Rendhagyó módon, most
nem egyféle alapanyag jellemzőiről lesz szó, hanem általánosságban a
zöldségekről, és gyümölcsökről.
Tavasz van – egyre több
és több szezonális finomság kerül a pultokra – s az ember lánya (vagy fia),
egyre inkább sürgető vágyat érez arra, hogy változtasson az étkezési szokásain.
Mert változtatnivaló – tisztelet a fegyelmezett kivételeknek – bizony mindannyiunk
étrendjében akad. Gondoljunk csak bele: az utóbbi két hétben mi mindent
sikerült bekebeleznünk – a képzeletbeli listát érdemes elkészíteni, mert így
biztosan hajlandóak leszünk arra, hogy változtassunk rajta.
Szóval: a cél nem más,
mint az, hogy fokozatosan képesek legyünk bevezetni a szezonális zöldségfélék,
és gyümölcsök fogyasztását.
Azért írom, hogy fokozatosan, mert ha hűbelebalázs
módjára egyből áttérünk – bizony azt az emésztőrendszerünk nem fogja díjazni- a
fokozottabb rostbevitel miatt puffadás lesz a végeredménye, az egyéb
gyomor-bélrendszeri kellemetlenségekről nem is beszélve.
Miért kell sok
zöldségfélét és gyümölcsöt enni?
- a bennük található vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet normál működéséhez
- viszonylag alacsony az energia-, zsír-, és szénhidrát tartalmuk
- vitamin-, ásványi anyag-, és antioxidáns tartalmuk számos betegség kialakulásának kockázatát csökkentik
- kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására
- magas élelmi rost- tartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést, teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír-és szénhidrát anyagcseréjét
- íz és illatanyagaik révén serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez
- magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát
- flavonoid- tartalmuk miatt erőteljes antioxidánsok, aminek eredményeképpen csökkenthető a daganatos megbetegedések kialakulásának veszélye
Látható: a
zöldségek-gyümölcsök fogyasztása mindannyiunk számára ajánlott ahhoz, hogy jól
érezzük magunkat a bőrünkben.
Az elkövetkező hetekben – a szezonalitásnak
megfelelően - részletesebben is megismerkedünk majd velük, az egészséges és ízletes
receptek pedig reményeim szerint nem csak engem inspirálnak majd a
változtatásra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése