2014/09/28

HETI HÍRMORZSÁK 39.hét

HETI HÍRMORZSÁK 39.hét


ÉLELMISZERLAVINA-PROGRAM

    

Budapest, 2014. szeptember 22., hétfő (MTI) - Eddig 37 településen 150 tonna zöldségfélét gyűjtöttek be az Élelmiszerlavina programhoz csatlakozott önkormányzatok és civil szervezetek földjein. A begyűjtés folytatódik, a termények rászorulókhoz kerülnek.

    Hetek óta zajlik a zöldségek betakarítása a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában, amelynek lényege, hogy a vetőmagvakat és növényvédő szereket forgalmazó cég által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők helyben burgonyát, zöldborsót, csemegekukoricát, karfiolt, vöröshagymát, fejes káposztát, paprikát termesztenek, majd ezt odaadják a környéken élő nehéz sorsú embereknek - adták hírül közleményben a szervezők.
    Az idei a program történetében több szempontból rekordévnek számít: egyrészt a csatlakozók számát tekintve, akik több mint 67 hektáron kezdték el a munkát tavasszal, továbbá az eddig betakarított 150 tonnányi terményt figyelembe véve, amely már most ötven százalékkal meghaladja a tavalyi mennyiséget. Az elmúlt esztendőben 10 ezer embernek segített a program, idén biztosan többen részesülnek majd a zöldségfélékből.
    A programban a nehéz helyzetű emberek nemcsak zöldségeket kapnak, hanem a közösségi termelés révén megtanulják az öngondoskodást is, amely visszavezetheti őket a munka világába. A megtermelt egészséges élelmiszernövények kézzelfogható segítséget jelentenek a hátrányos helyzetű családoknak, időseknek, valamint szociális intézményekben élőknek és ellátottaknak egyaránt - vélik a program elindítói.
    A közlemény példaként említi a Székesfehérvártól 25 kilométerre található, 1818 lakosú Soponya nagyközséget, amely az akcióban burgonya, zöldborsó, csemegekukorica, karfiol, vöröshagyma, fejes káposzta és paprika vetőmagcsomagot kapott. Az önkormányzat 1,5 hektáros területén 30-50 embert vontak be a közös munkába, amelynek során a megtermelt javak egy része az óvodások és iskolások étkeztetésében hasznosul majd, másik része pedig a szociálisan rászoruló családokhoz kerül.


ÚNIÓS PÁLYÁZATOK OKTÓBER ELEJÉTŐL

Budapest, 2014. szeptember 23., kedd (MTI) - Október első napjaiban megjelennek az első európai uniós pályázatok, és az év további részében, még a magyar operatív programok uniós jóváhagyása előtt további kiírások várhatók - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten a Napi Gazdaság konferenciáján.
    Hozzátette, hogy "tömegesen" az operatív programok elfogadása után, jövő év elején jelennek majd meg a 2014-2020 közötti fejlesztési időszak forrásaira vonatkozó pályázatok.
    A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy bár végleges döntés még nincs erről, de a kormány változásokat tervez a biztosítéknyújtási kötelezettséggel kapcsolatban.     A helyettes államtitkár kifejtette: figyelembe vennék, hogy a kedvezményezettek mennyire járulnak hozzá a közterhekhez, így például a befizetett összeg mértékéig garanciamentesen juthatnának hozzá a forrásokhoz, a fenntartási időszakban pedig akár 50-ről 10 százalékra csökkenhet a biztosítéknyújtási szükséglet.
    Csepreghy Nándor emlékeztetett arra, hogy 2014 és 2020 között mintegy 12 000 milliárd forint európai uniós fejlesztési forrás áll Magyarország rendelkezésére, amit ki kell használni, mert nem tudni, hogy lesz-e még ilyen időszak, amikor ekkora keretösszegben lehet fejleszteni. A 10 operatív programra 8737 milliárd forint áll majd rendelkezésre, amelynek 85 százaléka uniós, a maradék pedig hazai költségvetési forrás. Az operatív programokra rendelkezésre álló összeget egészítik ki a közvetlenül Brüsszelből érkező támogatások - fűzte hozzá a helyettes államtitkár.
    Az operatív programok közül kiemelte a területi, illetve a gazdaságfejlesztési programokat, amelyekben a gazdaságfejlesztési források legnagyobb része koncentrálódik. Csepreghy Nándor hangsúlyozta: az előző programozási időszakkal ellentétben világosak a prioritások, a kitörési pontok, és azok a nemzeti célkitűzések, amelyekhez igazodniuk kell a fejlesztéseknek.
    A fenntartható, magas hozzáadott értékű termelésre és a foglalkoztatás bővítésére épülő fejlesztéseket kell támogatni, olyanokat, ahol a kedvezményezettek nem "mentőövként" tekintenek a fejlesztési támogatásokra, és nemcsak európai uniós "ingyenpénzből" fejlesztenek - mondta a helyettes államtitkár.
    A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programról (GINOP) Csepreghy Nándor elmondta: a 2600 milliárd forintos keret a két legfontosabb nemzeti célkitűzés - vagyis a foglalkoztatási ráta 75 százalékra, és a GDP-arányos kutatás-fejlesztési (k+f) források 1,8 százalékra emelése - megvalósítását segíti.
    A GINOP prioritásait részletesen ismertetve a helyettes államtitkár elmondta: támogatják a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv-kat), a kutatás-fejlesztést és az innovációt. Utóbbi kapcsán megjegyezte: a nagyvállalatokat érdekeltté kell tenni abban, hogy a kkv-kat bevonják k+f tevékenységükbe, így az a nagyvállalat, amely így tesz, jogosult lesz uniós vagy hazai forrásokra. Támogatni kell az infokommunikációs fejlesztéseket, az energetikai beruházásokat és a foglalkoztatás bővítését, valamint a turizmust is. Utóbbi területen azonban jelentősen csökken a vissza nem térítendő források aránya - hívta fel a figyelmet Csepreghy Nándor.
    A főbb szabályozási újítások között említette, hogy megalapozottabb, összehangoltabb lesz a stratégiai végrehajtás-tervezés, és fókuszáltabbak lesznek a pályázatok.
    Kitért arra is, hogy csökkenteni kell a megvalósításhoz közvetetten kapcsolódó költségeket, ezért projektmenedzsmentre (ez pályázatírást is jelenthet) a korábbi 12 százalékkal szemben maximum 2,5 százalékot lehet majd elszámolni, és csökken az elszámolható összeg a közbeszerzési tanácsadásra, műszaki ellenőrzési szolgáltatásra és kommunikációra is. Ha pedig a Széchenyi Programirodát használja fel a vállalkozó az adminisztrációban részt vevő partnerként, akkor ez a pénz nála marad.

KÍNA- NEM MEGFELELŐ GYÓGYSZERHASZNÁLAT ÁLDOZATOKKAL

    Sanghaj, 2014. szeptember 23., kedd (MTI) - Több mint 400 ezer ember halálát okozza évente a gyógyszerek nem megfelelő használata Kínában, ennek hátterében a hamis gyógyszerek elterjedése mellett az általános tájékozatlanság húzódik meg.
    A megdöbbentő statisztika a kínai Vöröskereszt becslésén alapul, s az komoly növekedést jelez az elmúlt évekhez képest. Az évi 400 ezer halálos áldozat a közúti balesetekben országszerte elhunytaknak csaknem kétszerese és a kínai orvosszövetség korábbi statisztikáit alapul véve kitűnik, az a 2007-es adatoknak a duplája. A halálozás legfőbb okai között a nem biztonságos, hamisított, sokszor káros anyagokkal szennyezett gyógyszerek alkalmazása szerepel. Ezeket egyes esetekben maguk az orvosok írják fel, akik alacsony fizetésüket ellensúlyozandó, különböző gyógyszercégek termékeinek használata mellett kötelezik el magukat. Emellett szintén magas a magukat orvosi felügyelet nélkül kezelők aránya - a kínai orvosszövetség felmérése szerint a betegek csaknem 90 százaléka szed recept nélkül gyógyszert. Közülük 70 százalék vallotta be, hogy nem teljesen volt képes értelmezni a gyógyszerek leírását és hatását, 40 pedig százalék azok aránya, akik életükben legalább egyszer félrekezelték már magukat. A kelet-ázsiai országban ráadásul nem működik egységes háziorvosi rendszer, így egy megfázás esetén is kórházba kényszerülnek a betegek, ahol órákon át állnak sorban, feszült hangulatban. Sokan ezt elkerülendő egyenesen a gyógyszertárba sietnek, s maguk választanak az elérhető gyógyszerek közül.
    A nem megfelelő gyógyszerhasználat mindenekelőtt a gyerekek és az idősek körében szedi áldozatait - derül ki az adatokból. A kínai gyógyszergyártók szövetsége indoklása szerint az idősek anyagcseréje lassabb, a pirulák felszívódási ideje hosszabb, a gyerekek szervezete pedig fejletlensége miatt reagál erőteljesebben a gyógyszerekre. Egy korábbi felmérés szerint nem megfelelő gyógyszerhasználat miatt évente 10 ezer 2-7 év közötti kisgyerek süketül meg.


SZOMBATI MUNKANAPOK 2015

Budapest, 2014. szeptember 24., szerda (MTI) - Jövőre három szombat lesz munkanap. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg.
    Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2015. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló rendelete szerint jövőre három munkanap-áthelyezés lesz. Január 2-a és augusztus 21-e (mindkettő pénteki nap), valamint december 24-e, csütörtök pihenőnap lesz. A pihenőnapokat szombatonként, január 17-én, augusztus 8-án és december 12-én kell majd ledolgozni.
    A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és az általuk általános munkarendben foglalkoztatottakra. Az általánostól eltérő munkaidő-beosztásban foglalkoztatott munkavállalók munkarendje ettől eltérően is meghatározható - rögzíti a rendelet.

ARJUVÉDA TANSZÉK DEBRECENBEN

    Debrecen, 2014. szeptember 24., szerda (MTI) - Debrecenben hozzák létre az első európai ajurvéda tanszéket, az erről szóló megállapodást szerdán írták alá a Debreceni Egyetem (DE) és az indiai AYUSH Akadémia vezetői.
    Szilvássy Zoltán, a DE rektora az aláírás után tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a nyugati orvostudomány nem tud mit kezdeni a krónikus betegségek megelőzésével, rehabilitációjával, nem tudja a választ arra, hogyan kell megőrizni az egészséget, míg az ötezer éves ajurvéda mindezt tartalmazza.
    Az ajurvéda olyan komplex terület, amely magában foglalja az élelmiszer- és a gyógyszertudományt, a filozófiát, a természettudományi kutatásokat, a masszázst és a mozgásfejlesztést is. A Debreceni Egyetem fogékony az ázsiai orvostudományok iránt, és támogatja, hogy ezt a hatékony orvosi gyakorlatot Magyarországon is el lehessen sajátítani - jelezte a rektor, hozzátéve: az együttműködésnek része, hogy az ajurvédikus képzést beépítsék a DE graduális képzésébe az indiai kormány és az AYUSH Akadémia támogatásával.
    Malay Mishra, India budapesti nagykövete a megállapodás aláírása után elmondta: Debrecenben hozzák létre Európa első ajurvéda központját, amely a helyi vállalkozásokkal összefogva reményeik szerint termékek előállítására és az európai piac elérésére is lehetőséget teremt majd.
    Az ősi tudást a Debreceni Egyetemre egy 35 éves tapasztalattal rendelkező indiai szakember hozza el, aki a farmakológiai és farmakoterápiás intézet munkájába kapcsolódik be, és közreműködik a tananyagfejlesztésében is - közölte a nagykövet. Azt mondta, azért döntöttek Debrecen mellett, mert a város gyógyszergyártási központként működik, ahol minden szükséges tudás rendelkezésre áll.
    Nilanjan Sanyal, az AYUSH Akadémia elnöke hozzátette: az elöregedő társadalomban új betegségek jelennek meg, amelyek gyógyításában nem feltétlenül hatékonyak a meglévő módszerek, ezért a nyugati orvoslás és az ajurvédikus tanok együttes használata az egész társadalom javára válik.
    Papp László, Debrecen alpolgármestere (Fidesz-KDNP) szerint a város minden segítséget megad az ajurvéda központ létrehozásához, működtetéséhez és fejlesztéséhez, hiszen a város húzóágazata az egészségipar.
    Hozzátette: a globális versenyben fontos, hogy olyan új szemlélettel közelítsenek az ágazathoz, ami példaértékű lehet az ország és Európa számára is. A keleti orvoslás és gyógyítás átültetése az európai gyakorlatba és annak összehangolása a nyugati orvoslással ilyen kitörési pont - hangsúlyozta az alpolgármester. Megjegyezte, hogy Debrecenben példaértékű közös munka alakult ki a város, az egyetem és az egészségipari vállalkozások között.
    Szilvássy Zoltán rektor szerint az ajurvéda tanszék csak az együttműködés első lépcsőfoka, a közös tudományos és orvosi kutatások eredményeit ajurvéda intézetben és akár ajurvéda kórházban is szeretnék kamatoztatni a jövőben.


TÁMOGATÁST KAPHATNAK SZOCIÁLIS CÉLÚ TÜZELŐANYAG-VÁSÁRLÁSHOZ AZ ÖNKORMÁNYZATOK


    Budapest, 2014. szeptember 25., csütörtök (MTI) - Támogatást kaphatnak szociális célú tüzelőanyag (tűzifa és szén) vásárlásához a települési önkormányzatok. Az erről szóló belügyminiszteri rendelet a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg.


    A szociális célú tűzifa- vagy szénvásárláshoz kapcsolódó támogatásra az ötezernél kevesebb lakosú települések önkormányzatai pályázhatnak - olvasható a rendeletben.A támogatást azok az önkormányzatok igényelhetik, amelyek legkésőbb a tüzelőanyag megvásárlását követő tizedik napon hatályba lépő rendeletben szabályozzák a rászorultság és az igénylés feltételeit. Előnyt kell élvezniük az aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra, lakásfenntartási támogatásra jogosultak és a halmozottan hátrányos helyzetű, gyermeket nevelő családok. A támogatás mértéke háztartásonként legfeljebb öt köbméter tűzifa vagy tíz mázsa szén lehet. Az önkormányzatok nem kérhetnek ellenszolgáltatást azoktól, akik a támogatást megkapják.Az önkormányzatok a támogatásból vásárolt tűzifát vagy szenet február 15-éig osztják ki a rászorulóknak.

HÁZTARTÁSI GÉPEK CSERÉJE PÁLYÁZAT

  Budapest, 2014. szeptember 25., csütörtök (MTI) - Megjelent a háztartási gépek cseréjére kiírt pályázat, a részletes pályázati dokumentáció csütörtöktől elérhető a kormányzati honlapon és az ÉMI Nonprofit Kft. honlapján - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).
    A tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 627,1 millió forinttal támogatják a háztartási gépek cseréjét.
    A vissza nem térítendő pályázati támogatás lehetővé teszi a magyarországi lakhellyel rendelkező nyugdíjas és nagycsaládos magánszemélyeknek, hogy állami támogatással, csökkentett vételáron szerezzék be új, magas energiahatékonyságú hűtő vagy fagyasztó berendezéseiket.
    A beruházások megvalósulásával minimum 10 százalékos energia-, vagy 20 kg/év szén-dioxid-megtakarítást szükséges elérni - közölte az NFM.
    A vissza nem térítendő támogatás mértéke a vételár 50 százaléka, de A+ kategóriájú gépek esetén maximum 25 000 forint, A++ és A+++ kategóriájú gépek esetén 35 000 forint gépenként.
    A pályázatok az október 27-e és november 30-a közötti időszakban, illetve a támogatáshoz rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújthatók be, kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül. Ehhez a pályázóknak rendelkezniük kell ügyfélkapus regisztrációval awww.magyarorszag.hu kormányzati portálon, továbbá igazolniuk kell, hogy a háztartási nagygép üzembe helyezésének helyszínéül szolgáló ingatlan a tulajdonukban áll.
    A részletes pályázati dokumentáció a kormányzati honlapon (http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/fejlesztes-es-klimapolitikaert-valamint-kiemelt-kozszolgaltatasokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-nemzeti-fejlesztesi-miniszterium-627-1-milio-forinttal-tamogatja-a-haztartasi-gepek-cserejet ) és az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatkezelő szerv honlapján (www.emi.hu) érhető el.
    Az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, Szabó Zsolt múlt szerdán jelentette be, hogy három új lakossági energiahatékonysági pályázatra összesen 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre. Az egymilliárd forintos fűtéskorszerűsítési pályázat, valamint a háztartásigép-cserére kiírt 627,1 millió forintos pályázat után jelenik majd meg a nyílászárócsere-pályázat 1,1 milliárd forintos keretösszeggel.

ELHUNYT AZ ORSZÁG LEGIDŐSEBB FÉRFIJA      

    Győr, 2014. szeptember 25., csütörtök (MTI) - Csütörtök reggel elhunyt Magyarország legidősebb férfija - erősítette meg a hírt az MTI-nek a győri városháza sajtófőnöke.
    Domanyik Eszter elmondta: Gallai Rezsőt 110 éves korában, egy győri szociális otthonban érte a halál, a férfi elaludt.
    A város honlapján közzétett megemlékezés szerint az idős férfi 1904. január 29-én árva gyerekként született, szegénységben nevelkedett, majd lovászfiúnak állt. Harcolt az első világháborúban, a cipész szakmát is kitanulta, igazi közösségre pedig a vízügynél lelt.
    Felidézték: noha rengeteg viszontagságon ment keresztül, a hitét soha nem vesztette el, úgy gondolta, hosszú életét is annak köszönhette, hogy "a Jóisten mindig vele volt". Élete vége felé pedig azt mondogatta, hogy a Jóisten itt felejtette őt a Földön.

ŐSI HALAK ÉS AZ ESŐERDŐ


 London, 2014. szeptember 26., péntek (MTI) - Évente több százmillió tonna tápanyagokban gazdag, ősi afrikai halak fosszíliáit tartalmazó port szállít a szél a Szaharából Dél-Amerikába, ennek köszönhetően virágzanak az Amazonas-medence esőerdei - derítették ki brit tudósok, akik tanulmányukat a Chemical Geology című folyóiratban tették közzé.
    Régóta ismert a szaharai pornak a dél-amerikai esőerdőkre gyakorolt jótékony hatása, ám ennek okait csak a legújabb vizsgálatok során fejtették meg a Londoni Egyetem tudósai - olvasható a BBC hírei között.
    A magyarázat a fotoszintézishez nélkülözhetetlen alapanyagban, a foszfortartalmú ásványban, az apatitban rejlik, amelyet igen nagy mennyiségben tartalmaz a szaharai eredetű por. Nem volt viszont világos, hogy vajon az apatit kőzetek mállásából származik-e vagy szerves eredetű - olvasható a tanulmányban.
    Ezért a pormintákat a brit nemzeti szinkrotronon (részecskegyorsító), a Diamond Light Source segítségével vizsgálták meg: a 2007-ben üzembe helyezett berendezés segítségével a röntgen-, az infravörös- és az ultraibolya-tartományban lehet végezni elemzéseket, megismerve a legkülönfélébb anyagok szerkezetét és tulajdonságait.
    Az elemzések kiderítették, hogy az apatit ősi halak fosszílizálódott maradványaiból származik.
    "Ez az első alkalom, amikor halak szálkáiból és pikkelyeiből származó foszfort sikerült kimutatni a porból. Ez a fajta foszfor jobban oldódik, ezért a növények könnyebben tudják hasznosítani" - hangsúlyozta Karen Hudson-Edwards, a Londoni Egyetem professzora.
    Ismertetése szerint a halak a valamikori afrikai beltengerben, a Csád-megatóban éltek, amely évezredekkel ezelőtt a kontinens északi és középső részét borította, mélysége Kr.e. 8000-5000 között akár az 50 métert is elérte. Afrika északi felének legnagyobb állóvize számtalanszor változtatta alakját, mára azonban töredékére zsugorodott. Az a terület, ahonnan eltűnt a víz, sivataggá vált. Legmélyebb pontja az úgynevezett Bodelé-mélyedés, amely a Föld legszelesebb területének tartanak, innen kerül át az apatitban gazdag por Dél-Amerikába.
    A brit kutatók expedíciót terveznek Csádba, hogy kiderítsék, mennyi időre elegendőek a Bodelé-mélyedés foszforkészletei.
    "A szerves eredetű apatit előbb-utóbb elfogy, aminek súlyos következményei lesznek az amazonasi esőerdők számára, hiszen a kőzet-erózióból származó és sokkal nehezebben hasznosítható foszforral kell majd beérniük" - fogalmazott Karen Hudson-Edwards.
   
    (http://www.bbc.com/news/science-environment-29361002)

EBOLA-HELYZET

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
 New York, 2014. szeptember 26., péntek (MTI) - Globális prioritássá kell válnia a szorosan összekacsolódó világban az Ebolához hasonló vírusok okozta járványok elleni harcnak, ezek potenciálisan minden ország számára veszélyt jelentenek - jelentette ki pénteken Washingtonban Barack Obama amerikai elnök, a Fehér Házban több mint 40 ország részvételével megrendezett egészségbiztonsági "globális csúcson".Az elnök, aki a héten a problémával kapcsolatban az ENSZ-ben is felszólalt, hangsúlyozta, hogy az Ebola elsőrendű fontosságú nemzetbiztonsági kérdés az Egyesült Államok számára, és a járványt a világ többi részén is ugyanilyen súllyal, nem csupán humanitárius és gazdasági kérdésként kellene kezelni. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a világ ennyire nincs felkészülve a hasonló járványok kitörésére. Azt, hogy Washingtonban milyen jelentőséget tulajdonítanak a járványnak, jól tükrözi, hogy Sylvia Mathews Burwell egészségügyi miniszter és Tom Frieden a járványügyi hatóság (CDC) igazgatója mellett a tanácskozáson részt vett még John Kerry, a külügyi és Chuck Hagel, a védelmi tárca vezetője, valamint Susan Rice, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója is.Obama a múlt héten jelentette be: az Egyesült Államok háromezer katonát vezényel az Ebola által leginkább sújtott Nyugat-Afrikába, ahol 17 egészségügyi központot hoznak létre és egészségügyi segélymunkások ezreit fogják kiképezni. A Washington által útjára indított támogatás fél éve alatt  mintegy 750 millió dollárba kerülhet.A Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénteken 130 millió dolláros segélyt hagyott jóvá Guinea, Libéria és Sierra Leone számára az Ebola elleni küzdelemhez. Christine Lagarde vezérigazgató által jegyzett közlemény szerint a támogatás azonnal hozzáférhető. 
    Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) pénteki közlése szerint meghaladta a háromezret az idei Ebola-járvány halálos áldozatainak száma, a fertőzötteké pedig megközelíti a 6600-at.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése