Itt van az ősz, itt van
újra…
S vele együtt a
megfázás, torokfájás, tüsszögés. torokkaparás, nátha is…
Mit tehetünk
megelőzésképpen?
Erről szólt az eheti Egészségpéntek: Őszi immunerősítés című
része – amit az alábbi linkre kattintva olvashatsz:
De mit EHETÜNK annak
érdekében, hogy megelőzzük- vagy orvosoljuk a bajt? Ebben segít a következő recept-válogatás.
IMMUNERŐSÍTŐ
ÉTELEK
HAGYMAKRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 nagy póréhagyma,10
gerezd fokhagyma,3 nagy fej vöröshagyma,25 dkg burgonya,1 csokor petrezselyem,2
evőkanál tönkölybúza liszt,1-2 evőkanál olaj, só, bors, pirospaprika
A hagymákat, a
póréhagyma-karikákat, a fokhagymát sóval, borssal fedő alatt megpároljuk, majd
levesszük a tűzről, beletesszük a lisztet, a pirospaprikát, összekeverjük és
felöntjük hideg vízzel. Beletesszük az apróra kockázott burgonyát, a finomra
vágott petrezselymet, és addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Ezután
összeturmixoljuk. Tálaláskor friss petrezselyemmel, hagymakarikával, reszelt Pannónia
sajttal és pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
JOGHURTOS
- MAZSOLÁS CÉKLASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg cékla, 3 savanyú alma, 5 dkg mazsola, 2 dl
joghurt, citromlé, só, édesítőszer, ízlés szerint
A mazsolát megmossuk, és citromos vízbe megáztatjuk. A
megmosott céklát a héjában félig puhára főzzük – meghámozzuk, lereszeljük, és
hozzákeverjük a lereszelt almát is - citromlével meglocsoljuk. Hozzákeverjük a
mazsolát, a natúr joghurtot és ízlés szerint ízesítjük.
ALMÁS-SÁRGARÉPÁS
DARA
Hozzávalók: 50
dkg reszelt sárgarépa, 35 dkg reszelt alma, 3 evőkanál búzadara, 3evőkanál olaj,
1 csésze víz, só, édesítőszer, kevés őrölt szerecsendió.
Az összes
hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Addig főzzük, amíg a
dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.
SÜTŐTÖKÖS BIRSKRÉM
Hozzávalók: 1
nagyobb amerikai sütőtök,2 birsalma, citromlé, édesítőszer, tejszín.
A tököt kockákra
vágjuk. Amikor félig megfőtt, hozzáadjuk a meghámozott és kockára vágott
birsalmákat. Puhára főzzük, ízesítjük a citromlével, édesítőszerrel, pici sóval, majd
behabarjuk a tejszínnel. Önmagában is kitűnő édesség, de lehet sültek mellé is
tálalni.
CSÍPŐS
CSIRKE
Hozzávalók:2 nagy
csirkemell, 3 db chili paprika, 30 dkg gomba, 40 dkg sárgarépa, só, bors,
liszt, 2 pohár tejföl, olaj.
A csirkemellet
csontozzuk ki, és a csontokból a bőrrel együtt főzzünk húslevest kevés zöldség
és chili paprika hozzáadásával. Aprítsuk fel a mellhúst, a sárgarépákat és a
gombákat. A kész húslevesbe rakjuk bele az előbb felaprított kockákat és néhány
órát hagyjuk benne állni, majd a levesből kivéve, csurgassuk le és forró
olajban süssük ki. A visszamaradt húslevest liszttel és tejföllel sűrítsük be.
Elsősorban rizzsel tálaljuk, melyre a csípős szószból mindenki tetszése szerint
önthet.
SZENDVICSKRÉM
FEKETE RETEKKEL
Hozzávalók: 3
nagyobb fekete retek, 3 fej vöröshagyma, 2 kanál olaj, só, bors, 10 dkg
margarin
A retket
lereszeljük, a hagymát apró kockára vágjuk, az olajjal, a fűszerekkel, és a
margarinnal elkeverjük. Pirítósra kenve fogyasztjuk.
ÍNYENC
NARANCSMÁRTÁS
Hozzávalók: 5 savanyú
alma, 1 dl frissen kipréselt narancslé, 3 evőkanál ecetes torma, csipetnyi só
és cukor/ vagy édesítőszer, 2 teáskanál reszelt narancshéj, 1 mokkáskanál őrölt
fehér bors
Az almát megtisztítjuk,
lereszeljük. Saját levében, addig pároljuk, amíg megpuhul, majd ráöntjük a
narancslevet, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és az őrölt fehér borsot. Kevés
sóval és csipetnyi cukorral ízesítjük, felforraljuk. Ezután belekeverjük az
ecetes tormát. Sültek mellé kínáljuk.
KIVISALÁTA
3.
Hozzávalók: 8 kivi, 3
banán, 1 ananász, 10 dkg durvára vágott dió, édesítőszer, 1 rúd vanília, 3
evőkanál citromlé, 1dl ananászlé
Az ananászt, a
banánokat és a kiviket megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. A salátás tálban
összekeverjük a felvágott gyümölcsöket, hozzátesszük a diót, az édesítőszert, a
vaníliarúd kikapart belsejét. A salátát meglocsoljuk a citromlével és az
ananász lével. Tálalás előtt 30 percig hagyjuk állni.
TOJÁSOS SALÁTA
Hozzávalók:1 nagy fejes saláta, 6
db főtt tojás, 25 dkg felvágott, 2 fej lilahagyma Öntet:6 evőkanál olaj, 1
citrom leve, mustár só, bors
A salátát eltépkedjük,
a felvágottat felkockázzuk, a tojást lereszeljük, a hagymát felkarikázzuk és
mindent összekeverünk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, s ráöntjük.
JÓ ÉTVÁGYAT MINENKINEK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése