TARTÓSÍTÓSZEREK
Nagy mennyiségben mérgező, maró, irritáló,
allergiát okozó, túlérzékenységet kiváltó anyagok, ezért alkalmazásukat
szigorúan szabályozzák – olyannyira, hogy a kisgyermekeknek készített és az
alapvető élelmiszerek többségében (például tej, hús) nem használhatók. Ha
előírásszerűen alkalmazzák őket - egészséges emberekre nem jelentenek veszélyt.
Többségük szintetikus úton előállított. Feladatuk az, hogy megvédjék az
élelmiszereket a romlástól, a mikroorganizmusok elszaporodásától. Nem tekintik
tartósítószernek az élelmiszerek természetes összetevőit, amelyek önmagukban is
tartósító hatással bírnak. Ilyenek: a cukor, az alkohol, a konyhasó, az ecetsav,
a tejsav és az élelmiszerek füstölésekor keletkező különböző anyagok.
Miben van tartósítószer?
Sajnos nagyon széles a paletta: a haltermékekben,
a gyümölcslevekben, az üdítőitalokban, lekvárokban, kenyerekben, pékárukban,
salátákban, margarinokban, sajtokban, joghurtokban, salátaszószokban, majonézben,
a szárított gyümölcsökben és a zöldségekben. De van a fehérborokban,
pezsgőkben, páclevekben, kolbász- és szalámifélékben is.
Legismertebb
tartósítószerek:
E 200-203 szorbinsav, és szorbát
vegyületek (Sajt, borok, aszalt
gyümölcsök, gyümölcsszószok, díszítőanyagok)
E 210-213 Benzoésav és benzoátok
(Ecetes/savanyított zöldségek, alacsony cukortartalmú dzsemek és zselék,
kandírozott gyümölcsök, féltartós halkészítmények, szószok)
E220-228 Kéndioxid és
szulfitvegyületek (Aszalt gyümölcsök, gyümölcsbefőttek, burgonyakészítmények,
bor)
E249-252 Nitrit és nitrát vegyületek
(Kolbászfélék, szalonna, sonka, libamáj, sajt, savanyított hering)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése