Nos, ha nem, akkor most
elárulom.
Sokak szerint a szilva annyira kommersz és közönséges gyümölcs, -
lévén, hogy kis hazánkban úton-útfélen megterem, hogy nem is érdemel szót.
Pedig
ez óriási tévedés!!
A szilva –nem túlzok, ha azt mondom: igazi kincs, ami
indokolatlanul van mellőzve.
Miért?
A szilva (Prunus
domestica) a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. Számtalan
fajtájának és változatának megkülönböztetése nem könnyű, hiszen könnyen
kereszteződnek egymással. Összesen mintegy kétezer fajtája ismeretes. Formájukat
tekintve vannak hosszúkásak, tojás alakúak és gömbölyűek is. Hazánkban a szilva
szezonja épp ennek a sokféleségnek köszönhetően júliustól egészen októberig
tart.
Amellett, hogy a
legjobb lekvár-, és befőtt alapanyag, egyben a legjobb aszalvány is, a
hungarikumnak számító szilvapálinkáról nem is beszélve.
A szilva fogyasztható
nyersen, kitűnő kiegészítője a gyümölcssalátáknak, gyümölcsleveseknek, jól
illik vadakhoz, tölthetünk vele csirke-, pulykamellet, készíthetünk belőle mártást
– sokféle ízletes étel hozzávalója.
Miért
érdemes szilvát enni?
- koleszterincsökkentő
- tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást
- serkenti a veseműködést
- elűzi a fáradtságot, regenerál
- nyugtató hatású
- segíti az agyműködést, javítja a memóriát
- serkenti a gyomor működését, megmozgatja a bélrendszert
- ballasztanyagai megakadályozzák a székrekedés kialakulását (reggel-éhgyomorra 3-4 szem szilva, vagy 1-2 szem előző este beáztatott aszalt szilva csodákat művel)
- salaktalanít
- csökkenti a reumatikus panaszokat
- gyümölcssavai serkentik a nyál- és gyomorsavtermelést
- étvágyjavító
- kimagaslóan magas antioxidáns tartalmának köszönhetően segíti a rákos megbetegedések gyógyulását, illetve megelőzi a betegség kialakulását ( van, ahol a szilvalekvárt tudatosan erre a célra alkalmazzák)
- gazdag káliumban, elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását, a szívritmus normalizálását és a salakanyagok kiürítését,
- forrása a vasnak, a kalciumnak, a magnéziumnak és a foszfornak
ASZALT
SZILVA
Igazi csodaszer:
tartalmazza a szilva összes kedvező tulajdonságát – vitaminjait, ásványi
anyagait, antioxidánsait csak sokkal töményebb formában.
Bármilyen
hihetetlennek tűnik, de már napi 3 szem aszalt szilva:
- semlegesíti a sejtkárosító szabad gyököket (amelyek a daganatos megbetegedések kialakulásáért felelősek),
- erősíti az immunrendszert
- vas,kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a sejteket,
- védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen,
- erősíti az idegrendszert
- megelőzi a csontritkulást
Fogyasztásával a
cukorbetegeknek óvatosan kell bánni, mivel magas cukortartalommal rendelkezik.
ASZALJUNK
SZILVÁT!
A szárítás vagy aszalás
a legősibb tartósítási módszer már a Kínai Birodalomban is használták, de az
ókori görögök, rómaiak is tartósítottak így élelmiszereket. Régen fatálcákon, szél és pormentes helyen,
4-10 napig napon, majd a teljes száradásig árnyékban aszaltak. Később a langyos
kemencében, sütőben vagy gyengén melegítő tűzhelyen az időjárástól függetlenül
szárítottak. Az aszalás során a kezelt gyümölcs elveszti víztartalmának és
tömegének nagy részét. Napon széltől védett, pormentes helyen aszaljunk. A szilvát
tegyük tálcára vagy drótszitára, és takarjuk le ritka szövésű tüllel, mert meg
kell védenünk a terményeket a bogaraktól, legyektől is. Jó megoldás lehet egy
szétnyitható ruhaszárító, amit nem műszálas abrosszal vagy lepedővel
leterítünk, és arra halmozzuk a szárítandó terményeket. Aszalás közben többször
forgassuk meg a szárítandó szilvát!
Természetesen ma már
praktikus – és kicsit drága –aszalógépekkel is végezhetjük ezt a műveletet, de a
lényeg – hogy így hozzáadott cukortól-, tartósítószertől-, adalékanyagtól-
mentes, természetes, egészséges aszalványokat, szárítmányokat fogyaszthatunk
egész télen.
RECEPTEK
VANÍLIÁS
SZILVALEVES
Hozzávalók:1 kg szilva,
1vaníliás pudingpor, 3 dl tejföl, fahéj, szegfűszeg, édesítőszer, csipet só, citromhéj
A megmosott szilvákat
kettévágjuk, kimagozzuk, majd egy lábosba téve felengedjük vízzel. Édesítjük,
sózzuk, fűszerekkel, citromhéjjal ízlés szerint ízesítjük, és addig főzzük,
amíg a szilva megpuhul. Közben a tejfölt elkavarjuk csomómentesen a pudinggal,
és a tűzről lehúzott levest behabarjuk vele.
SZILVÁS
PULYKAMELL
Hozzávalók:2 kg pulykamell-filé,
1 póréhagyma, 20 dkg gomba, 40 dkg kimagozott szilva, őrölt bors, olaj, só, 30
dkg sajt
A pulykamellet
felszeleteljük, kiverjük, sózzuk, borsozzuk, majd átsütjük a hússzeletek
mindkét oldalát. Tűzálló tálba szedjük. A visszamaradt olajban megdinszteljük a
szeletekre vágott póréhagymát, megszórjuk borssal, beletesszük az apró
darabokra vagdalt gombát, amikor majdnem megfőtt, hozzátesszük a szilvát, s 2
dl vízzel felöntve átgőzöljük, de csak annyira, hogy ne főjön szét. Ezzel a
hagymás-szilvás raguval leöntjük a húst, megszórjuk sajtkockákkal és
előmelegített sütőben megsütjük. Mazsolás rizzsel tálaljuk.
SZILVÁS
TURMIX
Hozzávalók: 10szem
szilva kimagozva, 1 pohár joghurt, édesítőszer,vanília, 1 késhegynyi őrölt
fahéj, tej(sűrűségtől függő)
A hozzávalókat
turmixgépbe tesszük, és krémes állagig mixeljük.
TÚRÓS
SZILVÁS SÜTI
Hozzávalók: 25 dkg sovány túró, 2 kanál zsírszegény
joghurt 1 citrom reszelt héja, édesítő ízlés szerint, csipetnyi
só, darabka vanília kikapart belseje, 30 dkg diabetikus édes keksz
szétmorzsolva. 2 evőkanál. darált dió, pici fahéj ,1 kg szilva kimagozva
Egy süteményes formát kivajazunk, beletesszük sorban a félbeszedett szilvákat héjukkal lefelé. Megszórjuk fahéjjal és darált dióval. A többi hozzávalót összekeverjük és ráhalmozzuk a szilvákra. Betesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg összeáll az egész és sütemény formájú nem lesz. Ha kész, körbevágjuk a formát oldalt és kiborítjuk a sütit.
JÓ
ÉTVÁGYAT!
+1 videó a házi szilvalekvár főzésről
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése