Egy gyümölcs, amelynek képtelen vagyok ellenállni. Egy
gyümölcs, amit bárhol, bármikor, bármilyen mennyiségben meg tudnék enni. Egy
gyümölcs, amiről már két alkalommal is írtam:
A linkekre
kattintva sokérdekességet, és finom epres ételek receptjét olvashatjátok.
Eper. Pirosan mosolygó édes – zamatos szemek tele
élettel, tele energiával. Persze a legideálisabb az, ha otthon a kiskertben
megterem, - saját kezűleg ápolva, gondozva, leszedve, de ha erre nincs
lehetőségünk a hazai termelők által megtermelt gyümölccsel is érdemes
feltöltenünk vitaminraktárainkat, na és persze a kamrapolcot a belőle készült
dzsemekkel. (Az import földieperrel érdemes óvatosnak lenni, mert hiába olyan
kívánatosan szépek és nagyok a palántától az érett gyümölcsig a szállítás és a
raktározás során különböző peszticidekkel, herbicidekkel, inszeticidekkel,
növekedésszabályozó vegyszerekkel, műtrágyákkal, gyantákkal, viasszal és más
szerekkel kezelik, amelyeknek a hatása sokszor kiszámíthatatlan.)
„Gyógyító gyümölcs” – szól a cikkem címe. De
miért is? Lássuk!
- kiváló emésztési panaszok kezelésére,(magas rosttartalmának köszönhetően)
- méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,(alacsony a kalória-tartalma)
- enyhíti a fájdalmakat
- csillapítja a lázat
- csökkenti a szívbetegségek kockázatát
- hatékony vesebántalmak esetére
- csökkenti a magas vérnyomást (magas kálium-tartalma miatt)
- serkenti a keringést
- gazdag folsavban, emiatt segíti a vérképzést és a sejtnövekedést)
- erősíti az immunrendszert
- segíti az anyagcsere folyamatokat
Felhasználása: sokrétű. Nyersen fogyasztva a
legegészségesebb, és a legzamatosabb,(semmiféle külön ízesítést nem igényel –
sokan alaposan megcukrozzák, vagy tejszínhabbal nyakon öntik ) kiváló
kiegészítője a gyümölcssalátáknak, de készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt,
befőttet, de akár le is fagyaszthatjuk.
Amit érdemes még
kipróbálni:
Ha
hidegre vágysz: TEJSZÍNES EPERKRÉM LEVES
Hozzávalók: 1kg eper,1
db citrom,6 dl tejszín,4 dl tej, édesítőszer ízlés szerint, 1 rúd vanília,
szegfűszeg, fahéj, menta.
1 liternyi vízbe
beletesszük, a fűszereket felforraljuk, átszűrjük, beledobjuk a megmosott,,
megtisztított eperszemeket és 10-15 percig fedő alatt főzzük. A levest
összeturmixoljuk, majd felöntjük a tejszínnel és a tejjel – összeforraljuk.
Lehűtve tálaljuk, nyers eperdarabokkal díszítve.
A levest turmixszoljuk,
és felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Az egészet összeforraljuk, majd hideg
vízbe állítjuk, majd hűtőszekrényben téve tovább hűtjük.
Ha
krémesre vágysz: SAJTOS- CSOKOLÁDÉS EPERKRÉM
Hozzávalók: 25 dkg
krémsajt, tábla tej- és ½ tábla étcsokoládé , kevés porcukor vagy édesítőszer,
20 dkg eper
A csokoládékat gőz
fölött felolvasztjuk, a krémsajttal alaposan elkeverjük, ha kell még édesítjük.
Egy pohárba rétegezzük a krémet a felszeletelt eperrel felváltva. Tejszínhabbal
díszíthetjük.
Ha
sósra éheztél: EPRES CSIRKECOMB
Hozzávalók:12 darab
egész csirkecomb, 20 dkg kókuszreszelék, 5 dl tejföl, 60 dkg eper, néhány csepp
édesítőszer, 1 evőkanál citromlé, 2 dl vörösbor, 2 evőkanál étkezési keményítő,
só, bors
A megsózott-megborsozott
combokat olajjal kikent tepsibe tesszük, a kókuszreszeléket összekeverjük a
tejföllel és vastagon bekenjük vele a combokat. Forró sütőben megsütjük, addig,
amíg a teteje szépen megpirul. Az epret a citromlével, az édesítőszerrel és a
vörösborral összeturmixoljuk, az étkezési keményítővel összeforraljuk – ezzel a
szósszal tálaljuk a sült csirkecombokat.
Ha
gyorsan el szeretnéd készíteni: EPRES DESSZERT
Hozzávalók: 25dkg
mascarpone sajt,3 pohár natúr joghurt, 10 dkg tehéntúró, 1 evőkanál tojáslikőr,
1 rúd vanília, 20 csepp folyékony édesítőszer, 1 dl tej, 25 dkg eper, 8 szelet
ropogós kétszersült. A tetejére kakaópor, citromfű.
A mascarponét, a
joghurtot, az áttört túrót és a tojáslikőrt alaposan elkeverjük a vaníliarúd
kikapart belsejével Az epret megtisztítjuk, négybe vágjuk. A kétszersültet
meglocsoljuk a tejjel. Szétosztjuk rajta a felszelt eper felét, rákenjük a
mascarpone krémet, majd újabb kétszersült-rétegre megismételjük ugyanezt. Hűtőbe
tesszük - tálalás előtt ízlés szerint díszíthetjük eperrel, citromhéjjal,
meghinthetjük kakaóporral.
Ha már nem bírod
a meleget: EPRES JEGES ITAL
Hozzávalók: 50 dkg eper, 1-2 szár friss menta, 1 citrom, cukor,
csipet só, 6 db jégkocka
A megmosott eperből díszítésnek elteszünk pár darabot, a többit
turmixgéppel pürésítjük. Belereszeljük a citrom héját, belecsepegettünk pár
csepp citromlevet is, majd ízesítjük a csipetnyi sóval, ízlés szerint cukorral.
Végül beledobjuk a jégkockákat, és mixerrel alaposan összeaprítjuk. Mentával és
a félretett eperszemekkel díszítjük.
Ha le kell
mondanod a cukorról:DIABETIKUS EPRES TÚRÓKRÉM
Hozzávalók: 50 dkg zsírszegény túró ,50 dkg eper ,ízlés szerint
édesítőpor
A túrót áttörjük, és az édesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt eperdarabokat és jól elkeverjük. Azonnal is fogyaszthatjuk, de lehűtve még finomabb.
Ha mindened az öntet: EPRES RIZSGOMBÓC
Hozzávalók: 8 dl
tej ,40 dkg rizs ,cukor ,vaníliás cukor ,darált dió ,olaj a sütéshez , 50 dkg
eper
A tejet 5 evőkanál
cukorral felforraljuk, vaníliás cukorral ízesítjük, majd beletesszük főni a
megmosott rizst. Ha megfőtt kihűtjük. A masszából 10-12 gombócot formázunk, a
közepükbe 1-1 szem epret „csomagolunk”, majd őrölt dióba forgatjuk. A maradék
epret összeturmixoljuk, és 3 evőkanál cukorral lassú tűzön összeforraljuk. A
gombócokat forró olajban kisütjük, és az eperöntettel leöntve tálaljuk.
Ha imádod a
szépet: EPERHABOS ALAGÚT
Hozzávalók: 1 vékony piskótalap, 4 dl tejszín, 25 dkg porcukor, (ha
cukrozott tejszínt használunk, csak 15 dkg), 40 dkg friss eper, 4 dkg zselatin,
2 dl víz, 10 dkg baracklekvár
Az eper kétharmadát a porcukorral össze turmixszoljuk, összekeverjük vele
a felvert tejszínt a hideg vízben megduzzasztott és meglangyosított zselatint,
és a feldarabolt, maradék epret. A vékony piskótalapot egy porcukorral
meghintett papírlap segítségével hengerré formáljuk oly módon, hogy a papírra
helyezett piskótára nyújtófát teszünk, s azon igazítjuk csőformára, a papír
segítségével. A papírt átkötjük, vagy a széleit összeragasztjuk, hogy ne
nyíljon szét. A nyújtófát kihúzva a hengert megtöltjük az epres krémmel, s
hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a zselatinos eperhabunk. A hűtőből kivéve
levesszük róla a papírt, az epres alagút külsejét bekenjük baracklekvárral. A
tetejét tejszínhabbal és eperrel díszítjük.
MINDENKIENK
KELLEMES ÉS ZAMATOS EPRÉSZÉST!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése