2014/09/20

HETI HÍRMORZSÁK 38.HÉT


CLOONEY ESKÜVŐJE

    Velence, 2014. szeptember 15., hétfő (MTI) - George Clooney amerikai filmsztárt és libanoni-brit jegyesét, Amal Alamuddin ügyvédet a volt olasz kulturális miniszter, korábbi római polgármester, Walter Veltroni adja össze Velencében szeptember 29-én - írta hétfőn a Corriere del Veneto olasz regionális napilap.
    Clooneynak és Veltroninak két közös szenvedélye is van a lap szerint: a film és Afrika, mindenekelőtt Dárfúr: talán ezért kérte fel a filmszínész a barátját, az olasz politikust, írót és immáron rendezőt, hogy adja össze menyasszonyával.
    A volt római polgármester az elmúlt napokban nyújtotta be kérelmét a lagúnák városának önkormányzatához, hogy ott eskethesse a jegyespárt. Az esküvő időpontja szeptember 29., helye a Ca' Farsetti, a velencei önkormányzat épülete. Az év esküvőjéről - amely a lap szerint nagyobb meglepetés, mint Brad Pitt és Angelina Jolie menyegzője - apránként szivárognak a hírek.
    Tudni már, hogy a Cipriani hotelben foglaltak szobát, ahol az amerikai színész a velencei filmfesztivál alatt szokott megszállni, valamint a Canale Grande partján álló Aman luxusszállodában.
    A menyasszony Oscar de la Renta-ruhát fog viselni, hétkarátos aranyból készült jegygyűrűje több mint 500 ezer euróba (157 millió forint) került. Az esküvőre Lana del Rey énekesnő is hivatalos, és a virágdíszeket alkotó Munaretto cégnél már hetek óta folyik a lázas készülődés - írta a Corriere del Veneto.
    Minden más azonban alaptalan pletyka: az is, hogy Alamuddin babát várna és az is, hogy egy londoni anyakönyvvezető előtt már pénteken egybekeltek volna, hiába várakozott a hivatal előtt riporterek egy csoportja.
   
    (http://corrieredelveneto.corriere.it/veneto/notizie/cronaca/2014/15-settembre-2014/george-si-a-veltroni-230136085285.shtml)


AZ OKTATÁS HATÉKONYSÁGA HAZÁNKBAN

 Budapest, 2014. szeptember 15., hétfő (MTI) - A hatékonyságot tekintve meglepően jól teljesít a magyar közoktatás: a tanárok fizetését, az osztályok méretét és a diákok PISA-felmérésen elért eredményeit figyelembe véve a világ országait összesítő listán negyedik helyet ért el Magyarország - derült ki a The Economist című brit lap eheti számában idézett felmérésből.

    A GEMS Education Solutions oktatással foglalkozó tanácsadó cég szeptember ötödikén tette közzé a közoktatás hatékonyságát mérő, általuk kidolgozott indexet, amely azt vizsgálja, kimutatható-e bármiféle összefüggés az oktatásra költött kormányzati pénzek és a közoktatás eredményessége között. A mostani, harminc országot tartalmazó listán a sorrend kialakításában a számítás alapját együttesen képezte a PISA-felmérés során kialakult átlagos pontszám, a tanári fizetések nagysága és az osztályok létszáma.
    Miközben az első két helyen az OECD által szervezet nemzetközi tanulói tudásszint-vizsgálaton (PISA) ugyancsak kiemelkedően teljesítő Finnország és Dél-Korea áll, és a kutatás a korábbi felmérésekhez képest a sereghajtók tekintetében sem mutatott fel váratlan eredményeket - a PISA-felmérésen gyengén teljesítő Brazília és Indonézia az oktatási hatékonyság területén is az utolsók között szerepel -, a tanulmány szolgált néhány meglepetéssel.
    Az említett skandináv országban a tizenöt éves diákok 2012-ben átlagosan 519 pontot értek el a matematika-felmérésen, a finn tanárok átlagos éves fizetése pedig vásárlóerő-paritáson számolva 2011-ben elérte a 42 810 dollárt (mintegy 10,4 millió forint). Ehhez képest Dél-Korea tanulói 554-es pontszámával, valamint a 47 340 dolláros (11,5 millió forint) tanári fizetésekkel a második helyet szerezhette meg a listán.
    A The Economist szerint a harmadik és negyedik helyet elfoglaló Csehország és Magyarország eredménye meglepetést jelent a világranglista első felét elfoglaló országok között, hiszen az alacsony tanári fizetések ellenére az OECD átlagához képest (vonatkozó mutatószám esetén 494) a diákok meglepően jól teljesítenek. Csehországban 499 pontot értek el a tizenöt évesek a matematika-teszten, miközben a cseh tanárok fizetése átlagosan évente 18 610 dollárt (mintegy 4,5 millió forint) tesz ki. Magyarország 477 pontos eredménye és tanárai 14 760 dolláros (mintegy 3,5 millió forint) átlagos éves fizetése a befektetés és a megtérülés arányában a negyedik helyet biztosította az országnak.
    A tekintélyes brit lap szerint a felmérés legnagyobb tanulsága az, mennyire gyenge a korreláció a diákok eredményei és a tanárok fizetése között. Ezzel elsősorban arra utalnak, hogy bár Svájcban a tanárok átlagos éves fizetése 2011-ben 68 000 dollárt (16,5 millió forint) tett ki, és a diákok matematika-eredményei figyelemre méltóak - a 2012-es PISA-felmérésen a kilencedik helyet érték el -, sokkal kevésbé teljesítenek jól a szövegértés és a természettudományok terén. Németországban 54 000 dolláros (13 millió forint) juttatást kapnak évente a tanárok, miközben az ország oktatásának hatékonysága a jelenlegi listán csupán a 25. hely megszerzésére volt elég.
    Andreas Schleicher, az OECD oktatási igazgatója rámutatott arra, hogy a közoktatásra fordított költségek csupán az esetek egyötödében magyarázták az egyes országok közötti eltéréseket. A kutató úgy vélte, hogy a tanárok hozzáértése sokkal nagyobb hatással van az eredményekre, mint például az osztályok mérete.
    A brit lap emiatt arra a következtetésre jutott: egy gazdagabb ország dönthet úgy, hogy magasabb bért fizet tanárainak a jobb eredmények eléréséért és a szakma megbecsülésének fenntartásáért, a hatékonyság szempontjából talán mégis fontosabb, hogy az oktatók hozzáértésére és anyagiakon túli segítésére is elegendő hangsúlyt helyezzenek.


ELJEGESEDÉS

  Washington, 2014. szeptember 15., hétfő (MTI) - Kozmikus becsapódás Észak-Amerika területén okozhatta 12 800 évvel ezelőtt a fiatalabb driászként ismert hirtelen eljegesedést - állítja egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeit a The Journal of Geology című folyóiratban ismerteti.
    Az eljegesedés egybeesett az olyan nagytestű állatok kihalásával, mint a masztodon, vagy a kardfogú tigris. A kedvezőtlen klimatikus viszonyok megtizedelték a korabeli népességet is, így például a fiatalabb driász időszakára teszik a paleoindián Clovis-kultúra eltűnését is. Többféle elmélet született az északi féltekét mindössze néhány hónap alatt jégbe borító drámai események megmagyarázására, amelyeket egyebek mellett összefüggésbe hoztak óriási erejű vulkanikus történésekkel és napkitöréssel is - olvasható a Chicagói Egyetem honlapján.
    A legújabb kutatás keretében 6 ország 21 egyetemének tudósai keresték a választ a fiatalabb driász rejtélyére. Tizenegy ország 32 helyszínén végeztek vizsgálatokat és arra a következtetésre jutottak, hogy az egyetlen lehetséges megoldás a mikroszkopikus gyémántszilánkokban keresendő, amelyek egy 50 millió négyzetkilométeres területen szóródtak szét Európában, Észak- és Dél-Amerikában. A gyémántszemcsék olvadt ásványi gömböcskék, valamint egyéb, magas hőmérsékleten képződött anyagokkal egyetemben egy vékony, a földfelszín alatt mindössze néhány méternyire lévő rétegben összpontosulnak. Mivel ilyen típusú anyagok 2200 Celsius foknál magasabb hőmérsékleten keletkeznek és viszonylag kis mélységben ekkora mennyiségben találhatók, nagy a valószínűsége, hogy valamilyen kozmikus esemény eredményeként képződhettek és szóródhattak szét.

http://www.press.uchicago.edu/pressReleases/2014/September/140911_JG_kinzie.html


KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJA

Zalaegerszeg, 2014. szeptember 16., kedd (MTI) - Szendrey Júlia szülőházát is felkereshetik a látogatók a kulturális örökség napjain a hétvégén Zala megyében, ahol négy település hat helyszínén szerveznek rendezvényeket, épületbemutatásokat, sétákat és különleges túrát.
    A Keszthelyi Népművészeti Alkotóházba két rendezvényre invitálják a látogatókat; szeptember 20-án Zsiborás István fafaragó, népi iparművész alkotásaiból nyílik kiállítás. Az október 9-ig látogatható tárlatot Bereczky Csaba fafaragó, a népművészet mestere nyitja meg. A gyerekek számára nyitott műhelynapot, kézműves foglalkozásokat tartanak - mondta el a rendezvény országos koordinátora az MTI-nek.
    Ghyczy Gabriella, a Forster Központ munkatársa hozzáfűzte: a Balaton fővárosában Szendrey Júlia szülőházába is betérhetnek az érdeklődök. Az emlékszobában akvarell, kéziratmásolat és néhány emléktárgy idézi fel Petőfi Sándor özvegyének emlékét, de a látogatók a Szendrey-telepen megismerhetik a Festetics major múltját és jelenét is.
    A Balaton-parton, Vonyarcvashegyen a Szent Mihály-kápolna is megnyitja kapuit. A néphit szerint a kápolnát 1729-ben emelték, a pusztító balatoni viharból megmenekülő 40 halász emlékére.
    Zalaegerszegen az egykori zsinagóga jelenleg hangverseny- és kiállító teremként működő épületében A zalaegerszegi zsidóság emlékezete című állandó kiállítást tekinthetik meg a látogatók. A vasárnapi belvárosi sétán Megyeri Anna muzeológus vezetésével a zsidósághoz kötődő épületeket, emlékhelyeket kereshetik fel a résztvevők - sorolta Ghyczy Gabriella. 
    Pákán négy helyszínen rendeznek programokat: látogatható lesz a barokk stílusú római katolikus templom. Az épület egyik különlegessége a főoltár freskója, amelyet Johann Ignac Cimbal festett 1733-ban. Az Öveges József Emlékházban a pákai születésű fizikus használati tárgyait állították ki, a látvány fizikai kísérletekkel egészül ki. A Dömeföldi falurészen tájházba várják a vendégeket, a 150 éves, zsúpfedeles boronafalú parasztházat korabeli használati tárgyakkal rendezték be.
    Az alig 1100 lelket számláló zalai faluban (a Pákai Erődpark Magyar Maginot-vonalon) rendhagyó túrára is lesz lehetőség. A két bunker és a kialakított futóárkok az ötvenes években épült Magyar Maginot vonal feltárása során vált látogathatóvá - ismertette Ghyczy Gabriella.
    Emlékeztetett arra is, hogy a rendezvény szervezésekor a kisebb települések hátrányos helyzetben vannak. A vidéki emberek szívesebben tesznek meg hosszabb utat, hogy megnézhessék a fővárosi látványosságokat, a budapestieket viszont nagyon nehéz "a vidék felé mozdítani", és nem jellemző a vidéki helyszínek közötti mozgás sem - jegyezte meg.


IKERKUTATÁS

Budapest, 2014. szeptember 18., csütörtök (MTI) - A szívbetegségek öröklődését vizsgáló egyedülálló kutatás első fázisa zárult le a budapesti Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. A kutatásba 110 egy- és kétpetéjű ikerpárt vontak be - olvasható az egyetem honlapján. A vizsgálat már most életeket mentett.
    A környezeti tényezők - életmód, dohányzás, egyéb rizikófaktorok - mellett a genetikának is szerepe lehet a koszorúér-betegségek és így a szívinfarktus kialakulásában, ezért akinek a családjában előfordult szívroham, annak már gyermekkorban el kell kezdenie a megelőzést - írták a kutatók.
    Ilyen nagyszámú ikerpár bevonásával első alkalommal végeztek kutatási céllal koszorúerek háromdimenziós CT-vizsgálatát. Az egypetéjű ikrek esetében vagy mindkettőjüknél diagnosztizáltak koszorúér-betegséget, vagy egyiküknél sem. Így az előzetes eredményekből már most látszik: a betegség kialakulásában a genetikai háttér szerepével is számolhatunk – mondta Maurovich-Horvat Pál, a Lendület Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport vezetője.
    A kardiológus szerint azonban a hajlam nem minden: az életmód határozza meg a betegség súlyosságát, illetve azt is, hogy okoz-e valaha infarktust. A vizsgálatban részt vevő ikerpárok közül jóval előrehaladottabb volt a betegsége annak, akinek magasabb volt a vérnyomása és koleszterinszintje, dohányzott vagy stresszesebb életet élt, mint egészségesebb életmódot folytató testvérének. Rendkívül fontos tehát a megelőzés, főként akinél családi halmozódás fordul elő - tette hozzá.
     Magyarországon újdonság a kutatásban alkalmazott háromdimenziós CT-vizsgálat, amelynek felvételein láthatóvá válnak az érfalon a lerakódás (plakk) meszes és koleszterindús részei.
    Az ikerpárok vérmintáiból minden vizsgálatot elvégeztek, amelyekre a tudomány mai állása szerint lehetőség nyílik. Az eredmények segíthetnek annak kiderítésében, hogy mely környezeti tényezők milyen mértékben járulnak hozzá a koronária-betegséghez – vetítette előre a szakember.
     A több – hazai és nemzetközi – együttműködés keretében zajló kutatás eddigi eredményei arra is rávilágítottak, hogyan öröklődik a koszorúerek struktúrája, geometriája. Ez azért fontos, mert az érhálózat formája meghatározza, hol alakul ki plakk és az milyen veszélyekkel jár. A kutatócsoport hosszú távú célja, hogy képalkotó és laboratóriumi vizsgálatokkal időben meg tudják határozni, melyik plakk okoz később infarktust.
     A kiválasztott ikerpárok nem tudtak koronária-betegségükről, mégis számos esetben találtak nagykockázatú, súlyos fokú szűkületet okozó plakkokat a koszorúérben. Ezeknél a résztvevőknél néhány esetben szívkatéterezésre is szükség volt, amelyet Merkely Béla, a Városmajori Klinika igazgatója végzett, így a kutatás már most életeket mentett.
    Az egypetéjű ikrek vagy mindkét tagjánál, vagy egyiknél sem volt szükség a beavatkozásra. Ráadásul, ha volt, a szűkület is mindig szinte teljesen ugyanott helyezkedett el és ugyanolyan mértékű volt – mondta Maurovich-Horvat Pál, aki szerint a klinikai kutatás végső eredményei hónapok múlva várhatók, mert a többirányú, részletes statisztikai elemzés időigényes.


TV-NÉZÖ GYEREKEK

    Párizs, 2014. szeptember 19., péntek (MTI) - Az internet népszerűsége ellenére az európai gyerekek még mindig átlag napi két órát ülnek a tévé előtt - derült ki egy friss felmérésből.
    Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában átlagosan napi két órát és hat percet néztek tévét a gyerekek az év első felében. Ez kilenc perccel kevesebb, mint 2013, és három perccel kevesebb, mint 2009 első felében - derült ki az Eurodata TV Worldwide médiaelemző portál csütörtökön megjelent gyerekekről szóló felméréséből, amelynek szerzői ugyanakkor megjegyzik, hogy a csökkenés egyik fő oka valószínűleg az idei év első felére jellemző enyhe időjárás volt.
    A csökkenés nem is általános, hiszen Olaszországban a gyerekek napi tévénézésének átlagos ideje 7 perccel megnőtt 2013-hoz képest. Hozzáteszi a tanulmány, hogy a készülék előtt töltött időbe nem számították bele azt, amikor nem a televízió képernyőjén követték a tévéműsorokat a gyerekek. Spanyolországban pedig nem mérték a felvett műsorok utólagos megtekintését.
    Más készülékek monitorjainak növekvő fontossága ellenére a hagyományos tévé továbbra is a háztartások kedvenc képernyője. Az év első felében a 4-14 éves francia gyerekek átlagosan napi két órát töltöttek tévénézéssel, ugyanebben az időszakban online videók nézésével havi négy órát és két percet a számítógép előtt.
    (http://www.mediametrie.com/eurodatatv/communiques/kids-tv-market-between-changes-and-creativity.php?id=1129)


ÉDES NAPOK

Budapest, 2014. szeptember 18., csütörtök (MTI) - Ebben az évben nem egy vendégország, hanem két, nemzetközi díjjal kitüntetett magyar csokoládékészítő mutatkozik be a pénteken kezdődő Édes Napokon a budai Várban.
    A csokoládék és édességek háromnapos ünnepén a legkiválóbb kézzel gyártott csokoládék, cukorkák, sütemények és fagylaltok várják a közönséget, a világhírű márkák mellett bemutatkozik számos magyar műhely is - közölte Füleky György, a program egyik főszervezője az MTI-vel.
    Kiemelte, hogy a fesztivál vendége lesz Szántó Tibor és Mészáros Gábor nemzetközi díjjal is kitüntetett csokoládékészítő. A gasztroszínpadon munkájukról, külföldi tapasztalataikról, sikereikről is mesélnek a közönségnek.
    Elmondta, hogy a programon nemcsak kézműves és exkluzív csokoládékat kóstolhat majd a közönség, hanem kiemelkedő minőségű süteményeket és egyéb kézműves édességeket is.
    "Első perctől kezdve a minőségre törekszünk, hiszen a rendezvény egy olyan szakmai seregszemle is kíván lenni, ahol a legjobb díjnyertes cukrászok és csokoládékészítők mutatkozhatnak be" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ebben az évben a sütemények kiemelt figyelmet kapnak a rendezvényen.
    Ehhez kapcsolódik a szombat este különleges programja is, a So Delicious Fashion Show a Savoyai teraszon, ahol neves magyar divattervezők kreációi és a Sofitel Hotel mestercukrászainak ezekhez megálmodott tortái mutatkoznak be egy egyedi és látványos divatbemutató keretében.
    Füleky György elárulta, hogy a tervek szerint jövőre Belgiumot látják majd vendégül az Édes Napokon.

CSEMPÉSZCIGARETTA FOGÁS

    Nyíregyháza, 2014. szeptember 20., szombat (MTI) - Szabadnapos rendőr figyelt fel egy 28 millió forint értékű csempészcigaretta-szállítmányra Nagyhódos külterületén, és buktatta le az elkövetőket - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szombaton az MTI-vel.
    Fehérvári Marietta tájékoztatása szerint a csengeri határrendészeti kirendeltség állományába tartozó rendőr még csütörtökön figyelt fel három gyanús járműre a község külterületén, egy almáskertben.
    A gépkocsik utastere tele volt dobozokkal, ezért a rendőr értesítette ügyeletes társait.
    A járőrök a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozóival együtt vizsgálták át az autókat, amelyekben 34 500 doboz zárjegy nélküli cigaretta volt.
    A kertben közben megjelent három ember, igazoltatásuk után elismerték, hogy a járműveket ők vezették.
    Az ügyben az eljárást a NAV folytatja.



ALMA - NÉPSZERŰSÍTVE

    Szeged, 2014. szeptember 19., péntek (MTI) – A magyar alma az egyik legfrissebb, legegészségesebb és legízletesebb gyümölcs – jelentette ki Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Szegeden, a belföldi almafogyasztást támogató kampány első állomásán.
    Az idei magyar almatermés kiváló, mennyisége várhatóan mintegy 40 százalékkal haladja meg a korábbi évekét – mondta a politikus. Hozzátette: az orosz embargó miatt azonban nehéz megtalálni a gyümölcs piacát.
    Az egy főre jutó almafogyasztás az évtizedekkel korábbi mintegy fele, 15 kilogramm. Ha azonban mindenki naponta csak egy almával többet eszik, nemcsak a piaci nehézségeket lehet megoldani, hanem egészségünknek is jót teszünk – fogalmazott az államtitkár.
    Mártonffy Béla, a magyar zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet elnöke elmondta, a jó termés miatt egész Európában kínálati piac alakult ki, az ipari és az étkezési alma ára is alacsony.
    A szakember szerint az orosz embargót a legrosszabbkor vezették be, pont abban az időszakban, amikor a rendszerváltást követő piacvesztés után újra emelkedni kezdett a magyar export. Ezért nagyon fontos az új piacok megtalálása mellett a hazai fogyasztás növelése is.
    Kurucz Adrienn, a Tesco Global Áruházak Zrt. frissáru igazgatója közölte, az áruházlánc évente mintegy 8 millió tonna almát értékesít, és amikor csak erre lehetőség van, a gyümölcsöt Magyarországról, közvetlenül a termelőktől szerzi be. Így a termék nyomon követhető, a kereskedelmi cég pedig a lehető legmagasabb árat fizetheti a termelőknek.
    A kormány bruttó 45 millió forintot ad a belföldi almapromócióra. Ennek keretében hat áruházláncban mintegy ötven alkalommal a jó minőségű magyar almát ajánlják a vásárlók figyelmébe.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése