2013/02/25

HETI ÍZPRÓBA : HAJDINA


HAJDINA

Bevallom: sokáig nem ismertem a hajdinát – ezt a gabonafélékhez sorolt, ennek ellenére a keserűfű-félék családjába tartozó növényt. Aztán, amikor a sors – rendszertelen és egészségtelen életmódom folyományaként - úgy döntött, hogy alaposan ki kell számolnom minden elfogyasztott szénhidrát-grammocskát – rögvest előtérbe került. Egyrészt rendkívül magas rosttartalma miatt lassítja a szénhidrátok felszívódását (glikémiás indexe 55-59%,), csökkenti a koleszterin-szintet, hosszú időre teltségérzetet biztosít, másrészt magas vitamin-, és ásványi-anyag tartalmánál fogva táplálkozás-élettani szempontból is nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott étrend kialakításában. A fűszeres aromájú hajdina nagy mennyiségben tartalmaz: kalciumot (324 mg//100 g), magnéziumot (85 mg/100 g) káliumot (324 mg/100 g) i viszont alacsony a nátrium-tartalma (4,4 mg/100 g).
Ásványi anyagok közül sok benne a vas, a réz, és a cink. Nagyon értékes vitaminforrás,
mivel a B-vitamin csoport csaknem minden tagját tartalmazza, és emellett még a tokoferol
(E-vitamin), a Riboflavin (B2-vitamin) és a tiamin- tartalma (B1-vitamin) is jelentős.  
Ezen kívül magas az antioxidáns hatású flavonoid- tartalma, és a P-vitamin tartalma is.
Zsírtartalma ugyan magasabb, mint a búzaliszté, de a jelentősége, magas, hiszen mintegy 77%-os arányban telítetlen zsírsavakból áll.
 Egészségre gyakorolt kedvező hatásai a következők:
·        magas rosttartalmánál fogva kiemelkedő szerepe van a székrekedés kezelésében,
·        segít megelőzni a vastag- és végbéldaganatok kialakulását,
·        rendszeres fogyasztása támogatja a magas vérnyomás kezelését,
·        serkenti a vérkeringést, az emésztést,
·        jó hatással van az idegrendszerre,
·        vérzéscsökkentő,
·        megszünteti a kellemetlen szájszagot,
·        erősíti a kötőszöveteket,
·        védi a szívet és az érrendszert,
·        segíti a sejtfal regenerálódását,
·        csökkenti a hajszálvérzések kialakulását,
·        gátolja a vérrögképződést,
·       javítja a májműködést,
·        hatásos Candida fertőzés esetén
A kereskedelemben hántolt egész mag, pehely, és liszt formájában létezik. Leggyakrabban főtt kásaként fogyasztják. Hajdan használták töltelékekbe, hurkába, lisztjét más liszttel keverve kenyérfélékhez, fűszerezett zöldségekkel töltött tésztafélékhez, vagy fűszeres ételek sűrítésére. Készíthető belőle száraztészta, lepény, málé. Ízesíthető, gyömbérrel, fahéjjal, ánizzsal, csillagánizzsal. A hajdinapehely jól illik zöldség-müzlikbe, kásákba, pépes ételekbe. A hajdinakását megszórhatjuk tálaláskor apróra vágott metélőhagymával, de nagyon finom bazsalikommal, csomborral, kakukkfűvel, fokhagymával, tárkonnyal, vöröshagymával ízesítve is.
RECEPTEK
KÁPOSZTALEVES HAJDINÁVAL
Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, 80 dkg fejes káposzta, 20 dkg hajdina, olaj, 20 dkg vöröshagyma, kakukkfű, só, bors
A vöröshagymát és a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát és a répát
apró kockákra, a káposztát pedig csíkokra vágjuk, olajon megpirítjuk. A hajdinát
külön pirítsuk meg és keverjük össze a zöldségekkel. Ízesítsük a fűszerekkel és
öntsük fel 4 liter forró vízzel. Kis lángon fedő alatt 30-40 perc alatt puhára
főzzük.
HAJDINAGALUSKA BAZSALIKOMMAL
Hozzávalók:  2 kg burgonya, 6 tojás, 40 dkg  hajdinaliszt, 40 dkg reszelt parmezán sajt, 10 dkg vaj, só . A mártáshoz:  2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, 3 dl száraz fehérbor, 5 dl tejszín, 1db citrom,  1 nagy csokor bazsalikom  só, őrölt fehér bors
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, áttörjük, majd elkeverjük a
tojásokkal, liszttel 20 dkg sajttal, sózzuk meg, és alaposan dolgozzuk össze.
Lisztezett deszkára hideg vízbe mártott kanállal szaggassunk belőle kis
galuskákat, majd enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük. Ha megfőtt,
olvasztott vajjal meglocsolva tartsuk melegen. A
mártáshoz a megtisztított és apró kockákra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, ráöntjük a bort, a tejszínt- forraljuk fel. Lassan sűrítsük
krémszerűre, majd adjuk hozzá a citrom levét és a vékony csíkokra vágott
bazsalikomleveleket. Ízesítsük sóval, borssal, majd lassan keverjük bele a
maradék olvasztott vajat.

HAJDINÁS VITAMINTÁL
Hozzávalók: 1 kg hajdina, 2 nagy fej vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, olaj, 80 dkg sárgarépa, 60 dkg zöldborsó, 1 kg pulykahús, petrezselyemzöld, só, leveskocka
A hagymát apróra vágjuk, az összezúzott fokhagymával, a kockákra
vágott pulykahússal és a hajdinával az olajon enyhén megpároljuk, 4 liter meleg
zöldséglevessel leöntjük, fűszerezzük. Fedővel lefedve kis lángon 15-20 percig
főzzük. Majd hozzáadjuk a répát és a borsót. Készre főzzük, és szükség szerint
utóízesítjük.
BROKKOLIS HAJDINAKÖRET
Hozzávalók: 50 dkg hajdina, 1,5 kg brokkoli, 3 doboz kefir, 10 gerezd fokhagyma, só
A hajdinát sós vízben megfőzzük, ízesítjük az összezúzott
fokhagymagerezdekkel. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és kevés sós
vízben fedő alatt megpároljuk. Ha elkészült, hozzákeverjük a hajdinakásához. A
tetejét leöntjük a kefirrel és közepesen meleg sütőben átsütjük. Bármilyen sült mellé kiváló.
 

GYÜMÖLCSÖS HAJDINAKÁSA
Hozzávalók: 70 dkg hajdina, olaj, 30 dkg napraforgómag, 30 dkg méz, 30 dkg málna, 50 dkg meggy, fahéj, só
A megmosott hajdinát az olajon megpirítjuk, felöntjük 2 liternyi vízzel, ízesítjük a mézzel, fahéjjal és kását készítünk belőle. Ha elkészült, az
alaposan megmosott gyümölcsöket belekeverjük. A tetejét megpirított
napraforgómaggal szórjuk meg.
HAJDINAFELFÚJT
Hozzávalók: 60 dkg hajdina, 1 liter tej, 1 liter víz, 1 kg alma, 10 tojásfehérje, 1 rúd vanília, 10 dkg margarin, citrom, 15 dkg cukor, dúrvára vágott dió, mazsola, fahéj

A megmosott és átválogatott hajdinát a tej és a víz keverékében
feltesszük főni. Ízesítjük a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. Ha
megpuhult, belekeverjük a lereszelt almát. A felvert
tojásfehérjék habját óvatosan beleforgatjuk, dúsítjuk durvára vágott diódarabokkal és mazsolával, majd margarinnal kikent hőálló
üvegtálba tesszük és alaposan átsütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz.
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése