2014/05/11

HETI HÍRMORZSÁK 19.hét


ÁLELLENŐRÖK

Ál-adóellenőrök csapnak be gyanútlan boltosokat Magyarországon, és a NAV nevében "megbüntetik" azokat a kereskedőket, akik a nagyobb címletű bankjegyeket kisebbekre váltják, mert ezzel szerintük pénzváltási tevékenységet folytatnak. Sajnos többen is fizettek nekik, pedig ezzel a NAV nem is foglalkozik-, ugyanis egyébként sincs jogköre engedély nélkül végzett pénzintézeti tevékenység büntetésére.

NÉPSZERŰ A TÁVMUNKA

Egyre többen ismerik fel mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldalról, hogy hatékonyan dolgozni nem csak irodai környezetben lehet. Az otthon végzett munka számtalan előnnyel jár: szabadabb az időbeosztás, nyugodtabb a környezet, hatékonyabb a munkavégzés, nem kell utazni, rugalmasabban lehet kezelni a problémákat.

GYOMORPANASZOKAT OKOZ A FRUKTÓZ

A friss gyümölcsök fogyasztása alapvető, ha kiegyensúlyozottan szeretnénk táplálkozni, egyrészt számos vitamint és ásványi anyagot, másrészt sok rostot tartalmaznak, így hozzájárulnak a gyomor- és bélrendszer egészséges működéséhez. De vannak, akiknél egy – a fruktóz (gyümölcscukor) lebontásáért felelős enzim, a szacharáz hiányzik, és emiatt az elfogyasztott gyümölcsben lévő fruktóz nem tud átalakulni glukózzá, ami számos kellemetlen tünetet okoz (hasfájás, hasmenés, puffadás, teltségérzés, fáradtság, fejfájás, frontérzékenység, izomgörcsök). A panaszok megelőzése érdekében kerülni kell a magas fruktóz-tartalmú ételek fogyasztását.

PISZKOS PÉNZ

Egy kutatás szerint egyetlen átlagos bankjegyen, mintegy 26 ezer féle baktérium található. Ez számos fertőzés forrása lehet, már ha nem ügyelünk kellőképpen a higiéniára. Arra a kérdésre, hogy hányan hajlandóak minden egyes pénzzel való érintkezés után kezet mosni – a válaszadók 26 %-az adott igenlő választ. Ami viszont elgondolkodtató: az uniós országok közül – Magyarországon a legjobb az arány ebben a tekintetben.

VÉGRE EPERSZEZON

Van egy település kis hazánkban, ahol a lakosok 80 %-a epertermesztésből él. A Somogy megyei Csököly a szabadföldi epertermesztés hazája – ahol a megszokottól eltérően már most – két héttel korábban érik az eper. Az elmúlt tíz év legjobb termését várják – reménykedve az égiek kíméletében: az eső és jégmentes elkövetkező napokban. Az ottani agyagos, homokos földek egyedi ízűvé teszik a termést – aminek kilónkénti 800-1200 Ft-os ára igazán elérhetővé teszi majd mindenki számára ezt a zamatos, és egészséges gyümölcsöt.
  
ZSÍROS ÉTREND – NORMÁL KOLESZTERIN-SZINTTEL?

Lehetséges ez? Igen. A jegesmedvéknél - „akiknek” a génjei alkalmazkodtak a zsíros étrendhez, annak ellenére, hogy testük 50 %-a zsír. A Cell című tudományos lapban megjelent tanulmányból kiderült, a ragadozónál olyan gének alakultak ki, melyek lehetővé teszik, hogy főként zsíros fókán éljenek, mégse legyenek szívbetegek. A kutatók azt is megállapították, hogy a jegesmedvék egyedülállóan alkalmazkodtak az északi-sarkvidéki élet szélsőségeihez, és képessé váltak a világ egyik legkíméletlenebb éghajlata alatt élni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése