Hónapos
retek- a tavasz első üde színfoltja, az első primőr, amit szívesen fogyasztunk
a hosszú vitaminszegény téli hónapok után.
Ez - a feltételezések szerint a Távol-Keletről származó-, a
keresztesvirágzatúak családjába tartozó zöldségnövény kiváló C-vitaminforrás,
amely nagyobb mennyiségben tartalmaz: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint,
folsavat, és értékes ásványi sókat: kalciumot, vasat, cinket, mangánt, káliumot,
magnéziumot, foszfort. Tartalmaz még kén-tartalmú illóolajokat is, amelyek
gyógyhatását számos betegség megelőzésében, vagy kezelésében sikerrel
alkalmazhatjuk.
Szervezetünkre
gyakorolt kedvező hatásai a következők:
- magas rosttartalmánál fogva segíti és serkenti az emésztést, megakadályozza a székrekedés kialakulását
- alacsony energiatartalma miatt (15 kcal/100 gramm) kiválóan beilleszthető bármelyik diétába
- megszűnteti az epepangást, segíti az epebetegségek, így az epekő megelőzését
- enyhíti a köhögést
- csökkenti a koleszterinszintet,
- ertőtleníti a nyálkahártyát,
- serkenti az agyműködést és aktiválja az idegsejteket
- mérsékli a puffadást
- étvágyjavító
- csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét,
- csípőssége révén a gombákat és a baktériumokat semlegesíti,
- erősíti az immunrendszert
- gyulladáscsökkentő
- méregtelenít
Általában
nyersen kerül fogyasztásra: ehető vajas kenyérrel, sültek mellé, kiváló
alkotója a salátáknak, díszítője a szendvicseknek, de párolható is.
RECEPTEK
RETEKLEVES
Hozzávalók: 2 csomó hónapos retek, zsiradék, só, cukor, liszt, tej, víz.
A hónapos retket hasábokra vágunk, zsiradékra tesszük. Sózzuk, cukrozzuk és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, kevés liszttel megszórjuk, kavargatva lepirítjuk, majd fele víz, fele tej keverékével felengedve összeforraljuk.
RETEKSALÁTA
Hozzávalók:1 csomag retek, só, cukor/vagy édesítőszer, citromlé, olajbogyó,
olaj
A
megtisztított retket apróra reszeljük, besózzuk és lefedve 1 órán keresztül
állni hagyjuk. Ekkor ízlés szerint cukrot, citromlét keverünk hozzá és
meglocsoljuk kevés olajjal. Végül olajbogyóval körberakva tálaljuk.
FŰSZERES RETEKSALÁTA
Hozzávalók: 1 csomag hónapos retek, só, bors, 2
evőkanál ecet, méz, 4 evőkanál olivaolaj, 1-1 csokor petrezselyem, kapor,
turbolya, citromfű, menta, bazsalikom és metélõhagyma
A megtisztított és megmosott retket vékony szeletekre vágjuk. A sót, a
borsot, az ecetet, a mézet és az olajat elkeverjük, beletesszük a retket, és az
egészet letakarva körülbelül 20 percig érleljük. A zöld fûszer növényeket
leöblítjük, szárazra rázzuk és lecsipkedjük a levelét. A metélő hagymát
karikákra vágjuk. A zöld fűszereket óvatosan a reteksalátába forgatjuk.
TÖLTÖTT RETEK
Hozzávalók: 12 dg közepes retek, 1 csokor snidling, 3 tojás, 2 gerezd fokhagyma,
olaj, só, bors
A retkeket kettévágjuk, belsejüket kikaparjuk. A kikapart belsőket az
olajon megpároljuk, rászórjuk a felaprított snidlinget, a zúzott fokhagymát,
majd ráöntjük a sóval felvert tojást. Megsütjük. A tojásos masszát
visszatöltjük a kikapart retekbelsőkbe.
Jó étvágyat mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése