ISTENI FALATOK - ÓRIÁSI KOCKÁZATTAL |
Karácsonykor
fogyókúrázni? Azt már nem! És nem is ajánlom senkinek! Amikor ott sorakoznak az
asztalon a finomabbnál-finomabb ételek igazán kár – és meglehetősen nagy
önkínzás – lenne patikamérleggel méregetni a bevitt tápanyagok mennyiségét. Na
persze ettől függetlenül azért ügyelni kell arra, hogy ne legyen orvosi ügyelet
a nagy evészetek vége (epegörcs, hasnyálmirigy-gyulladás, gyomorrontás, kisikló
cukoranyagcsere– és egyéb kellemetlenségek).
Hogy miképp valósítható
meg mégis a bűntudat- és 2 hét alatt észrevétlenül felcsúszó pluszkilók- nélkül
az evés?
Tudatossággal, és némi rafinériával.
Íme, néhány megszívlelendő
tanács:
- Energia- leadás, energia- felvétel. Mindenki számára ismert tény: ha e két folyamat egyensúlyban van-, nem változik a súlyunk. Ha az energia-felvétel nagyobb, mint az energia-leadás akkor gyarapszunk, hízunk; viszont, ha sikerül több energiát elégetnünk, mint felvennünk (mozgással, vagy a bevitt energia mennyiségének csökkentésével) akkor fogyunk.
- Kövessük a mérsékletesség elvét: kóstoljunk meg mindent, de csak kis adagokat együnk belőlük. Ebben nagy segítségünkre lehet, ha az adagok tálalásánál kisebb tányérokat alkalmazunk, amin úgymond széthúzzuk az ételt – s így optikailag többnek látszik.
- Nagyon sokat tehetünk az úgynevezett „energia-spórolással”, azaz használjunk a cukor helyett édesítőt, zsírszegény tejtermékeket (zsírszegény tejfölt, joghurtot), vágjuk le a sültek zsírosabb részeit, ne együk meg a szárnyasok bőrét, vajas sütemények helyett részesítse előnyben a gyümölcsös-túrós finomságokat stb.
- Ha nem szeretnénk állandóan kísértésbe esni – annyit adag ételt főzzünk csak, ami az ünnepi étkezésekhez kell. A „meg kell ennem, nehogy megromoljon” – elve így könnyedén elkerülhető.
- Egyen lassan, rágjon meg minden falatot alaposan. Egyrészt ezzel segíti az emésztőrendszer munkáját, nem terheli túl a gyomrát, másrészt lesz elég idő ahhoz, hogy a gyomra jelezze az agyának: állj, ne tovább, tele vagyok.
- Adja meg a módját! Azaz teremtsen nyugodt, bensőséges körülményeket az evéshez. Érezze, és élvezze az ízeket, színeket, zamatokat – ne rohanjon, ne akarjon túl lenni minél hamarabb az étkezésen.
- Ne egye túl magát. Az esetek zömében sokszor már csak a szemünk kívánja az ételt, és a kíváncsiság vezet bennünket veszélyes vizekre – kockáztatva ezzel a rossz közérzetet. Adagolja ki magának az ételeket, s ne szedjen csak azért újabb tányérral, mert mások is ezt teszik.
- Evés után ne dőljön hátra – tessék egy kiadós sétával elősegíteni az emésztést. Egyrészt gyorsul a keringés, javul a közérzet - így elkerülhető az étkezések után menetrendszerűen jelentkező mélypont, amit a bélrendszer vérbősége miatt kialakuló vérnyomásesés okoz.
HA
MÉGIS SIKERÜL KIÜTNIE MAGÁT:
A legnagyobb igyekezet
ellenére is előfordulhat, hogy túlesszük magunkat. Ilyenkor célszerű minél
többet mozogni, és tehermentesíteni az emésztésünket.
OK
|
KÖVETKEZMÉNY
|
TEENDŐ
|
sokat
evett
|
gyomorfeszülés,
teltség-
érzés
|
ne
egyen egyszerre sokat
|
sok
levegőt nyelt
|
puffadás,
gázosodás
|
egyen
lassan, és ne beszéljen, ne igyon evés közben és alaposan rágjon meg minden
falatot
|
Sok
zsírosat evett
|
epeköves
roham, hasnyálmirigy-gyulladás
|
kerülje
a látható zsírok fogyasztását
|
sok
húst evett
|
gyomortáji
nyomás, úgy érzi, kő van a gyomrában
|
egyen
kevesebbet – a fehérjék emésztése sok időt igénylő folyamat, emiatt nem ürül
kellőképpen a gyomra
|
Sok
cukrosat evett
|
vércukor-problémák,
éhségrohamok, hasmenés
|
legyen
önfegyelme – nem a megevett sütemények mennyisége a lényeg, hanem az íze
|
sok
fűszeres ételt evett
|
gyomorsav-túltengés,
gyomorégés
|
próbáljon
meg semleges kevésbé fűszeres ételeket enni, amelyek lekötik a megnövekedett
savmennyiséget
|
keveset
ivott
|
kábultság,
kiszáradás, szédülés, gyomorfájdalom
|
tudja:
ha már szomjúságot érez-, baj van, igyon rendszeresen
|
túl sok
alkoholt ivott
|
kiszáradás,
fejfájás, hányinger, hányás, másnaposság
|
legyen
mértéktartó, és adjon időt szervezetének a regenerálódásra
|
A panaszok fennállása
idején diétázni kell: száraz keksz, pirítós, kétszersült, híg, cukormentes tea,
gyógyteák képezzék az alapját. Kerülni kell a lédús gyümölcsöket (a
gyümölcscukor- és magas rosttartalom erjedéshez vezet), zöldségeket
(rosttartalom miatt), továbbá a tejtermékeket.
Kiváló hatással bírnak a
gyógyteák :
EMÉSZTÉST ELŐSEGÍTŐ TEAKEVERÉK
A puffadást, a telítettségérzést, a gyomorfeszülést hatékonyan
szünteti a következő teakeverék, amit közvetlenül étkezés után kell
elfogyasztania: keverjen össze 5 – 5 teáskanál kömény-, édeskömény-, és
ánizstermést –s a fentebb leírt módon készítse el a teát.
ENYHE GYOMORRONTÁS ESETÉN
A kellemetlen tüneteket könnyen enyhítheti a következő teával.
Keverjen össze 5 – 5 teáskanál kamillavirágot, mentalevelet, méhfüvet
3 teáskanál ürömfűvel, készítse el a teát, s naponta 1-2 csészével apró
kortyonként fogyassza el.
KELLEMES ÜNNEPI IDŐSZAKOT MINDENKINEK!
Tudják? Fő a tudatosság!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése