Aki a virágot szereti,
rossz ember nem lehet – tartja a mondás. Na de MEGENNI? Még soha nem próbáltam
– ezért most gondoltam egyet és utánanéztem a témának. Meglepő dolgokat
olvastam a „virágevés” kultúrájáról. Figyeljenek csak!
- az emberiség már ősidők óta fogyaszt virágokat – sok esetben olyanokat is, amelyek bizony mérgezőek is lehetnek
- a legelőkelőbb vendéglátóhelyeken eleinte csak díszítésnek használták a virágokat, virágszirmokat
- a virágokból készülhet szörp (pl. bodza-szörp), zselé, lekvár, öntet
- mivel a virágok egy része súlyos mérgezést okoz fogyasztásuk előtt – csakúgy, mint a gombák esetében - érdemes megbizonyosodni arról, hogy valóban ehetőek e
- legnépszerűbb ehető virágok: levendula, bodza, rózsa, kamilla, ibolya, kakukkfű, hársfavirág, orgona, árvácska, szegfű, zsálya
- természetesen fontos, hogy az étkezésre szánt virágok ne legyenek megpermetezve növényvédő szerekkel
- aki allergiás vagy szénanáthás kerülje eme szokatlan étkeket
- csak kis mennyiségben fogyasszuk őket elkerülendő az emésztési problémák kialakulását
Néhány kipróbálásra
érdemes recept:
RÓZSA
IVÓLÉ
Hozzávalók:5 kinyílt,
friss rózsa virág, 2 l víz, citromlé, cukor
A forrásban lévő vízbe beletesszük
a megmosott rózsaszirmokat, és 1 citrom levét. Fél napig állni hagyjuk –leszűrjük,
cukorral édesítjük, és lehűtve fogyasztjuk.
LEVENDULÁS
ALMADZSEM
Hozzávalók: 1 liter
almalé, 1 kg befőző- cukor, 2 maréknyi levendula- virág, 1 citrom
1 maréknyi levendulavirágot
gézzacskóba kötünk és a citromlével együtt az alma léhez adjuk. Beleszórjuk a
befőző cukrot és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, kocsonyapróbáig főzzük.
Ekkor, a tüllbe kötött levendulát kivesszük belőle, belekeverjük a félretett
virágokat, és forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, és száraz gőzben
hagyjuk kihűlni.
RÓZSÁS
GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: 1 bögrényi piros
rózsaszirom, 6 db összezúzott banán, 1 csomag feldarabolt datolya, 1 csomag
konyakba áztatott mazsola, reszelt alma, mandula, cukrozott narancshéj, 2
narancs leve, 3 evőkanál sárgabarack dzsem, tejszín
Béleljünk ki egy tálat
piros rózsaszirmokkal. Keverjük össze a banánt, datolyát, almát, mandulát,
mazsolát, narancshéjat rétegezzük a rózsasziromra, rétegezzük rá a sárgabarack
dzsemet. Tálalás előtt öntsük le a narancslével, majd keményre felvert tejszínnel
díszítsük.
RÁNTOTT
BODZA
Hozzávalók: 10 bodzavirág,
3 tojás, 3 dl tej, 30 dkg liszt, szódavíz, csipetnyi só, ízlés szerint
porcukor.
Palacsintatésztát
készítünk – sűrűbb állagút – ebbe mártjuk bele az előzőleg alaposan megmosott,
és lecsepegtetett bodza-virágokat. Forró olajban kisütjük.
Remélem mindenki
megtalálta a számára „legehetőbbnek” tűnő virág-receptet.
Jó munkát, és jó
étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése