2015/08/31

HETI ÍZPRÓBA: Tudod miért egészséges a szilva?


Nos, ha nem, akkor most elárulom.
Sokak szerint a szilva annyira kommersz és közönséges gyümölcs, - lévén, hogy kis hazánkban úton-útfélen megterem, hogy nem is érdemel szót. 
Pedig ez óriási tévedés!! 
A szilva –nem túlzok, ha azt mondom: igazi kincs, ami indokolatlanul van mellőzve.

Miért?

A szilva (Prunus domestica) a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. Számtalan fajtájának és változatának megkülönböztetése nem könnyű, hiszen könnyen kereszteződnek egymással. Összesen mintegy kétezer fajtája ismeretes. Formájukat tekintve vannak hosszúkásak, tojás alakúak és gömbölyűek is. Hazánkban a szilva szezonja épp ennek a sokféleségnek köszönhetően júliustól egészen októberig tart.


Amellett, hogy a legjobb lekvár-, és befőtt alapanyag, egyben a legjobb aszalvány is, a hungarikumnak számító szilvapálinkáról nem is beszélve.
A szilva fogyasztható nyersen, kitűnő kiegészítője a gyümölcssalátáknak, gyümölcsleveseknek, jól illik vadakhoz, tölthetünk vele csirke-, pulykamellet, készíthetünk belőle mártást – sokféle ízletes étel hozzávalója.


Miért érdemes szilvát enni?
  • koleszterincsökkentő
  • tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást
  • serkenti a veseműködést
  • elűzi a fáradtságot, regenerál
  • nyugtató hatású
  •  segíti az agyműködést, javítja a memóriát
  •  serkenti a gyomor működését, megmozgatja a bélrendszert
  •  ballasztanyagai megakadályozzák a székrekedés kialakulását (reggel-éhgyomorra 3-4 szem szilva, vagy 1-2 szem előző este beáztatott aszalt szilva csodákat művel)
  • salaktalanít
  • csökkenti a reumatikus panaszokat
  •  gyümölcssavai serkentik a nyál- és gyomorsavtermelést
  •  étvágyjavító
  • kimagaslóan magas antioxidáns tartalmának köszönhetően segíti a rákos megbetegedések gyógyulását, illetve megelőzi a betegség kialakulását ( van, ahol a szilvalekvárt tudatosan erre a célra alkalmazzák)
  • gazdag káliumban, elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását, a szívritmus normalizálását és a salakanyagok kiürítését,
  • forrása a vasnak, a kalciumnak, a magnéziumnak és a foszfornak

ASZALT SZILVA


Igazi csodaszer: tartalmazza a szilva összes kedvező tulajdonságát – vitaminjait, ásványi anyagait, antioxidánsait csak sokkal töményebb formában.
 Bármilyen hihetetlennek tűnik, de már napi 3 szem aszalt szilva:
  • semlegesíti a sejtkárosító szabad gyököket (amelyek a daganatos megbetegedések kialakulásáért felelősek),
  •  erősíti az immunrendszert
  •  vas,kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a sejteket,
  • védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen,
  •  erősíti az idegrendszert
  • megelőzi a csontritkulást

Fogyasztásával a cukorbetegeknek óvatosan kell bánni, mivel magas cukortartalommal rendelkezik.

ASZALJUNK SZILVÁT!

A szárítás vagy aszalás a legősibb tartósítási módszer már a Kínai Birodalomban is használták, de az ókori görögök, rómaiak is tartósítottak így élelmiszereket.    Régen fatálcákon, szél és pormentes helyen, 4-10 napig napon, majd a teljes száradásig árnyékban aszaltak. Később a langyos kemencében, sütőben vagy gyengén melegítő tűzhelyen az időjárástól függetlenül szárítottak. Az aszalás során a kezelt gyümölcs elveszti víztartalmának és tömegének nagy részét. Napon széltől védett, pormentes helyen aszaljunk. A szilvát tegyük tálcára vagy drótszitára, és takarjuk le ritka szövésű tüllel, mert meg kell védenünk a terményeket a bogaraktól, legyektől is. Jó megoldás lehet egy szétnyitható ruhaszárító, amit nem műszálas abrosszal vagy lepedővel leterítünk, és arra halmozzuk a szárítandó terményeket. Aszalás közben többször forgassuk meg a szárítandó szilvát!
Természetesen ma már praktikus – és kicsit drága –aszalógépekkel is végezhetjük ezt a műveletet, de a lényeg – hogy így hozzáadott cukortól-, tartósítószertől-, adalékanyagtól- mentes, természetes, egészséges aszalványokat, szárítmányokat fogyaszthatunk egész télen.

RECEPTEK

VANÍLIÁS SZILVALEVES

Hozzávalók:1 kg szilva, 1vaníliás pudingpor, 3 dl tejföl, fahéj, szegfűszeg, édesítőszer, csipet só, citromhéj

A megmosott szilvákat kettévágjuk, kimagozzuk, majd egy lábosba téve felengedjük vízzel. Édesítjük, sózzuk, fűszerekkel, citromhéjjal ízlés szerint ízesítjük, és addig főzzük, amíg a szilva megpuhul. Közben a tejfölt elkavarjuk csomómentesen a pudinggal, és a tűzről lehúzott levest behabarjuk vele.


SZILVÁS PULYKAMELL

Hozzávalók:2 kg pulykamell-filé, 1 póréhagyma, 20 dkg gomba, 40 dkg kimagozott szilva, őrölt bors, olaj, só, 30 dkg sajt

A pulykamellet felszeleteljük, kiverjük, sózzuk, borsozzuk, majd átsütjük a hússzeletek mindkét oldalát. Tűzálló tálba szedjük. A visszamaradt olajban megdinszteljük a szeletekre vágott póréhagymát, megszórjuk borssal, beletesszük az apró darabokra vagdalt gombát, amikor majdnem megfőtt, hozzátesszük a szilvát, s 2 dl vízzel felöntve átgőzöljük, de csak annyira, hogy ne főjön szét. Ezzel a hagymás-szilvás raguval leöntjük a húst, megszórjuk sajtkockákkal és előmelegített sütőben megsütjük. Mazsolás rizzsel tálaljuk.

SZILVÁS TURMIX

Hozzávalók: 10szem szilva kimagozva, 1 pohár joghurt, édesítőszer,vanília, 1 késhegynyi őrölt fahéj,  tej(sűrűségtől függő)
A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, és krémes állagig mixeljük.

TÚRÓS SZILVÁS SÜTI


Hozzávalók: 25 dkg sovány túró,  2 kanál zsírszegény joghurt 1 citrom reszelt héja,   édesítő ízlés szerint, csipetnyi só, darabka vanília kikapart belseje, 30 dkg diabetikus édes keksz szétmorzsolva. 2 evőkanál. darált dió, pici fahéj ,1 kg szilva kimagozva

Egy süteményes formát kivajazunk, beletesszük sorban a félbeszedett szilvákat héjukkal lefelé. Megszórjuk fahéjjal és darált dióval. A többi hozzávalót összekeverjük és ráhalmozzuk a szilvákra. Betesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg összeáll az egész és sütemény formájú nem lesz. Ha kész, körbevágjuk a formát oldalt és kiborítjuk a sütit.

JÓ ÉTVÁGYAT!
+1 videó a házi szilvalekvár főzésről





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése