2014/09/25

HETI ÍZPRÓBA: KINEK A SZŐLŐ, KINEK A BOR...


Szeretem a szőlőt, és bizony amióta nem ehetem – csak esetleg egy-két szemet sutyiban – bizony zokon veszem a sorstól. Egyrészt, mert nagyon finom, másrészt, mert nagyon egészséges. A borral viszont soha nem voltunk barátságban – szerencsére – habár szakemberek szerint kulturált és mérsékelt fogyasztása számos kedvező élettani hatással bír megviselt szervezetünk számára. Nos, kinek a szőlő, kinek a bor – ismerkedjünk egy kicsit mindkettővel!

KINEK  A SZŐLŐ

EGY KIS SZŐLŐ- BOR -TÖRTÉNELEM

·        A szőlő az emberiség egyik legősibb kultúrnövénye, amelynek hatvannál több, egymástól nehezen megkülönböztethető faja ismeretes.
·        Őshazája a Földközi-tenger vidéke, Közép-Ázsia. 5000 éve termesztik Örményország, Irán területén. Látható az egyiptomi kripták falán., majd később a kelták és a rómaiak Pannóniában is művelték.
·        Az első szőlőket és borokat legalább 5500 évvel ezelőtt termesztették, illetve készítették.
·        A szőlőtermesztés és bortermelés mintegy kétharmada Európában van. A legjelentősebb szőlőterületek a Földközi- és a Fekete-tenger környékén fekvő országokban találhatók.
·        A szőlő művelésének bizonyítékai fellelhetők az i. e. 3500 évvel ezelőtt készült egyiptomi ábrázolásokon, míg az első borkészítés céljára nevelt szőlőt egyes feljegyzések szerint i. e. 4000-ben Nyugat-Ázsiában vonták termesztésbe.

ÉLETTANI HATÁSAI

Vitaminjai: A-, B1-, B2-, C-vitamin

Ásványi anyagai: kalcium, vas, foszfor, magnézium, szelén és kálium

Hatásai:
  • vízhajtó hatású – a kálim-tartalma miatt
  •  erőteljes antioxidáns,
  •  lassítja az öregedést– a szelén-tartalma miatt
  • vértisztító, vérképző , hatékony a vérszegénység elleni küzdelemben– a magas vas, és folsav-tartalma miatt
  • regenerálja az izmokat
  •  gyógyítja az emésztőrendszeri megbetegedéseket – a magas rost-tartalom és csersav-tartalom miatt
  • kiváló vesekövesség esetén
  • fokozza az epekiválasztást
  • csökkenti a vizelet savasságát
  • csökkenti a reumás panaszokat
  • jó hatást gyakorol a szív-, és érrendszerre, megakadályozza az érelmeszesedést, tisztítja az erek falát, megelőzi a vérrögképződést (flavonoid-, és rezveratrol- tartalma miatt
  • erősíti az immunrendszert
  •   gyulladáscsökkentő
  • polifenol tartalma megakadályozza a fogszuvasodást

MIRE HASZNÁLHATÓ?

Fogyaszthatjuk nyersen, és aszalva–de tehetjük zöldség- és gyümölcssalátába, zöldséges currykbe, fűszeres-sajtos fogásokhoz, kipréselt levéből pedig must, üdítőital és bor készül.. A szőlőt hatékonyan használják a kozmetikában is. Selymessé és feszessé teszi a bőrt, gyümölcssavainak köszönhetően pedig fényessé teszi azt, megújítja a bőrsejteket.


KINEK A BOR

A bor jótékony hatását már az ókorban is ismerték, a rómaiak, görögök orvosságként is használták, természetesen csak kis mennyiségben fogyasztva. A mértékkel fogyasztott bor egészségre gyakorolt kedvező hatása nem az alkoholtartalmából, hanem más alkotórészeivel magyarázható.

A bor tartalmaz:

  • vizet
  •  etil-alkoholt
  • fruktózt, glukózt ( a cukortartalom szerint a borok lehetnek: száraz (4 g/l-nél kevesebb), félszáraz (4-12 g/l), félédes (15-50 g/l) és édes (50 g/l felett) borok
  • ásványi anyagokat: magnéziumot, mangánt
  • ballaszt-anyagokat
  • savakat: a borkő-, a citrom-, cser- a borostyánkősavat

A különféle borok egészségvédő hatásai:

  •  védik szervezetünket az érelmeszesedéstől és más megbetegedésektől
  • káliumtartalmuk (literenként 1000-1800 mg), javítja a szívműködést
  • Kalcium- (80-130 mg) és magnéziumtartalmuk (50-150 mg) hasznos az ideg-, izom-túlérzékenység és csontritkulás esetén.
  • mangántartalmuk (4-10 mg) nélkülözhetetlen a vérképzéshez és az idegek anyagcseréjéhez.
  • A cink - tartalmuk (4-8,5 mg) a fehérjeszintézis és a vércukor mennyiségét szabályozó inzulintermelés szempontjából fontos.
  • vastartalmuk (4-50 mg) a vérképzésben játszik szerepet.
  • Vitaminok közül C-vitamint és a B-vitaminokat tartalmaz jelentős mértékben.
  • a borban lévő antioxidánsok gátolják a káros LDL koleszterin kialakulását, ami az egyik okozója az érfalak károsodásának.
  • a bennük található polifenolos vegyületek lehetővé teszik, hogy antioxidánsként viselkedjenek, szerepet játszanak az E-vitamin regenerálásában is, mely az egyik leglényegesebb antioxidáns.
  • fenolos vegyületeik gátolják a vérrögök kialakulását, és fokozzák az értágító hatású nitrogén-oxid termelését.
  • kiváló antidepresszáns
  • nyugtató, stressz oldó hatású



MIHEZ- MIT – BORKALAUZ



ÉTEL
BOR
Előételek
Könnyű száraz fehér, vagy rosé
Levesek
Lágy, illatos, száraz, esetleg félszázaz fehérek, különösen az édeskés zöldségeknél, tejfölös és krémleveseknél
Gyümölcslevesek
félédes, édes fehérek - muskotályok, hárslevelű, furmint
Gulyásleves
nem túl csersavas vörösborok
Halászlé
könnyű vörösborok
Bableves
testes fehérek és a csersavasabb vörösborok
Főzelékek
félszáraz, félédes fehér
Töltött paprika
karakteres száraz fehérborok és a testesebb vörösborok
Káposztás ételek
Testes, tüzes, magyaros fehérek, savasabb vörösök
Gombás ételek
száraz fehér, a rosé,  könnyű vörös
Halételek
könnyű reduktív fehér borok
Csirke, pulyka, kacsa, liba
A könnyű száraz fehérek, könnyű vörösborok
Sertéshús
száraz, hordós, karakteres fehér,rosék, sillerek, testesebb vörösek
Marhahús
A fűszerezettségtől függően vörösborok
Máj, belsőségek
testes fehér vagy könnyű vörös
Vadak
A zsenge nyúl és fácán kivételével, ( fehérborok) testes, karakteres vörösborok

.
RECEPTEK


  
 RÉSZEGES CSIRKEMÁJ

Hozzávalók: 10 egész csirkemáj, 2-2 fürt fehér és vörös szőlő, 3 dl vörösbor, olivaolaj, só, bors
A megmosott csirkemájat sózzuk, borsozzuk. A kettévágott szőlőszemeket kimagozzuk. Olivaolajon a májakat megsütjük, aláöntjük a bort, kicsit még pároljuk benne. Ha a máj elkészült, kiszedjük, és a visszamaradt borba beletesszük a szőlőt – jól összeforraljuk, majd a burgonyapürével tálalt májra öntjük.

SZŐLŐS PULYKAMELL

Hozzávalók: 2 nagy vöröshagyma,15-15 dkg fehér és kék szőlő, mag nélkül,olaj, 1 kg pulykamell, só, bors, olivaolaj, 1 evőkanál étkezési keményítő, 3 dl száraz fehérbor, 3dl főzőtejszín
A nagyobb darabokra vágott pulykamell-szeleteket szózzuk, borsozzuk, az olajon minden oldalukat 5-6 percig megsütjük – kivesszük, félretesszük. A felaprított vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk. Közben összekeverjük az étkezési keményítőt a borral, beleöntjük a serpenyőbe, és állandó keverés mellett 1-2 percig főzzük, amíg besűrűsödik. Hozzáöntjük a tejszínt és a szőlőt, majd 1 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, majd a sült pulykamell-szeletekre öntjük.

SZŐLŐS TÚRÓS FINOMSÁG

Hozzávalók:50 dkg szőlő, 50 dkg túró,1 nagy pohár tejföl/ vagy joghurt, édesítőszer
A tejfölt a túróval, és az édesítőszerrel alaposan elkeverjük, majd belekeverjük a szőlőszemeket is. Azonnal fogyasztható egyszerű pohárkrém.

SZŐLŐS TEJBEGRÍZ

Hozzávalók: 1 liter tej, 8 evőkanál búzadara, 1 rúd vanília, őrölt fahéj- ízlés szerint,édesítőszer, 50 dkg megtisztított birsalma, csillagánizs, szegfűszeg,4 dl édes vörösbor, 5 teáskanál zselatin, édesítőszer

A birsalmát apró kockákra vágjuk, és a szegfűszeggel, pici fahéjjal, a csillagánizzsal, a borral, kicsi vízzel és az édesítőszerrel megfőzzük. A szokásos módon elkészítjük a tejbegrízt. Szétosztjuk poharakba – rátesszük a főtt birset, majd a megmaradt birs lében elkeverjük a zselatint, és felfőzés után a pohárkrémek tetejére öntjük. Lehűtve tálaljuk – igazi őszi csemege.


JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEKJ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése