Szezonja van. Végre. Nincs
finomabb a frissen szedett és kibontott zöldborsóból készült ételeknél. Tudom:
le lehet fagyasztani – sőt tanácsos is eltenni belőle minél többet télire -, de
a friss – az friss: telve a koranyár minden zamatával. Mindent szeretek, ami
belőle készül: leves,tokány,pörkölt,ragu,főzelék,köret – mindegy: bármelyik
jöhet – nem tudok betelni vele.
Egy
kis történelem
Származása nem igazán
tisztázott, egyes feljegyzések szerint Délnyugat-Ázsia, de vad alakjait
megtalálták Kis-Ázsiában és Etiópia fennsíkjain is. Már a Kr.e. 5-6 ezer évvel
is termesztették, főként takarmányozási célra. Emberi fogyasztása a XVI.
századtól terjedt el –akkor még igazi különlegességnek számított.
Felhasználása
Sokrétű, hiszen akár az
egész növény hasznosítható. Zöldborsóként frissen, illetve a tartósítóipar
(konzervipar, hűtőipar) által feldolgozva a magját, a cukorborsót pedig hüvellyel
együtt fogyasztjuk, de száraz állapotban is felhasználható.
Főbb
fajtái:
• Kifejtő borsó (főként
takarmányozásra alkalmas)
• Velőborsó (Konzervipari
és hűtőipari célra termesztik)
• Cukorborsó -A legmagasabb
cukortartalma mellett fő jellemzője, hogy a hüvely nem tartalmaz pergamenszerű
hártyát, ezért a hüvelye is fogyasztható (a zöldbabhoz hasonlóan). Felhasználása
főzelékként, valamint zöldség-köretként történik.
Mi
minden van benne?
Vitaminok: B1, B2, B6,
C, E, K
Ásványi anyagok: magnézium,
kálium, kalcium, vas, foszfor, mangán, réz
Színanyagok: klorofill
Fitoszterolok:
csökkentik a koleszterin szintet
Antioxidánsokat :
flavonoidokat, karotint, luteint, ls zeaxanthint, valamint A-vitamint
Fehérje: 5,42 gramm/100
gramm
Szénhidrát: 14,45
gramm/ 100 gramm
Rost: 5,1 g /100 gramm
Élettani
hatásai:
·
segíti az izmok egészséges működését
·
javítja az emésztést
·
csökkenti a gyulladásos folyamatokat
·
serkenti a bélműködést
·
csökkenti a vérnyomást
·
javítja a hangulatot
·
segíti az anyagcserét
·
segít fáradékonyság, vérszegénység, esetén
·
immunerősítő
RECEPTEK
BORSÓKRÉMLEVES
TÚRÓGALUSKÁVAL
Hozzávalók: 10 dkg vaj,
60 dkg tisztított zöldborsó, 5 dkg liszt, 5 dl tej, cukorízlés szerint, a galuskához:
30 dkg túró, 2 tojás, 10 dkg búzadara, 1 evőkanál vágott kapor
A túrót elkeverjük a
tojással, csipetnyi sóval, a búzadarával, a kaporral, és sós, lobogva forró
vízbe galuskát szaggatunk belőle, és 5-6 percig főzzük. A vajon, kevés víz aláöntésével
megpároljuk a zöldborsót. Amikor majdnem puha, sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük
2 liter vízzel, felforraljuk. A lisztet simára keverjük a tejjel, és amikor a
lé forr, besűrítjük vele. amikor a borsó megpuhult botmixerrel pürésítjük, majd
beletesszük az előre kifőzött túrógaluskákat.
ZÖLDBORSÓS
CSIRKE
Hozzávalók:1 kg
csirkemell filé felcsíkozva, 50 dkg zöldborsó, 1 l tej, 6 gerezd fokhagyma, 2
evőkanál liszt, só, bors, csipet cukor
A zöldborsót megfőzzük.
A csirkemellet csíkokra kevés zsiradékon puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk,
fokhagymázzuk. Ha megpirult, kiszedjük egy tányérra, a visszamaradt zsiradékba
tesszük a lisztet, átforgatjuk, majd felengedjük a tejjel és beletesszük a főtt
zöldborsót, és visszatesszük a csirkét is. Főtt rizzsel tálaljuk.
ZÖLDBORSÓFASÍRT
Hozzávalók: 30 dkg burgonya
kockára vágva, 20 dkg zöldborsó, só, őrölt feketebors, 5 gerezd fokhagyma,
összezúzva, 20 dkg zsemlemorzsa petrezselyemlevél, összevágva, 2 tojás, olaj a
sütéshez
Megfőzzük a burgonyát,
a borsót. Majd minden hozzávalót összegyúrunk. Fasírtokat formázunk. Forró
olajban mindkét oldalán kisütjük.
ZÖLDBORSÓTOKÁNY
Hozzávalók: 3 nagy fej
hagyma, 50 dkg sertéscomb felkockázva, 50 dkg zöldborsó, 30 dkg sárgarépa
felkockázva, 30 dkg petrezselyemgyökér felkockázva, 2 evőkanál liszt, só
A felszelt vöröshagymát
megpirítjuk, rátesszük a húst – kis vízzel felöntve félpuhára pároljuk.
Felengedjük 3 dl vízzel, sózzuk, és beletesszük a zöldségeket. Összefőzzük,
amikor minden megpuhult – a liszttel besűrítjük. Önmagában is finom, de főtt
tésztával tálalva is nagyon jó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése