A múlt héten már
megismerkedhettünk a tartósítási eljárásokkal, a tartósítás jelentőségével –
aki nem olvasta az most gyorsan átfuthatja a következő linken:
Most pedig belecsapunk
a „lecsóba” – bocsánat: helyesebb, ha úgy fogalmazok, hogy a csalamádéba – azaz
következzenek a jól bevált savanyúság-receptek, de előtte még néhány
megszívlelendő tanács a munkálatokhoz:
- kizárólag csak jó minőségű alapanyagokat használjunk –ne legyünk megalkuvók: soha ne az olcsóbb, de fonnyadtabb zöldségeket válasszuk, hanem mindig a frisset
- ügyeljünk a savanyításhoz használt eszközök tisztaságára, zsírmentességére
- célzottan válasszuk ki a konzerválószert is – a szalicil már idejétmúlt (és káros), válasszuk helyette a nátrium- benzoátot
- az alapanyagokat mindig alaposan mossuk meg – addig, amíg a víz látszólag ugyanolyan tiszta marad, mint a mosás előtt
- ne használjunk fakanalat, mert a fába mindenfajta szennyeződés könnyen "beeszi" magát
- az üvegeket forrázzuk ki
A munka folyamata
lépésről-lépésre:
- Készítsük elő az összes szükséges eszközt – nincs őrjítőbb, mint ha a munka kellős közepén derül ki, hogy elérhetetlen távolságban van a celofán, a tartósítószer, vagy bármi más
- A besavanyítandó nyersanyagot válogassuk át, váltott vízben mossuk meg
- A befőzendő nyersanyag jellegének megfelelő tisztítás, magozás, darabolás a következő lépés
- Készítsük el a felöntőlevet cukorral, fűszerekkel.
- A megtisztított, feldarabolt nyersanyagok üvegbe/hordóba/vederbe helyezése, és leöntése a felöntőlével.
- A tartósítás jellegétől függő lezárás, és ha kell hőkezelés.
RECEPTEK
CSALAMÁDÉ
Hozzávalók: 2 kg
vastaghúsú zöldpaprika, 2 kg salátauborka, 2 kg vöröshagyma, 2 kg kemény, apró,
félérett paradicsom, 40 dkg cukor, 4 dl 20%-os ecet, 2 evőkanál szemes bors, 2
teáskanál koriander, 2 teáskanál mustármag, 3 babérlevél, 15 dkg só, 2 teáskanál
nátrium-benzoát.
Az ecetben elkeverjük a
sót és a cukrot, majd a nátrium- benzoátot is hozzáadjuk. Félretesszük. A
zöldségeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk, karikázzuk, az uborkát héjastól
legyaluljuk. Az összes zöldséget egy jó nagy, mély porcelán tálba tesszük és
összekeverjük. Lefedve másnapig állni hagyjuk, közben többször átforgatjuk.
Tiszta, kiforrázott literes üvegekbe töltjük, szorosan lekötjük, és sötét,
hűvös kamrába tesszük.
HORDÓS-BELEDOBÁLÓS
SAVANYÚSÁG
Hozzávalók: (15 literes
hordóhoz): 8 liter víz, 50 dkg cukor, 35 dkg só,
8 gramm borkén, 8 gramm citromsav, 20 gramm timsó, 20 gramm nátrium-benzoát, 1 liter 10 %-os ecet fél csomag szemes bors, kapor,
gyömbér, torma –ízlés szerint
8 gramm borkén, 8 gramm citromsav, 20 gramm timsó, 20 gramm nátrium-benzoát, 1 liter 10 %-os ecet fél csomag szemes bors, kapor,
gyömbér, torma –ízlés szerint
Először elkészítjük a felöntő
levet. A hordóba alapos mosás után tehető: uborka, paprika, zöld paradicsom, karfiol,
kis dinnye.
KÁPOSZTÁVAL
TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók:2 kg tölteni való paprika kicsumázva, 2 kg
káposzta legyalulva, 4 dl 20 %-os ecet, 2 liter víz, 1 evőkanál só, 2 evőkanál
koriander, 2 evőkanál mustármag, 2 teáskanál szemes bors, 3 evőkanál cukor.
A paprikákat megmossuk,
kilyuggatjuk, a káposztát legyaluljuk. A legyalult káposztát leforrázzuk a
többi hozzávalóból készült felöntőlével – hagyjuk kihűlni, majd megtöltjük a
paprikákat, és csúcsukkal lefelé üvegbe rakjuk. Az újra felforralt felöntőlével
felöntjük, az üvegeket lezárjuk, és 1 napig száraz dunsztban tartjuk.
ECETES PARADICSOM
Hozzávalók:
2 kg zöldparadicsom, 4 dl 20 %-os ecet, 2 evőkanál só, 2 evőkanál mustármag, 2 evőkanál
koriander.
A zöldparadicsomokat megmossuk. 2 liter vízből,
az ecetből és a fűszerekből levet főzünk, amelyet azon nyomban ráöntünk az
üvegekbe rakott zöldparadicsomra. Másnapig száraz dunsztba tesszük.
ECETES
CÉKLA
Hozzávalók: 3 kg cékla,
1 evőkanál só, 1 liter víz, 2 dl 10%-os ecet, 2 evőkanál cukor, egész köménymag,
friss torma, 1 teáskanál nátrium-benzoát
A megmosott céklát
vízben megfőzzük. Meghámozzuk, 0,5 cm vastagságú karikákra vágjuk. Egy tálba
tesszük. A vizes-ecetes keveréket felforraljuk, beletesszük a cukrot és a sót, tartósítószert,
alaposan elkeverjük és a céklát ezzel az öntettel felöntjük, megszórjuk és
köménymaggal és óvatosan összekeverjük. Ha kihűlt üvegekbe tesszük, minden
üvegbe tehetünk kevés meghámozott tormát. Légmentesen lezárjuk.
SAVANYÍTÁSRA FEL!
… hogy a téli zord
napokon is élvezhessük a nyár, és az ősz ízeit.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése