AVAGY– JÖHET A SAVANYÚ-LEVES ?
Van, aki szereti, van,
aki még soha nem evett. Nálunk mindig volt belőle bőven: nagyszüleimnél
megtalálható volt mind a bokros, mind a törzses változata. A pöszméte - köszméte,
piszke, büszke – mindegy miként nevezzük – szedése felért egy hadjárattal, ahol
bizony, ha nem volt elég elővigyázatos vagy tapasztalt az ember – vérre menő
lett a végeredmény a tüskéknek köszönhetően. A ribiszkefajták családjába
tartozó Eurázsiai eredetű gyümölcsnek számos fajtája ismert: Pallagi óriás,
Zöld óriás, Szentendrei fehér, Gyöngyösi piros. Már a középkorban is
termesztették, sok helyen gyógynövényként tartották számon. Nem véletlenül,
hiszen a köszméte vitamintartalma (A, B1 C, E, D) kiemelkedő, kitűnő antioxidáns
hatással bír, véd a rák ellen. Ásványi anyagai közül legfontosabbak: a kálium,
kalcium, vas és a foszfor. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az
emésztést, kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet. Fogyasztása hasznos
ízületi és veseproblémák esetén is.
Felhasználása attól
függ, milyen érettségi állapotban van: az éretlen gyümölcsből kiváló befőtt
készíthető; féléretten a magas pektintartalom miatt lekvárokat és befőtteket
sűríthetünk vele, illetve ilyenkor alkalmas mártásokhoz és levesekhez. Teljesen
éretten fogyasztható nyersen ( bár, aki szereti a húzós fanyarságot az
éretlenül is szemezgethet belőle),de finom süteményekhez, lekvárokhoz,
gyümölcssajthoz. Szerencsére jól
fagyasztható – megőrzi ízét és zamatát –ezért télire érdemes elraktározni
belőle valamennyit.(Nálunk ez átlag 10-15 kg-ot jelent.)
RECEPTEK
EGYSZERŰ
EGRES LEVES
Hozzávalók:5 dkg liszt,
25 dkg egres megtisztítva,1 tejföl, fahéj, szegfűszeg, édesítőszer, só
Fahéjból, szegfűszegből
vízzel mártást főzünk, leszűrjük, beletesszük az egrest és az édesítőszert, ha
megfőtt akkor habarással sűrítjük.
EGRES
SZÓSZ
Hozzávalók:1 kg egres, 25
dkg cukor, 1 liter víz, só, 1 pohár tejföl, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, kevés
citromhéj.
Az egrest a cukorral,
meg a citromhéjjal vízben puhára főzzük. A tejfölben elkeverjük a lisztet és
behabarjuk vele a mártást. Főtt és sült húsokhoz egyaránt finom. Cukorbetegek
cukor helyett édesítőszert is használhatnak.
EGRESSAJT
Hozzávalók: 1 kg egres,
20 dkg cukor
Az egrest puhára főzzük
és szitán áttörjük. A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk, és jól összefőzzük
az előbb elkészített péppel. Formákba öntjük, megdermesztjük, majd azokból
kiborítva meleg helyen hagyjuk, hogy egy kicsit megszikkadjon a teteje.
Hűvös-száraz helyen tárolva sokáig eláll – már ha ellent tudunk állni a fogyasztásának.
JOGHURTOS EGRES
Hozzávalók: 40 dkg
érett egres, 30 dkg joghurt, 5 evőkanál méz, 3 evőkanál mazsola.
Az egrest 4 részre vágjuk.
Összekeverjük a joghurttal, mézzel, mazsolával – lehűtve fogyasztjuk.
GYORS
EGRES FINOMSÁG
Hozzávalók: 20 dkg vaj,
50 dkg liszt, 20 dkg barnacukor, 50 dkg egres tisztítva, fahéj, őrölt
szegfűszeg
Az egrest jénai edény
aljára szórjuk, a többi hozzávalót keverőtálban összegyúrjuk, majd a gyümölcs
tetejére morzsoljuk vagy reszeljük. Óvatosan lenyomkodjuk, majd közepesen meleg
sütőben megsütjük. Tejszínhabbal tálaljuk.
MANDULÁS SÜTEMÉNY EGRESSEL
Hozzávalók: 25 dkg omlóstészta, 1
kg egres, 25 dkg cukor, 10 dkg mandula, citromhéj, fahéj.
Az omlóstésztával kibélelünk
egy tortaformát. Az egrest megfőzzük, és összekeverjük a cukorral, az aprított
mandulával, a citromhéjjal, a fahéjjal. Az omlós tésztára önjük, majd előmelegített
sütőben fél óra alatt készre sütjük.
Jó étvágyat mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése