2014/05/17

HETI HÍRMORZSÁK 20.hét


ÁRVÍZVESZÉLY 

Mintegy 300 kilométernyi folyószakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből több mint 60 kilométeren harmadfokú - az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint. Az elmúlt napok heves esőzései, és viharai az ország egész területén számos gondot okoztak. Az orkán erejű szél fákat csavart ki, vezetékeket szakított le, házakat rongált meg,  az esőáztatta utakon pedig nagyon sok volt a baleset.

HUNGARIKUM LETT AZ AKÁCFA

Hungarikum lett a magyar akácfa és a magyar akácméz –jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság döntését. Az akácfa, és az akácméz olyan egyedülálló érték, amelynek mindenképpen meg kell őrizni az utókor számára generációkon át.

CUKORBETEGSÉG: ÚJ IRÁNYZAT A KEZELÉSBEN

A naponta kétszeri étkezés, (a bőséges reggeli és ebéd) , hatékonyabb módja lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének, mint a sokszor, de keveset elvére épülő étrend - állítják a prágai Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Intézet kutatói. A kísérletek során bebizonyosodott, hagy azok, akik naponta csak kétszer, bőségesen étkeztek sokkal gyorsabb testsúlycsökkenést értek el, miközben jóllakottnak érezték magukat, a vércukorértékeik pedig sokkal jobbak lettek. Míg a naponta 6 alkalommal étkezők esetében elmaradt a jóllakottság érzése, és a várt fogyás is lassúbb ütemben zajlott le.

3 MILLIÓ HIPERTÓNIÁS ORSZÁGA

A hipertónia világnapja alkalmából a Magyar Hypertonia Társaság szeretné felhívni a figyelmet a magasvérnyomás-betegség veszélyeire. Nem teszi ezt véletlenül, hiszen hazánkban a becslések szerint mintegy 3 millió ember érintett a betegségben – sokan anélkül, hogy tudnának a „néma gyilkos” jelenlétéről. Leggyakoribb idős korban, de ma már a középkorúakat is veszélyezteti, ami miatt fontos lenne a megelőzés. Sajnos a betegség gyermekkorban is előfordul, amiben a hajlamosító tényezők mellett szerepet játszik a túlsúlyosság is.

INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM: ÁLDÁS VAGY ÁTOK AZ INTERNET?

Május 17-e az ENSZ döntése értelmében 2006 óta az információs társadalom világnapja. Az adat, és az információk birtoklása mára már óriási értékké nőtte ki magát. A technológia fejlődésének eredményeképpen mára kialakult az ipari társadalom utódja, az információs társadalom. Ennek jelentős szerepe van a termelésben, a gazdaságban, az oktatásban és általánosságban a társadalom egészének működésében.. Az internet mindennapos használata óriási hatást gyakorol a világra – a legtöbb esetben, pozitív értelemben – eltűntek a tér- és időbeli korlátok, bárhol, bármikor elérhetőek vagyunk, a tanulás és a munkavégzés is egyszerűbbé vált. DE bizonyos esetekben elmagányosít, elhatárol, és számtalan visszaélésre ad lehetőséget.

MEGÁLLÍTHATATLAN AZ ANTARKTISZI OLVADÁS

Elindult és valószínűleg visszafordíthatatlan a nyugat-antarktiszi jégtakaró egyes részeinek olvadása és elkerülhetetlen, hogy az óceánba zuhanva több méteres tengerszint emelkedést okozzanak. A kutatók becslései szerint az ott található legnagyobb gleccser 200-1000 év alatt omlik össze teljes egészében, 60 centiméterrel emelve a globális tengerszintet, és instabillá teheti a jégtakaró további részeit is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése