2020/04/02

3.rész A tojás vitaminok és ásványi anyagok tárháza


Élettani hatásai:
  • D-vitamin tartalma segít megelőzni a csontritkulást
  • A-vitaminja segít a bőr egészségének megőrzésében, támogatja az immunműködést, valamint javítja a látást.
  •  E-vitaminja antioxidáns hatású,
  • megvéd a krónikus betegségek kialakulása ellen
  • B-vitaminjai segítik az idegrendszer zavartalan működését
  • jótékony hatással van a szív egészségére- kevés telített zsírt tartalmaz, viszont sok omega-3 zsírsavat, ami véd a szívbetegségekkel szemben,
  • fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is, segít megelőzni a korral járó szembetegséget és az Alzheimer-kórt
  • fehérje tartalma elengedhetetlen eleme az élő sejt növekedésének, felépülésének, jó működésének, valamint felépítésének, nélkülözhetetlen a bőr, az izmok és az idegszövetek felépítéséhez, valamint az energiaellátáshoz, segíti az izomépítést
  • a tojás fehérjéje teljes egészében hasznosul a szervezet számára. Ráadásul a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen valamennyi esszenciális aminosavat is tartalmazza, amely előállítására szervezetünk képtelen.
  • Ezen kívül kilenc további, nem esszenciális aminosav is fellelhető benne, testünk számára könnyen feldolgozható formában. fedezi.
  • A tojás védi a szemet - a benne megtalálható két antioxidáns, a lutein és a zeaxanthin biológiailag hatékonyabbak, mint más forrásból származó hatóanyagok. Megakadályozza a makula degeneráció kialakulását, mely betegség időskori vaksághoz vezethet.
  • javítja az agy működését - gazdag Omega-3 zsírsavakban, kolinban, lecithinben és B12 és D-vitaminban, így a tojás kiváló étel az agy karbantartásához. Javítja a memóriát és a kognitív funkciókat.
  • Segít az egészséges testsúly megtartásában ellát energiával, eltelít. A benne található speciális fehérjék, elnyomják az éhség-érzetet, így a tojás lecsökkentheti a napi kalória bevitelt elősegítve ezzel a fogyást
  •  Javítja a közérzetet – ez magas B12-vitamin-tartalmának köszönhető - féken tartja a stresszt
  • javítja a haj és a körmök egészségét
  • magas antioxidáns tartalma miatt csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
  • erősíti a csontokat, a fogakat a benne lévő foszfornak, D-vitaminnak és kalciumnak köszönhetően.
+1 recept

KASZINÓTOJÁS

Az áttört főtt tojássárgáját megsózzuk, mustárral és őrölt fehérborssal fűszerezzük. Összekeverjük, majd felolvasztott és lehűtött vajjal sima krémmé keverjük ki. A tojáspürét csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és a fehérjébe töltjük. Petrezselyemlevéllel és egy szem főtt zöldborsóval díszítjük, és lehűtött aszpikkal fényezzük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése