2016/04/04

AZ ELSŐ TAVASZI SZÍNFOLT: A HÓNAPOS RETEK






Hónapos retek- a tavasz első üde színfoltja, az első primőr, amit szívesen fogyasztunk a hosszú vitaminszegény téli hónapok után.  Ez - a feltételezések szerint a Távol-Keletről származó-, a keresztesvirágzatúak családjába tartozó zöldségnövény kiváló C-vitaminforrás, amely nagyobb mennyiségben tartalmaz: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, folsavat, és értékes ásványi sókat: kalciumot, vasat, cinket, mangánt, káliumot, magnéziumot, foszfort. Tartalmaz még kén-tartalmú illóolajokat is, amelyek gyógyhatását számos betegség megelőzésében, vagy kezelésében sikerrel alkalmazhatjuk.


Szervezetünkre gyakorolt kedvező hatásai a következők:
  • magas rosttartalmánál fogva segíti és serkenti az emésztést, megakadályozza a székrekedés kialakulását
  • alacsony energiatartalma miatt (15 kcal/100 gramm) kiválóan beilleszthető bármelyik diétába
  • megszűnteti az epepangást, segíti az epebetegségek, így az epekő megelőzését
  • enyhíti a köhögést
  •  csökkenti a koleszterinszintet,
  • ertőtleníti a nyálkahártyát,
  •  serkenti az agyműködést és aktiválja az idegsejteket
  • mérsékli a puffadást
  •  étvágyjavító
  •  csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét,
  • csípőssége révén a gombákat és a baktériumokat semlegesíti,
  •  erősíti az immunrendszert
  • gyulladáscsökkentő
  • méregtelenít



Általában nyersen kerül fogyasztásra: ehető vajas kenyérrel, sültek mellé, kiváló alkotója a salátáknak, díszítője a szendvicseknek, de párolható is.

RECEPTEK


RETEKLEVES

Hozzávalók: 2 csomó hónapos retek, zsiradék, só, cukor, liszt, tej, víz.

A hónapos retket hasábokra vágunk, zsiradékra tesszük. Sózzuk, cukrozzuk és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, kevés liszttel megszórjuk, kavargatva lepirítjuk, majd fele víz, fele tej keverékével felengedve összeforraljuk.
RETEKSALÁTA
Hozzávalók:1 csomag retek, só, cukor/vagy édesítőszer, citromlé, olajbogyó, olaj
A megtisztított retket apróra reszeljük, besózzuk és lefedve 1 órán keresztül állni hagyjuk. Ekkor ízlés szerint cukrot, citromlét keverünk hozzá és meglocsoljuk kevés olajjal. Végül olajbogyóval körberakva tálaljuk.
FŰSZERES RETEKSALÁTA 
Hozzávalók: 1 csomag hónapos retek, só, bors, 2 evőkanál ecet, méz, 4 evőkanál olivaolaj, 1-1 csokor petrezselyem, kapor, turbolya, citromfű, menta, bazsalikom és metélõhagyma
A megtisztított és megmosott retket vékony szeletekre vágjuk. A sót, a borsot, az ecetet, a mézet és az olajat elkeverjük, beletesszük a retket, és az egészet letakarva körülbelül 20 percig érleljük. A zöld fûszer növényeket leöblítjük, szárazra rázzuk és lecsipkedjük a levelét. A metélő hagymát karikákra vágjuk. A zöld fűszereket óvatosan a reteksalátába forgatjuk.
TÖLTÖTT RETEK
Hozzávalók: 12 dg közepes retek, 1 csokor snidling, 3 tojás, 2 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors
A retkeket kettévágjuk, belsejüket kikaparjuk. A kikapart belsőket az olajon megpároljuk, rászórjuk a felaprított snidlinget, a zúzott fokhagymát, majd ráöntjük a sóval felvert tojást. Megsütjük. A tojásos masszát visszatöltjük a kikapart retekbelsőkbe.

 Jó étvágyat mindenkinek!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése