (vannak, országok ahol ételeket készítenek belőle)
- 400 millió ember főétkezésként napi fél-egy kilót fogyaszt belőle, emellett 600 millió számára kiegészítő táplálékforrás. A rizs, a búza és a kukorica után a negyedik legfontosabb termék a világon.
KONYHAI FELHASZNÁLÁSA
Ehető nyersen, szerves része lehet
gyümölcssalátáknak, gyümölcstortáknak, ízesíthetünk vele lekvárokat,
készíthetünk belőle turmixokat, de fogyasztható sülve és szárított formában is.
Vásárlásnál érdemes a
sérülésmentes fürtöket keresni, a legoptimálisabb cukortartalommal a kissé már
„szeplős” banán rendelkezik, de ezt rövid időn belül fel kell használni. Ha
éretlenebb változatát vesszük 14-15 Celsius fokon még napokig eltartható, s
mivel utóérő ez idő alatt fokozatosan besárgul.
RECEPTEK
Ha
levesként szeretnéd kipróbálni: MAZSOLÁS BANÁNLEVES
Hozzávalók: 1 kg banán,
citromlé, 2 liter almalé, 5 kanál cukor, 3 evőkanál kukoricaliszt, fahéj, 2
pohár tejföl, 2 pohár mazsola
A banánokat összeturmixoljuk
a citromlével. Beletesszük egy fazékba az almalé felével, és felforraljuk.
Ezután hozzáadjuk a cukrot, majd levesszük a tűzről. A maradék almalét
elkeverjük a kukoricaliszttel, és hozzáadjuk a leveshez. 2 percig kis lángon
főni hagyjuk, majd levesszük a tűzről, és miután annyira kihűlt, betesszük a
hűtőbe. A fahéjat elkeverjük a tejföllel, ezt óvatosan a levesbe öntjük. Végül
hozzáadjuk a mazsolát is, és hidegen, leveses tálkákban tálaljuk.
Ha egyszerű
finomságra vágysz:BANÁNOS ALMA
Hozzávalók: 3 db alma, 3
db banán, egy teáskanál fahéj
Az almát meghámozzuk,
vékonyan felszeleteljük. Edényben melegítsük meg, majd amikor már puhulni kezd,
összekeverjük a villával pépessé nyomott banánnal. Folyamatosan kevergessük 4-6
percen keresztül. Utána elsimítjuk az edény alján, és hagyjuk keverés nélkül
puhulni pár percet. Végül megszórjuk a fahéjjal.
Ha meglepő
desszertet akarsz készíteni:RÁNTOTT BANÁN
Hozzávalók: 6 nagyobb banán,
fahéjas porcukor, a sütéshez olaj
A bundához: 30 dkg liszt, ugyanennyi hab nélküli sör, 4 tojás, egy evőkanál vaj, 2 tojás fehérjéből vert hab, só.
A bundához: 30 dkg liszt, ugyanennyi hab nélküli sör, 4 tojás, egy evőkanál vaj, 2 tojás fehérjéből vert hab, só.
A banánt 2-3
centiméteres darabokra szeleteljük, kevés fahéjas porcukorral meghintjük,
átforgatjuk. A tojáshoz hozzáadjuk a sört, az olvasztott vajat, a lisztet, egy
csipet sót. Az egészet elkeverjük, konyharuhával letakarva egy órán át állni
hagyjuk, míg a tészta egy kicsit felhabzik. Mielőtt sütni kezdenénk, finoman
elkeverjük benne a habbá vert tojásfehérjét. A sütőedénybe nagyobb mennyiségű olajat
öntünk és forróra hevítjük. A tésztában megforgatjuk a banándarabokat és
egyenként, kanállal tesszük az olajba. Az olajból kivéve megszórjuk fahéjas
porcukorral és forrón tálaljuk.
Süteményimádóknak:EGYSZERŰ
BANÁNOS SÜTEMÉNY
Hozzávalók:25 dkg margarin,
20 dkg kristálycukor, 4 db banán, 4 db tojás, 30 dkg rétesliszt, 1 csomag
sütőpor
A margarint habosra
keverjük a kristálycukorral. Hozzáadunk 4 db egész tojást, és a villával
összenyomkodott banánokat. A masszába keverjük a sütőporos lisztet, és az
egészet sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Előmelegített sütőben 190°C fokon 15 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Előmelegített sütőben 190°C fokon 15 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
MINDENKINEK JÓ
ÉTVÁGYAT!
A cikk megjelent:
Írta: Faar Ida
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése