Minden konyha
nélkülözhetetlen alapanyaga – hisz sokféleképpen elkészíthető: levesnek,
főzeléknek, köretnek, sülve, főve, töltve, fasírtként, krokettnek – még
felsorolni is nehéz mi mindenre jó. Számtalan fajtája elterjedt, főzési
jellemzői eszerint eltérőek lehetnek: vannak olyanok, amelyek kifejezetten csak
sütésre, hasábburgonyának, chipseknek alkalmasak (pl.: Kondor), míg mások
köretnek, pürének kiválóak (pl: Kleopátra).
Ki hinné, hogy a
már-már hétköznapi burgonya milyen sokféle pozitív élettani hatással bír:
- minden nélkülözhetetlen ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz
- magas keményítő tartalommal rendelkezik, azaz minőségi szénhidrátot tartalmaz, ami az emésztési folyamat során a beleken keresztül gyorsan a véráramba kerül. Cukorbetegeknek emiatt csak mérve, és a szénhidrát-tartalom szigorú beszámításával tanácsos fogyasztani
- találunk benne sok magnéziumot, káliumot, foszfátot, nátriumot és kalciumot is. Vízhajtó, méregtelenítő, csontépítő.
- magas rosttartalma miatt laktató, segíti a bélrendszer egészséges működését, szabályozza az emésztést és megszünteti a székrekedést
- ösztönzi a tápanyagok sejtekbe jutását
- erősíti az izmokat, a szívet és a vérkeringést
- gyorsítja az anyagcserét, savtalanítja a szervezetet
- erősíti a kötőszövetet
- serkenti a hormonok termelését
Krumplit
– nyersen?
Igen.
Bármilyen
képtelenségnek is hangzik, de nyersen is sokféle kedvező hatása van:
- A reszelt nyers krumpli kiváló régen lázcsillapító. A reszeléket a talpra kell helyezni, egy zacskóval beborítani, majd zoknit húzni rá. Amikor kiszárad, ki kell cserélni egy új adagra. Érdemes egész éjjel a talpon hagyni.
- A nyers krumpli-leve gyomorfájás vagy gyomorfekély esetén is ajánlott: fogyasszunk belőle naponta reggel, étkezés előtt 1 decit, két héten keresztül. Ügyeljünk arra, hogy a lé alapjául szolgáló gumók mindig csíra-mentesek, épek legyenek (a héja alatt zöld színű burgonyákat SOHA ne használjuk fel – a benne lévő szolanin méreganyag)
- A burgonya lé – kúra jó hatással van a cukorbetegek vércukor szintjére, és eltünteti a bőrön lévő kiütéseket is.
Érdekességek a
burgonyáról:
- nemcsak élelmezési, hanem takarmányozási célból és szeszgyártásra is termesztik, illetve a gyógyszeripar fontos alapanyaga Keményítőt, ragasztót, burgonyacukrot is készítenek belőle.
- már az inkák is termesztették, Európába először a XVI. századba került, s csak lassan terjedt el élelmiszerként
- Dél-Amerikában különleges módon tárolják a burgonyát. A friss gumókat megfagyasztják. Amikor kienged, a vizet több napon át préselik ki a gumókból. Az így víztelenített gumót chuno-nak (kunyo) nevezik. Ez főként keményítőt tartalmaz, melyet csak a héj burkol.
- Hazánkban többféle elnevezése is van: bandurka, bárabulé, bigyirkó, bolyóka, bugyóka, csicsóka, csucsorka, földialma, földikörtvély, földiparadicsom, gumó, gurulya, kartifli, kolompér, péra, pityóka
A következő részben:
BURGONYÁS ÉTELEK
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése