Írta: Faar Ida
Lehet,
hogy nem is tudsz róla… Lehet, hogy vannak ugyan tüneteid – de egyszerűbb
ráfogni a túlhajszoltságra, a stresszes mindennapokra, mint szembenézni a
ténnyel: magas a vérnyomásod. Pedig nem kellene félvállról venned napjaink
népbetegségét – mert elhanyagolt esetben egy idő után nagyon súlyos szövődményeket
okozhat (agyvérzés, agytrombózis, vakság, veseelégtelenség, szívinfarktus).
Mik
a tünetek, mi okozza, mit lehet tenned, és enned?
A
magas vérnyomás tünetei lehetnek:
- fejfájás
- orrvérzés
- látászavar
- fáradékonyság
- hányinger
- szédülés
- szapora szívverés
- szívtáji fájdalom
Mennyi
az annyi?
Ahhoz,
hogy valós képet kapj vérnyomás-értékeidről, néhány szabályt be kell tartanod a
vérnyomásmérés során.
A
mérés előtt:
- 30 percig ne fogyassz koffein-, és alkohol-tartalmú italt
- ne dohányozz
- legalább 5 percig pihenj, és zárj ki minden zavaró tényezőt
- ne legyen túl meleg, vagy túl hideg
A
mérés alatt:
- ülő helyzetben, maradj nyugalomban, lazítsd el az izmaidat
- ne beszélgess
Magas
vérnyomásról akkor beszélünk, amikor nyugalomba (5 percnyi pihenés után), a
háromszor – 5 percenként - megismételt vérnyomásmérés eredményének átlaga
meghaladja a 140/90 Hgmm szintet. Természetesen ez a határérték – egyéb
társbetegségektől függően alacsonyabb is lehet (például cukorbetegség esetén
130/80 Hgmm).
De
mitől lehet magas?
Az
esetek nagy százalékában (elsődleges hipertónia) – nem ismerhető fel a
kialakulásának az oka – azaz nincs olyan alapbetegség, ami magas vérnyomást
okoz. A másodlagos hipertónia viszont valamilyen betegség miatt alakul ki –
egyes vesebetegségek, szív- és érrendszeri megbetegedések,
mellékvese-betegségek kísérőjeként. Kialakulásában szerepet játszhatnak még
örökletes tényezők, gyógyszerek, környezeti hatások.
Mit
tehetsz?
Először
is – tartsd be az orvos utasításait – azaz szedd pontosan a felírt
gyógyszereket. Eközben – azaz emellett változtass az életmódodon:
- amennyire csak lehetséges iktasd ki a rizikófaktorokat (stressz, dohányzás, alkohol stb.)
- mozogj rendszeresen
- táplálkozz egészségesebben
- legyen ideális a testsúlyod
A
táplálkozás hogyan tényleg hat a vérnyomásra?
Nagyon
is hat! A helytelen étrend nagymértékben hozzájárulhat a magas vérnyomás
kialakulásához – illetve a már létező probléma súlyosbodásához.
Mire gondolok?
- Helytelen táplálkozás = elhízás. – a magas vérnyomás kialakulásának legfőbb rizikófaktora.
- Túlzott só fogyasztás: A túl sok só hatására az érszűkítő anyagok hatása megnő, ráadásul a sok só vizet köt meg – és tart vissza – ödémát kialakítva. Megnő a vér térfogata – ez nagyobb terhet ró a szívre – aminek egyenes következménye a vérnyomás megemelkedése lesz.
- Só helyett használjunk friss, vagy szárított fűszernövényeket – kerüljük a sózott- füstölt-pácolt hústermékeket, az ömlesztett, félkemény sajtokat, konzerveket, kész ételeket, a sózott péksüteményeket, a mustárt, a ketchupot, az ételízesítőket, a sós kekszeket, chipset, ropikat, sózott olajos magvakat.
- Túlzott zsírfogyasztás – egyrészt a fölös kalória bevitel miatt növeli az elhízás veszélyét, másrészt megemeli a koleszterinszintet – érelmeszesedést okozva – ami rugalmatlanná téve az érfalakat megemeli a vérnyomást. Csökkentsük a zsírbevitelt!
- Hidrogénezett növényi olajok, margarinok – az egyre nagyobb mennyiségű készétel elterjedése megsokszorozta az úgynevezett transzzsírok bevitelét szervezetünkbe, ezzel sokszorosára növelve a szívroham, a rák, a diabétesz és a magas vérnyomás előfordulásának gyakoriságát. A transzzsírok fogyasztásának korlátozása vagy megszüntetése a magas vérnyomás elleni küzdelem egyik legfontosabb sarokköve.
- Oxidált olajok - A sütéshez oly gyakran használt növényi olajok a hevítés során oxidálódnak, és vérnyomás emelkedést, magas koleszterinszintet és rákot okozhatnak. A többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó finomított olajok - például a napraforgó vagy a repceolaj,- amelyeket a leggyakrabban használunk ezek közül. Finomítatlan olajok hevítés nélküli használata ajánlott. Használjunk extra szűz olíva olajat, vagy salátákhoz lenmagolajat.
- Kalciumban és magnéziumban szegény táplálkozás – fogyasszunk minél több tejterméket, olajos magvakat, teljes kiőrlésű lisztet, zöldséget, gyümölcsöt, sovány húsokat, halakat.
- Dohányzás, alkoholfogyasztás – a nikotin és az alkohol érszűkítő hatása miatt nő a vérnyomás – ezért mindenképpen célszerű felhagyni mindkét káros szenvedéllyel.
- Feldolgozott szénhidrátok, például a reggeli gabonapelyhek, tartós kenyerek, transzzsírok (margarinok), a túlcukrozott készételek, a magas cukorfogyasztás mind-mind garancia a magas vérnyomás kialakulására, ezért ezeknek a fogyasztását is korlátozni kell.
… és akkor mit (t)ehetsz?
- fogyassz rengeteg zöldséget, gyümölcsöt – lehetőleg a szezonnak megfelelő összetételben
- táplálkozz változatosan – biztosítva ezzel a legoptimálisabb tápanyagbevitelt
- főzz magad – készítsd el az ételeidet – így tudod mi az, amit eszel
- fogyassz természetes ételeket, amelyek antioxidánsokban, polifenolokban, egészséges olajokban gazdag (olíva-, lenmag-, avokádó-olaj)
- egyél minél több színes gyümölcsöt – antocianinokban gazdag - áfonya, fekete áfonya, padlizsán, szőlő, vörösbor, gránátalma, valamint az egyéb hasonló színű zöldségeket és gyümölcsöket
- kerüljenek az étrendedbe Omega 3- zsírsavakban gazdag ételek
- kis mennyiségben fogyasztható vörösbor is – a benne található rezveratrol bizonyítottan csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűségét.
Használj vérnyomáscsökkentő
gyógynövényeket:
·
kökény,
·
galagonya,
·
vöröshagyma
– olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint például a flavonol vagy a kvercetin,
amelyek mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás csökkentésében
segítséget nyújthatnak
·
Fokhagyma
- a benne található allicin nevű hatóanyag csökkenti a magas vérnyomást
·
medvehagyma,
·
citromfű,
- nyugtató hatása miatt oldja a stresszt – csökkentve ezzel a magas vérnyomás
kialakulásáért felelős stressz-hormonok szintjét
·
oregánó -
legfőképpen a mediterrán országokban használják, de hazánkban is egyre
népszerűbb - nagy szerepe van a szisztolés és diasztolés vérnyomás
csökkentésében
·
levendula,
·
macskagyökér,
·
orbáncfű,
·
fehér
fagyöngy
A cikk megjelent :
http://abroszravalo.reblog.hu/mit-tegyek-ha-magas-a-vernyomasom
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése