2014/05/05

HETI ÍZPRÓBA: EHETŐ VIRÁGOK



Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a mondás. Na de MEGENNI? Még soha nem próbáltam – ezért most gondoltam egyet és utánanéztem a témának. Meglepő dolgokat olvastam a „virágevés” kultúrájáról. Figyeljenek csak!
  • az emberiség már ősidők óta fogyaszt virágokat – sok esetben olyanokat is, amelyek bizony mérgezőek is lehetnek
  • a legelőkelőbb vendéglátóhelyeken eleinte csak díszítésnek használták a virágokat, virágszirmokat
  • a virágokból készülhet szörp (pl. bodza-szörp), zselé, lekvár, öntet
  • mivel a virágok egy része súlyos mérgezést okoz fogyasztásuk előtt – csakúgy, mint a gombák esetében - érdemes megbizonyosodni arról, hogy valóban ehetőek e
  •  legnépszerűbb ehető virágok: levendula, bodza, rózsa, kamilla, ibolya, kakukkfű, hársfavirág, orgona, árvácska, szegfű, zsálya
  • természetesen fontos, hogy az étkezésre szánt virágok ne legyenek megpermetezve növényvédő szerekkel
  •  aki allergiás vagy szénanáthás kerülje eme szokatlan étkeket
  •  csak kis mennyiségben fogyasszuk őket elkerülendő az emésztési problémák kialakulását
Néhány kipróbálásra érdemes recept:

RÓZSA IVÓLÉ

Hozzávalók:5 kinyílt, friss rózsa virág, 2 l víz, citromlé, cukor
A forrásban lévő vízbe beletesszük a megmosott rózsaszirmokat, és 1 citrom levét. Fél napig állni hagyjuk –leszűrjük, cukorral édesítjük, és lehűtve fogyasztjuk.

LEVENDULÁS ALMADZSEM

Hozzávalók: 1 liter almalé, 1 kg befőző- cukor, 2 maréknyi levendula- virág, 1 citrom
1 maréknyi levendulavirágot gézzacskóba kötünk és a citromlével együtt az alma léhez adjuk. Beleszórjuk a befőző cukrot és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, kocsonyapróbáig főzzük. Ekkor, a tüllbe kötött levendulát kivesszük belőle, belekeverjük a félretett virágokat, és forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

RÓZSÁS GYÜMÖLCSSALÁTA

Hozzávalók: 1 bögrényi piros rózsaszirom, 6 db összezúzott banán, 1 csomag feldarabolt datolya, 1 csomag konyakba áztatott mazsola, reszelt alma, mandula, cukrozott narancshéj, 2 narancs leve, 3 evőkanál sárgabarack dzsem, tejszín
Béleljünk ki egy tálat piros rózsaszirmokkal. Keverjük össze a banánt, datolyát, almát, mandulát, mazsolát, narancshéjat rétegezzük a rózsasziromra, rétegezzük rá a sárgabarack dzsemet. Tálalás előtt öntsük le a narancslével, majd keményre felvert tejszínnel díszítsük.

RÁNTOTT BODZA

Hozzávalók: 10 bodzavirág, 3 tojás, 3 dl tej, 30 dkg liszt, szódavíz, csipetnyi só, ízlés szerint porcukor.
Palacsintatésztát készítünk – sűrűbb állagút – ebbe mártjuk bele az előzőleg alaposan megmosott, és lecsepegtetett bodza-virágokat. Forró olajban kisütjük.

Remélem mindenki megtalálta a számára „legehetőbbnek” tűnő virág-receptet.


Jó munkát, és jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése