Szeretem a szőlőt, és
bizony amióta nem ehetem – csak esetleg egy-két szemet sutyiban – bizony zokon
veszem a sorstól. Egyrészt, mert nagyon finom, másrészt, mert nagyon
egészséges. A borral viszont soha nem voltunk barátságban – szerencsére – habár
szakemberek szerint kulturált és mérsékelt fogyasztása számos kedvező élettani hatással
bír megviselt szervezetünk számára. Nos, kinek a szőlő, kinek a bor –
ismerkedjünk egy kicsit mindkettővel!
KINEK A SZŐLŐ
EGY
KIS SZŐLŐ- BOR -TÖRTÉNELEM
·
A szőlő az emberiség egyik legősibb
kultúrnövénye, amelynek hatvannál több, egymástól nehezen megkülönböztethető
faja ismeretes.
·
Őshazája a Földközi-tenger vidéke, Közép-Ázsia.
5000 éve termesztik Örményország, Irán területén. Látható az egyiptomi kripták
falán., majd később a kelták és a rómaiak Pannóniában is művelték.
·
Az első szőlőket és borokat legalább
5500 évvel ezelőtt termesztették, illetve készítették.
·
A szőlőtermesztés és bortermelés mintegy
kétharmada Európában van. A legjelentősebb szőlőterületek a Földközi- és a
Fekete-tenger környékén fekvő országokban találhatók.
·
A szőlő művelésének bizonyítékai
fellelhetők az i. e. 3500 évvel ezelőtt készült egyiptomi ábrázolásokon, míg az
első borkészítés céljára nevelt szőlőt egyes feljegyzések szerint i. e.
4000-ben Nyugat-Ázsiában vonták termesztésbe.
ÉLETTANI
HATÁSAI
Vitaminjai: A-, B1-,
B2-, C-vitamin
Ásványi anyagai:
kalcium, vas, foszfor, magnézium, szelén és kálium
Hatásai:
- vízhajtó hatású – a kálim-tartalma miatt
- erőteljes antioxidáns,
- lassítja az öregedést– a szelén-tartalma miatt
- vértisztító, vérképző , hatékony a vérszegénység elleni küzdelemben– a magas vas, és folsav-tartalma miatt
- regenerálja az izmokat
- gyógyítja az emésztőrendszeri megbetegedéseket – a magas rost-tartalom és csersav-tartalom miatt
- kiváló vesekövesség esetén
- fokozza az epekiválasztást
- csökkenti a vizelet savasságát
- csökkenti a reumás panaszokat
- jó hatást gyakorol a szív-, és érrendszerre, megakadályozza az érelmeszesedést, tisztítja az erek falát, megelőzi a vérrögképződést (flavonoid-, és rezveratrol- tartalma miatt
- erősíti az immunrendszert
- gyulladáscsökkentő
- polifenol tartalma megakadályozza a fogszuvasodást
MIRE
HASZNÁLHATÓ?
Fogyaszthatjuk nyersen,
és aszalva–de tehetjük zöldség- és gyümölcssalátába, zöldséges currykbe,
fűszeres-sajtos fogásokhoz, kipréselt levéből pedig must, üdítőital és bor
készül.. A szőlőt hatékonyan használják a kozmetikában is. Selymessé és
feszessé teszi a bőrt, gyümölcssavainak köszönhetően pedig fényessé teszi azt,
megújítja a bőrsejteket.
KINEK
A BOR
A bor jótékony hatását
már az ókorban is ismerték, a rómaiak, görögök orvosságként is használták, természetesen
csak kis mennyiségben fogyasztva. A mértékkel fogyasztott bor egészségre
gyakorolt kedvező hatása nem az alkoholtartalmából, hanem más alkotórészeivel
magyarázható.
A
bor tartalmaz:
- vizet
- etil-alkoholt
- fruktózt, glukózt ( a cukortartalom szerint a borok lehetnek: száraz (4 g/l-nél kevesebb), félszáraz (4-12 g/l), félédes (15-50 g/l) és édes (50 g/l felett) borok
- ásványi anyagokat: magnéziumot, mangánt
- ballaszt-anyagokat
- savakat: a borkő-, a citrom-, cser- a borostyánkősavat
A
különféle borok egészségvédő hatásai:
- védik szervezetünket az érelmeszesedéstől és más megbetegedésektől
- káliumtartalmuk (literenként 1000-1800 mg), javítja a szívműködést
- Kalcium- (80-130 mg) és magnéziumtartalmuk (50-150 mg) hasznos az ideg-, izom-túlérzékenység és csontritkulás esetén.
- mangántartalmuk (4-10 mg) nélkülözhetetlen a vérképzéshez és az idegek anyagcseréjéhez.
- A cink - tartalmuk (4-8,5 mg) a fehérjeszintézis és a vércukor mennyiségét szabályozó inzulintermelés szempontjából fontos.
- vastartalmuk (4-50 mg) a vérképzésben játszik szerepet.
- Vitaminok közül C-vitamint és a B-vitaminokat tartalmaz jelentős mértékben.
- a borban lévő antioxidánsok gátolják a káros LDL koleszterin kialakulását, ami az egyik okozója az érfalak károsodásának.
- a bennük található polifenolos vegyületek lehetővé teszik, hogy antioxidánsként viselkedjenek, szerepet játszanak az E-vitamin regenerálásában is, mely az egyik leglényegesebb antioxidáns.
- fenolos vegyületeik gátolják a vérrögök kialakulását, és fokozzák az értágító hatású nitrogén-oxid termelését.
- kiváló antidepresszáns
- nyugtató, stressz oldó hatású
MIHEZ-
MIT – BORKALAUZ
ÉTEL
|
BOR
|
Előételek
|
Könnyű száraz fehér, vagy rosé
|
Levesek
|
Lágy, illatos, száraz, esetleg félszázaz fehérek,
különösen az édeskés zöldségeknél, tejfölös és krémleveseknél
|
Gyümölcslevesek
|
félédes, édes fehérek - muskotályok, hárslevelű,
furmint
|
Gulyásleves
|
nem túl csersavas vörösborok
|
Halászlé
|
könnyű vörösborok
|
Bableves
|
testes fehérek és a csersavasabb vörösborok
|
Főzelékek
|
félszáraz, félédes fehér
|
Töltött paprika
|
karakteres száraz fehérborok és a
testesebb vörösborok
|
Káposztás ételek
|
Testes, tüzes, magyaros fehérek,
savasabb vörösök
|
Gombás ételek
|
száraz fehér, a rosé, könnyű vörös
|
Halételek
|
könnyű reduktív fehér borok
|
Csirke, pulyka, kacsa, liba
|
A könnyű száraz fehérek, könnyű
vörösborok
|
Sertéshús
|
száraz, hordós, karakteres
fehér,rosék, sillerek, testesebb vörösek
|
Marhahús
|
A fűszerezettségtől függően vörösborok
|
Máj, belsőségek
|
testes fehér vagy könnyű vörös
|
Vadak
|
A zsenge nyúl és fácán
kivételével, ( fehérborok) testes, karakteres vörösborok
|
.
|
|
RECEPTEK
RÉSZEGES
CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 10 egész csirkemáj, 2-2 fürt fehér és
vörös szőlő, 3 dl vörösbor, olivaolaj, só, bors
A megmosott csirkemájat
sózzuk, borsozzuk. A kettévágott szőlőszemeket kimagozzuk. Olivaolajon a
májakat megsütjük, aláöntjük a bort, kicsit még pároljuk benne. Ha a máj
elkészült, kiszedjük, és a visszamaradt borba beletesszük a szőlőt – jól összeforraljuk,
majd a burgonyapürével tálalt májra öntjük.
SZŐLŐS
PULYKAMELL
Hozzávalók: 2 nagy
vöröshagyma,15-15 dkg fehér és kék szőlő, mag nélkül,olaj, 1 kg pulykamell, só,
bors, olivaolaj, 1 evőkanál étkezési keményítő, 3 dl száraz fehérbor, 3dl
főzőtejszín
A nagyobb darabokra
vágott pulykamell-szeleteket szózzuk, borsozzuk, az olajon minden oldalukat 5-6
percig megsütjük – kivesszük, félretesszük. A felaprított vöröshagymát az
olajon üvegesre pároljuk. Közben összekeverjük az étkezési keményítőt a borral,
beleöntjük a serpenyőbe, és állandó keverés mellett 1-2 percig főzzük, amíg besűrűsödik.
Hozzáöntjük a tejszínt és a szőlőt, majd 1 percig főzzük. Sózzuk,
borsozzuk, majd a sült pulykamell-szeletekre öntjük.
SZŐLŐS
TÚRÓS FINOMSÁG
Hozzávalók:50 dkg szőlő, 50 dkg túró,1 nagy pohár
tejföl/ vagy joghurt, édesítőszer
A tejfölt a túróval, és
az édesítőszerrel alaposan elkeverjük, majd belekeverjük a szőlőszemeket is.
Azonnal fogyasztható egyszerű pohárkrém.
SZŐLŐS TEJBEGRÍZ
Hozzávalók: 1 liter
tej, 8 evőkanál búzadara, 1 rúd vanília, őrölt fahéj- ízlés szerint,édesítőszer,
50 dkg megtisztított birsalma, csillagánizs, szegfűszeg,4 dl édes vörösbor, 5
teáskanál zselatin, édesítőszer
A birsalmát apró
kockákra vágjuk, és a szegfűszeggel, pici fahéjjal, a csillagánizzsal, a
borral, kicsi vízzel és az édesítőszerrel megfőzzük. A szokásos módon
elkészítjük a tejbegrízt. Szétosztjuk poharakba – rátesszük a főtt birset, majd
a megmaradt birs lében elkeverjük a zselatint, és felfőzés után a pohárkrémek
tetejére öntjük. Lehűtve tálaljuk – igazi őszi csemege.
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEKJ
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése