Valamikor réges - régen a földjeit, kertjét művelő felelős gondolkodású
ember nem a vetőmagboltban vásárolta az ismeretlen helyről származó
vetőmagokat, hanem ő maga „mentette át” évről-évre a következő vetésig. Ami nem
volt nagy ördöngösség: nagypapám a legfinomabb sárga- és görögdinnyék, a
legtöbbet termő paprika, paradicsom, - és még sorolhatnám hány zöldségféle-
magvait vette meg, s őrizgette tavaszig. Lehet, hogy a következő évi termés –
az időjárási viszonyok függvényében – csak akkora volt, ami a családunkat
ellátta, de legalább biztosan tudtuk: az, amit megeszünk nem természetellenes
beavatkozások, kémiai-, vegyi-, genetikai- machinációk végterméke. A géntechnológia viszont olyan molekuláris növénynemesítési módszer, amely
a sejtek belsejében megváltoztatja a genetikai információt. Ezáltal a növények
kedvező tulajdonságokkal fognak rendelkezni, és olyan anyagokat termelnek,
amelyek az adott fajban az evolúció során nem alakulhatott ki, vagy nem az
ember által kívánt mennyiségben és minőségben.
A géntechnológiai beavatkozások során először a cél az volt, hogy olyan
növényfajokat hozzanak létre, amelyek növényvédő szerek nélkül állnak ellen a
kártevőknek, vírusoknak, gombáknak, baktériumoknak, rovaroknak. A következő
lépés az volt, hogy javítsák a növények a minőségét és termési mennyiségét. Napjainkban
pedig azért folynak a kutatások, hogy a növények ne csak élelmiszerek legyenek,
hanem ipari alapanyagok, speciális molekulák, ehető vakcinák. Cél még a
növény-védőszerek használatának visszaszorítása is, amivel megalapozható lenne
a környezetbarát mezőgazdasági termelés. A géntechnológia széleskörű bevezetése
óriási körültekintést igényel, hiszen ez idáig még nem ismertek a veszélyei –
így, a közélelmezésre szánt növényeknél sem tudható milyen hatással lennének
hosszabb távon a fogyasztókra. Az eljárások során kialakuló növénymutánsok
egészségre gyakorolt hatása még nem ismert, számos kutatás vizsgálja. Az
Európai Unió a tagállamokban
engedélyezte az emberi és állati fogyasztásra szánt génmódosított termékek
kereskedelmét, valamint a repce, a kukorica és a szója esetében a termesztését
is. Magyarországon jelenleg nem engedélyezett genetikailag módosított növények
termesztése és ilyen élelmiszerek előállítása sem folyik, azonban nem zárható
ki teljes biztonsággal, hogy génmódosított (GMO) élelmiszerek lépik át a határt
és kerülnek az asztalunkra anélkül, hogy tudnánk róla.
Tények a GMO-ról röviden:
- A világ legnagyobb GMO - növényeket termesztő országai: USA, Kanada, Argentína.
- Létezik egy rovar-rezisztens kukoricafajta, amelyet a gödöllői Szent István Egyetem és a Növényvédelmi Kutatóintézet szakemberei megvizsgáltak, és megállapították, hogy magyar környezetben két-háromezerszer annyi toxint termel, mint amennyit az ugyanezen hatóanyagot tartalmazó hagyományos rovarirtó szer. A méreg egy része a kukorica betakarítása után is megmarad a talajban. Ennek a GMO-kukoricának a pollenje több mint 500 méteres távolság megtételére is képes, ezáltal a hagyományos kukoricatáblák egyedeit beporozva méregtermelő hibrideket hoz létre.
- A GMO-dohány olyan mérget kezdett termelni, amire a kutatók nem is számítottak, holott az eredeti növényben nyoma sem volt annak.
- Az átalakított élesztőben is 40–200-szorosára nőtt egy méreganyag mennyisége.
- A GMO-burgonyát tartalmazó táppal etetett patkányok gyomor- és bélfalának vizsgálatakor a növény genetikai módosításában felhasznált DNS-darabok hatására az emésztőrendszer hámsejtjeiben felgyorsult a sejtosztódás, aminek következménye vastagbélrák kialakulása lehet.
- A GMO-növények pollenjének belégzése különös veszélyt jelenthet, mert egyrészt allergiás tüneteket okozhat, másrészt egyelőre ismeretlen az a hatása, vajon miként reagálnak a légzőszervek szövetei a pollennel való találkozásra.
A fentiek figyelembevételével egyre biztosabban állítható - a
génmanipuláció ismeretlen és felfedezésre váró szegmense a tudománynak, ahol az
elért eredmények mindamellett, hogy figyelemreméltók, egyben figyelmeztetőek
is: olyan területen járunk, ahol érhetnek bennünket kellemetlen meglepetések
is. Valamikor réges - régen a földjeit, kertjét művelő felelős gondolkodású
ember nem a vetőmagboltban vásárolta az ismeretlen helyről származó
vetőmagokat, hanem ő maga „mentette át” évről-évre a következő vetésig. Talán
ma is így lenne a legbiztonságosabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése