Ősz van – le sem
lehetne tagadni: sárgulva hullnak a falevelek, hidegebbek a reggelek, egyre
több felhő árnyékolja be a napot, lóg az eső lába nap, mint nap, érik a szőlő,
na és vidáman rotyog a szilvalekvár az üstben vagy fazékban. Az - az istenien
finom, tartósító-, és vegyi anyagmentes lekvár, ami a végére oly mértékben
megöregedik, hogy kész művészet kiszedni a főzőedényből.
Szilva: egy bőségesen
termő olcsó gyümölcs, amit sokan szeretnek, de nagyon sokan méltatlanul
mellőznek is. Sokféleképpen felhasználható: nyersen, gyümölcssalátákba,
levesnek, kompótokba, süteménybe, aszalva, szószokba, dzsemekbe, lekvárnak (na
és híres nevezetes pálinkának).
Sokféle kedvező
élettani hatással bír, rendszeresen fogyasztva:
- csökkenti a koleszterinszintet
- tisztítja a vért
- csökkenti a vérnyomást
- serkenti a vesék működését
- csillapítja a vérzéseket
- megszünteti az emésztési zavarokat
- gazdag vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert
- antioxidánsai segítenek a káros szabad gyökök megsemmisítésében
- serkenti a gyomor és a belek működését
- magas vas-tartalma segít a vérszegénység leküzdésében
- rost-tartalma salaktalanító hatást gyakorol a szervezetre
- szünteti a krónikus fáradtságot
- javítja a memóriát, és a koncentrálóképességet
- normalizálja a szívritmust
- hashajtó, mert a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét
- jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségének megőrzésére
- gazdag olyan B vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét.
- K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.
RECEPTEK
PUDINGOS
SZILVALEVES
Hozzávalók: 1 kg
szilva, fahéj-ízlés szerint, édesítőszer ízlés szerint, 1 rúd vanília, pici só,
2 csomag vaníliás pudingpor, 1 liter tej, víz
A szilvát feltesszük főni, belekeverjük az
édesítőszert, a vaníliát. Ha a gyümölcs megfőtt – felöntjük a tej ¾ - ével, a
többi tejjel pedig bekeverjük a pudingport, és ezzel besűrítjük a levest.
CHILIS
SZILVAMÁRTÁS
Hozzávalók: 1 kg
kimagozott, darabolt szilva, 1 fahéjrúd, 2-3 csillagánizs, 4 szem szegfűszeg, 1
chili paprika, 1 csipet só, édesítőszer
A szilvát feltesszük
főni az összes többi hozzávalóval – amikor megpuhult botmixerrel pürésítjük.
SZILVÁS
TURMIX
Hozzávalók:1kg szilva, édesítőszer (kinek, mit
lehet),3 dl ásványvíz, 1 l tej.
A szilvát kimagozzuk,
pépesre turmixszoljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót.
SZILVÁS
SÜTI
Hozzávalók: 1 kg liszt,
40 dkg margarin, 6 egész tojás + 2 tojás sárga, 2 evőkanál porcukor, 5 dkg
élesztő, langyos tej, 1kg magvaváló szilva, csipetnyi só, kevés fahéjas
porcukor.
Az élesztőt kis cukros
tejben felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a tojásokkal és a kis darabokra vágott
margarinnal és a felfutott élesztővel,
és sima tésztává összedolgozzuk. A kapott tésztát langyos helyen, 2 órán
keresztül pihentetjük, majd egy kilisztezett tepsibe húzogatjuk. A tetejére
egyenletesen rászórjuk a megmosott, lecsöpögtetett, kimagozott és apróra vágott
szilvadarabokat, és a fahéjas porcukorral meghintve, kis lángon megsütjük.
Kihűlés után kis kockákra vágva kínáljuk.
DIÓS
SZILVAFÁNK
Hozzávalók: 50 dkg
finomliszt, 3 dl tej, 1 kg magvaváló szilva, 10 dkg darált dió, 2 egész tojás, 2
evőkanál porcukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer, 3 szem összetört
szegfűszeg, csipetnyi só, olaj a sütéshez, a tetejére vaníliás porcukor.
A tojást habosra verjük
a tejjel, a sóval, a porcukorral, a darált dióval, a szegfűszeggel, majd a
lisztet is belekeverjük az apróra vágott szilvadarabokkal együtt. Bő olajban – a
tésztát evőkanállal adagolva –kisütjük. Vaníliás porcukorral megszórva
tálaljuk.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése