2014/09/06

HETI HÍRMORZSÁK: 36.HÉT






ÚJ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK

 Budapest, 2014. szeptember 1., hétfő (MTI) - Fejér megyében új területet nyilvánított védetté, a Bács-Kiskun megyei Szelidi-tó természetvédelmi területhez pedig új területet csatolt a földművelésügyi miniszter - az erről szóló rendeletek hétfőn jelentek meg a Magyar Közlönyben.
 A Fejér megyei Csákvár és Zámoly közigazgatási területén lévő, összesen 263,05 hektár kiterjedésű területet Pogácsa-legelő természetvédelmi terület elnevezéssel nyilvánította védetté Fazekas Sándor.
    A védetté nyilvánítás célja a Vértes-hegység előtere táji értékeinek, valamint természetszerű állapotban fennmaradt élőhelyeinek megőrzése, különös tekintettel a mocsárrétekre és a lejtősztyepprétekre.
    A Bács-Kiskun megyei Szelidi-tó természetvédelmi területhez - „ex lege” védett szikes tóként - országos jelentőségű védett természeti területnek minősülő, összesen 244,32 hektár kiterjedésű területet csatolt a miniszter. Ugyanakkor a természetvédelmi terület részét képező, összesen 0,5858 hektár kiterjedésű dunapataji területek védettségét feloltotta.
    A Szelidi-tó természetvédelmi terület bővítésének célja az „ex lege” szikes tóként védelem alatt álló, a Szelidi-tóval szerves egységet képező területek, illetve a Szelidi-tó mint természeti képződmény táji és természeti értékei hatékonyabb természetvédelmi oltalmának biztosítása.


VÁJÁRKÉPZÉS - ÚJRAINDULT

Komló, 2014. szeptember 1., hétfő (MTI) - Két évtized elteltével, a 2014/2015-ös tanévben újraindult a vájárképzés Magyarországon. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az egyik képzőhelynek, a komlói Kökönyösi Oktatási Központ szakiskolájának hétfői tanévnyitóján azt mondta: a leendő vájárok azzal, hogy szenet termelnek majd, a magyar állam függetlenségét is védik.  A politikus közölte, riasztó híreket hallani arról, hogy a nagy kelet-európai átalakulások során elzárhatják a gázcsapokat, és számos ország energia nélkül maradhat. Hangsúlyozta, Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ezzel zsarolják, s bár erősen függ a külső erőforrásoktól, a szénvagyonát több milliárd tonnára becsülik. Hoppál Péter kijelentette: "szeretnénk a magunk kezébe venni a sorsunkat, ehhez meg kell nézni, milyen saját energiaforrásokat vehetünk igénybe a jövőben, és újra szükségünk lesz olyan szakemberekre is, akik azokat felszínre hozzák".Szavai szerint a vájárok munkába állásával részben rajtuk is múlik majd a "jövőnk szabad alakításának lehetősége". A vájár a bátrak foglalkozása, veszélyekkel járhat, ezért jó erőnlétet, óvatosságot követel, valamint csapatmunkát, jó szaktudást és sokoldalúságot igényel - tette hozzá.Azt mondta: ettől az évtől újra van jövője ennek a gyönyörű munkakultúrának, s bár a vájár szakma biztos jövőt ígér az azt tanulóknak és családjuknak, művelői könnyen átképezhetik magukat, úgy is megtalálják helyüket a munkaerőpiacon. Polics József, Komló fideszes polgármestere arról szólt, hogy a kétkezi munkát nem szabad lebecsülni, anélkül ugyanis nincs GDP-növekedés. Arra kérte a fiatalokat, tanuljanak, és legyenek büszkék arra, hogy a továbbtanulásnál szakmát választottak.
    Széplábi András, a szakiskola igazgatóhelyettese az MTI érdeklődésére elmondta, hogy két évtized után Baranyában, Nógrádban és Borsodban indul be újra a hároméves vájárképzés. Komlón tizenkét fiatal tanulja ezt a szakmát.
    Hozzátette: a diákok egyéves gépészeti, ács és kőműves alapképzés után sajátíthatják el a bányaismereteket, majd képessé válnak bányagépek kezelésére, szerelésére, geológiai, geodéziai, hírközlési berendezések használatára is.
    Az igazgatóhelyettes megjegyezte, hogy egy tanbánya nyitása mintegy félmilliárd forintba kerülne, amit egyetlen oktatási intézmény sem tudna finanszírozni, ezért a komlói vájártanulók a mélyműveléssel kapcsolatos gyakorlatot várhatóan a bakonyoszlopi bányában szerezhetik meg.

CÉGMEGSZÜNÉSI REKORD

 Budapest, 2014. szeptember 1., hétfő (MTI) - Idén júliusban soha nem látott mennyiségű cég szűnt meg az építőiparban Magyarországon: az egy hónap alatt regisztrált 815 törlés 170 darabbal több az eddigi legrosszabb hónapnál, és 73 százalékkal magasabb a tavaly júliusi értéknél - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményéből. A megszűnések száma magas a szektorban, de a kilátások javulnak. A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: az adatokból csak az egyszeri technikai hatások figyelembevételével érdemes az ágazat kilátásaira vonatkozó következtetéseket levonni. Felhívta a figyelmet arra, hogy július óta a Cégközlöny nem hetente, hanem naponta jelenik meg, és ezzel lerövidült az egyes határozatok megszületése és közzététele közötti idő. Ez korábban 3-6 hét is lehetett, július eleje óta viszont akár egy héten belül is megtörténhet a közzététel, így most olyan megszűnéseket és egyéb bejegyzéseket látunk, amelyek a régebbi rendszerben augusztusra, egyes esetekben pedig szeptemberre tolódtak volna.Ezzel együtt az építőiparban sok a bedőlés, az ágazatban a tavalyi egész éves 5700-zal szemben már a hetedik hónap végére csaknem 4000 céget törtölt a cégbíróság. Júliust leszámítva sem rózsás a helyzet, de a kilátások javuló tendenciát valószínűsítenek - mondta Tóth Tamás. A megszűnések között ugyanis csökken azoknak a cégeknek az aránya, amelyeket felszámolási eljárás eredményeként töröl a cégbíróság. Tavaly júliusban a megszűnő cégek háromnegyede, idén viszont már csak valamivel több mint a fele tartozott ebbe a kategóriába. Ezzel együtt az építőipar továbbra is a fertőző ágazatok egyike - figyelmeztetett.
    Az Opten adatai szerint júliusban 307 új építőipari céget jegyzett be a cégbíróság. Ez az utóbbi hónapok 200 körüli adataihoz képest soknak tűnhet, de ha a technikai hatást leszámítjuk, nem jelent számottevő emelkedést: az év eddig eltelt részben a csaknem 4000 törléssel szemben 2300 új cég alakult. Ez azért is kedvező adat, mert az új cégek között nem emelkedett azoknak az aránya, amelyek tulajdonosi vagy vezetői szinten összeköthetők korábban megszűnt cégekkel. Az Opten igazgatója szerint a kormány szigorító intézkedéseinek köszönhetően az utóbbi időben visszaszorult az a gyakorlat, hogy a megszűnt cégek tulajdonosai vagy vezetői rövidesen új cégekben bukkannak fel, ami az építőiparban különösen jellemző volt.


ITTHON KELL TARTANI AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKAT

    Budapest, 2014. szeptember 2., kedd (MTI) - Komplex intézkedési terv szükséges az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók elvándorlásának megakadályozására - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára kedden egy budapesti szakmai konferencián. Zombor Gábor az önkormányzati egészségügyi napok 18. konferenciáján, amelyet Egészségügy 5 dimenzióban címmel rendeztek meg, azt mondta: az elvándorlás megakadályozásában a kormánynak szorosan együtt kell működnie az egyetemekkel, az intézményekkel és az érdekképviseletekkel. Komplex intézkedési terv szükséges, amelybe beletartozik a bérek további emelése, a mozgóbérek és a túlórák rendezése - tette hozzá. Hangsúlyozta: a magyar egészségügy számára az egyik legfontosabb érték a jól képzett orvosok és a szakdolgozók. Zombor Gábor közölte, hogy a rezidensképzést az egészségügyi kormányzat központilag kívánja megszervezni, és az ösztöndíjrendszert ki kívánja terjeszteni. A finanszírozásban azt tervezik, hogy a kórházi vezetőknek nagyobb szabadságot adnak. A működésben jelentős változások várhatók: átalakul a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet szervezete, működési profilja, és nagyobb önállóságot kapnak majd a kórházak vezetői - mondta Zombor Gábor, hozzátéve, hogy ezzel az ellátási felelősség is együtt jár.Közölte, a kórházak adósságát konszolidálják, és akkor "indul élesben a rendszer". A konszolidáció az elképzelések szerint év végén, a jövő év elején zajlik majd le - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a szakmák között kialakult rendkívüli eltéréseket csökkenteni szeretnék, hiszen mind a finanszírozásban, mind az ellátásban anomáliák vannak. A hálapénz visszaszorításában támogatja a Magyar Rezidens Szövetség elképzeléseit, hogy elinduljon egy olyan folyamat, amely réseket üt a rendszeren.
    Kitért arra is, hogy változás várható a vidéki egészségügyi ellátórendszer színvonalában, hiszen az országban mintegy 340 milliárd forint összértékű beruházások zajlanak.

PÁNIK-ÁLDOZATOKKAL

    Kairó, 2014. szeptember 2., kedd (MTI) - Egyiptomban pánik tört ki egy altisztképző intézet előtt a katonákat meglátogató hozzátartozók között; a tömegben legkevesebb kilenc embert tapostak halálra, s öten megsebesültek.


NAV ELLENŐRZÉSEK

 Budapest, 2014. szeptember 3., szerda (MTI) - A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folytatta a távol-keleti termékek kereskedelmére fókuszáló ellenőrzési sorozatát, a mintegy száz ellenőrzés több mint harmadában találtak hiányosságot - közölte az adóhatóság szerdán. A NAV munkatársai múlt szombaton visszatértek a két, korábban már többször is ellenőrzött fővárosi üzletközpontba. Mint kiderült, indokolt volt a visszatérés, sőt, voltak olyan üzletek, amelyek ellenőrzését többször megismételték. A mintegy száz ellenőrzés több mint harmadában találtak hiányosságot, a szabálytalanul üzletelők ötöde egyáltalán nem ütötte be bevételét a pénztárgépbe, és minden negyedik kereskedőnél probléma volt az alkalmazottak bejelentésével.  Az adóhátralékot felhalmozó cégektől a végrehajtók - az egy héttel korábbi 11 millió forint készpénzen és árun felül - újabb 3,6 millió forint készpénzt foglaltak le.  Az üzlettulajdonosok milliós nagyságrendű bírságokra számíthatnak, és a NAV munkatársai az online pénztárgépek adatait is felhasználják a további ellenőrzésekhez - közölte a NAV.


ÉTELMÉRGEZÉS

Budapest, 2014. szeptember 4., csütörtök (MTI) - Nem fellebbez az élelmiszerbiztonsági hatóság döntése ellen az egri kistermelő, akit a júniusi szarvasgombás pesto okozta botulizmus ügyében másfél millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte, kistermelői regisztrációját törölte, és 3 évre eltiltotta a tevékenység gyakorlásától a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Keksz Zsolt az MTI-nek elmondta: a hatóság közel 350 termékét vizsgálta meg, de a bírságot nem megbetegedések okozása miatt kapták, mivel egyetlen termékben sem mutatták ki a kolbászmérgezést okozó baktériumot. Azonban mivel az előírt 120 fok feletti hőkezelést nem tudták teljesíteni, nem lehetett kizárni, hogy nem a termékei okozták a megbetegedéseket.  Hozzátette, hogy a hatóság előírásának megfelelően a meglévő raktárkészletet megsemmisítették, de ezt ettől függetlenül is megtették volna. Tájékoztatott arról is, hogy a kistermelői kereteket kinőtték, nem tudtak volna már a jövőben a jogszabályoknak megfelelően működni, illetve a 40 kilométeres árusítási körzetet is túllépték. Elnézést kért minden érintettől, és közölte: termékeit az átszervezést követően azonos néven, de új technológiával fogják legyártatni a hatóságokkal együttműködve.
    A Nébih csütörtöki tájékoztatása szerint a járványügyi nyomozás alapján megerősítést nyert, hogy a botulizmus megbetegedésért a kistermelő által gyártott termék tehető felelőssé, a határozat nem jogerős. A közlemény kiemeli: a pesto előállításához használt technológia nem volt megfelelő, mert a botulizmusért felelős Clostridium botulinum (Cl. botulinum) spórák túlélését nem akadályozta meg. A termékek készítéséhez használt konyhai befőző készülék akkreditált laboratóriumi mérései alapján megállapítható, hogy az alkalmazott technológiai eljárás - maximum 95 fok, 120 perc - a Cl. botulinum spórák elpusztítására nem alkalmas, mivel azokat csak 120 fok fölött, magas nyomáson lehet elpusztítani. A hatósági vizsgálat feltárta, hogy az egri kistermelő számos, a kistermelőkre vonatkozó élelmiszerbiztonságot garantáló jogszabályt is megszegett.



BORÁSZAT, MINT ÉLETFORMA

     Budapest, 2014. szeptember 6., szombat (MTI) - A borászat ma már újra nemcsak termelő tevékenység, üzleti vállalkozás, hanem életforma, filozófia, szép divat is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton a 25. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál megnyitóján, a XXII. kerületi Savoyai Jenő téren. Huszonöt évvel ezelőtt az élet minden területén újra kellett kezdeni, különösen a gazdaságban, azon belül is a mezőgazdaság ágazataiban, s "hatalmas utat tettünk meg a kapitalizmus újrafelfedezésétől kezdve a privatizáció különféle csavarjain át napjainkig" - fogalmazott a házelnök, a rendezvény fővédnöke a több száz érdeklődő, köztük a borlovagrendek felvonuló tagjai előtt. Kövér László kiemelte, hogy lassan a pezsgőkészítés is maga mögött hagyja "negyven esztendő létező szocializmusának pusztításait", újra megleli legjobb hagyományait, és visszahódítja piacait, sőt újakat szerez."Örülhetünk, hogy ilyen gazdag a hazai borászközösség, és gazdag az az ország, ahol ilyen borászközösségek teremnek és alkotnak" - mondta a parlament elnöke, úgy fogalmazva, hogy "aki szőlőt gondoz, hazára lel".Végül hangsúlyozta: Magyarországnak van különleges bora, vannak sikeres borászatai és igényes, eredményes munkát végző borászai.Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere köszöntőjében Budafok-Tétény páratlan borkultúrájára hívta fel a figyelmet.A huszonötödik alkalommal megrendezett, a történelmi egyházak képviselőinek áldása és a megnyitó beszédek után látványos ünnepi felvonulással induló Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál a jubileum alkalmával három zenei színpaddal, gasztronómiai ínyencségekkel és a nemzeti agrárkamara gazdapiacával várja a vendégeket a hétvégén. A 25 év minőség jelmondattal szervezett ünnepi fesztivál a térség ma is élő, tradicionális borkultúrájába kalauzolja el a vendégeket. A résztvevőket helyi és az ország különböző borvidékeiről érkező vendégborászok, folk- és világzenei előadók, kézműves ételkészítők, kreatív sziget és gyermekprogramok várják a XXII. kerület központi helyszínein - közölték a szervezők korábban az MTI-vel.



A LEGJOBB ÖREGEDÉSGÁTLÓ MÓDSZER

London, 2014. szeptember 5., péntek (MTI) - Az ülve töltött idő csökkentése lehet a leghatékonyabb módja az öregedés lassításának - állítják svéd kutatók.A British Journal of Sports Medicine című folyóiratban közölt tanulmányuk szerint a túl sok ülés megrövidíti a kromoszómák végein található "védősapkákat", az úgynevezett telomereket, amelyek megakadályozzák, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ.A rövid telomerek a korai öregedéssel, betegségekkel és korai halálozással vannak összefüggésben, ami azt jelenti, hogy az ülve töltött idő csökkentése segíthet meghosszabbítani az életet azáltal, hogy megóvja a DNS-t az öregedéstől. Meglepő módon azonban a testedzés mennyiségi növelése nincs hatással a telomerek hosszára. A stockholmi Karolinska Egyetemi Kórház professzoraként dolgozó Mai-Lis Hellenius szerint sok országban válik egyre népszerűbbé a rendszeres testmozgás, az emberek ugyanakkor több időt töltenek ülve. A szakember szerint sokan aggódnak amiatt, hogy már nem csupán az alacsony fizikai aktivitás, hanem a sok ülés, az ülő életmód is jelentős fenyegetést jelent az egészségre.  "Feltételezésünk szerint a kockázati csoportba sorolható idősek esetében az ülve töltött órák számának csökkentése fontosabb, mint a testmozgással töltött idő növelése" - idézte Helleniust a The Daily Telegraph című brit lap honlapja.A telomer a DNS-t "becsomagoló" makromolekula, a kromoszóma végén helyezkedik el és feladata, hogy óvja a kromoszómát és megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ. Ahogy az ember öregszik, a telomerek rövidülnek, szerkezetük gyengül, ami azt üzenheti a sejteknek, hogy hagyjanak fel a osztódással és pusztuljanak el.A mostani vizsgálat során a kutatók 49 túlsúlyos, döntően ülő életmódot folytató, hatvanas éveik végén járó ember vérsejtjeiben mérték a telomerek hosszát. Az alanyok fele hathónapos edzésprogramban vett részt, a többiek nem. A résztvevőket lépésszámlálóval szerelték fel, kérdőív segítségével mérték, hogy napjában mennyi időt töltöttek ülve és naplót vezettek a fizikai aktivitásukról.Az eredmények szerint minél kevesebb időt töltött ülve valaki, annál hosszabbak voltak a telomerei és annál nagyobb volt az esélye a hosszabb életre.  (http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/11073662/How-standing-might-be-the-best-anti-ageing-technique.html)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése